Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Van fotografie je werk maken?

donderdag 28 juli 2016, 23:32 door | 8.125x gelezen | 12 reacties

Veel fotografen, zeker de wat jongere generatie, hebben het als droom. Fulltime professioneel fotograaf worden. De kans om van je hobby je werk te maken, hoe mooi klinkt dat?

Het is alleen niet altijd per se een goed plan om van je hobby je werk te maken. Het kan natuurlijk heel goed uitpakken, maar het heeft ook zo zijn nadelen.

Allereerst, professioneel fotograaf zijn betekent niets meer dan je geld ermee verdienen. Het zegt in principe niets over je niveau als fotograaf. Het hoeft dus ook niet zo te zijn dat je, als je officieel 'professioneel fotograaf' bent, dat je automatisch meer klussen zult krijgen.

De naam zegt enkel iets over hoe je met het fotograferen bezig bent, hobbymatig of echt als inkomstenbron.

Waarom zou je geen professioneel fotograaf worden?



Lastig geld verdienen
Het is een hele grote stap om van hobbyfotograaf naar fulltime professioneel fotograaf te gaan. Als beginnend fotograaf kun je het heel snel moeilijk krijgen, de markt is al vrij verzadigd en prijzen dalen steeds meer.

Het is dan ook niet zonder risico. Niet iedereen zal het redden met enkel fotograferen. Je zult misschien ook wat randklussen moeten gaan doen. Denk aan workshops geven, of andere soort fotografie-producten ontwikkelen en aanbieden.

Het kan je passie doen verminderen
Zodra je op een professionele manier aan de slag gaat met fotografie, verandert er best wel veel. Zo zul je niet meer de volledige zeggenschap hebben over je manier van werken. Als je écht al je geld met fotografie moet verdienen, zul je af en toe klussen moeten aannemen die je vrijwillig niet uitgevoerd zou hebben.

Heb je bijvoorbeeld altijd al een passie gehad voor het fotograferen van landschappen, dan is de kans dat je daar je brood mee kunt gaan verdienen niet zo groot. Je zal dan af en toe ander soort klussen moeten aannemen om rond te kunnen komen. Het is mogelijk dat je daardoor je liefde voor fotografie wat verliest, omdat het steeds meer aan gaat voelen als 'werk'.

Landschappen


Je stijl komt onder druk te staan
Je hebt misschien door de jaren heen je eigen stijl kunnen ontwikkelen. Een stijl waar jij je goed bij voelt en die jij bij elke fotoshoot toe past. Maar sommige klanten zullen misschien iets anders van je verlangen.

Misschien krijg je een hele goede klus aangeboden die ontzettend goed verdiend, maar willen zij graag een hele reeks HDR-beelden van hun bruiloft, terwijl jij meer van de romantische, luchtige foto's bent. Kies je dan voor de inkomsten, of kies je voor je eigen stijl en sla je de klus af?

Je bent veel tijd kwijt aan randzaken
Om jezelf op de markt te zetten als fotograaf moet je met een hoop dingen bezig zijn. Je hebt een website nodig, je moet verstand hebben van SEO en marketing, een beetje van design, je bent bezig met facturen en administratie, et cetera.

Je bent als professioneel fotograaf niet enkel aan het fotograferen, maar minstens de helft van de tijd ben je bezig met andere dingen. Ik zelf vind veel van deze dingen erg leuk, maar als je enkel wilt fotograferen is het iets om rekening mee te houden.

Je moet veel investeren
Zeker aan het begin zul je veel in je fotografie moeten investeren. Goede apparatuur, goede software, hardware, je hebt van alles nodig. Je hebt bij de aanschaf geen garantie dat je de aankoopprijs van al je benodigdheden ooit weer terug verdiend.

Camera gear


Waarom zou je wel professioneel fotograaf worden?



Van je hobby je werk maken
Dit is natuurlijk de belangrijkste reden. Fotografie is je allergrootste hobby, en daar mag je je baan van maken. Dat is, ondanks de nadelen, natuurlijk altijd de drijfveer.

Eigen baas zijn
Je hebt gigantisch veel vrijheid, omdat je je eigen baas bent. Je bepaalt helemaal zelf hoe je jezelf op de markt zet, beslist zelf welke klussen je doet, en maakt al je keuzes zelf.

Soms is dit wel zwaar en zou een helpende hand niet overbodig zijn, maar het brengt je wel ongelooflijk veel vrijheid. Zeker met kinderen kan het een fijne baan zijn omdat je je eigen tijd kunt indelen.

Het werk is afwisselend
Geen dag is hetzelfde. Je zit niet dag in dag uit uren op het kantoor aan een bureau, maar je komt op allerlei verschillende gave locaties en ontmoet de leukste mensen. Elke fotoshoot is weer anders, en vergt weer andere voorbereidingen en nabewerkingen. Ook kun je jezelf goed blijven ontwikkelen, en steeds kleine dingetjes blijven veranderen.

Werken als fotograaf


Het werk is heel dankbaar
Niets is mooier dan een klant zien die helemaal gelukkig is met de ontvangen foto's. Je ziet meteen het resultaat van je werk. Zeker tijdens bruiloften is het een ontzettend dankbaar beroep. Je mag aanwezig zijn tijdens de mooiste dag van iemands leven, en hun gelukkigste momenten vastleggen. Daar wordt echt iedereen blij van.

Wat is jouw keus?


Ieder werk heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen, en wat zwaarder weegt is aan jou persoonlijk om te beslissen. Je zou natuurlijk altijd een parttime baan naast het fotograferen kunnen behouden. Zo kun je wat selectiever zijn in je opdrachten en écht doen wat jij zelf het leukste vindt.

Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

12 reacties

  1. AC
    AC schreef op vrijdag 29 juli 2016 om 07:32  | reageer

    Specialiseren...

  2. gast schreef op vrijdag 29 juli 2016 om 09:03  | reageer

    Niet doen. Tenzij je dol bent op droog brood.

  3. gast schreef op vrijdag 29 juli 2016 om 22:08  | reageer

    Je kan ook aan

  4. AC
    AC schreef op vrijdag 29 juli 2016 om 22:12  | reageer

    Ik verdien anders nog genoeg geld met fotografie. Zoals ik eerder zei: Je kunt je beter specialiseren. Overigens, geloof ik niet in allrounders...

    Het is wel moeilijker geworden, maar zekers niet onmogelijk. Wat mij in o.a. in dit land tegen de borst stuit, is dat bijna alles vogelvrij verklaard is. Compleet afschermen ben ik ook niet voor, maar ik vind dit té vrij. Geld voor meerdere beroepen, dus niet alleen de fotografie.

    Wanneer je je specialiseert, kun je je daar op richten cq focussen. Ligt er ook aan, welke tak van fotografie je kiest. En misschien een rare tip: wees dwars van wat anderen tegen je zeggen. Dus, wees lekker eigenwijs; ga niet met de menigte mee.

  5. schreef op vrijdag 29 juli 2016 om 22:13  | reageer

    sorry ...

    Je kan ook aan stockfotografie gaan doen.
    Mijn ervaringen en verdiensten op www.kruwt.nl
    TWvU

  6. AC
    AC schreef op vrijdag 29 juli 2016 om 22:38  | reageer

    Stockfotografie, doe ik als "erbij". Levert in massa soms aardig wat op... Is alleen een ander verdienmodel, en je moet anders denken; in massa denken...

    Ook van vrijwerk, valt te leven...inderdaad o.a. door foto's naar beeldbanken te sturen...

  7. Gerard Bolhuis
    Profiel Gerard Bolhuis schreef op zaterdag 30 juli 2016 om 15:06  | reageer

    Ik heb een paar foto's op 500px geparkeerd, gewoon om even te proberen. Flickr (foto dumpplaats) heb ik afscheid van genomen.

    Iemand enige ervaring met 500px?

  8. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 00:15  | reageer

    Zelf ook net gestart (31/7) op 500px ( https://500px.com/eduardvanmil) en ik moet zeggen de eerste indruk valt niet tegen. Vriendelijker in gebruik dan Flickr en niet op elke wijziging een e-mail (kan je geloof ik wel aanpassen). De toekomst zal het moeten uitwijzen. Voordeel van 500px is dat je je foto's via de site kan verkopen (marketplace) 60% opbrengst tegen 40% kosten is wel aan de erg forse kant. Heb je je gespecialiseerd in de fotografie dan vind je snel gelijkgestemden. Kan een voordeel zijn!

  9. Chris
    Chris schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 11:43  | reageer

    Je hoeft jezelf maar 1 ding te vragen: ben ik een ondernemer, of niet? En ondernemer zijn houdt in:
    - acquisitie (netwerken, offertes maken, nabellen)
    - marketing
    - website
    - administratie
    - investeren in apparatuur
    - risico's nemen
    - o ja, en soms nog foto's maken

    de markt is al verzadigd en de marges dus klein. Specialiseren helpt, maar alleen als de mensen je weten te vinden.

    Als het antwoord op bovenstaande vraag ja is, dan maak je een kans, anders niet.

  10. Rick
    Rick schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 20:58  | reageer

    Het belangrijkste is motivatie en geloof hebben in jezelf en in je werk. Zonder dit gaat niemand het redden.
    Mijn tip is ook om niet uit het niks te kappen met je fulltime baan en 'ineens' fulltime fotograaf te zijn, ook al heb je nog zoveel gespaard. Er is niks mis met een tweede baan hebben om je vaste kosten te dekken en het geld van je fotografie het eerste jaar weer te investeren in je bedrijf. Je hebt vanzelf door wanneer je afstand kunt doen van je 'vaste baantje'

    Het enige waar ik zelf tegen aan ben gelopen (inmiddels 4 jaar fulltime fotograaf), is het feit dat ik vroeger mijn hoofd leeg maakte met fotografie, tegenwoordig maakt het m'n hoofd alleen maar voller!😉

  11. Marit Hilarius
    Profiel Marit Hilarius schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 21:09  | reageer

    Haha Rick, heel herkenbaar dat laatste!

  12. roysfoto
    Profiel roysfoto schreef op donderdag 4 augustus 2016 om 17:47  | reageer

    Fotografie in bijberoep zit hier toch sterk in de lift..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord