Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Je foto's worden ongeautoriseerd gebruikt! En dan?

vrijdag 11 februari 2011, 23:30 door | 16.511x gelezen | 19 reacties

Marije Weterings FotografieMisschien is het je nog niet overkomen, misschien al wel. Maar iedereen is bekend met het fenomeen auteursrechtschending.

Om te voorkomen dat jij je schuldig maakt aan auteursrechtschending, is er al eens een artikel verschenen op Photofacts. Ook las ik een uitleg over wat auteursrecht eigenlijk is.

Maar wat moet je nou doen als je jouw foto's tegenkomt in een blad of op een site waar je niks van wist, waar je niet voor betaald bent of waar je in ieder geval geen toestemming voor hebt gegeven?

Navraag doen


Allereerst dien je navraag te doen. Hoe is jouw foto op die site of in dat blad gekomen? Wie is de opdrachtgever geweest en hoe is men aan het materiaal gekomen? Zonder een wijzende vinger kun je de uitgever/publiceerder een mail sturen met deze vragen.

Commercieel belang


Het tweede punt is commercieel belang. Oftewel, is de foto geplaatst met als doel dat iemand er aan gaat verdienen, door bijvoorbeeld gebruik in reclame of op een website of is het een foto die gebruikt wordt ter illustratie van een persoon in een vakblad? Een fotojournalist dient namelijk per presentatie van zijn foto betaalt te worden, anders daalt de nieuwswaarde van zijn foto.

Opdrachtgevers


Soms gebeurt het (is bij mij eenmaal gebeurt) dat je een foto maakt in opdracht van een uitgever, maar de concurrent van die uitgever publiceert hem weer in zijn magazine. Om te voorkomen dat je aan twee kanten gedonder krijgt, is het verstandig om te zorgen dat je de initiƫle opdrachtgever aan jouw kant krijgt en samen de andere uitgever op het matje roept.

Diefstal


In principe is auteursrechtschending gewoon diefstal, zeker als je als fotograaf je brood er mee moet verdienen. Ik zelf stuur de uitgever die de foto geplaatst heeft altijd een schadebrief met een factuur. Meestal opent dat een gesprek tot of alsnog een betaling of een wederdienst. Een voorbeeld van een schadebrief kun je vinden bij de NVJ.

Gevoel


Ten slotte zeg ik als laatste, maar wel misschien het belangrijkste: bovenstaande is geen verplichting of noodzaak. Ik denk dat het verstandig is om te doen wat goed voelt. Je moet reageren naar de 'schender' zoals jij er zelf achter kan staan.

Het is wel goed om kenbaar te maken dat men niet zomaar gebruik maakt van jouw spullen en dat je een methode vindt die voor jou werkt om te zorgen dat ze het niet nogmaals doen. Bovenstaande is mijn persoonlijke manier, zoals ik er zelf mee om ga.

Ik hoop op input van anderen hoe die met hun auteursrechtschending om gaan, ook daarbij kunnen we elkaar weer helpen en inspireren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

19 reacties

  1. Makke2
    Profiel Makke2 schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 00:30  | reageer

    Blij met jouw artikel Marije! En zeer goed geschreven!

  2. Bas
    Bas schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 00:55  | reageer

    "Een fotojournalist dient namelijk per presentatie van zijn foto betaalt te worden, anders daalt de nieuwswaarde van zijn foto. "

    De nieuwswaarde heeft niets te maken met het wel of niet betalen voor een foto. Betaald worden voor een foto verhoogt of verlaagt de nieuwswaarde niet. In principe moet iedere fotograaf die voor een publicatie een foto levert voor iedere publicatie weer betaald worden (tenzij anders overeengekomen), maar dat heeft meer te maken met het leveren van een dienst.

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 03:12  | reageer

    Sinds internet wereldwijd een grote vlucht heeft genomen is het auteursrechtelijk landschap volkomen veranderd. Ondanks dat de auteurswet niets aan duidelijk over laat en voldoende bescherming biedt denkt de wereld om ons heen dat wat op internet staat gemeengoed is. Dat heeft onder andere het vak fotografie op z'n kop gezet en is het ook veel moeilijker geworden om je werk afdoende te beschermen.

    Wat jij in dit artikel naar voren breng staat buiten kijf. Het moet afgelopen zijn met oneigenlijk gebruik van andermans werk. Actie ondernemen dus! Maar dat is in Nederland allemaal mooi geregeld. In een land als China, waar ik woon en werk, liggen die normen wat anders. Daar is piracy aan de orde van de dag en de overheid vindt het eigenlijk allemaal best. In dat opzicht is Nederland zo gek nog niet.

    Je moet je afvragen welke juridische middelen je hebt wanneer je foto buiten Nederland op een of andere website opduikt. Natuurlijk zou ik dan de door jou omschreven procedure volgen maar een deurwaarder naar Kazachstan sturen kan flink in de papieren lopen. Feitelijk zou auteursrechtelijke bescherming internationaal moeten worden afgetimmerd maar dat lijkt me in deze wereld (voorlopig) een illusie.

  4. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 09:47  | reageer

    Auteursrecht is in principe internationaal geregeld, sla er Wikipedia maar op na. Het is het exclusieve recht op exploitatie van een eigen creatie.

    Het 'commercieel belang' heft naar mijn idee alleen te maken met de hoogte van de factuur. Voor een foto in een advertentie mag je gebruikelijk meer vragen dan voor een redactioneel gebruikte foto.

    Marije, je schrijft: "Soms gebeurt het dat je een foto maakt in opdracht van een uitgever, maar de concurrent van die uitgever publiceert hem weer in zijn magazine." Dat is opmerkelijk. Uitgevers van magazines zien elkaar als concurrenten en zullen elkaar geen handelswaar doorschuiven. Maar, van uitgevers mag je ook verwachten dat zij het auteursrecht van binnen en van buiten kennen. Je kan dus een factuur sturen aan jouw opdrachtgever, tenzij je iets anders overeen bent gekomen.



  5. gast schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 10:03  | reageer

    Allemaal mooi en aardig, maar het werken met twitpics en andere manieren van delen en doorgeven verandert het recht. Kijk over een paar uur maar eens hoe vaak de foto bij dit artikel is terug te vinden op andere blogs. Gaat Marije daar een rekening voor versturen?

  6. gast schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 12:40  | reageer

    @gast, de foto bij dit artikel zal toch niet op meer blogs komen hoop ik. En is al zeker geen geld waard! Afgesneden hoofd, staat scheef, storende arm die rechts het beeld inkomt. Kan je beter een artikel zonder foto plaatsen! De foto is ook niet echt gerelateerd aan het onderwerp van het artikel.

  7. Lezer
    Lezer schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 13:10  | reageer

    In het kader van dit artikel ontbreekt een verwijzing naar Burafo, waar veel beroepsorganisaties voor fotografen bij zijn aangesloten en hun leden diensten verlenen. En er zijn nog tal van andere organisaties zoals Pictoright etc.

  8. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 13:17  | reageer

    @gast (een van de). Google op de titel van dit verhaal en je ziet al een stel blogs die naar deze blogpost verwijzen en de vierkante foto van de Photofacts-homepage gebruiken. Het is nu een gratis te gebruiken 'persfoto' geworden, kennelijk.

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 13:20  | reageer

    @EdC
    Dat auteursrecht internationaal is geregeld is me bekend. Maar we weten allemaal dat het er in de praktijk anders aan toegaat. Zolang er geen rechtshandhaving is hebben wetten en verdragen - hoe mooi ook - weinig of geen betekenis. Ik hoef niet verder dan China te kijken (piracy).

    En ingeval van oneigenlijk gebruik kun je natuurlijk zoveel facturen sturen als je wilt maar het is de vraag of ze ook betaald worden. Je bent en blijft in dat opzicht afhankelijk van de welwillendheid van de andere partij en dat is niet vanzelfsprekend. En dwangmaatregelen kosten ook geld.



  10. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 16:29  | reageer

    Andersom komt ook voor, zo ben ik wel benaderd én betaald voor een foto geplaatst op een fotoclub. Het verkopen van foto's is ook makkelijker geworden. Mocht je wettelijk onheus worden behandeld, kun je niet anders dan een advocaat in de hand te nemen.

  11. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 17:56  | reageer

    "Bij diefstal waarschuwen we de politie" staat er in menig winkel.Bij diefstal van een foto kan je niet terecht bij de politie (mijns inzien is dit het zelfde vergrijp),'ga maar procederen zegt men',als je bij een beroeps vereniging zit kan een advocaat het voor je afhandelen.anders is het een lange weg.mijn advies ten aller tijde een rekening sturen. Je heb dan een case,maar pas op rechters, hebben zo hun eigen interpretatie over auteurs rechten,bezint eer je begint,is een goede credo.advies 2, kijk naar de correspondentie die over auteursrechten is geweest.(uit spraken vonnis). Als men wil schrikken, doen.,gelijk krijgen is een tweede.
    Dit is het advies van mij,ik kan ze helaas niet meer tellen hoeveel ik al gevoerd heb.wat gewonnen maar zeker een hoop verloren.

  12. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 18:55  | reageer

    @Wimfoto. Opzettelijke schending van het auteursrecht geldt in Nederland als een misdrijf. Je zou dus wel degelijk naar de politie kunnen stappen.
    Het advies een redelijke rekening te sturen is een goede.

    Ook hier op Photofacts komt dit onderwerp elk jaar wel een paar keer langs. Het oordeel van rechters is ook al een paar keer besproken. We beginnen dus in herhaling te vallen. Het wachten is nu op Elja's visie op Auteursrecht 2.0.

  13. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 19:22  | reageer

    @EdC
    Het is een onderwerp dat nogal in herhaling valt. Mee eens. Ook een content die garant staat voor bezoekersaantallen net als stukjes over geldzaken. Het zijn blijkbaar basale dingen die mensen bezig houden.

  14. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 19:55  | reageer

    @edc Ik wacht zekere op de visie van Eljo's Auteursrecht 2.0, all is said I'm waiting.

  15. marcel_brands
    marcel_brands schreef op maandag 14 februari 2011 om 09:41  | reageer

    Vorige week werd een foto van mij gebruikt in een TV programma. Deze foto had ik aangeboden bij nu.nl Hoe dit verder afloopt.... Kun je lezen op mijn blog.

  16. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op maandag 14 februari 2011 om 10:38  | reageer

    @Edc; op je eerste reaktie: in dit geval hebben de uitgevers geen contact gehad met elkaar. de uitgever die mijn opdrachtgever was, stuurt ook een factuur met een schadebrief. De foto is op een andere manier bij de andere uitgever belandt. Aangezien deze zaak nog loopt, kan ik er verder ook niet heel diep op in gaan.

    @lezer: het voorbeeld Burafo en Stichting Anoniem heb ik in mijn artikel er bewust uitgelaten, omdat ik dat een methode vind die van uit uitgevers zou moeten zijn. Ik heb het wel overwogen.

  17. metinfotografie.nl
    metinfotografie.nl schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 00:59  | reageer

    Maak ook foto's of kopieën van je bewijsstukken, stuur dan naast een factuur en een begeleidende brief ook een kopie van je originele foto mee. Mijn stage begeleider had dit een keer mee gemaakt en op deze manier op gelost.

  18. gast schreef op woensdag 16 februari 2011 om 00:13  | reageer

    Uit de voorbeeldbrief van de NVJ: "Nu u mijn foto heeft gebruikt zonder daarvoor betaald te hebben, loop ik inkomsten mis". Dit is een veelgehoorde bewering in discussies over auteursrechten, maar gaat volkomen voorbij aan de vraag of de betreffende partij de foto zou hebben "gekocht" als zij deze niet langs onrechtmatige weg had kunnen verkrijgen.

    Na de introductie van digitale media, is in de perceptie van veel mensen de intrinsieke waarde van artistieke werken (muziek, boeken, foto's, etc.) sterk gedaald. Het is dan ook maar sterk de vraag of men voor deze werken zou betalen als illegale bronnen volledig konden worden afgesloten. Zo niet, dan is er geen sprake van inkomstenderving.

  19. KSL
    Profiel KSL schreef op zondag 20 februari 2011 om 01:31  | reageer

    Ik heb eens gelezen dat een fotograaf een dag in de week vrij maakte om de bladen langs te gaan en op sites te kijken of zijn werk ongeautoriseerd werd gebruikt. Het leverde genoeg op om die dag te gebruiken.

    Ook iemand (hobbyist) die een interieurfoto (geplaatst op zoom.nl) van hem terugvond in een reclamefolder. Hij heeft een rekening gestuurd en kreeg deze keurig betaald. Dus stuur zeker een rekening. Dit is moelijk als jouw foto in Kazachstan is gebruikt maar dichter bij huis wordt het wel interessant.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord