Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Marije Weterings

Je foto's worden ongeautoriseerd gebruikt! En dan?

vrijdag 11 februari 2011, 23:30 door | 15.507x gelezen | 19 reacties

Marije Weterings FotografieMisschien is het je nog niet overkomen, misschien al wel. Maar iedereen is bekend met het fenomeen auteursrechtschending.

Om te voorkomen dat jij je schuldig maakt aan auteursrechtschending, is er al eens een artikel verschenen op Photofacts. Ook las ik een uitleg over wat auteursrecht eigenlijk is.

Maar wat moet je nou doen als je jouw foto's tegenkomt in een blad of op een site waar je niks van wist, waar je niet voor betaald bent of waar je in ieder geval geen toestemming voor hebt gegeven?

Navraag doen


Allereerst dien je navraag te doen. Hoe is jouw foto op die site of in dat blad gekomen? Wie is de opdrachtgever geweest en hoe is men aan het materiaal gekomen? Zonder een wijzende vinger kun je de uitgever/publiceerder een mail sturen met deze vragen.

Commercieel belang


Het tweede punt is commercieel belang. Oftewel, is de foto geplaatst met als doel dat iemand er aan gaat verdienen, door bijvoorbeeld gebruik in reclame of op een website of is het een foto die gebruikt wordt ter illustratie van een persoon in een vakblad? Een fotojournalist dient namelijk per presentatie van zijn foto betaalt te worden, anders daalt de nieuwswaarde van zijn foto.

Opdrachtgevers


Soms gebeurt het (is bij mij eenmaal gebeurt) dat je een foto maakt in opdracht van een uitgever, maar de concurrent van die uitgever publiceert hem weer in zijn magazine. Om te voorkomen dat je aan twee kanten gedonder krijgt, is het verstandig om te zorgen dat je de initiŽle opdrachtgever aan jouw kant krijgt en samen de andere uitgever op het matje roept.

Diefstal


In principe is auteursrechtschending gewoon diefstal, zeker als je als fotograaf je brood er mee moet verdienen. Ik zelf stuur de uitgever die de foto geplaatst heeft altijd een schadebrief met een factuur. Meestal opent dat een gesprek tot of alsnog een betaling of een wederdienst. Een voorbeeld van een schadebrief kun je vinden bij de NVJ.

Gevoel


Ten slotte zeg ik als laatste, maar wel misschien het belangrijkste: bovenstaande is geen verplichting of noodzaak. Ik denk dat het verstandig is om te doen wat goed voelt. Je moet reageren naar de 'schender' zoals jij er zelf achter kan staan.

Het is wel goed om kenbaar te maken dat men niet zomaar gebruik maakt van jouw spullen en dat je een methode vindt die voor jou werkt om te zorgen dat ze het niet nogmaals doen. Bovenstaande is mijn persoonlijke manier, zoals ik er zelf mee om ga.

Ik hoop op input van anderen hoe die met hun auteursrechtschending om gaan, ook daarbij kunnen we elkaar weer helpen en inspireren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

19 reacties

 1. Makke2
  Profiel Makke2 schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 00:30

  Blij met jouw artikel Marije! En zeer goed geschreven!

 2. Bas
  Bas schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 00:55

  "Een fotojournalist dient namelijk per presentatie van zijn foto betaalt te worden, anders daalt de nieuwswaarde van zijn foto. "

  De nieuwswaarde heeft niets te maken met het wel of niet betalen voor een foto. Betaald worden voor een foto verhoogt of verlaagt de nieuwswaarde niet. In principe moet iedere fotograaf die voor een publicatie een foto levert voor iedere publicatie weer betaald worden (tenzij anders overeengekomen), maar dat heeft meer te maken met het leveren van een dienst.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 03:12

  Sinds internet wereldwijd een grote vlucht heeft genomen is het auteursrechtelijk landschap volkomen veranderd. Ondanks dat de auteurswet niets aan duidelijk over laat en voldoende bescherming biedt denkt de wereld om ons heen dat wat op internet staat gemeengoed is. Dat heeft onder andere het vak fotografie op z'n kop gezet en is het ook veel moeilijker geworden om je werk afdoende te beschermen.

  Wat jij in dit artikel naar voren breng staat buiten kijf. Het moet afgelopen zijn met oneigenlijk gebruik van andermans werk. Actie ondernemen dus! Maar dat is in Nederland allemaal mooi geregeld. In een land als China, waar ik woon en werk, liggen die normen wat anders. Daar is piracy aan de orde van de dag en de overheid vindt het eigenlijk allemaal best. In dat opzicht is Nederland zo gek nog niet.

  Je moet je afvragen welke juridische middelen je hebt wanneer je foto buiten Nederland op een of andere website opduikt. Natuurlijk zou ik dan de door jou omschreven procedure volgen maar een deurwaarder naar Kazachstan sturen kan flink in de papieren lopen. Feitelijk zou auteursrechtelijke bescherming internationaal moeten worden afgetimmerd maar dat lijkt me in deze wereld (voorlopig) een illusie.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 09:47

  Auteursrecht is in principe internationaal geregeld, sla er Wikipedia maar op na. Het is het exclusieve recht op exploitatie van een eigen creatie.

  Het 'commercieel belang' heft naar mijn idee alleen te maken met de hoogte van de factuur. Voor een foto in een advertentie mag je gebruikelijk meer vragen dan voor een redactioneel gebruikte foto.

  Marije, je schrijft: "Soms gebeurt het dat je een foto maakt in opdracht van een uitgever, maar de concurrent van die uitgever publiceert hem weer in zijn magazine." Dat is opmerkelijk. Uitgevers van magazines zien elkaar als concurrenten en zullen elkaar geen handelswaar doorschuiven. Maar, van uitgevers mag je ook verwachten dat zij het auteursrecht van binnen en van buiten kennen. Je kan dus een factuur sturen aan jouw opdrachtgever, tenzij je iets anders overeen bent gekomen.Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.405 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord