Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Fotojournalisten staken voor hogere tarieven

vrijdag 25 januari 2019, 14:28 door | 2.715x gelezen | 3 reacties

Naar schatting vijfhonderd fotojournalisten hebben vandaag hun werk neergelegd uit onvrede over de tarieven en waardering die ze krijgen voor hun werk. Ze leveren de hele dag geen nieuwsfoto's aan.

Vanochtend was er een actie bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Den Haag, waarbij zo'n tweehonderd fotojournalisten aanwezig waren. Verder staan er paginagrote advertenties van de actievoerders in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Photo Guilherme Romano

Foto: Guilherme Romano

In de advertenties staan de namen van ruim driehonderd fotografen en hierin wordt uitgelegd waarom de fotojournalisten het werk neerleggen. 'Fotojournalistiek heeft een prijs', staat in de tekst.

De organiserende journalistenvakbonden NVF en NVJ en belangenorganisatie Dupho zeggen dat de nieuwsfotografen vinden dat de tarieven die media voor hun werk betalen ondermaats zijn. Ze vrezen dat de fotojournalistiek (als het op deze manier doorgaat) over tien jaar een 'veredelde hobby' zal zijn.

Drie eisen


De actievoerende fotojournalisten eisen een tariefsverhoging van 14 procent als compensatie voor de gestegen kosten sinds 2010.

Ook willen ze dat uitgevers de prijzen die ze betalen voor online foto's gelijktrekken met die voor afgedrukt beeld. Tot slot moeten fotografen meer zeggenschap krijgen over hun auteursrecht.

Zilveren Camera


Een aantal uitgevers wil niet in gesprek met de fotografen. Anderen, zoals de Persgroep en het ANP, wel. ANP-directeur Martijn Bennis verwacht weinig problemen door de staking.

We hebben voldoende mensen aan het werk, dus weten we zeker dat we het nieuws kunnen coveren.
Volgende week zijn er nog acties bij de Persgroep, TMG en Sanoma.

De timing van de actie is niet toevallig: op 1 februari wordt de Zilveren Camera uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek in verschillende categorieŽn. Koning Willem-Alexander is daarbij. Onder de 250 actievoerende fotografen zijn ook Zilveren Camera-winnaars.

De NVF wil tot 1 februari doorgaan met acties. Over de inhoud daarvan wordt dinsdag meer bekend tijdens een kick-offbijeenkomst in Houten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Alexander
  Alexander schreef op maandag 28 januari 2019 om 07:12  | reageer

  Ik vrees dat dit beroep toch een uitstervend ras zal zijn. En dan niet omdat er tegenwoordig zoveel mensen rondlopen maar omdat de kwaliteitseisen steeds minder worden. De grote persbureaus willen nog steeds het liefst als eerste een gebeurtenis kunnen verslaan en tegen de tijd dat een persfotograaf ter plekke is staan er al tientallen foto's op de social media. En ook de lezers van de digitale en gedrukte kranten vinden een foto met een instagram filter niet erg. Het grappigst vond ik vrijdag nog wel dat een bevriende fotograaf die als vrijwilliger foto's maakt voor een lokale krant de persfotografen steunde. Volgens mij werd niet helemaal beseft dat deze bevriende fotograaf zelf ook een reden is dat de prijzen omlaag gaan.

 2. Henny
  Profiel Henny schreef op woensdag 6 februari 2019 om 16:08  | reageer

  Het blijft een kwestie van vraag en aanbod en hoeveel waarde je toevoegt. De topfotografen zoals bij Zilveren Camera uitgezonderd, vraag ik me soms af hoeveel creativiteit een fotograaf aan een foto in de krant toegevoegd heeft. Dan voeg je niet echt veel meer waarde meer toe dan iemand met een smartphone. Daar komt natuurlijk bij dat de vraag naar kranten en print ook is gedaald dus dat drukt de prijzen ook enorm.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 6 februari 2019 om 16:16  | reageer

  @Henny: vooral dat laatst is denk ik de issue. En het feit dat mensen met een smartphone die toevallig net in de buurt waren, altijd eerder zijn dan iemand die op pad gestuurd wordt. Fotojournalisten zullen ook creatiever moeten worden en andere wegen moeten bewandelen. Ze moeten zich verplaatsen naar bredere verhalen met meer diepgang waarvoor ook meer platform beschikbaar is in de vorm van tentoonstellingen, fotoboeken, et cetera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord