Erik van Rosmalen

Weg met die fotografenwebsites!

vrijdag 20 juli 2012, 20:05 door | 11.204x gelezen | 20 reacties

Waarom zou je als fotograaf nog een website onderhouden? Een Facebook-bedrijfspagina is een gratis alternatief, dat ook nog eens makkelijker en sneller gevonden wordt door potentiële klanten. Of niet?

Facebook versus website


Het is helemaal niet onlogisch, dat steeds meer bedrijfswebsites plaats gaan maken voor een bedrijfspagina op Facebook, stelt blogger Sanne Vaissier op marketing-blog Marketingfacts.

En ze heeft een punt: steeds meer (grote) merken verwijzen in reclamecampagnes inderdaad naar een Facebookpagina, niet meer (of minder duidelijk) naar hun website. De website blijft vervolgens vooral het kanaal voor aandeelhouders, journalisten en ander 'zakelijker' websitebezoek.

Camera


Grotere betrokkenheid


Facebook heeft tegenwoordig allerlei functionaliteiten in zich, om een platform te creëren waarop merken of bedrijven zich kunnen profileren naar klanten. En vooral: in contact kunnen treden én blijven met die doelgroep. Natuurlijk, een volledig eigen website is tot op de pixel in te richten en te ontwerpen.

Maar toch: de betrokkenheid van 'fans' op een Facebookpagina is vele malen groter, betoogt Vaissier. En de cijfers ondersteunen die bewering. Om maar een merk te noemen: Coca Cola heeft 44 miljoen fans. De website wordt maandelijks 'slechts' 270.000 keer bezocht, aldus Vaissier in de blog op Marketingfacts. Dat liegt er niet om.

Terugkerende bezoekers


En dat is de kracht van Facebook: een bezoeker prikkelen om terug te keren naar je website is verdraaid lastig. Maar eenmaal fan, dan zien Facebookers je updates in het nieuwsoverzicht verschijnen. Een verkapte terugkerende bezoeker is geboren: biedt ze iets leuks of nuttig en ze bezoeken je pagina. Kortom: je bouwt een persoonlijke relatie met je (mogelijke) klant. Iets wat een website nooit zo kan doen.

Facebook als etalage


Of ook de kleinere bedrijven echt massaal de 'ouderwetse' corporate website gedag zeggen, valt nog maar te bezien. Ga jezelf na: als je een metselaar of schilderwerk nodig hebt, vraag je vrienden en familie naar referenties. Je wilt werk zien, of tenminste van iemand horen dat hij of zij kwaliteit levert. Maar hier ligt nu net een kans voor fotografen! Want in tegenstelling tot metsel- of schilderwerk zijn foto's natuurlijk prima te delen via Facebook, wat daarmee een prima etalage kan zijn. Of liever: de tijdslijn van tevreden klanten vormt dan je etalage!

FB pages


Welkom visitekaartje


Vooral de groep fotografen die zich richt op particulieren, kan Facebook een welkom visitekaartje zijn. Want inderdaad, de drempel om een website te bezoeken is vele malen hoger. In de tijdlijn van fans kom je vanzelf in beeld en zullen tevreden klanten je FB-pagina een stuk sneller promoten bij vrienden en familie. Immers, een 'like' is zo uitgedeeld, waardoor je weer even in beeld komt bij 'de-vrienden-van'!

Nadelen van Facebook


Nadelen zijn er ook. Vaissier noemt het feit dat 'het grote Facebook' al je gegevens beheert. Het argument dat een Facebook-pagina minder naar je eigen identiteit is in te richten zal voor kleine ondernemers minder spelen dan de grote merken, die veel strikter in een huisstijl moeten passen. Wat voor fotografen vooral een nadeel is en blijft, is de soms bedroevende kwaliteit van foto's op Facebook, die allemaal een extra compressie mee lijken te krijgen, wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt. Maar ziet de consument dat ook, kun je je afvragen?

Weg ermee dus?


Weg met die website dus? Zo'n vaart zal het nog niet lopen. Zeker niet in de zakelijke markt. Maar Facebook zal in communicatie naar consumenten steeds belangrijker worden. Zelf heb ik een paar maanden geleden toch besloten om, naast mijn website, ook een FaceBook bedrijfspagina aan te maken ('liken' mag, natuurlijk!), gericht op particuliere, potentiële klanten. Zo scheid ik mijn privé-berichtjes van fotografie-gerelateerde posts en beschikken (potentiële) klanten over de mogelijkheid om mijn pagina te bezoeken. En wat doen jullie?

Update


DigifotoPro meldt, dat Facebook binnenkort de 'mosaic view' aanbiedt, een mooie manier om foto's te presenteren, die ze overigens goed 'geleend' hebben van Google+ (en van diverse nog oudere WordPress-thema's, trouwens).

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

20 reacties

 1. Mary
  Mary schreef op vrijdag 20 juli 2012 om 20:32

  Een Facebook bedrijfspagina erbij is ok (en die heb ik ook), maar ik krijg de kriebels bij de gedachte wat Facebook met alle info doet.

  Ook is de bedrijfspagina alleen toegankelijk voor mensen die al op Facebook actief zijn. Mensen laten zich niet dwingen om een account aan te maken. Volkomen terecht!

  Gewoon een goede website maken, wekelijks onderhouden en mensen prikkelen met een leuk, goed geschreven weblog. Als ze dan nog naar Facebook willen, mag dat knipoog

 2. Mark
  Profiel  Mark schreef op vrijdag 20 juli 2012 om 20:41

  Ik heb het allebei: een eigen website en een bedrijfspagina op facebook.

  Het grote voordeel van een eigen website is natuurlijk wel dat je het kunt inrichten zoals jezelf wilt en je bent dus niet aan de layout van facebook gebonden.

  Voor mijn cursussen merk ik wel dat facebook een goed medium is om mensen te bereiken. Ik blijf het dus lekker allebei gebruiken vrolijk

 3. René Zonneveld
  René Zonneveld schreef op vrijdag 20 juli 2012 om 20:47

  Facebook steeds belangrijker? Nee hoor, Facebook heeft in Nederland het hoogtepunt alweer achter de rug. Moesten we niet allemaal een MySpace-pagina hebben en moesten professionals niet aanwezig zijn op Hyves en op SecondLife?
  Zorg voor je aanwezigheid op deze en andere platforms (als je er tijd voor hebt), maar beschouw je eigen site als het platform waar het allemaal om draait. Dan ben je verzekerd van een goede basis als de aandacht van potentiële klanten verschuift van de huidige 'sociale sites' naar de nieuwe.

 4. Erik
  Profiel Erik schreef op vrijdag 20 juli 2012 om 21:11

  Ik ben gestopt met Facebook, mij spreekt het privacy verhaal rondom Facebook niet erg aan en zie hoofdzakelijk alleen maar onzin verschijnen op Facebook. Gelukkig heb ik een eigen website die zo'n 8000 hits per dag heeft, dus heb ik het ook niet echt nodig.

  Als ik beroeps fotograaf zou zijn zou ik in ieder geval zorgen dat ik een interessante blog aan mijn normale website gekoppelt zou hebben, dat kost niets, behalve wat tijd. Als je die interessant houdt met achtergrond info over je foto's en redelijk vaak ververst, heb je zo een hele schare vaste bezoekers. Beter dan dat geneuzel op Facebook mijns inziens.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord