De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Foto's jatten van andere fotografen, waarom doe je dat?

zaterdag 18 juni 2022, 13:31 door | 1.729x gelezen | 12 reacties

Als fotograaf is het natuurlijk superleuk om ergens je werk te tonen en daar dan positieve reacties op te krijgen. Alleen doorgaans plaats je dan wel je eigen foto. Vandaag kwam ik iemand tegen die het werk van andere fotografen plaatst alsof het van hem is.

Mijn foto, zogenaamd door Fred


Vanochtend kreeg ik een berichtje van een fotograaf die ook blogt hier op Photofacts. Hij gaf aan dat zijn werk door een fotograaf op Facebook was geplaatst en dat ie ook dacht mijn foto's voorbij te hebben gezien op zijn profiel.

Dat bleek inderdaad het geval. Modelfoto's die ik had geschoten en zelfs foto's van mijn kinderen zag ik terug op zijn profiel alsof het zijn werk was. Hij had ze ook niet alleen op Facebook geplaatst, maar ook op zijn Flickr account.

Ik vraag me dan direct af wat er in het hoofd van zo'n persoon omgaat. Je kunt dan toch niet trots zijn op jezelf? Wat is de lol in het zo gebruiken van andermans foto's?

Op zijn profiel herkende ik trouwens ook weer werk van nog andere fotografen (die ik ook even ingelicht heb). Zelf plaatste ik een reactie onder de foto dat het een inderdaad mooie foto was, maar dat ie van mij was.

Ook de fotograaf die mij erop gewezen had had de 'fotograaf' in kwestie een berichtje gestuurd. Daarop werden de foto's verwijderd, maar er kwam geen reactie van Fred.

Tenminste, geen berichtje. Blijkbaar vindt Fred het wel leuk om als reactie op je klacht een poging te doen om in te loggen op je Facebook account. Zowel de fotograaf die mij op de hoogte bracht als ik kregen mails over aangevraagde herstelcodes voor het account van Facebook.

Ik doe zelf niet zo snel moeilijk over het gebruik van mijn foto's door derden, mits het netjes gebeurd. Ik zal nooit zomaar een rekening sturen. Als fotograaf kan dat natuurlijk wel als je foto zo gebruikt wordt.

Zelf vind ik het altijd netter om eerst gewoon contact op te nemen en het op te lossen. Wellicht dat Fred wat meer nodig heeft...

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 18 juni 2022 om 21:36

  Ik blijf het iets wonderlijks vinden. Een oude productfoto van mij is nog steeds veel (illegaal) in gebruik op allerlei Chinese webshops. Daar snap ik het nog een beetje van. Maar foto's van anderen als je eigen fotografieportfolio presenteren, dan val je toch door de mand?

 2. Fred nee, geintje
  Fred (nee, geintje) schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 11:02

  Publiceer gewoon zijn hele naam. Alleen door shaming kun je die praktijken beëindigen.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 11:10

  Jaren geleden heb ik ook zoiets aan de hand gehad. Foto's die ik op National Geografic had geplaatst, vond ik terug op Hives op een account van een ander. Ik zette op elke foto een copyright met naam maar die waren er allemaal afgeknipt op Hives. Ik heb toen contact opgenomen met het beheer van Hives en zij hebben het hele account van betrokkene verwijderd. Ik ben verder gaan zoeken en vond ook foto's van mij terug op Flickr. Ook hier bleek het om dezelfde persoon te gaan. Nadat ik het beheer van Flickr op de hoogte heb gebracht, hebben zij ook het volledige account verwijderd.
  Zelf heb ik de 'dief' niet aangesproken via email of andere wijze. Ik heb dus direct het beheer van betrokken media aangesproken. Het duurt even voor ze reageren, maar het helpt wel. Of facebook ook maatregelen neemt tegen 'fotodieven', waag ik te betwijfelen. Foto's, die je op facebook plaatst, zijn immers een verdienmodel voor facebook zelf.

 4. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 11:49

  @Donald Willemsen:
  Ja, ook foto's van mij waren door deze persoon gejat.
  Ik heb een auteursrecht schending aangemeld bij Facebook. De volgende dag waren de beelden door Facebook verwijderd en heeft de persoon in kwestie er een rapport van gekregen.
  Ik verwacht dat bij herhaaldelijke schending, Facebook het account zal blokkeren.
  Facebook is daar heel secuur in. Soms zelfs te secuur.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.221 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord