Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Foto's jatten van andere fotografen, waarom doe je dat?

zaterdag 18 juni 2022, 13:31 door | 3.045x gelezen | 12 reacties

Als fotograaf is het natuurlijk superleuk om ergens je werk te tonen en daar dan positieve reacties op te krijgen. Alleen doorgaans plaats je dan wel je eigen foto. Vandaag kwam ik iemand tegen die het werk van andere fotografen plaatst alsof het van hem is.

Mijn foto, zogenaamd door Fred


Vanochtend kreeg ik een berichtje van een fotograaf die ook blogt hier op Photofacts. Hij gaf aan dat zijn werk door een fotograaf op Facebook was geplaatst en dat ie ook dacht mijn foto's voorbij te hebben gezien op zijn profiel.

Dat bleek inderdaad het geval. Modelfoto's die ik had geschoten en zelfs foto's van mijn kinderen zag ik terug op zijn profiel alsof het zijn werk was. Hij had ze ook niet alleen op Facebook geplaatst, maar ook op zijn Flickr account.

Ik vraag me dan direct af wat er in het hoofd van zo'n persoon omgaat. Je kunt dan toch niet trots zijn op jezelf? Wat is de lol in het zo gebruiken van andermans foto's?

Op zijn profiel herkende ik trouwens ook weer werk van nog andere fotografen (die ik ook even ingelicht heb). Zelf plaatste ik een reactie onder de foto dat het een inderdaad mooie foto was, maar dat ie van mij was.

Ook de fotograaf die mij erop gewezen had had de 'fotograaf' in kwestie een berichtje gestuurd. Daarop werden de foto's verwijderd, maar er kwam geen reactie van Fred.

Tenminste, geen berichtje. Blijkbaar vindt Fred het wel leuk om als reactie op je klacht een poging te doen om in te loggen op je Facebook account. Zowel de fotograaf die mij op de hoogte bracht als ik kregen mails over aangevraagde herstelcodes voor het account van Facebook.

Ik doe zelf niet zo snel moeilijk over het gebruik van mijn foto's door derden, mits het netjes gebeurd. Ik zal nooit zomaar een rekening sturen. Als fotograaf kan dat natuurlijk wel als je foto zo gebruikt wordt.

Zelf vind ik het altijd netter om eerst gewoon contact op te nemen en het op te lossen. Wellicht dat Fred wat meer nodig heeft...

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 18 juni 2022 om 21:36  | reageer

  Ik blijf het iets wonderlijks vinden. Een oude productfoto van mij is nog steeds veel (illegaal) in gebruik op allerlei Chinese webshops. Daar snap ik het nog een beetje van. Maar foto's van anderen als je eigen fotografieportfolio presenteren, dan val je toch door de mand?

 2. Fred nee, geintje
  Fred (nee, geintje) schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 11:02  | reageer

  Publiceer gewoon zijn hele naam. Alleen door shaming kun je die praktijken beëindigen.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 11:10  | reageer

  Jaren geleden heb ik ook zoiets aan de hand gehad. Foto's die ik op National Geografic had geplaatst, vond ik terug op Hives op een account van een ander. Ik zette op elke foto een copyright met naam maar die waren er allemaal afgeknipt op Hives. Ik heb toen contact opgenomen met het beheer van Hives en zij hebben het hele account van betrokkene verwijderd. Ik ben verder gaan zoeken en vond ook foto's van mij terug op Flickr. Ook hier bleek het om dezelfde persoon te gaan. Nadat ik het beheer van Flickr op de hoogte heb gebracht, hebben zij ook het volledige account verwijderd.
  Zelf heb ik de 'dief' niet aangesproken via email of andere wijze. Ik heb dus direct het beheer van betrokken media aangesproken. Het duurt even voor ze reageren, maar het helpt wel. Of facebook ook maatregelen neemt tegen 'fotodieven', waag ik te betwijfelen. Foto's, die je op facebook plaatst, zijn immers een verdienmodel voor facebook zelf.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 11:49  | reageer

  @Donald Willemsen:
  Ja, ook foto's van mij waren door deze persoon gejat.
  Ik heb een auteursrecht schending aangemeld bij Facebook. De volgende dag waren de beelden door Facebook verwijderd en heeft de persoon in kwestie er een rapport van gekregen.
  Ik verwacht dat bij herhaaldelijke schending, Facebook het account zal blokkeren.
  Facebook is daar heel secuur in. Soms zelfs te secuur.

 5. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 12:32  | reageer

  @Nando, ik ben blij dat fb het voor jou aangepakt heeft. De laatste jaren is er ook wel het een en ander veranderd in de Europese wetgeving waardoor fb ook genoodzaakt is om zich er aan te houden. Maar goed ook, denk ik dan. Nu ben jij een beroepsfotograaf en is jouw inkomen afhankelijk van de verkoop van jouw foto's of rechten. Ik ben slechts een amateur; misschien is dat een verschil. Aan de andere kant staat ook in de voorwaarden van fb dat zij zich het eigendomsrecht toe-eigenen van alles wat je op fb plaatst.
  In ieder geval vind ik broodroof ongepast en foto's publiceren van anderen als zijnde eigen werk vind ik even erg. Zeker als je dan het copyright ook nog eens van de foto snijdt.

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 12:50  | reageer

  @Donald Willemsen:
  Facebook eigent geen eigendomsrecht toe. Die hoax doet al jaren hardnekkig de ronde.
  Maar het gaat hier niet over het beleid van Facebook, het gaat over het stelen van andermans beelden. Of dat nu van een professional of een amateur is, doet niet ter zake. Of je een naam of logo'tje eraf snijdt doet ook niet ter zake. Het mag gewoon niet.

 7. Stefanie
  Stefanie schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 13:34  | reageer

  Nu net daarom 'signeer' ik mijn werk, niet fail-safe maar is voor de meeste van dit soort jatters net een handeling te veel om het eraf te moeten knippen. Op een van de fotografie FB pages werd laatst ook al eens zo'n profiel aangehaald (geen Fred trouwens) wat vol stond met gejatte foto's, na een aantal meldingen heeft FB het profiel weggehaald (de poster reageerde op niks en niemand), maar dat soort wappies maken gewoon een nieuw profiel aan en door ...

 8. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 14:11  | reageer

  Nando, het mag inderdaad niet maar het bestrijden is ook haast ondoenlijk. Niet publiceren op internet is dan de enige remedie. Je wilt nu juist je werk ook aan anderen laten zien, zodat zij er ook van kunnen meegenieten. In de hoop natuurlijk dat iemand een foto van je wil kopen of, indien je beroepsfotograaf bent, dat je meer opdrachten krijgt. Publiceren op internet is ook naamsbekendheid krijgen.
  Nando, nu had ik graag jouw mening over het volgende: Om je werk te beschermen tegen diefstal is het misschien zinvol om op pixelniveau pixels (of groepje pixels)het en der uit de foto te verwijderen of wit of zwart maken zodat men er niets aan heeft om de foto te vergroten zonder dat het zichtbaar is, maar dat je die aanpassing op klein formaat niet ziet. Het is immers op pixelniveau. Maar wil je het groot projecteren/afdrukken, dat er dan gaten in de afbeelding vallen.
  Het kan misschien een idee zijn om je werk te beschermen. Wat denk jij?

 9. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 14:29  | reageer

  @Donald Willemsen:
  Je suggestie heeft geen enkele zin.
  Als je absoluut geen risico wilt nemen, dan moet je niets op internet zetten, niet in boeken publiceren, of op TV laten zien, geen presentaties doen...

 10. Lauran
  Lauran schreef op woensdag 22 juni 2022 om 08:44  | reageer

  Foto's stelen doe je niet maar laten we ook eerlijk zijn: is het nou net niet juist het probleem van de amateurfotografen. Het merendeel is het stelen niet eens waard.
  Het is toch meer een probleem voor de professionele fotografen maar die hebben er toch hun geld al voor gehad. Mocht je er onverlet toch schade van ondervinden dan is een juiste gang toch aangifte doen, een advocaat in de arm nemen en desnoods naar de rechter gaan en een claim stellen.
  Nogmaals het hoort niet uiteraard. Laat daarover geen misverstand over ontstaan.

 11. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 22 juni 2022 om 10:17  | reageer

  @Lauran, probeer maar eens een fotodief uit de binnenlanden van Verweggistan voor de rechter te dagen. De kosten staan niet in verhouding tot de schade geleden door de diefstal.
  De conclusie dat een beroepsfotograaf zijn geld voor de foto toch al gehad heeft, is niet altijd waar. Een beroepsfotograaf maakt niet enkel foto's in opdracht.
  Dat het merendeel van de foto's het stelen niet waard is, ben ik met je eens. Maar we moeten een fotodief geen vrijbrief geven.

 12. M.Kuivenhoven
  M.Kuivenhoven schreef op woensdag 22 juni 2022 om 11:05  | reageer

  De personen (ik noem ze expres geen fotograaf) die belangstelling vragen door werk van anderen, missen zelf de creativiteit. Jammer maar ook dat kun je leren. Met enige inspanning kun je zelf ook mooie dingen maken en daar plezier aan beleven. Begin eens met te kijken dan leer je vanzelf ZIEN.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord