Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

De multifunctionele journalist; schrijven, fotograferen en filmen

dinsdag 17 maart 2009, 19:22 door | 5.495x gelezen | 8 reacties

De fotograaf die zelf een tekst kan leveren. Of de journalist die zelf ook voor beeld zorgt en als het even kan ook een filmpje schiet. Traditionele grenzen vervagen. Dat proces is al een tijd gaande, maar nu gaat het heel hard. Kranten en tijdschriften vechten om hun voortbestaan en voor de uitvoerders van het werk zijn de budgetten gedecimeerd.

Het gaat niet goed in medialand. Adverteerders blijven weg en dat betekent dat de inkomsten kelderen. Ook oplages kunnen dalen, doordat abonnees minder uitgeven aan bladen, of minder geld over hebben voor abonnementen. De eerste titels zouden daardoor al zijn gesneuveld.

De eerste medewerkers die voelen dat uitgevers van kranten en tijdschriften in budgetten snijden, dat zijn de tekstschrijvers en fotografen die als freelancers materiaal aanleveren. Het werk moet worden gedaan door de vaste medewerkers, die van meer markten thuis moeten zijn. Het oude taboe op het zelf maken van foto's door schrijvende journalisten was bij een aantal redacties al niet groot meer, maar lijkt nu vrijwel verdwenen. Nog maar kort geleden zag ik een journalist van De Telegraaf die met een compact camera een foto moest maken en dat was ooit ongehoord.

In het blad 'De Journalist' van 27 februari 2009 staat een verhaal over de praktijk bij een kennelijk groeiend aantal kranten en tijdschriften om de productie vast te leggen in persoonlijke productiecijfers. Op zichzelf niet zo vreemd, want beloning van medewerkers is in veel bedrijven gekoppeld aan het al dan niet behalen van vooraf afgesproken prestatie-indicatoren.

Bij een aantal redacties draait het daarbij niet meer om alleen teksten, maar om content. Volgens de schrijver van het artikel moeten de redacteuren van het vakblad de Boerderij per persoon drieënhalve pagina per week volschrijven, één weblog per maand bijhouden, een aantal nieuwsberichten per week uitwerken (voor website en bladen) en op jaarbasis vijf fotoreportages schieten en voor de website twee filmpjes.

De Boerderij zal in de eisen aan zijn medewerkers niet uniek zijn. Ik zie meer websites van bladen met eigen filmpjes en fotoreportages. En met de opkomst van het bloggen verdwijnt de oude scheidslijn tussen schrijver en fotograaf nog meer. Misschien kun je wel stellen dat bloggers in de fotografie voorop lopen: ze schrijven zelf een verhaal bij hun foto's en ze ontdekken nu ook de mogelijkheden van bewegend beeld. De fotocamera's met een videofunctie lijken op het juiste moment op de markt gekomen.

Canon 5D mark II met videofunctie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

8 reacties

  1. Serge
    Profiel Serge schreef op dinsdag 17 maart 2009 om 21:46  | reageer

    Een beetje van alle markten thuis zijn, heeft in mijn ogen een groot nadeel: je kan niet expert zijn in fotografie én filmen én artikels schrijven. Mijn insziens zal de kwaliteit van één of twee van die elementen achteruitgaan.

  2. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 17 maart 2009 om 22:50  | reageer

    @Serge. Ik kijk even op jouw website en zie daar: tekst, foto en video. het kan dus wel.

    Er zijn meer goede voorbeelden. Zo is de Belgische journalist Luc de Smet uit Borgerhout een in mijn ogen prima journalist en een uitstekende, creatieve fotograaf. Maar het zou inderdaad niet goed zijn als elke journalist of fotograaf krijgt opgelegd dat hij en-en-en moet doen. Het is ook praktisch niet altijd mogelijk. Fotograferen en filmen tegelijkertijd is technisch tegenwoordig mogelijk, maar tegelijkertijd een pen vasthouden, dat lukt niet.

    Overigens een klik op 'Serge' geeft bij mij een error-melding.

  3. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 18 maart 2009 om 07:49  | reageer

    Mooi stukje Ed, Alleen dat deel over de Telegraaf klopt niet echt hoor. Al voor het aantreden van Johannes van Dalhuysen als chef fotoredactie waren de grenzen van redacteur en fotograaf zoek. Ik werkte destijds als freelance fotograaf geregeld voor de Telegraaf en zag steeds mee opdrachten verdwijnen richting de redacteuren. De telegraaf kocht zelf kleine camera's (Nikon Coolpix 900 en 950, die met dat gekke kantelschermpjes) om aan redacteuren mee te geven zodat ze zelf foto's konden maken. Ik heb het dan echt al over eind negentiger jaren, met het populair worden van de digitale fotografie.

    Dat was dus toen al een hard gelach, want ik had zelf net geïnvesteerd in een bijna onbetaalbare tweedehands Kodak DCS460, die ook nog eens niet te tillen was.

  4. Serge
    Profiel Serge schreef op woensdag 18 maart 2009 om 10:58  | reageer

    @edc: het kan zeker, maar ik merk dat wanneer ik die drie combineer of uitoefen, één ervan achteruitgaat in kwaliteit, ik kan niet dezelfde kwaliteit bieden omdat ik me niet kan concentreren op alle drie van deze aspecten. Wil ik op alle drie deze niveaus erg goed worden, moet ik cursussen volgen voor video en journalistiek, en die tijd kan ik in mijn situatie niet onmiddellijk vrijmaken (al zou ik dat heel graag willen).

  5. Ger de Gram
    Profiel  Ger de Gram schreef op woensdag 18 maart 2009 om 11:15  | reageer

    Leuk verhaal, maar eigenlijk weinig vernieuwend. Toen ik een paar jaar geleden stage liep bij het Haarlems Dagblad werd er ook al vaak van me gevraagd bij mijn eigen verhalen met een compactcamera foto's te maken. Grappig genoeg heb ik ooit de voorpagina met zo'n kiekje gehaald, simpelweg omdat ik op de juiste plek stond. Ik moet die krant overigens nog steeds inlijsten.

    Op de School voor Journalistiek in Utrecht hameren ze op het feit dat crossmedialiteit als journalist in deze tijd een enorme pre (om niet te zeggen must) is. Daar zitten sommige pennenlikkers echt niet op te wachten, maar zelf vind ik het wel fijn dat ik ervaring heb met filmen, monteren, schrijven, fotograferen en bloggen. Al is het maar omdat ik van afwisseling hou.

  6. Hans
    Hans schreef op woensdag 18 maart 2009 om 17:03  | reageer

    Vanuit het perspektief van een uitgever is deze trend misschien te begrijpen al blijft het korte-termijndenken. Kwalitatief wordt het er niet beter van. Met alle respect, de fotografen die goed schrijven en de journalisten die goed fotograferen zijn dun gezaaid. Mijn voorspelling: er wordt op teruggekomen. Specialisatie is de beste overlevingsstrategie op de langere termijn.

  7. Bart Goossens mBARGO.be
    Bart Goossens (mBARGO.be) schreef op donderdag 19 maart 2009 om 19:46  | reageer

    Hier ook een Belgische journalist die zowel fotografeert als schrijft. Ik probeer beide vakken op hoog niveau met het juiste materiaal en de juiste achtergrondkennis uit te voeren. Op locatie probeer ik de dingen te scheiden, eerst foto's, ruim de tijd voor nemen, en achteraf interviewen. Natuurlijk niet door mekaar. Ik blijf de combi overigens niet evident vinden, maar probeer wel in beide uitmuntend te zijn.

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 20 maart 2009 om 01:56  | reageer

    Uit de reacties blijkt dat veel mensen blijven denken in beperkingen. Waarschijnlijk is dat de bekende angst voor het nieuwe of 'onbekende' dat al snel als een bedreiging wordt gezien. Niets menselijker dan dat maar wil je als fotograaf/journalist/ondernemer competitief blijven dan kun je niet in vastomlijnde kaders blijven denken. Dat zien we ook op grote schaal bij industrieen die nu gedwongen door de economishce crisis innovaties gaan versnellen waar we feitelijk al lang op zaten te wachten. Bij ons fotografen is het niet zoveel anders. Crossmedialiteit en multifunctionaliteit zijn uitdagingen en kunnen je horizon verder verbreden. Bovendien biedt de huidige techniek de tools waarmee we zoveel meer kunnen dan alleen een gelikte prent schieten. Ook wij zullen door de tijdsgeest worden gedwongen om de bakens te verzetten...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord