CYBER  MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Nando Harmsen

5 dingen die je moet weten wanneer je start met filmen

maandag 26 september 2022, 15:51 door | 2.017x gelezen | 17 reacties

Nagenoeg elke moderne fotocamera heeft de mogelijkheid om te filmen. Hoewel je een fotocamera in eerste instantie koopt voor fotografie, kan het zijn dat je het toch eens uit wil proberen.

De mogelijkheid zit immers op je camera. Ik geef je 5 belangrijke dingen die je moet weten wanneer je start met filmen.

Filmen lijkt in eerste instantie niet zo moeilijk. Je zet de camera op de filmstand, en je drukt op de knop. En inderdaad, een filmpje is zo gemaakt.

Maar daarmee heb je waarschijnlijk niet de beste instellingen gebruikt, of de mogelijkheden benut van je camera.

Nando filmen op eos r10

Filmmogelijkheden op de Canon EOS R10. Film jij wel eens met je spiegelreflex of mirrorless camera?

In dit artikel wil ik je 5 tips geven waar je rekening mee kunt houden wanneer je in de wereld van filmen duikt. Hoewel er door een fotograaf vaak wantrouwend of terughoudend naar gekeken wordt, kan het een leuke toevoeging zijn aan je fotografie.

Tip 1: Kies voor een framerate van 25 frames per seconde


Je kunt vaak kiezen in verschillende framerates. Je hebt vaak de keuze tussen 25 fps (frames per seconde) en 50 frames per seconde (dat kan ook 30 of 60 zijn). Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om de framerate zo hoog mogelijk te zetten, geeft 25 fps vaak het meest natuurlijke beeld.

Hoge framerates kunnen overkomen alsof je naar een spelletje zit te kijken. Hoewel bewegingsonscherpte enigszins voorkomen kan worden, oogt het minder vloeiend. Natuurlijk komt daar ook persoonlijke smaak en voorkeur bij kijken.

Nando sony zv e10 framerates

Je kunt verschillende framerates kiezen. Meestal is het uiteindelijke resultaat het mooiste met 25 fps. Dat geeft een prettige uitstraling.

Dat wil niet zeggen dat je nooit in hogere framerates mag filmen. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om het beeld langzamer te maken en bewegingen vloeiender. Onthoudt alleen dat het geluid dan niet meer goed klinkt.

Deze video is opgenomen met 50 fps, maar afgespeeld op 25 fps. Dit levert een rustiger en vloeiend beeld op. Kies de framerate waarmee je opneemt heel bewust, met het uiteindelijke doel in gedachten.

Tip 2: Zet je sluitertijd op 2x de framerate


Dit is de belangrijkste regel bij het filmen. Kies een sluitertijd die 2x de framerate is. Bij 25 fps is dat 1/50 sec. Bij 50 fps is dat 1/100 sec. Film je in slow motion, vaak 100 fps, zet je sluitertijd dan op 1/200 sec.

Nando belichting op m

Zet je sluitertijd vast op 2x de gekozen framerate waarin je opneemt. Kies een diafragma en gebruik de ISO om je belichting goed te krijgen. Lukt dat niet met de ISO alleen, dan kun je altijd je diafragma nog gebruiken.

Dit betekent dat je alleen je diafragma en ISO waarde kunt gebruiken om de belichting in te stellen. Wil je dan ook nog een scherptediepte kiezen, dan blijft alleen de ISO waarde over om je belichting te regelen. Zo komen we bij tip 3.

Tip 3: Gebruik een (variabel) grijsfilter


Als je alleen de ISO kunt gebruiken voor je belichting, dan kom je in de problemen bij hele heldere lichtomstandigheden. Je kunt niet lager dan de laagste ISO waarde.

Red je het dan niet met je belichting, dan ben je verplicht om het diafragma helemaal dicht te draaien tot het goed is.

Om te voorkomen dat je hiermee controle over je scherptediepte kwijt bent, is een (variabel) grijsfilter aan te raden. Die zitten in echte filmcamera's ingebouwd voor dit doel, maar je spiegelreflex of mirrorless camera heeft dat niet.


Met een variabel grijsfilter (ik gebruik een variabel ND van Haida) heb je een extra mogelijkheid gekregen om de hoeveelheid licht die door het objectief komt te regelen. Zo kun je met de juiste sluitertijd (2x framerate) en het gewenste diafragma toch een goede belichting krijgen. Ook in volle zon.

Tip 4: Koop een losse microfoon


Filmbeelden maken is één ding. Maar wat de kijker echt belangrijk vindt is het geluid. Heb je slecht geluid, dan zal de kijker al snel je film uitzetten. Je kunt daarvoor muziek gebruiken, maar je kunt ook geluid opnemen.

De microfoon in de camera geeft ronduit slecht geluid. Kies daarom voor een losse microfoon. Een eenvoudige richtmicrofoon op je camera is al 100 keer beter. Kies eventueel voor een lavalier, of ga doelgericht op zoek naar de meest geschikte microfoon.

Nando losse microfoon

Een losse microfoon geeft altijd een beter geluid dan de ingebouwde microfoon.

Denk eraan, elke losse microfoon is al vele malen beter dan een ingebouwde microfoon. Dus wat je ook kiest om mee te beginnen, de kwaliteit zal altijd toenemen.

Tip 5: Gebruik een gimbal


Filmen is bewegend beeld. Het mooiste is als je zelf ook beweegt ten opzichte van je onderwerp. Niet altijd, soms is een stationaire camera beter, maar vaak levert een bewegende camera een mooie dynamiek op.

Beweeg altijd rustig en beheerst, hoewel dit ook van het soort film af kan hangen. De ingebouwde beeldstabilisatie van je camera en/of objectief zal helpen om die beweging soepel te laten lopen.

Nando met gimbal

Met een gimbal krijg je soepele bewegingen. Het is even leren om er gebruik van te maken.

Wil je echt zeker zijn van soepele bewegingen, kies dan voor een gimbal. Dan wordt je camera in 3 richtingen perfect gestabiliseerd.

Filmen met een gimbal vergt oefening, zowel in bewegingen maken als in het lopen met een gimbal. Maar heb je dat onder de knie, dan zullen je bewegende beelden veel fijner ... bewegen.

Wat je nog meer kunt doen


Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen. Film je in 4K, of in fullHD, of in HD? Welke codec ga je gebruiken, en wil je in log filmen of niet.

Voor je hierin duikt, ga eerst de tips die ik gegeven heb oefenen. Dat kan met het filmen in fullHD of in 4K, net wat je zelf het prettigste vindt.

Ik denk dat om te beginnen een fullHD een perfecte start zal geven. Heb je dan je eerste beelden, dan begint de echte uitdaging. Het monteren met geluid en muziek tot een leuke video.

Heb jij al eens gefilmd met jouw camera? Zo ja, hoe beviel dit en ga je dat vaker doen? Of blijf je liever van filmen af? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


Filmen met je fotocamera


In de cursus op Filmen met je fotocamera op Photofacts Academy laat fotograaf én videograaf Rob Dijkstra je zien hoe jij ook aan de slag kunt met video, zonder dat je hier per se nieuwe apparatuur voor hoeft te kopen.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

17 reacties

 1. PixelDude
  PixelDude schreef op dinsdag 27 september 2022 om 11:58

  Deze info kan ik zeker gebruiken. Ik denk er aan om ook eens te 'filmen'. Dat zal nog wel een tijdje op zich laten wachten omdat ik me momenteel in IR fotografie verdiep.
  MAAR ... ik heb wel een foutje gevonden.
  Er zijn 'wel' camera's die grijsfilters ingebouwd hebben. Zo biedt mijn Olympus E-M1X de mogelijkheid om elektronische grijsfilters in te zetten zonder uitwendige te gebruiken.

 2. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 27 september 2022 om 12:23

  @Pixeldude: ik wist dat niet, dat Olympus die ingebouwd heeft. Ik weet dat sommige Fujifilm camera's dat ook hebben, maar alles bij elkaar is het aantal camera's die het hebben op een hand te tellen.
  Overigens, als er een ingebouwd ND filter in Olympus zit, is die dan ook te gebruiken bij het filmen?

 3. Hans
  Hans schreef op dinsdag 27 september 2022 om 12:24

  Hallo Nando,
  Ik begrijp niet waarom de fabrikant je niet de keuze geeft tussen de camera's; of voor foto's, of voor filmen, of voor allebei. Dit is waarschijnlijk voor de camera's beter en een stuk goedkoper?

 4. Paul
  Paul schreef op dinsdag 27 september 2022 om 12:25

  Ik film al ruim 2 jaar met de fotocamera, en tot op heden bevalt het goed.

  Doe het niet vaak, enkel als het mijn inziens beter is dan foto, en of de situatie er om vraagt.

  De kwaliteit, van de eerste keer, was redelijk, zeker daar de instellingen op automatisch stonden, had geen idee hoe het anders te doen.
  Latere opnamen waren wel wat beter daar ik meer en meer ging leren hoe in te stellen.
  En toch blijk uit dit artikel dat ze nog lang niet goed stonden.
  Het schijnt dus nog beter te kunnen dat wat ik tot op heden heb gemaakt.
  leuk om daar bij de volgende keer mee aan de slag te gaan, en te zien wat dat oplevert.

  Wanneer die volgende keer is? Nog geen idee, maar dat ie gaat komen is zeker, en ga dan zeker aan het werk met deze tips, voor zover ze voor mijn doel van toepassing zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord