Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zoomobjectief met continu diafragma voor filmen

dinsdag 27 februari 2024, 16:32 door | 733x gelezen | 0 reacties

Soms is het leuk om tijdens het filmen in te zoomen of uit te zoomen. Hiermee kunnen leuke effecten bereikt worden. Maak je gebruik van een objectief dat geen constant diafragma heeft, pas dan op met de belichting.

Inzoomen of uitzoomen tijdens het filmen moet niet te vaak gebruikt worden. Doe je dat te vaak, dan geeft dat een onrustig beeld. Je kan het sporadisch gebruiken en dan is het een leuk effect. Combineer het eventueel met het het gelijktijdig veranderen van de afstand tot je onderwerp.

Nando 20 60mm variabel diafragma

De Panasonic 20-60mm is een mooi bereik voor video. Pas op het diafragma, dat van f/3,5 naar f/5,6 verandert.

Pas echter op wanneer je een zoomobjectief gebruikt dat geen constant diafragma heeft. In dat geval is het belangrijk om niet de grootste lensopening te kiezen want dan verandert de belichting.

Ik ga ervan uit dat er handmatige belichting wordt gebruikt. Daarmee heb je een juiste sluitertijd en het gewenste diafragma. Heb je een zoomobjectief met een variabel diafragma, kies dan de lensopening die wel constant blijft tijdens het zoomen.

Nando TN EOS R7 met zoom

Let op de lensopening bij gebruik voor video. Dit objectief heeft f/3,5 op 18mm en f/6,3 op 150mm. Kies voor f/6,3 als je van 18 naar 150mm inzoomt tijdens het filmen zodat de belichting niet verandert.

Een voorbeeld maakt het duidelijk. Als voorbeeld neem ik het RFS 18-150mm objectief van Canon dat een variabel diafragma heeft van f/3,5 bij 18mm en f/6,3 bij 150mm. Kies je 18mm met f/3,5 als lensopening, en stel je daar de belichting op in, dan zal de belichting veranderen als je naar 150mm inzoomt. Het beeld wordt donkerder.

Kies je bij 18mm al f/6,3, dan blijft dit gelijk over het hele zoombereik. Hierdoor blijft de belichting constant. Natuurlijk kan je ook een diafragma kiezen dat kleiner is dan f/6,3. Bijvoorbeeld f/8.

Nando 20 70mm vast diafragma

Ga je zoomen tijdens het filmen, gebruik dan bij voorkeur een zoomobjectief met een vaste lensopening over het hele bereik.


Een alternatief is een automatische belichtingsinstelling. In dat geval zal de belichting bij het inzoomen automatisch aangepast worden. Kies dan voor sluitertijd-voorkeuze met auto-ISO. Dan weet je zeker dat de sluitertijd constant blijft.

Wil je helemaal geen omkijken naar het veranderen van het diafragma tijdens het inzoomen. Kies dan voor een objectief met een constante lensopening over het hele zoombereik.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord