100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Fotograferen op Sardinië; de insecten

zaterdag 25 juni 2011, 22:54 door | 11.278x gelezen | 12 reacties

Ik ben net een paar dagen terug van onze zomervakantie op Sardinië. Dit prachtige eiland hadden ik vooral uitgekozen vanwege de bijzondere libellenfauna, mijn vrouw leek de mooie kust met zijn witte stranden tussen de rotskliffen en met het prachtige helderblauwe water wel iets. En er was dan ook van beide veel moois te fotograferen.

Om toch een mooie eenheid te kunnen creëren in de foto's heb ik besloten mijn artikel in twee delen te delen, namelijk de insecten als eerste deel en als tweede deel komen de landschappen aan bod.

De insecten


Omdat Sardinie vrij dicht bij Afrika ligt zijn er een aantal van oorsprong Afrikaanse libellensoorten die net nog in Europa voorkomen (vaak pas sinds 10 of 20 jaar omdat het klimaat langzaam opwarmd). Deze soorten zijn dan voor Europa dus bijzonder zeldzaam, al kunnen het soms de meest algemene soorten van Afrika zijn. Maar ik ging niet alleen voor hoe zeldzaam ze zijn, maar vooral ook voor hoe mooi en fotogeniek.

Helaas moet ik bekennen dat mijn allergrootste doelwit niet gelukt is, want dat is de groene haaklibel, en die bleek helaas te zeldzaam en te lastig om te vinden. Ik zal dus nog eens naar Zuid Spanje of Corsica moeten voor deze persoonlijke favoriet.

Gelukkig zijn een paar andere schoonheden wel gelukt en ik begin maar gewoon met de mooiste. Alle foto's zijn overigens genomen met mijn Canon 5D mark II en Sigma 150mm f/2.8 macrolens.

De noordelijke bandgrondlibel is ook zo'n Afrikaanse soort, maar dat hij ook erg fotogeniek is lijkt mij meer een feit dan smaak haast. Dit kleine, compacte libelletje heeft een zwrat lichaam en over zijn vleugels duidelijk zwarte banden lopen met een wit pterostigma (die ingekleurde cel aan de bovenrand van de vleugel, vlak bij de vleugeltop).

Toen ik het beestje een poos gevolgd had ging hij zo op een grote steen zitten dat de schaduw heel mooi over de steen viel. Van dat soort extratjes moet eenfoto het naar mijn mening hebben, dus ben ik erg tevreden met dit resultaat. De foto is vanuit de hand genomen, 1/1600e en f/7.1

Noordelijke bandgrondlibelmet schaduw

Een tweede foto van dit beestje moet ik ook gewoon nog delen om de mooie witte cellen in de vleugels te laten zien en tegelijk kun je mooi zien wat je keuze aan invalshoek voor enorm effect op een foto heeft. Uit de hand, 1/500e en f/7.1

Noordelijke bandgrondlibel

Niet alleen komen er prachtige libellen voor op Sardinie, ook de vlinders kunnen er van grote schoonheid zijn. Hieronder het corsicaans hooibeestje. Dit diertje komt alleen op Corsica, Sardinie en Capraia voor. Zonde, want met die oogjes, dat zilveren streepje langs de vleugelrand en de gelige aders is het een echte schoonheid! 1/500e op f/5.6

Corsicaans hooibeestje

Terug naar de libellen: libellen zijn mooi, maar dat betekend niet per definitie dat je een mooie foto maakt. Ten slotte blijft het voor een fotograaf de uitdaging om je onderwerp zo bijzonder en mooi mogelijk vast te leggen. Bij deze uitsluipende vuurlibel kreeg ik daar goede kansen voor. De zon was nog maar net op en scheen over een rand struiken op het onderwerp. De struiken zelf lagen dus nog in de schaduw en zo ontstond dit mooie licht-donker contrast waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Vanaf statief, 1/1250e op f/7.1

Uitsluipende vuurlibel

Een ander leuke mogelijkheid in een foto is herhaling. Je krijgt over het algemeen niet vaak de kans, maar deze twee koperen beekjuffervrouwtjes zaten vlak bij elkaar op een plantje en gaven mij daardoor de mogelijkheid beide in beeld te krijgen, de voorste scherp, de tweede als onscherpe herhaling er achter. Uit de hand, 1/2600e en f/6.3

Koperen beekjuffer met onscherpe herhaling

Nog een wat strakkere 'regsitratieplaat' die door het prachtig ongehavende beestje en de mooie bloeiaar toch gewoon heel mooi is. Dit is een erg donkere versie van het algemeen bekende icarusblauwtje. Vanaf statief, 1/1000e en f/4.

Donker vrouwtje icarusblauwtje

Dan mag er natuurlijk ook een registrerende libel tussen zitten waarbij de achtergrondkleur (een zandpad) dan nog net dat beetje extra geeft. Vanuit de hand, 1/1000e op f/8.

Zuidelijke heidelibel

Een laatste libelletje om het af te leren. Het windvaantje is een klein libelletje die bovenop een takje gaat zitten en zich als een windvaan rond laat draaien om het takje door de wind. Hij heeft dan meestal zijn achterlijf licht omhoog gebogen. Dit vond ik erg mooi uitkomen in de staande compositie, waarin de tweede onscherpe tak mooi de loze ruimte wat opvult en de foto een goede balans geeft. Vanaf statief, 1/200e op f/6.3

Windvaantje

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

12 reacties

  1. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op zaterdag 25 juni 2011 om 23:00  | reageer

    Schitterende foto's!

  2. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op zondag 26 juni 2011 om 00:26  | reageer

    Lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een serie foto's. Met deze serie heb je wel iets heel bijzonders geschoten Johannes. Mijn welgemeende complimenten!

  3. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 26 juni 2011 om 00:29  | reageer

    Wat een mooie foto's en ook prettig dat je de exif gegevens erbij hebt vermeld! Het is moeilijk om een keuze te maken maar de eerste en de laatste zijn voor mij heel bijzonder! Keep on posting.

  4. Randy
    Randy schreef op zondag 26 juni 2011 om 11:47  | reageer

    Mooi hoor vooral de één na laatste. Nog even spelcheck door het artikel halen? Oa. 2e zin klopt niet en zie ergens fijt ipv feit staan.

  5. Jan
    Jan schreef op zondag 26 juni 2011 om 16:32  | reageer

    Geweldige indruk in bruin/oranje tinten van de daar aanwezige libellen/vlinders. Vooral foto 5 vind ik fraai vanwege de beeldherhaling en ik ben benieuwd naar deel twee.

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 26 juni 2011 om 22:21  | reageer

    Bedankt voor de reacties!
    @Randy: excuus, spelfout gefixt.

  7. Erik
    Profiel Erik schreef op maandag 27 juni 2011 om 09:47  | reageer

    Mooie serie! Het valt me wel op dat het erg "bruin" is op dat eiland...bij ons zie je eerder groenige achtergronden.

  8. Margo
    Profiel Margo schreef op donderdag 30 juni 2011 om 15:09  | reageer

    Mooie serie foto's! Altijd moeilijk die maar heen en weer liegende beestjes scherp te registreren!
    Randy noemde al wat slordigheidjes in je tekst, ik heb er nog een paar uitgehaald:
    zwrat, extratjes, eenfoto, dat betekend, regsitratieplaat.
    Misschien type je te snel? 'Dat betekent' met een d schrijven is trouwens iets dat ik steeds meer zie. Tegenwoordige tijd is altijd met een T! knipoog

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 30 juni 2011 om 15:59  | reageer

    @Erik: de middellandse zee is helaas alleen groen in April en begin mei. Het middellandse zeegebied is toch erg geel en grijs in de zomer. En zomervakantie in April maakt wel een hele lange ruk naar de kerstvakantie knipoog

    @Margot: bedankt voor het compliment. Ik moet even een goede spelchecker vinden, maar ik heb geen microsoft word en in open office krijg ik de spellchecker niet op dutch, hij blijft wat ik ook doe op engels staan, dus daar heb ik ook weinig aan.

  10. Margo
    Profiel Margo schreef op donderdag 30 juni 2011 om 16:57  | reageer

    Even je tekst achteraf doorlezen, dan pik je ze er zo uit. En anders wil ik wel even voor spelchecker spelen hoor! vrolijk

  11. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 30 juni 2011 om 17:03  | reageer

    ik heb het artikel drie keer terug gelezen.. vrees dat ik er overheen lees omdat ik het zelf heb geschreven, maar een spellchecker zou de basale er iig uit pikken, dus ga eens even zoeken naar een gratis spell check tooltje.

  12. osten
    Profiel osten schreef op donderdag 30 juni 2011 om 17:18  | reageer

    Mooie opnames.

    Grt.
    G.Osten

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.028 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord