Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Mosjes: een prachtig macro onderwerp in de winter

dinsdag 3 februari 2015, 12:15 door | 8.110x gelezen | 2 reacties

Macrofotografie in de winter is soms een uitdaging: als er sneeuwvlokken liggen of er zijn ijskristallen dan lukt het wel, maar wat als het boven nul is? Bij deze een tip voor de mensen die in de winter een reden zoeken om achter de macrolens te kruipen: in de grauwe winterdagen is bloeiend mos een waar kleurenfestijn: groen mos met felrode sporenkapsels, een heerlijk kleurcontrast!

Voor mij persoonlijk is de winter doorgaans een wat rustiger seizoen: als het echt wintert kan ik hele dagen buiten lopen, maar grauw, winderig, guur weer net boven nul trekt mij doorgaans niet echt naar buiten.

En ook als ik me naar buiten laat lokken door ruig haarmos dan kies ik graag een dag uit waarop het mos berijpt is. Vooral een heldere dag waarop de zon er lekker op komt te staan geeft mogelijkheden want de helder rode sporenkapsels van het ruig haarmos krijgen nog meer kleur in tegenlicht.

De smeltende rijp is op dat moment perfect voor de nodige bokeh en frisheid. Het geeft ook prachtige aquarel effecten in je beeld. Het aquarel effect is natuurlijk wat smaakgevoelig, maar persoonlijk vind ik het heerlijk om te experimenteren met wat rommeligere, crea-bea beelden.

Ruig haarmos in bloei


Het zoeken in de vele rode stengeltjes is naar een goede en duidelijke compositie: een van de manieren om extra spanning in een foto te krijgen is het zoeken van een diagonaal. Aangezien ruig haarmos op zandverstuivingen en in de duinen groeit is het mogelijk om een hellinkje op te zoeken.

Bijkomend voordeel: een stuk rust in beeld doordat de linkerboven- en de rechteronderhoek extra onscherpte hebben.

Ruig haarmos in bloei


En als je toch iets meer wilt hebben om specifiek als eye-catcher en onderwerp te dienen dan kun je gebruik maken van de sporendoosjes van vorig jaar: half transparant en met een duidelijk silhouet. De zon staat hier iets hoger en de kleuren worden iets minder intens, waardoor er een rustiger beeld ontstaat.

Ruig haarmos sporendoos


Als je geen zin of tiid hebt om richting de duinen of een zandverstuiving te rijden: kijk eens in de ruin: op vochtige hoekjes en tegels of stenen groeien vaak na verloop van tijd ook allerlei mossoorten die ook in de winter hun sporenkapsels vormen, dus ook in de tuin kun je je vaak prima uitleven met een macrolens.

Ik ben benieuwd welke van de resultaten het meest in de smaak valt en ik wens jullie veel plezier op je buik tussen de mosjes!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

2 reacties

 1. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 11 februari 2015 om 11:38  | reageer

  Mooi onderwerp, hoe ziet de foto er uit zonder aanpassingen?
  Zoals het er nu uitziet vind ik het Adobe kunst.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 11 februari 2015 om 11:39  | reageer

  Nog kleurrijker Geer, de enige nabewerking die ik heb gedaan is de saturatie iets terug brengen omdat ik de foto's te knallend vond.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord