Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Prachtige herfstkleuren in het bos fotograferen

zaterdag 29 oktober 2022, 17:17 door | 2.476x gelezen | 0 reacties

De herfst is in volle gang. En al zo lekker vroeg begonnen ook. Het zachte weer van de afgelopen weken en zo nu en dan een regenbui zorgen ervoor dat de paddenstoelen als het ware uit de grond springen. Niet eerder heb ik zoveel diversiteit gezien.

De Amerikaanse eik zorgt weer voor een explosie aan rood en geelgekleurde bladeren in het bos. Kortom, het is een heerlijke tijd om te wandelen en te fotograferen. Dus pak je fototas en ga er op uit!

Ga bijvoorbeeld eens naar je favoriete bos en kies een (bewegwijzerde) wandeling van een uurtje.

Met de camera in de aanslag ben je natuurlijk wel wat langer onderweg en zul je hier en daar stoppen om een idyllisch laantje, een mooie boom of een paddenstoel vast te leggen.

Laura van der Burgt Herfst in het bos 1


Misschien is het een leuk idee om jouw wandeling vast te leggen in een beeldverhaal. Een serie van afwisselende beelden die vertellen hoe jij het bos ziet en beleeft.

Vaak ga je dan toch anders kijken en valt je iets op wat je eerder niet zag of je er niet bewust van was.

Laura van der Burgt Herfst in het bos 2


Ik heb de proef op de som genomen en naar mijn favoriete bos gefietst. Alle foto's bij dit artikel heb ik in een tijdsbestek van anderhalf uur gemaakt, tussen twaalf en twee.

Het was heerlijk rustig in het bos en af en toe kwam ik wat wandelaars tegen. Een fijn moment om ongedwongen met mijn camera rond te lopen.

Laura van der Burgt Herfst in het bos 3


Mijn fotouitrusting bestond uit een Canon R systeemcamera met de 85mm f/2.0 macro lens. Ik ben verrast wat voor een fijne en allround lens dit is. Lekker licht in gebruik en zelfs geschikt om paddenstoelen van redelijk dichtbij te fotograferen met zo'n een mooie zachte achtergrond.

Laura van der Burgt Herfst in het bos 4


Ik probeer vaak om met de scherptediepte te spelen en niet alles even scherp te hebben. Met een diafragma dat begint op f2.0 geeft dit heel veel mogelijkheden. De lens heeft een extra ring die je kunt programmeren om bijvoorbeeld het diafragma in te stellen.

Wanneer je toe bent aan wat extra uitdaging kun je wat creativiteit toe te gaan passen. Ik maak graag gebruik van de meervoudige belichting in de camera. Je kent vast wel het Orton-effect waarbij het tweede beeld iets out-of-focus is genomen.

Hiermee krijg je die kenmerkende soft glow over je foto. Nog steeds vind ik dit erg fraai. Het geeft zo'n zachte uitstraling aan je foto.

Laura van der Burgt Herfst in het bos 7


Maar ook is het leuk om twee verschillende onderwerpen te combineren om zo een meer zeggingskracht te bereiken. Ik heb dit toegepast op door bladeren over een wandelpad te draperen. En bij de paddenstoel heb ik wat mysterieuze damp toegevoegd door als tweede een foto van een wolk te maken.

Laura van der Burgt Herfst in het bos 6Laura van der Burgt Herfst in het bos 5


Voor ik het weet ben ik weer bij het einde van de wandeling. Thuis laad ik de foto's in mijn computer en importeer ze in Lightroom.

Doordat alle foto's in een kort tijdsbestek zijn gemaakt en de lichtomstandigheden niet zijn veranderd volstaat het bewerken van één beeld. Deze bewerking kopieer ik vervolgens naar de andere foto's. In Lightroom heet dit bewerking synchroniseren.

Dit bespaart enorm veel tijd en zo hoef ik de afzonderlijke foto's alleen nog maar te controleren op vlekjes of andere storende elementen.

Ik ben tevreden met hoe de serie geworden is. Een sfeervolle impressie van herfst in het bos, zoals ik deze beleefd heb op mijn favoriete wandelrondje.

Hopelijk heb je een beetje zin gekregen om (weer) het bos in te gaan. Geniet van het fotograferen en heb je vragen, stel ze gerust!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord