Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Maak eens 4 keer (bijna) dezelfde foto

zaterdag 10 september 2022, 14:41 door | 2.084x gelezen | 0 reacties

Vroeger was ik gek op Zoek de 7 verschillen puzzels. Nu nog steeds, maar ik zie ze nergens meer. Gelukkig kun je zelf iets soortgelijks maken, gewoon door op dezelfde locatie foto's te maken op een verschillend tijdstip.

Wat je daarmee opschiet? Je traint je blik. En je kunt je eens verbazen over de omgeving direct om je heen, die nooit lijkt te veranderen (maar dat toch doet).

Kleine verschillen


Onlangs kwam ik in mijn archief vier bijna identieke foto's tegen. Die vier foto's laten zien dat alles continu verandert. Het licht, de lucht, het vertrapte stukje grasveld dat bij regen onderloopt:

Foto 1


Foto 2


Foto 3


Foto 4


Saai


Erg spannend is het niet, deze serie.

Maar dat zoeken naar subtiele verschillen tussen de beelden, dat is voor mij de kern van fotografie. Ik train mijn blik ermee, júist bij hele saaie foto's.

Datzelfde doe ik met foto's die ik krijg toegestuurd via Whatsapp; die zijn vaak achteloos gemaakt. Ik maak er een sport van om er zoveel mogelijk informatie uit te halen.

Hoe laat is de foto genomen (hoe lang zijn de schaduwen), wat staat erop wat eigenlijk niet de bedoeling was (onbedoelde reflectie in een raam)? En ga zo maar door.

Studiofotograaf


Enfin, goed kijken dus. En vaak lukt me dat beter via een foto, dan in het echt. Dankzij bovenstaande vier foto's zie je bijvoorbeeld wat de verschillende lichtomstandigheden doen met de locatie. Waar de schaduw valt, of er überhaupt schaduwen zijn.

Of het licht, blauwig is, of meer roze. Zodra je die verschillen ziet, valt er wat te kiezen. En dan lijk je ineens net een studiofotograaf, maar dan wel eentje die bereid is om te wachten. En het weer in de gaten te houden totdat het precies is zoals jij het wilt fotograferen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord