Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

12 tips voor sfeervolle herfstfotografie

maandag 25 oktober 2021, 20:02 door | 6.495x gelezen | 2 reacties

De herfst staat voor de deur te trappelen. Nog een paar koude nachten en de meeste bomen zullen gaan verkleuren. Het krentenboompje (Amelanchier) en de Amerikaanse eik trappen het seizoen meestal af.

De herfst is fotografisch een van de mooiste seizoenen van het jaar. Wil je weten hoe ik de herfst fotografeer, lees dan verder voor mijn tips.

De laatste twee weken van oktober en de eerste twee van november zijn de beste maanden voor herfstfotografie.

Laura van der Burgt - Herfstfotografie


Niet in het minst om de kleuren, maar ook vanwege het prachtige gefilterde licht, dat vaak omfloerst en schuin door de bomen valt, is fantastisch om te zien. De hoge luchtvochtigheid in het najaar zorgt voor een mysterieuze waas en verbergt rommelige delen in je foto.

1. Kleding


Al is het weer niet altijd uitnodigend om op pad te gaan, met de juiste kleding en accessoires kan niets je nog stoppen. Zelf draag ik altijd een regenpak en waterdichte schoenen of laarzen.

Eventueel handschoenen voor de ochtendkou. Een matje om op te liggen of eventueel een vuilniszak. Ook zorg ik dat mijn cameratas droog staat.

Stel dat het echt doorregent berg ik mijn camera (even) op. Ik zou door kunnen fotograferen met een camera-regenhoes, maar op de een of andere manier levert dat bij mij altijd gehannes op. Ik ga liever even pauzeren, een kopje thee of koffie erbij en de tijd nemen om van het bos te genieten.

2. Tasinhoud


Ik fotografeer sinds twee jaar met een Canon R systeem. Ik ben fan van het ongelooflijk draaibaar scherm dat mij in staat stelt uit allerlei hoeken te fotograferen. Bovendien, het 'what you see is what you get' maakt het fotograferen een stuk aangenamer.

Verder neem ik altijd mee: een polarisatiefilter, grijsfilter (bijvoorbeeld de little stopper), een zaklampje en een statief (!).

Laura van der Burgt - erfstfotografie


Ik vind het leuk om te experimenteren en neem als er nog plek over is een lensball of ledlichtjes mee. Ook slim: een thermosfles thee of koffie, iets te eten en een opvouwbaar matje tegen de kou en het vocht.

3. Zonneharpen


Ik houd de weersvoorspellingen in de gaten en let vooral op koude nachten voorafgegaan door een relatief warme dag. Weinig wind en een hoge luchtvochtigheid. Dit geeft goede kans op dauw en mist.

Wanneer dan omstreeks 9 a 10 uur de zon doorbreekt en je loopt richting de zon (tegenlicht), let dan vooral op het ontstaan van zonneharpen. Dit is een fantastisch schouwspel waarvan je sfeervolle foto's kunt maken!

Lenskeuze: groothoek of telelens vanaf statief.

4. Reflecties


Wanneer het geregend heeft en er waterplassen in het bos zijn ontstaan, probeer deze dan eens mee te nemen in je compositie. Door je camera laag bij de grond te houden, net boven het water, krijg je reflecties en spiegelingen in beeld. Dit geeft iets extra's aan je beeld, een extra dimensie. Let wel op de stand van de zon, deze moet zich voor je bevinden. Probeer modder en dergelijke zoveel mogelijk buiten beeld te laten.

Lenskeuze: groothoek.

Alternatief: geen waterplassen op de juiste plek? Gebruik dan eens een perspex plaat, je telefoonscherm of een prisma om zelf reflecties te creëren.

5. Polarisatiefilter


Dit is een standaard accessoire in mijn fototas. Het effect is met geen enkele nabewerking te evenaren. Meestal gebruikt om de wolken in de lucht mooi af te laten tekenen, maar in de herfst juist om de kleuren te intensiveren en de reflecties van de bladeren te verminderen.

Dit filter zorgt ervoor dat je belichtingstijd langer wordt, dus eventueel statief gebruiken of ISO verhogen om ongewilde bewegingsonscherpte te voorkomen.

6. Personen


Zoek een mooie laan met bomen en wacht tot er wandelaars of fietsers voorbij komen. Dit geeft diepte en dynamiek aan je beeld. Leuk als silhouet of in beweging.

Visuele storytelling is helemaal in. Het gebruik van een groot diafragma (bijvoorbeeld f/4) zorgt ervoor dat de blik van de kijker naar de wandelaar getrokken en de voorgrond veel zachter.

Lenskeuze: groothoek of telelens.

Laura van der Burgt - Herfstfotografie


7. Zonne-sterretje


Wanneer de zon half achter een boom schijnt, kun je deze als een sterretje in je foto afbeelden. Door met je camera iets naar links of rechts te bewegen, zodat de stralen net voorbij de stam piepen, geeft je de meeste kans.

Voorwaarde is een diafragma van minstens f/16. Ik heb een scherptediepte knop op mijn camera, die, wanneer ingedrukt, een preview laat zien.

Het aantal stralen is afhankelijk van het soort lens dat je gebruikt. Een groothoek geeft een ander resultaat dan een telelens.

Laura van der Burgt - Herfstfotografie


8. Paddenstoelen


De ideale tijd voor paddenstoelen is nu aangebroken. De combinatie zon, kou en vocht maakt dat ze uit de grond te voorschijn springen. Speur tussen afgestorven stammen en takken of op wat hoger gelegen bemoste heuveltjes. Maar ook heel vaak staan ze gewoon naast het pad.

Door van onder naar boven te fotograferen met een bladerdek van een boom op de achtergrond geeft een mooi bokeh, je krijgt van die feeërieke ronde cirkels in de achtergrond.

Speel hiermee door een beetje naar links of naar rechts te bewegen met je camera zodat ze mooi om je onderwerp zijn gerangschikt. Varieer eventueel met het diafragma om ze groot (f/2.8) of kleiner (f/5.6) af te beelden.

Wil je meer pit, kun je met (flits)licht gaan werken en eventueel een plantenspuit voor waterdruppels.

Lenskeuze: macrolens, telelens.

9. Externe Flits of Lampje


Gebruik van een externe flitser of een andere lichtbron kan niet-doorsnee foto's opleveren. Persoonlijk houd ik van een donker onderbelicht beeld waarbij het onderwerp wordt verlicht en er zo uitspringt.

Ik gebruik een oranje Rogue gel om een warm kleurtje toe te voegen en zet de witbalans van mijn camera op Kelvin 4800 om het beeld koeler te maken. Wanneer je in RAW fotografeert kun je dit in de nabewerking nog wijzigen.

10. Compositie en Standpunt


Less is more, dus probeer je beeld rustig op te bouwen. Blijf letten op lijn- en diepte werking. Weet je het niet zeker, probeer dan eens verschillende standpunten uit.

Maak gerust tien foto's van hetzelfde onderwerp maar vanuit verschillende posities. Achteraf op de computer kun je dan beoordelen wat het beste heeft gewerkt.

Over compositie is veel geschreven en het blijft een boeiend onderwerp. Volg je eigen gevoel. Het is toch vaak een kwestie van proberen en naderhand analyseren. Vraag eens feedback aan een collega!

11. Creativiteit


Ik probeer foto's te maken die afwijken van wat ik standaard fotografeer. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van meervoudige belichtingen in de camera.

De combinatie van een bewogen en stilstaand beeld over elkaar kunnen interessant zijn. Een bewust bewogen beeld (ICM, intentional camera movement) kan heel erg verrassend zijn omdat je dit niet vooraf kunt zien of inschatten. Een langere sluitertijd is dan wel een voorwaarde.

Laura van der Burgt - Herfstfotografie


Iets heel dicht voor je lens houden zodat er een vertekening optreedt is erg leuk bij macrofotografie. Of je lens tussen de bladeren steken om een verder gelegen onderwerp te fotograferen voegt meestal geheimzinnigheid toe aan je foto. Gebruik hierbij een groot diafragma van f/2.8 tot f/5.6.

12. Uit je comfortzone


Door af en toe buiten je comfortzone te fotograferen kom je op nieuwe ideeën. Zoek een intrigerende foto op en probeer deze te analyseren en na te maken.

Ontdek hoe is er gespeeld met licht en schaduw, met de compositie en het standpunt? Is alles scherp of juist niet? Waar gaat je oog naar toe? En wat precies zorgt ervoor dat jij de foto mooi vindt?

Laura van der Burgt - Herfstfotografie


Iedere foto verdient nabewerking. Ik gebruik meestal Lightroom en soms Photoshop. Ik begin altijd met de knop 'Auto' van waaruit ik de foto verder bewerk.

Ik houd van de filmische teal/orange sfeer en gebruik daarvoor steeds vaker het menu Kleurgradatie in Lightroom. Schaduwen koel/blauw en hooglichten richting warm/oranje. Door hiermee te spelen krijg je soms verrassende resultaten.

Geef jezelf de kans en tijd om iets nieuws te leren. Wanneer het dan lukt geeft dit extra voldoening en een boost voor je zelfvertrouwen. Je plezier met (herfst) fotografie neemt alleen maar toe.


Nog meer tips over herfstfotografie?


Wil je graag nog meer handige tips om sfeervolle herfstfoto's te maken? Bekijk dan de cursus Herfstfotografie op Photofacts Academy.
Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

2 reacties

  1. Marcel Renard
    Marcel Renard schreef op dinsdag 26 oktober 2021 om 17:27  | reageer

    Interessant en leuk geschreven artikel met mooie foto's. Een plezier om te lezen.

  2. Dianne
    Dianne schreef op dinsdag 26 oktober 2021 om 18:22  | reageer

    Wat weer een mooie blog vol duidelijke tips en fantastische foto's om je creativiteit te ontwikkelen. Je geduld is bewonderingswaardig als je aan het fotograferen bent en resultaat verbluffend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord