Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Visual Storytelling: maak indruk met jouw foto's

zondag 2 oktober 2022, 20:10 door | 2.978x gelezen | 4 reacties

Wie al eens van visual storytelling heeft gehoord weet dat het een chique term is voor het vertellen van een een interessant verhaal door middel van beelden (visuals) en hiermee in te spelen op emoties van mensen.

Met de hoeveelheid beelden die dagelijks op ons afkomt wordt het steeds uitdagender om publiek voor je foto's te krijgen.

Want wie wil nou niet dat zijn of haar beeld of foto langer wordt bekeken dan die ene milliseconde en die felbegeerde like ontvangt! Gooi dus alles in de strijd om extra aandacht te krijgen.

Een interessant fotografie boek over dit fenomeen is geschreven door Finn Beales en heet The visual storytelling workshop. Je verwacht het niet, maar het is in het Nederlands.

In zijn boek zet hij een aantal kenmerken uiteen die helpen om visuele kracht aan je foto's en verhaal toe te voegen waardoor deze interessanter wordt. Eén van die aspecten is verbeeldingskracht.

Verbeeldingskracht is het vermogen zich in gedachten iets voor te stellen; kort gezegd gebruik maken van je voorstellingsvermogen of fantasie.

Hiervan gebruik maken kan verrassende foto's opleveren: niet alles prijsgeven wekt namelijk onze nieuwsgierigheid. Een beetje geheimzinnigheid doet verlangen naar meer.

Het activeert onze geest en we worden getriggerd. Een foto blijkt dus veel interessanter wanneer deze niet alles prijsgeeft en de kijker wordt verleid tot het zelf invullen.

Poes


Hoe voegen we verbeeldingskracht toe aan onze foto's? En waar moet een foto dan aan voldoen?

Er is niet een kant en klaar recept om verbeeldingskracht aan je foto toe te voegen. Maar een aantal ingrediënten helpen je al een heel stuk op weg. Ik belicht er een aantal.

Een ongewoon standpunt nemen


Het vogel- en kikkerperspectief wordt vaak genoemd. Maar ook werken met extreme close-ups of een enorme groothoek kan verrassende ingangen bieden. Iets uitvergroten tot abnormale proporties.

Laura van der Burgt Photofacts Maak indruk met je fotos 1


Lijnwerking toepassen


Op zoek gaan naar lijnen in je beeld die het oog dwingt om een bepaalde route in je foto af te leggen. Soms kan dit een voor de hand liggend iets zijn, zoals een (bos)pad of weg, een gelaagdheid in het landschap.

Maar ook lijnen van een reling, een hek of delen van een trap kunnen heel effectief zijn in het toevoegen van aantrekkelijke visuele elementen.

Laura van der Burgt mini Photofacts Maak indruk met je fotos 12


Kadreren of kaderen


Misschien nog wel de belangrijkste tool als het gaat om je foto interessanter te maken. We zijn geneigd om teveel op een foto te zetten. Teveel informatie prijs te geven. Het less is more principe geeft vaak een beter resultaat.

Door je te richten op hetgeen dat het eerste je blik trok is misschien nog wel de beste leidraad hiervoor. Probeer dat op te zoeken en elimineer zaken van minder belang.

Ook nog in de nabewerking kun je nog een stap verder gaan door flink te croppen.

Laura van der Burgt Photofacts Maak indruk met je fotos 5


Oefenen


Door bijvoorbeeld thuis te oefenen met één voorwerp en dit op tien verschillende manieren vast te leggen, krijg je gevoel voor compositie en kadrering.

Het voorwerp is van ondergeschikt belang, dit kan een plant, vork of een stapel boeken zijn. Het gaat om het ervaren van lichtval en leren beoordelen wat een foto interessant maakt.

Bij de tiende keer ben je vast buiten je comfortzone getreden en heb je een intrigerende foto gemaakt die nieuwsgierigheid opwekt.

Omdenken


Fotografeer een onderwerp eens in een heel andere context. Door iets te laten lijken wat het niet is. Of van niets iets creëren. Je rekent zo wel af met je vastgeroeste overtuigingen en spelenderwijs doe je nieuwe ideeën op.

Een leuk voorbeeld vond ik de aflevering van het Perfecte Plaatje van 2022 met die hilarische opdracht What the fuck is dit?

Laura van der Burgt Photofacts Maak indruk met je fotos 7


Kleur en sfeer


De kleur of kleurcombinatie in je foto kan een wereld van verschil maken. Kleuren wekken emoties op en hangen nauw samen met de sfeer in je foto. Het hoeft niet altijd de kleur(tint) te blijven zoals die in werkelijkheid is.

Je kunt spelen met de kleurbalans van je camera. Fotografeer eens met een koele kleurbalans en merk dat sommige onderwerpen veel beter tot hun recht komen. Probeer gewoon alle schuifjes eens uit.

Laura van der Burgt Photofacts Maak indruk met je fotos 13


Het uiteindelijk doel van een foto is met wat jij er mee wilt vertellen en wie je wilt behagen en plezieren (of niet). Echter spanning in een foto brengen blijft best uitdagend.


Verhalende foto’s, Bart Siebelink


Veel cursussen op Photofacts Academy gaan vooral over hoe je iets technisch voor elkaar krijgt. In een van onze nieuwste cursussen kijken we naar hoe je jouw denkwijze kunt veranderen om niet langer alleen een plaatje te maken, maar hoe je kunt zoeken naar een verhaal in je foto.

» Ontdek hoe je verhalende foto's maakt

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

4 reacties

 1. Karijn
  Karijn schreef op woensdag 5 oktober 2022 om 09:20  | reageer

  Heerlijk onderwerp om mee te stoeien. Maak vaak eerst een registrerende foto, daarna kijk ik wat er nog meer van kan maken. Stelregel voor mijzelf daarbij is dat de foto in elk geval anders moet zijn dan anders.

 2. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 5 oktober 2022 om 12:52  | reageer

  Goede tip, Karijn! Bedankt. Ik ga er mee aan de slag.

 3. Metin
  Profiel  Metin schreef op zaterdag 8 oktober 2022 om 09:06  | reageer

  Bij mijn stage plek moest ik 50 verschillende foto's maken van 1 onderwerp... nou... dat was pas een uitdaging. Het heeft mij in ieder geval geholpen om mijn creativiteit en kijk op onderwerpen te verhogen. Een van de beste tips.

 4. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zondag 9 oktober 2022 om 21:09  | reageer

  Dat geloof ik graag, Metin! Bedankt voor deze tip.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord