100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albertus Koekoek

Structuur, lijnenspel en abstractie in de natuur

woensdag 1 augustus 2012, 21:37 door | 14.848x gelezen | 5 reacties

Een poosje geleden gingen we een dagje uit met het hele gezin, Burgers Zoo was de bestemming. Deze keer geen dieren op de plaat; het was tijd om de structuren, het lijnenspel en de abstracties in de natuur te verkennen. En om dan toch dicht bij huis te kunnen blijven is de dierentuin een goede optie.

Structuren en abstractie in de natuur is erg fascinerend, als je langer gaat kijken komen er allerlei abstracte vormen naar boven, en met het juiste licht komen structuren erg mooi uit de verf.

Bladnerven
1.

Burgers Zoo is hier een uitstekende bestemming voor, met Burgers Bush en de Dessert als mooiste fotospots. Je kan je alleen in deze twee delen al een hele dag vermaken. Een nagebootst regenwoud met fraaie lichtinvallen door het bladerdek en veel apparte soorten planten. Ook de Dessert is voorzien van veel mooie dieren en planten.

Woestijnplant
2.

Deze woestijnplant waar ik geen naam van weet had een erg fraaie structuur, met zacht strijklicht komt dit erg mooi uit.

Cactus
3.


Waarom weet ik niet maar groen spreekt mij erg aan, een frisse kleur die in de natuur vaak wordt gecombineerd met rood. Een rustig geheel wat wordt onderbroken door een dreigend rood ''afweersysteem'''.

Blad
4.

Tegenlicht is ook een mooie optie om structuren uit te laten komen, vooral in regenwouden (ook al is het nagebootst) is veel licht wat wordt gebroken door het bladerdek. De lagere planten krijgen hierdoor een fraaie belichting door al het weerkaatsende licht.

Ook hier is weer veel groen in de foto. Door het tegenlicht komt het weer extra naar boven wat hier ook nodig was, in dit blad zou met frontaal licht weinig structuur te zien zijn. Heb het één en ander met flits geprobeerd, dit was toch niet de juiste optie. Daarom ben ik toch maar voor de wat hogere ISO gegaan met fraaier licht.

Structuur
5.

Fascinerende tekening in het blad, ook hier tegenlicht gebruikt. Toch een ding waar ik in de toekomst meer gebruik van ga maken.

Vlekken
6.

De structuur van een apart soort cactus; ruig met veel afwisseling. Ook hier komt de structuur met strijklicht mooi naar boven.

Herhaling
7.

En dit was de laatste alweer. Een eenvoudige herhaling met weer de kleurstelling die mij aanspreekt. Had graag een sterker verloop van scherpte gezien. Ik hoor graag wat jullie van deze reportage vinden, op- en aanmerkingen zijn altijd welkom.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albertus Koekoek

Over de auteur

Albertus Koekoek is een beginnend fotograaf. Volgt nu de opleiding fotografie aan de Landstede in Zwolle. Hij fotografeert sinds 2009. Begonnen met natuurfotografie en urbexfotografie. Inmiddels is dit uitgebreid tot de meeste takken van fotografie. Albertus is te volgen op twitteren op Facebook

5 reacties

  1. Ytos
    Profiel Ytos schreef op donderdag 2 augustus 2012 om 10:26  | reageer

    Als bioloog moet ik hier natuurlijk even op reageren. Hoe langer ik naar de foto's kijk, hoe meer ze me aanspreken. In eerste instantie was de 4de m'n favoriet, maar #5 en #6 kunnen me ook steeds meer bekoren. Het is leuk om te zien dat je weer op een heel andere manier kijkt en fotografeert dan ik. Ik had hier nooit aan gedacht, maar het inspireert wel.

    Toen ik de titel van het artikel las, dacht ik in eerste instantie meer aan een verhaal over de rij van Fibonacci en de gulden snede: basis voor structuren zoals die in de natuur voorkomen. Ondanks dat dat niet zo is, vind ik dit een leuk artikel.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 2 augustus 2012 om 10:31  | reageer

    Foto's 4 en 5 spreken mij ook het meeste aan; mooie rustige foto's. Dat tegenlicht werkt ook erg goed.

    Ik ben nog wel benieuwd welk objectief je gebruikt hebt voor de foto's. Heb je verder nog speciale technieken gebruikt om de bladeren vast te leggen? Slepen met een statief is wellicht niet heel praktisch in Burgers Zoo, of heb je die wel gebruikt?

  3. albertus
    Profiel  albertus schreef op donderdag 2 augustus 2012 om 12:59  | reageer

    Heb hiervoor geen statief gebruikt, iso meestal op 400 of 800. Diafragma rond 6.3 , ik zat dan gemiddeld op een sluipertje van 1/80e.

    Alle foto's zijn gemaakt met de sigma 70-200 2.8 meestal tussen de 70 en de 150mm.

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 2 augustus 2012 om 13:09  | reageer

    Foto 5 is echt prachtig en ook 3 en 4 zijn zeker niet slecht.
    Mooi artikel hoor!

  5. Moreno
    Profiel Moreno schreef op maandag 9 oktober 2017 om 19:56  | reageer

    Allemaal mooie opnames.
    Mijn vraag is hoe fotografeer je de structuur van steen en vooral de kleinere stukken steen,kiezels of brokjes steen.
    Moet het een uitsnede zijn of mag het ook de steen in z'n geheel?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord