Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hongerloontje niet langer voldoende voor fotojournalist

donderdag 28 februari 2013, 23:35 door | 8.736x gelezen | 20 reacties

Fotojournalist Bas de Meijer gaat zich richten op een andere manier om geld te verdienen met zijn fotografie. Tot nog toe was hij actief als fotojournalist voor Novum. De tarieven daar zijn met een nieuwe prijsdaling zo ver gedaald dat het werk hem nog maar een paar euro per uur oplevert.

In het blog 'Fotograferen voor een fooi?' ligt Bas zijn standpunt toe: 'De tarieven zijn tot 60% gedaald en het was al geen vetpot. Daarmee is een absoluut dieptepunt bereikt. Met geen goed fatsoen kun je van dat bedrag die je als fotograaf krijgt een bedrijf draaiend houden. Het is zelfs een belediging voor de fotografen.'

Screenshot: Fotograferen voor een fooi

De Nederlandse Vereniging van Journalisten steunt Bas in zijn beslissing en roept fotografen op om zelf hun foto's door te verkopen of bij betrouwbare agenten weg te zetten. Bas zijn blogpost heeft in elk geval aardig wat aandacht gekregen; of het er voor (toekomstige) fotojournalisten beter uit zal gaan zien blijft natuurlijk de vraag..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

  1. Robert
    Profiel Robert schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 00:46  | reageer

    Tja, we vinden toch met z'n allen dat nieuws op het internet gratis moet zijn? Kranten die met een paywall gaan werken, worden daarom bekritiseerd. En genoeg onderzoeken in het buitenland te vinden, die laten zien dat 90% van de bezoekers afhaakt wanneer er ook maar een paar dollar/euro per maand gevraagd wordt. En een advertentie op het web levert 10 tot 20% op van wat een print-advertentie kost.

    Waar gaan - beter gezegd moeten - de nieuwssites dus op bezuinigen? Inhoud. Zoals de foto's van Bas.

    Overigens zegt Bas op zijn blog dat hij soms een hele dag op een congres aan het werk is. Ik mag toch hopen dat dit niet alleen is met de wens voor zes euro een foto aan het Nederlands Dagblad te kunnen verkopen.

  2. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 08:28  | reageer

    Ik snap de ophef niet zo. Omdat nieuwsmedia het moeilijk hebben door de concurrentie met internet en gratis kranten zijn ze met centraler gedistribueerde persbureau's gaan werken zoals Reuters, AFP etc. De zelfde fotograaf bedient zo meerdere media, wat betekent dat er netto minder werk overblijft. Zo gaat dat. Ik snap de wrok van Bas niet helemaal, het is toch juist goed dat hij heeft ingezien dat er iets anders moet en zich nu op andere inkomstenbronnen richt? Soms veranderen zaken nu eenmaal en moet je jezelf vernieuwen. Fotografie bestaat ook pas zo kort, het beroep en hoe je er van kunt leven veranderen nog constant.

  3. Erik
    Profiel Erik schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 09:55  | reageer

    Er zijn wel meer beroepen waar geen droog brood in te verdienen valt. Ik ben geschoold als jazzmuzikant maar als je een optreden doet, dan ben je al blij dat je de onkosten eruit hebt. Dus doe ik dat alleen nog maar voor mijn hobby en verdien ik mijn geld op een andere manier in de muziek.

    Ik neem aan dat de meeste natuurfotografen ook niet kunnen leven van het fotografen alleen, de meesten geven workshops, fotoreizen en lezingen om hun geld bij elkaar te schrapen.

  4. Emiel
    Emiel schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 09:57  | reageer

    Het is een bekend probleem en geldt niet alleen voor de fotografen, maar ook voor de schrijvende pers. Notabene de nieuwsbladen zelf zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Met de komst van internet meenden ook de grote nieuwsbladen hun nieuws gratis te moeten aanbieden op internet. Toen logischerwijs een aanzienlijk aantal lezers het abonnement opzegde was het leed al geleden. Daling van inkomsten uit abonnementen en daling van inkomsten uit advertenties waren het gevolg.
    Dit terugdraaien blijkt bijzonder lastig, want we willen nu eenmaal gratis nieuws omdat we dat inmiddels gewend zijn.
    Fotografen en journalisten werken nu voor een hongerloontje en de druk wordt alsmaar verder opgevoerd. Men is niet bereid een fatsoenlijke vergoeding te betalen voor een foto, maar erger nog vind ik dat de kwaliteit ook onder druk komt te staan. Hoe ver wil je als journalist gaan voor een item? Hoeveel tijd wil je er insteken (met een schamel uurtarief in het achterhoofd) of mag je er in steken van de redactie?
    Nog even en het nieuws bestaat alleen maar uit opgestelde persberichten zonder dat daar een kritische noot aan wordt toegevoegd, want we hebben echt geen geld om de feiten te checken.

  5. Bas
    Profiel Bas schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 12:46  | reageer

    @Bram: het is niet zozeer wrok bij mij. Ik ben inderdaad in gaan zien dat nieuwsfotografie niet rendabel is en ik me op andere dingen moet richten. Ik ben het zat om steeds weer te horen dat ze minder gaan betalen. Het is niet iets van nu, maar van jaren. Alle fotojournalisten klagen, dat deed ik zelf ook. Maar klagen helpt niet, zeker niet als je dan alsnog akkoord gaat met de tarieven of de voorwaarden (want dat is ook een heikel punt!). Heel vaak hebben we als fotografen tegen elkaar gezegd dat we eigenlijk en masse moeten stoppen, om te laten zien dat een foto wat waard is. Dat gebeurt natuurlijk niet, er zijn altijd wel een paar die alsnog aan de slag gaan. Hun goed recht, maar ik wil gewoon duidelijk maken dat voor mij de maat vol is en ik hoop dat andere fotografen ook gaan nadenken of ze wel die prijsdaling en de steeds slechter wordende voorwaarden zomaar moeten accepteren. Ga je ermee akkoord: prima, dan niet zeuren. Ga je niet akkoord: niet zeuren, maar iets doen.

    Wat ook een rol speelt is dat afnemers heel goed weten wat tarieven zijn, die zingen heel snel rond in de wereld, waardoor redacties de mes op het keel zetten van de freelancers. Marktwerking is goed, maar daar is hier geen sprake meer van. Althans niet als je als fotograaf het maar gewoon slikt. De Fotografenfederatie en de NVJ willen dat ook duidelijk maken. Ze hebben mijn besluit, na overleg uiteraard, gebruikt om fotografen, redacties, uitgevers en bureaus te attenderen op wat er gebeurt. Op prijs vechten levert alleen maar verlies op. Ik ben daar mee gestopt. Dat heeft niets met wrok te maken, wel met een enorme teleurstelling. Want ik ben dit werk gaan doen mede omdat ik nieuws zo graag volg en fotografeer. Maar ik moet ook leven.

  6. Bas
    Profiel Bas schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 12:48  | reageer

    @robert Ik ben niet een hele dag op een congres aan het fotograferen om 6 euro te verdienen. Wel om die foto's te maken die wat zeggen over het verloop van de dag. Vijf minuten binnen lopen op een congres (het gaat overigens met name om congressen van politieke partijen), foto maken en weer weggaan is geen fotojournalistiek. Dat zou ik, gezien de vergoeding, eigenlijk wel moeten doen. Maar ik ben er om een goede nieuwswaardige foto te maken, niet voor een plaatje. Dat is mijn vak, fotograferen.

  7. Robert
    Profiel Robert schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 13:08  | reageer

    @ Bas: Mijn jaren als (foto)journalist liggen al ver achter mij, nog in het tijdperk vóór internet. Maar ik ging niet een halve dag of avond fotograferen wanneer ik niet zeker wist dat ik in ieder geval één (redelijk) betalende afnemer had. Zonder opdrachtgever zou ik niet een dag tijd investeren in zo'n klus.

    Verder: ik snap je teleurstelling, maar ik vind het ook wat naïef. Zoals ik in mijn eerste reactie zei: consumenten willen niet betalen voor online content. Dus zijn er ook geen budgetten bij de nieuwssites. Dat geldt net zo goed voor de schrijvende journalistiek, bijna elke webredactie van een krant wordt zo ongeveer draaiende gehouden door (spotgoedkope) stagiaires.

    Er zijn in de afgelopen jaren talloze postbodes de straat op geschopt, omdat mailen handiger en gratis is. Dat vindt iedereen heel vanzelfsprekend en acceptabel. Blijkbaar is ook het vak van fotojournalist zoals jij het wil uitoefenen, een aflopende zaak. Heel vervelend en pijnlijk, maar dat vonden die postbodes ook.

  8. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 13:40  | reageer

    Dank voor je reactie Bas, denk dat je een goed punt hebt en ik snap nu ook beter wat je bedoelt. Misschien is het wel gewoon zo dat nieuwsfotografie niet echt meer iets is dat je als beroep kunt uitoefenen, ook uit praktische overwegingen. Eigenlijk kun je als fotojournalist alleen dingen verslaan waarvan je al min of meer wist dat ze gingen gebeuren, NU.nl lezersfoto's van mensen die toevallig ter plaatse zijn hebben meer potentie om actueel en relevant te zijn. Zodoende is het vanuit economisch oogpunt niet meer verantwoord voor redacties om fotojournalisten in dienst te hebben als het werk dat die leveren (buiten hun schuld om) gewoon niet genoeg waarde vertegenwoordigd. Waar voor deze journalisten nog wel een plaats is, is het maken van diepgaandere series over fenomenen, maatschappelijke ontwikkelingen etc. Maar goed, we weten allemaal dat daarvoor uberhaupt nauwelijks meer plaats/geld is in de media.

    Wat betreft tarieven, en dit geldt niet alleen voor nieuwsfotografen maar voor alle fotografen, en in het algemeen mensen die een beroep beoefenen waar de markt verzadigd begint te worden met concurrenten: om een voor jou aantrekkelijk tarief acceptabel te maken voor opdrachtgevers is het essentieel dat je laat zien dat jij iets kunt wat niemand anders kan. Dat kan zijn dat je een bepaalde niche bedient, een unieke stijl hebt, bijzonder professioneel bent etc. Als je 13 in een dozijn fotograaf bent heeft een opdrachtgever geen enkele reden om jou te kiezen ten gunste van die andere fotografen, en zal hij dus gauw happen voor een lage prijs. Maar als je je onderscheidt, er voor zorgt dat de opdrachtgever wel met jou moet samenwerken, kun je ook prima tarieven vragen.

  9. Brian
    Brian schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 17:30  | reageer

    Denk dat er door een aantal lezers niet begrepen wordt waar het hier over gaat. Geen enkele (zelf nadenkende) fotograaf zal een hele dag of avond ergens fotograferen zonder een opdrachtgever te hebben die hier een fatsoenlijk tarief tegenover stelt. Dit is in dit geval ook helemaal niet aan de orde !!!

    Novum, en ook andere persbureaus, betaald namelijk gewoon een afgesproken tarief als je ergens in opdracht heen moet, maar als je zelf foto's van een evenement inlevert, of als je foto's herplaatst worden, dan heb je te maken met een prijsafspraak zoals Bas nu beschreven heeft, of met afspraken rondom herplaatsing. Het gaat dus niet om het fotograferen in opdracht (wat trouwens ook idioot onder druk staat) maar om het vrije werk en herplaatsingen.

  10. Robert
    Profiel Robert schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 00:31  | reageer

    @ Brian: Bas schrijft op zijn blog: "Het nieuws fotograferen kost gewoon veel tijd en ik ben niet eens zeker of het wel een plaatsing en dus geld oplevert. Meestal ben ik ruim een uur aan het werk, soms sta ik een hele dag op een congres. Ik doe het graag, maar er moet wel wat tegenover staan. En daar ontbreekt het aan."

    Ik begrijp daar toch echt uit dat hij soms een dag aan het fotograferen is, zonder te weten of het een plaatsing en dus geld oplevert. En Bas bevestigt dat ook in zijn reactie op mijn eerdere comment.

  11. Brian
    Brian schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 01:31  | reageer

    @Robert...
    Tja, hoe je dat leest mag je zelf invullen. Als zelfstandige ZZP'er een hele dag ergens werken zonder te weten of je betaald wordt lijkt mij toch al geen gezonde bedrijfsvoering, maar ik denk dat ik Bas te goed ken om te weten dat hij dit toch al niet deed..

    Ik heb zelf echt heel erg lang als fotojournalist gewerkt en ik weet dat nieuws fotograferen tijd kost. Lange tijd in een reportage steken doe je als je geld verdient, of als je hart echt heel erg ligt bij datgene wat je aan het verslaan bent, zoals in Bas zijn geval bij fietsen bijvoorbeeld. Verder gebeurt nieuws gewoon op straat. Als ik zag dat een rondvaartboot schoongemaakt werd, maakte ik er een foto van en als dan bleek dat er de naam van een net geboren prinsesje op stond, dan had ik geluk en verkocht ik mijn foto enkele tientallen keren. Vroeger pakte je dan gemakkelijk 1600 tot 2000 Euro voor zo'n foto. Onder de huidige omstandigheden nog maar een Euro of 60. Dat zijn prijsdalingen die niet meer normaal zijn en waartegen je natuurlijk moet protesteren.

  12. Brian
    Brian schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 01:37  | reageer

    Sorry, waar euro staat moet je gulden lezen, zo lang ben ik er namelijk al uit vrolijk

  13. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 14:00  | reageer

    A, het wordt eens tijd uitleg van zaken te geven hoe het tegenwoordig gaat als een PERSBURO ook een krant je belt.
    Er is wat gebeurd of er is een groot evenement, men vraagt wil je er heen, je roept ja, ok verder is het aan jouw om door te gaan, is dit een opdracht, wat wordt er betaald, enz.
    We nemen NOVUM, die zegt neen, je levert foto's aan, o ,kan je ook een video maken, doe dat er ook even bij, krijg je dubbel betaald als we het gebruiken.
    Dubbel is dus als ze gebruiken €15,00.
    Niets plaatsen niets verdient, je kan de boer op om toch wat kwijt te raken.
    ANP bellen, stuur maar op wij beoordelen wel!!! en zo ga je het hele rijdje af. Alles mag je opsturen,niets gegarandeerd, maar als ze toch wat plaatsen bepalen hun de prijzen, waag je het niet toch een rekening te sturen conform de leveringen voorwaarden en de tarieven, dan is dat de laatste keer.
    Ik spreek hier dus uit eigen ervaring,ANP,Reuter,WFA,Novum,AD,Telegraaf,Volkskrant,HH en nog veel meer.

    Een kleine ps.Bas komt net als ik uit Utrecht,hij wist hiervan toen die in zee ging met NOVUM,op het moment dat 2 jaar geleden ik er uitging omtrent de prijs van 50 maar €30, ging ik er uit.
    Maar het is altijd goed om misstanden te melden.

  14. Brian
    Brian schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 16:19  | reageer

    Dit ligt dan toch aan de fotograaf en zijn zakelijk inzicht en niet aan Novum?
    Niet dat ik het voor Novum opneem, want ik ben heel erg tegen slecht betalen aan fotografen en ik vind het schandalig wat ze nu doen, maar als ik gevraagd wordt om ergens een foto of video verslag van te maken, dan is dat een opdracht. Ik heb echt nog nooit meegemaakt dat een opdrachtgever mij ergens heen stuurde terwijl het vrijblijvend was.

    Als er mensen zijn die dit zakelijke inzicht niet hebben en een opdracht ineens als een tip gaan behandelen, en dus maar hopen dat ze ergens voor betaald krijgen, dan zijn dit dezelfde mensen die de markt voor de echte zakelijke fotografen verziekt hebben.

    Overal in de zakenwereld is het gebruikelijk dat als je een opdracht krijgt (incl. opdrachtbevestiging per mail, fax of SMS) dat dit dan geldt als orderbevestiging voor een te leveren dienst. Daar kleven naar beide partijen toe consequenties aan, namelijk dat de opdrachtgever de bestelde dienst moet afnemen en dat de opdrachtnemer de dienst moet leveren.

    Natuurlijk is het wel zo dat er gebeurtenissen zijn waarvan nog niet zeker is of er wel een nieuwswaardige foto te maken valt. In dat geval krijg je de vraag of je misschien wilt gaan kijken en of je dan wat materiaal wilt insturen. In dat geval is er ook een afspraak, maar dan luidt de afspraak dat jou foto's de voorkeur hebben boven de foto's van anderen die mogelijk foto's aanbieden bij het persbureau. Uiteraard ben je dan zelf als zakenman verantwoordelijk voor de hoeveelheid uren die je hierin steekt en als je zo dom bent om hier heel veel tijd in te steken terwijl je weet hier geen redelijke vergoeding voor terug te krijgen, dan is het aan jou of je snel een faillissement wilt aanvragen of dat je ergens anders gaat kijken of er nog een foto te maken valt.

    Een zin als "Waag het niet hier toch een rekening over te sturen" heeft betrekking op dat wat je als eigen tijd investering inlevert bij een persbureau. Wanneer je als fotograaf zo goed bent dat ze jou foto's gewoon willen hebben, dan krijg je namelijk wel gewoon een opdracht en dan weet je gewoon dat je betaald wordt. Natuurlijk werken persbureaus in dit soort economische tijden met minder vaste krachten, dat is logisch, maar het wordt tijd dat kleine ondernemers eens het verschil gaan zien tussen zakelijkheid en loyaliteit. Uit oogpunt van loyaliteit wordt namelijk de zakelijkheid volledig om zeep geholpen en daar doen een aantal fotografen nu gelukkig niet meer aan mee.

  15. Bas
    Profiel Bas schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 16:52  | reageer

    Ik moet toch nog even reageren.

    Het klopt dat ik akkoord gegaan ben met het zogenaamde 'no cure, no pay' model. Dat wist ik, zo werkte ik al vaker en dat is een risico dat ik op zich wel wilde lopen. Soms betekende dat ik op pad werd gestuurd en ik niets had, de andere keer maakte ik iets uit eigen beweging en dat leverde een goede dagopbrengst op en alle variaties daartussen. Ik maak daar natuurlijk een afweging. Bij een politiek congres is de kans op plaatsing heel reëel, dus wil ik daar ook wel tijd insteken. Het is een afweging, soms ben ik inderdaad snel weg, omdat ik vermoed dat het niets op gaat leveren. Soms ben ik langer bezig omdat het onderwerp mij bezighoudt. Soms zeg ik nee, omdat ik geen zin of tijd heb of ik denk dat het niets op gaat leveren. Tot zover is er ook niets aan de hand.

    Dan de prijzen. Er gaan een paar dingen door elkaar lopen volgens mij. Het persbureau rekent een tarief aan de afnemer, daarvan krijgt de fotograaf een deel. Toen ik bij WFA, het latere Novum foto, begon was het deel voor de fotograaf net terug gegaan van 75% naar 55%. Dat is overigens langer dan 2 jaar geleden waar Wim het over heeft. Ook daar was ik me van bewust en daar ben ik mee akkoord gegaan. Het is bij fotobureaus een vrij gebruikelijke verdeelsleutel.

    Waar voor mij de schoen is gaan wringen is de prijs die Novum is gaan rekenen aan hun afnemers. Die is steeds omlaag gegaan, waardoor ik ook steeds minder kreeg voor hetzelfde werk. Toen ik begon rekende het persbureau een redelijke prijs aan hun afnemers. Als ik zelf direct de foto aan de krant had geleverd, had ik waarschijnlijk hetzelfde gekregen als dat Novum/WFA betaald kreeg. Voordeel van het werken via een persbureau is dat ik niet alle redacties hoef af te bellen, door de foto op de server van het persbureau te zetten hebben alle kranten het direct tot hun beschikking. Dus in die zin heb ik een veel grotere kans om betaald te krijgen dan dat ik zelf iedereen ga zitten bellen. Dan loop je al snel achter de feiten aan. Ik heb meerdere malen aardig wat plaatsingen gekregen per onderwerp door het snel via het persbureau te versturen.

    In het begin was het tarief dat Novum/WFA rekende aan de afnemer dus aanvaardbaar. Door de verdeelsleutel levert iedere foto mij niet direct heel veel geld op. Maar dat vond ik acceptabel. Vorig jaar hebben ze echter deals gesloten met twee kranten: Nederlands Dagblad en Metro. Een zogenaamd abonnement: de krant betaalt een vast bedrag per jaar en neemt daar een aantal foto's voor af. Dat model is voor het persbureau heel handig, er is immers zekerheid over een deel van de omzet. Voor de fotograaf is dat slecht, want die krijgt per foto minder betaald. Voor het Nederlands Dagblad kreeg het persbureau per foto omgerekend iets meer dan acht euro, voor Metro was het iets meer dan twee tientjes. Bij het persbureau gaat het volume tellen, maar omdat je als fotograaf nooit, of zelden, meerdere plaatsingen in dezelfde krant krijgt van hetzelfde onderwerp is het voordeel voor de fotogaaf nul. Toen begon het voor mij te wringen. Voor andere kranten was het tarief echter ongewijzigd, waardoor ik toch nog geregeld wat geld kon genereren via het persbureau. Nu echter heeft het bureau met TMG (waar naast Telegraaf en de regionale bladen van HDC ook Spits en sinds kort ook Metro toebehoren) een abonnementsvorm afgesloten, die die tarieven voor de fotograaf nog verder omlaag haalt. Voor een foto wordt door TMG nog maar 30 euro betaald was het idee.

    Dat gaat mij echt veel te ver. Het weerwoord van het persbureau is dat het aantal plaatsingen per onderwerp kan stijgen (want de kans is door de abonnementsvorm groter dat ook de regionale bladen nu een foto van hetzelfde onderwerp plaatsen), dus ook mijn opbrengst zal stijgen. Daar geloof ik zelf niet echt in, maar wat ik veel bezwaarlijker vind is dat de prijs per foto tot nagenoeg niets is gedaald. Volgens Novum moet ik echter niet denken aan prijs per foto, maar naar het totaalplaatje. Andere redacties weten echter heel goed wat iedereen betaalt voor de foto's en Novum en TMG geven met de nieuwe tarifering aan dat een losse foto 30 euro kost. Dat dat in een abonnementsvorm is, wordt natuurlijk genegeerd. Gevolg: alle prijzen dalen. Niet alleen bij TMG, ook bij andere kranten en tijdschriften. Het gaat de hele fotografie aan. De Fotografenfederatie heeft al gehoord dat er redacties zijn die met de tarieven van Novum aan TMG aan de haal zijn gegaan en fotografen nu dwingen om ook voor minder te werken.

    En voor de volledigheid, niet alleen Novum maakt zich hier schuldig aan, dat doen alle persbureaus.

  16. Bas
    Profiel Bas schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 16:54  | reageer

    Een aanvulling: bij ANP krijg je wel betaald per opdracht, dan ben je dus zeker van een bedrag, maar dan kun je daarna verder niets meer aan de foto's verdienen, je staat namelijk min of meer je rechten af (Je hebt het auteursrecht, maar alleen ANP mag verkopen). Al staat jouw foto op 10 voorpagina's, de prijs is hetzelfde. Bij Novum zouden tien voorpagina's tien keer het bedrag per foto opleveren.

  17. Bas
    Profiel Bas schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 16:58  | reageer

    @Brian: de reden dat Novum een no cure no pay methode hanteert is omdat ook zij pas geld krijgen bij een plaatsing.

  18. Brian
    Brian schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 17:44  | reageer

    @Bas: No Cure no pay ga je zelf mee akkoord. Heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen ook. Maar wat erger is, ik ken nog genoeg fotojournalisten die aan Novum leveren en wel gewoon opdrachten krijgen om ergens naartoe te gaan en dan gewoon een factuur mogen sturen. Er wordt dus met meerdere maten gemeten.

  19. Bas
    Bas schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 18:14  | reageer

    @brian: klopt, ik zeg ook dat ik akkoord ben gegaan met no cure no pay. Omdat ik ook afweeg wanneer ik besluit wel of niet te gaan.

    Ben benieuwd welke fotografen jij bedoelt. Soms geeft Novum inderdaad een opdracht, die zij hebben gekregen van een krant bv. Heb meerdere malen op die manier foto's gemaakt voor bv De Gelderlander. Maar dat zijn geen echte nieuwsfoto's, meestal portretten.

  20. Brian
    Brian schreef op zaterdag 2 maart 2013 om 23:00  | reageer

    @Bas: Ik ga uiteraard geen namen van klanten doorgeven, maar geloof mij dat het er nog genoeg zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord