Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Hongerloontje niet langer voldoende voor fotojournalist

donderdag 28 februari 2013, 23:35 door | 8.090x gelezen | 20 reacties

Fotojournalist Bas de Meijer gaat zich richten op een andere manier om geld te verdienen met zijn fotografie. Tot nog toe was hij actief als fotojournalist voor Novum. De tarieven daar zijn met een nieuwe prijsdaling zo ver gedaald dat het werk hem nog maar een paar euro per uur oplevert.

In het blog 'Fotograferen voor een fooi?' ligt Bas zijn standpunt toe: 'De tarieven zijn tot 60% gedaald en het was al geen vetpot. Daarmee is een absoluut dieptepunt bereikt. Met geen goed fatsoen kun je van dat bedrag die je als fotograaf krijgt een bedrijf draaiend houden. Het is zelfs een belediging voor de fotografen.'

Screenshot: Fotograferen voor een fooi

De Nederlandse Vereniging van Journalisten steunt Bas in zijn beslissing en roept fotografen op om zelf hun foto's door te verkopen of bij betrouwbare agenten weg te zetten. Bas zijn blogpost heeft in elk geval aardig wat aandacht gekregen; of het er voor (toekomstige) fotojournalisten beter uit zal gaan zien blijft natuurlijk de vraag..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. Robert
  Profiel Robert schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 00:46

  Tja, we vinden toch met z'n allen dat nieuws op het internet gratis moet zijn? Kranten die met een paywall gaan werken, worden daarom bekritiseerd. En genoeg onderzoeken in het buitenland te vinden, die laten zien dat 90% van de bezoekers afhaakt wanneer er ook maar een paar dollar/euro per maand gevraagd wordt. En een advertentie op het web levert 10 tot 20% op van wat een print-advertentie kost.

  Waar gaan - beter gezegd moeten - de nieuwssites dus op bezuinigen? Inhoud. Zoals de foto's van Bas.

  Overigens zegt Bas op zijn blog dat hij soms een hele dag op een congres aan het werk is. Ik mag toch hopen dat dit niet alleen is met de wens voor zes euro een foto aan het Nederlands Dagblad te kunnen verkopen.

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 08:28

  Ik snap de ophef niet zo. Omdat nieuwsmedia het moeilijk hebben door de concurrentie met internet en gratis kranten zijn ze met centraler gedistribueerde persbureau's gaan werken zoals Reuters, AFP etc. De zelfde fotograaf bedient zo meerdere media, wat betekent dat er netto minder werk overblijft. Zo gaat dat. Ik snap de wrok van Bas niet helemaal, het is toch juist goed dat hij heeft ingezien dat er iets anders moet en zich nu op andere inkomstenbronnen richt? Soms veranderen zaken nu eenmaal en moet je jezelf vernieuwen. Fotografie bestaat ook pas zo kort, het beroep en hoe je er van kunt leven veranderen nog constant.

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 09:55

  Er zijn wel meer beroepen waar geen droog brood in te verdienen valt. Ik ben geschoold als jazzmuzikant maar als je een optreden doet, dan ben je al blij dat je de onkosten eruit hebt. Dus doe ik dat alleen nog maar voor mijn hobby en verdien ik mijn geld op een andere manier in de muziek.

  Ik neem aan dat de meeste natuurfotografen ook niet kunnen leven van het fotografen alleen, de meesten geven workshops, fotoreizen en lezingen om hun geld bij elkaar te schrapen.

 4. Emiel
  Emiel schreef op vrijdag 1 maart 2013 om 09:57

  Het is een bekend probleem en geldt niet alleen voor de fotografen, maar ook voor de schrijvende pers. Notabene de nieuwsbladen zelf zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Met de komst van internet meenden ook de grote nieuwsbladen hun nieuws gratis te moeten aanbieden op internet. Toen logischerwijs een aanzienlijk aantal lezers het abonnement opzegde was het leed al geleden. Daling van inkomsten uit abonnementen en daling van inkomsten uit advertenties waren het gevolg.
  Dit terugdraaien blijkt bijzonder lastig, want we willen nu eenmaal gratis nieuws omdat we dat inmiddels gewend zijn.
  Fotografen en journalisten werken nu voor een hongerloontje en de druk wordt alsmaar verder opgevoerd. Men is niet bereid een fatsoenlijke vergoeding te betalen voor een foto, maar erger nog vind ik dat de kwaliteit ook onder druk komt te staan. Hoe ver wil je als journalist gaan voor een item? Hoeveel tijd wil je er insteken (met een schamel uurtarief in het achterhoofd) of mag je er in steken van de redactie?
  Nog even en het nieuws bestaat alleen maar uit opgestelde persberichten zonder dat daar een kritische noot aan wordt toegevoegd, want we hebben echt geen geld om de feiten te checken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.404 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord