Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Kruyskamp

SyriŽ eist weer leven van fotojournalist

maandag 25 februari 2013, 11:16 door | 4.407x gelezen | 2 reacties

Een jaar na de dood van de Franse fotograaf Rťmi Ochlik tijdens een bombardement in Homs, bezweek afgelopen weekend zijn landgenoot Olivier Voisin aan de verwondingen die hij eerder opliep bij een granaataanval in het Syrische Idlib.

Olivier voisin
Foto: AFP

"Olivier was een gepassioneerde fotojournalist die de absurditeit van de oorlog wilde laten zien, maar het was tegelijkertijd ook een soort drug voor hem." zei een collega-fotograaf over Voisin.

In een email aan zijn Italiaanse vriend Mimosa Martini, verzonden op de avond voor hij in SyriŽ gewond raakte, beschreef Olivier Voisin (38) deze verslaving aan de oorlogsfotografie. "Het is waar, ik ben verslaafd aan deze shit camera. Geen enkele drug is zo krachtig als de adrenaline die je voelt bij een plotselinge aanval." En hij sloot af met: "Mijn God, geef mij wat de anderen niet willen. Geef me een gevecht en onrust. Ik vraag het vanavond, want morgen zal ik de moed niet hebben."

Olivier Voisin, geboren in Zuid-Korea en geadopteerd door een Franse familie, werkte als freelance fotograaf voor het Franse persbureau AFP, bijna alle Franse kranten en de Britse krant The Guardian. Zijn foto's werden ook gepubliceerd in tijdschriften als Paris Match, Elle en Life. Hij legde eerder al de oorlogen in de Palestijnse gebieden, LibiŽ en SomaliŽ vast.

In januari van dit jaar maakte Voisin, die aanstaande vrijdag 39 jaar zou worden, voor AFP nog foto's van de hevige strijd in Aleppo, en ook van de mensonterende omstandigheden in het vluchtelingenkamp Azaz, in de buurt van de Syrisch-Turkse grens.

Volgens Reporter sans FrontiŤres zijn er tot nu toe meer dan twintig journalisten en fotografen omgekomen in SyriŽ. Daarnaast zijn er zeker vijftig "burgerjournalisten" gesneuveld tijdens het maken van reportages over het conflict. In totaal kostte de twee jaar durende burgeroorlog in SyriŽ al het leven aan 60.000 mensen. En een spoedig einde van de strijd is nog niet in zicht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Kruyskamp

Over de auteur

Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.

2 reacties

 1. mecx
  Profiel mecx schreef op maandag 25 februari 2013 om 16:22  | reageer

  Ik heb alle respect voor diegenen die in een oorlogsgebied gaan om de vaak mensonterende omstandigheden vast te leggen en aan de wereld te laten zien. Echter, stel ik me hier wel steeds meer een vraag bij. Wordt de zucht naar sensationele foto's, aangewakkerd door een mediazuchtige wereld, niet te groot en gaan journalisten/fotografen niet te ver (vaak m.b.t. hun eigen veiligheid) om dit doel te bereiken....
  Velen doen dit werk met gezond verstand, echter velen vaak niet meer lijkt het wel.

 2. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 26 februari 2013 om 11:18  | reageer

  @ mecx: Veel conflictfotografen zijn half-activist en half-cowboy. Dat is altijd zo geweest. En wanneer zij alleen "verantwoorde" risico's nemen, krijgen wij weinig beelden uit Syrië of van andere oorlogen te zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord