Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Het nut van een ondernemingsplan voor fotografen

maandag 7 december 2009, 23:28 door | 15.125x gelezen | 5 reacties

Je zou verwachten dat een ondernemingsplan niks te maken heeft met fotografie an sich, maar wel alles met geld. En daar heb je eigenlijk wel gelijk in, maar in dit geval wordt dat geld wel binnengebracht door een fotograaf. Door jou. En jij moet bezorgd zijn over jouw beroep, zeker als je er je brood mee wilt verdienen.

Veel fotografen staan bekend als niet de beste zakenmensen. Sommigen zijn zelfs een beetje trots op het ontbreken van deze zakelijkheid. Alsof het onnatuurlijk is voor een creatieveling om ook nog eens goed zakelijk inzicht te hebben. De professionele fotograaf die niet genoeg aandacht besteedt aan de zakelijke kant van zijn bedrijf zal niet lang professioneel blijven. Op deze manier zal hij of zij snel eruit liggen. En je wilt uiteraard niet dat zoiets ook jou overkomt.

Wat doet een ondernemingsplan voor je bedrijf?
Hoewel het grote doel van een ondernemingsplan het verkrijgen van (externe) financiering is voor een nieuwe onderneming, is dat niet eens het belangrijkste deel.

Een ondernemingsplan voorziet in:
- een overzicht van je beoogde fotografie onderneming
- laat je zakelijke doelen zien
- laat zien hoe jij je onderneming gaat runnen
- vertelt je waarom jij de capaciteit hebt voor je onderneming
- het financiële plaatje waarin je de uitvoerbaarheid en het winstpotentieel van je bedrijf laat zien

Een goed doordacht en voorbereid ondernemingsplan 'dwingt' je als het ware om alle factoren die jouw onderneming kunnen beïnvloeden goed te onderzoeken. Het geeft je ook een indicatie voor de kans op succes. Tevens functioneert het als een soort van gids of richtlijn, waarop je van tijd tot tijd kunt terugvallen als je eens wilt checken of je nog steeds op het goede spoor zit.

Waarom heb je een ondernemingsplan nodig?
De eerste en tevens belangrijkste reden is dat een ondernemingsplan je vertelt of je onderneming een goede kans van slagen heeft of dat je er misschien maar beter niet aan kunt beginnen. Stel dat je plan laat zien dat je onderneming wel erg veel risico in zich heeft, of een lage kans van slagen heeft, dan zal zo'n ondernemingsplan je wellicht weerhouden om er verder nog tijd en geld in te steken.

Je krijgt de kans om voortijdig je plannen te staken, voordat er vele euro's de put ingegooid worden. Als echter de onderneming levensvatbaar lijkt volgens het plan, dan zijn er nog vier redenen waarom je een ondernemingsplan zou moeten schrijven.

Vijf redenen om een ondernemingsplan te maken
1. Zoals hierboven aangegeven geeft een ondernemingsplan je vertrouwen door de bevestiging dat je ideeën, aannames en calculaties de potentie hebben om je onderneming tot een succes te maken.

2. Een weldoordacht en overtuigend plan voorziet een potentiële geldgever van informatie die ze nodig hebben om te kunnen beoordelen of jouw onderneming wel een goede investering is. Daarmee bedoel ik: bestaat er een duidelijk markt en kan die markt bediend worden door jouw onderneming.

3. Het dient als een handleiding om je onderneming te runnen wanneer die eenmaal is gestart. Het helpt je ook om je doelen in zicht te houden, en daarmee ook het spoor naar die doelen toe.

4. Het plan is ook een krachtig 'extraatje' voor je als waardering voor de taak die voor je ligt om je te dwingen realistisch te zijn in al je overwegingen om een fotografie onderneming op te zetten, inclusief een gezonde kijk op de geldstromen.

5. Na de start geeft een ondernemingsplan je een maatstaf om te checken of je onderneming draait zoals je dat vantevoren had ingeschat door de actuele cijfers te vergelijken met de geprognosticeerde cijfers. En mocht je onderneming in moeilijkheden raken dan kan zo'n plan goed van pas komen om te zien waar het mis is gegaan. Hopelijk heb je dan nog de tijd om je onderneming bij te sturen en zo weer in de zwarte cijfers komen.

Daar nog aan toegevoegd: als er meer dan één eigenaar is, helpt dit plan om duidelijk te maken wat ieders rol is, wat de bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn. Kortom, wat kun je van elkaar verwachten binnen je onderneming.

Ondernemingsplan schrijven

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

5 reacties

  1. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op maandag 7 december 2009 om 23:49  | reageer

    Interessante vraag... Maar nu het antwoord. Loop even langs bij de Kamer van Koophandel voor een handleiding, of download het op kvk.nl.

    Ook banken hebben vaak een standaard invuloefening klaarliggen, waardoor je aan alle aspecten denkt. Meest belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen is: waarom zouden mensen mijn foto's willen kopen als er zoveel andere (goeie) fotografen zijn? Meest gegeven foute antwoord is "omdat ik goedkoper ben". Als mensen serieus bezig zijn met een ondernemingsplan en dat willen laten beoordelen op kwaliteit wil ik dat voor Photofacts wel (gratis) nalopen... (Ik ben oud foto-ondernemer en werk als beleidsadviseur bij de KvK)

  2. tonv
    tonv schreef op dinsdag 8 december 2009 om 10:52  | reageer

    Een doordacht bedrijfsplan schrijven is al geen makkelijke opgave laat staan de uitvoering ervan. Als leidraad geeft het inderdaad richting aan je onderneming. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de totstandkoming van een bedrijfsplan jaren tijd vergt. Het vraagt in dat opzicht nogal wat discipline. In de praktijk heb ik gemerkt dat juist dit de achilleshiel is van menig plan. Het komt toch allemaal neer op de lange adem. Niettemin ben ik een absoluut voorstander van planmatig en gericht werken!

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 8 december 2009 om 19:52  | reageer

    Jac Trum, inderdaad de laagste prijs moet niet het belangrijkste wapen van een ondernemer zijn. Eerder moet je kijken wat de hoogste prijs is die een klant zou willen betalen. Daar heb je kennis van afzetmarkten voor nodig. Ik ervaar dat weinig fotografen weten naar wie zij hun aanbiedingen sturen. (of sturden, sinds 1 oktober zijn de e-mails van fotografen sterk verminderd) Enne, er zijn meer afzetmarkten dan alleen de zwaar onder concurrentie zuchtende bruids- en bedrijfsfotografie.

    Verder kan het individualisme fotografen gaan hinderen. Ik zie een toenemende vraag naar video-beelden voor websites. Fotografen kunnen die films met de nieuwe fotocamera's maken, maar de beste videoproducties worden gemaakt in teamverband (geluid, montage enz.) Voor de toekomst lijkt me het goed om voor de opzet van het ondernemingsplan na te denken over samenwerkingsverbanden met andere creatieve disciplines.

  4. Nick M
    Nick M schreef op woensdag 9 december 2009 om 20:31  | reageer

    Ik las dan ook enige tijd geleden op Twitter de uitspraak: De succesvolle fotograaf van de toekomst is niet die met een fotovakopleiding, maar die met een bedrijfskundige met talent voor fotografie.

    Nou hoeft dit ook niet persee 100% waarheid te zijn, maar dat inzicht in beide kanten belangrijk is is wel duidelijk.

  5. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 17 december 2009 om 23:08  | reageer

    Peter, niemand zegt er iets over, maar je hebt een mooie foto bij deze bijdrage geplaatst!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord