Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

Wat een hobbyfotograaf zich vaak niet realiseert

donderdag 22 augustus 2019, 14:41 door | 15.082x gelezen | 24 reacties

Als je met fotografie je brood wilt verdienen heb je het niet makkelijk. Wellicht heb je zelf ook wel eens overwogen van je hobby je werk te maken. Er zijn alleen wat dingen die veel hobbyfotografen zich niet realiseren.

Laten we starten met het feit dat iedere fotograaf in principe met zijn foto's mag doen wat hij of zij voor goed betaamt. Ook mag iedereen een mening hebben over wat er met de foto gebeurt nadat deze 'klaar' is.

Deze mening wordt meestal 'ingekleurd' door eigen ervaringen en aan welke kant van het proces je als fotograaf staat.

Ben je een hobbyfotograaf die vooral plezier beleeft aan het fotograferen en zich verder wil ontwikkelen of ben je een (semi)- professioneel fotograaf die er toch echt zijn brood mee zal moeten verdienen.

Beiden groepen houden van fotografie, streven hun eigen doelen na en handelen daar vervolgens naar. In dit artikel willen we de kant van de professionele fotograaf belichten.

Huub Keulers hobby professional foto1


De laatste jaren dat ik als professioneel fotograaf werk en mijn vrouw Lorette me hierbij meer en meer ondersteunt, hebben we de markt wel zien veranderen, soms ten goede en soms ten nadele.

Het zijn allemaal zaken waar onze beroepsgroep dagelijks mee moet dealen en derhalve op moet blijven anticiperen. Meebewegen heet dat.

Juist omdat we mee willen blijven bewegen zijn er een aantal aspecten die we graag onder de aandacht willen brengen, simpelweg omdat de meeste hobbyfotografen maar ook de nodige organisaties/bedrijven zich dit helemaal niet realiseren.

Heel wat fotografen worden tegenwoordig steeds vaker gevraagd om hun beelden gratis af te staan. Als voornaamste reden wordt dan meestal aangevoerd dat er geen of nauwelijks budget is of dat het voor die persoon toch enkel een kwestie is om effe op dat knopje te drukken en daar toch zeker geen kosten aan verbonden zijn?!

Voor hobbyfotografen is dit ook meestal geen probleem. Want zoals iedereen weet kost een hobby nou eenmaal geld en heeft de hobbyfotograaf al vaak een vast inkomen, buiten de fotografie.

Daarnaast vindt de hobbyist het al vaak leuk of een eer dat een organisatie zijn of haar foto's plaatst, zeer zeker als de naam van de fotograaf ook nog wordt genoemd. Super leuk en heel begrijpelijk.

Voor de beroepsfotografen geldt dit echter niet en wordt het zo wel steeds moeizamer om opdrachten te vergaren, een faire prijs af te spreken en hun job serieus uit te oefenen. Het is ook niet voor niets dat er steeds meer vakfotografen een tweede job erbij moeten nemen.

Terwijl ook zij o zo graag voor een goed doel, een mooi initiatief of bepaald evenement een aantal foto's kosteloos en met liefde zouden willen aanreiken. Een luxe die veel beroepsfotografen zich echter meestal niet kunnen permitteren hetgeen we met dit artikel wat duidelijker proberen te maken.

Absoluut niet als klaagzang bedoeld, wel hopen we op wat meer bewustwording en begrip voor onze beroepsgroep, als je een volgende keer foto's gratis weggeeft aan een organisatie.

Wat veel mensen ook niet weten is dat het noemen van de naam van de fotograaf geen gunst is maar zelfs wettelijk is vastgelegd (artikel 25 auteursrecht) en dit geldt zowel voor de maker als voor zijn familie tot maar liefst 75 jaar na overlijden.

Naamsvermelding levert je vast leuke complimenten/commentaren op, maar het levert je nauwelijks nieuwe klanten, het dekt niets van je zakelijke kosten en het voorziet zeker niet in je dagelijkse brood.

Zelfs persbureaus 'vergeten' naamsvermelding wel eens, getuige mijn foto welke door mijn toenmalige opdrachtgever werd doorverkocht aan een ander persbureau.

Huub Keulers hobby professional foto2


Verder wordt het beroep door veel mensen niet eens serieus genoeg genomen. Zo wordt vaak gevraagd om effe een foto te schieten. Ook wordt er ten onrechte gedacht dat de vakfotograaf dik betaald wordt.

Mensen staan er gewoon niet bij stil, vinden dit allemaal normaal en hebben echt geen idee dat je net als in ieder ander beroep er heel wat tijd, geld en moeite in moet steken wil je er van kunnen leven.

De (beroeps)fotograaf maakt niet zomaar een plaatje, maar moet presteren, voldoende tijd reserveren, zich inlezen, het programma kennen, de juiste apparatuur meenemen, creatief en inventief blijven, beelden bij thuiskomst laden, archiveren, uitzoeken en bewerken voordat de klus pas afgerond en het resultaat afgeleverd kan worden.

Het effe schieten van een plaatje bestaat ook niet in de wereld van de beroepsfotograaf.

We vinden het daarentegen wel heel normaal dat je niet zomaar aan een metselaar vraagt om effe een muurtje te metselen terwijl het hele proces van de beroepsfotograaf minstens zo arbeidsintensief is.

Beeld in welke vorm dan ook zou niet gratis of nooit een sluitpost op de begroting mogen zijn, helaas is dat tegenwoordig wel meer en meer het geval.

Realiseer je als huidige hobbyfotograaf dus tijdig wat een en ander betekent als je serieus wil doorgaan als beroepsfotograaf en je ook daadwerkelijk kan meebewegen in dit allesbehalve makkelijke maar toch ook wel mooie wereldje.

Maar realiseer je als hobbyist ook dat als je gratis foto's aan een organisatie of bedrijf levert, of een (te) kleine vergoeding vraagt, wat het effect daarvan is. Je doet jezelf, de beroepsfotograaf en de fotografiemarkt tekort als je geen of te weinig geld vraagt voor je foto.

Je hebt er tenslotte tijd en energie in gestoken, en verdient die (financiƫle) waardering. Daarnaast kost je hobby ook geld.

Foto door Huub Keulers


Enkele cijfers en feiten


  • Circa 85% van alle beroepsfotografen heeft een bijbaan om rond te kunnen komen;

  • Gemiddeld verdient een freelance fotojournalist 44 euro per uur bruto (17 euro per uur netto);

  • Een foto in een regionale krant of online levert gemiddeld tussen 5 en 50 euro op. Hiervoor is een fotojournalist soms een halve dag aan het werk (voorbereiding, inlezen, communicatie, reizen, wachttijd ter plekke, fotograferen, nabewerking, levering, back-up, factureren);

  • 42% van de beroepsfotografen is afhankelijk van het inkomen van hun partner;

  • Het marktconforme bruto uurtarief van een beroepsfotograaf is 60-100 euro;

  • Vaste kosten die eerst terugverdiend moeten worden; aanschaf en onderhoud fotoapparatuur, camera- en lenzenverzekering, vervoer, advertenties, abonnementen perskaart en software, computer en back-ups, website et cetera.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

24 reacties

  1. Peter Reinders
    Peter Reinders schreef op donderdag 22 augustus 2019 om 16:56  | reageer

    Heldere boodschap.

    Ben zelf een verwoed amateur fotograaf en bezoek ook wel eens een evenement. Plaats dan ook wel eens een foto op bijvoorbeeld de FB pagina van betreffend event.

    Dit resulteert soms in de vraag, mag ik die foto "hebben", voor aan de muur of zelfs voor een interview in de krant. Wat wilt u ervoor hebben is dan de vervolg vraag. Ach naamsvermelding is voldoende. Het streelt het ego, wanneer een foto mooi gevonden wordt.

    Wellicht wat naïef doe ik dit uit bescheidenheid, omdat ik geen prof ben. En eigenlijk denk ik dan, wanneer ik er geld voor vraag ga ik op de stoel van de prof zitten. Broodroof als het ware.

    De boodschap hierboven is dan een andere. Ik heb als amateur dan twee keuze's. Of ik doe het niet meer en behoud de foto's enkel voor mijn eigen plezier of ik vraag er een marktconforme prijs voor.

    Stemt tot nadenken.

  2. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op donderdag 22 augustus 2019 om 17:00  | reageer

    Mooie en eerlijke reactie Peter. En dat is precies wat we met dit artikel beogen ...... stof tot nadenken en iets van een andere kant bekijken. Uiteindelijk ben jij nog altijd die de keuze maakt waar jij je het meest happy bij voelt. Dank voor je reactie vrolijk

  3. Roelof Tooms
    Roelof Tooms schreef op donderdag 22 augustus 2019 om 17:38  | reageer

    Voor mij is het een hobby waarmee ik de mensen in mijn omgeving blij mee maak en ik ben echt nog geen prof hoewel het steeds beter gaat. De albums die ik op FB plaats zie ik terug in bedankjes, het delen en installeren als profielfoto's tot zelfs enkelen die het origineel willen hebben. Helaas zie ik af en toe ook flyers voorbij komen van clubs die je foto's ongevraagd voor dat doel gebruikt hebben. Ik hoef er geen geld voor te hebben maar als het richting een commercieel doel gaat is inderdaad de simpele vraag of het mag wel zo wenselijk.
    Daartegen zie ik ook veel albums van dezelfde evenementen door anderen online op FB verschijnen. Veel foto's waar niets aan geknipt is, op de auto instelling geschoten of zelfs met het mobieltje gemaakt, prima werk voor de mensen die het evenement in een soort fotoverslag terug willen zien maar geen hoogstandjes wat dan ook te zien is in de reacties en het deelgedrag.
    Maar ik denk dat de professionele fotograaf met dit werk als verdienmodel zwaar onder druk staat door de lage prijzen van veel huidige fotoapparatuur met een redelijk goede kwaliteit maar ook zelfs de kwaliteit van het huidige mobieltje.
    Iedereen met een instap spiegelreflex kan zich al fotograaf noemen (en ik ken ze....)

  4. Sjoerd de Roos
    Sjoerd de Roos schreef op donderdag 22 augustus 2019 om 17:40  | reageer

    Aangezien ik momenteel werkzoekend ben wordt mij vaak geadviseerd om van het fotograferen mijn beroep te maken.
    Behalve dat ik mezelf daar niet goed genoeg voor vind is het vaak niet gepast om geld te vragen voor de foto's die ik maak. Ik fotografeer voornamelijk bij atletiek- en hardloopwedstrijden. Deze evenementen hangen van vrijwilligers aan elkaar. Als ik dan geld ga vragen word ik waarschijnlijk vriendelijk bedankt voor de eer.
    Om geld te verdienen zal ik ondernemer moeten worden en opdrachten proberen binnen te halen. Dat moet je ook maar kunnen. Bovendien zal ik mij dan op andere terreinen moeten begeven, zoals bruiloften en partijen of portretten. Iets waar ik weinig ervaring in heb.
    De beroepsfotografen die ik ken geven ook allemaal cursussen en workshops om wat te verdienen. Dat moet je ook maar kunnen.
    De mensen zeggen vaak: jij maakt zulke mooie foto's, daar moet je wat mee doen. Maar zo eenvoudig is dat dus niet.

  5. Joop
    Joop schreef op donderdag 22 augustus 2019 om 18:15  | reageer

    Mooi en duidelijk stuk Huub. Vroeger heel veel sport gedaan en via mijn site kon iedereen het pakken. Dat doe ik al een tijd niet meer. Heel soms geef ik nog wel eens iets maar dat is dan vooral voor een vrijwilligersorganisatie waar ik vrijwillig fotograaf ben. Verder vind ik het als een gepassioneerd hobbyist moeilijk om een prijs te maken. Zit ik niet aan het werk van de beroepsfotograaf en is mijn werk kwalitatief goed genoeg. Tegenwoordig durf ik inderdaad wel gewoon 100 euro te vragen als iemand een shoot wil. Krijgen dan 5 goede foto's. Sommige vinden het duur en dan leg ik inderdaad uit wat er allemaal bij komt kijken voordat er überhaupt een foto klaar is. Dan snappen ze het wel maar blijven het een hoop geld vinden. Dan maak je ze toch zelf met je mobieltje is goedkoper. Maar dat vinden ze dan toch ook weer niet de bedoeling.

  6. gast schreef op vrijdag 23 augustus 2019 om 07:37  | reageer

    Kijk maar naar de pasfoto's daar ga je gewoon in een cabine en klaar is Kees. Een robot die op het knopje drukt en voor een paar euro heb je een goede pasfoto voor op en reispas of een bibliotheekkaart. Dus zo moeilijk is het niet. Is ooit een antwoord dat ik heb gekregen van een aanstaande bruid. Heb hen dan ook doorverwezen naar de cabine voor haar huwelijksfeest. Ikzelf ben amateur en doe soms voor vrienden zo is iets, soms komen zij voor mij poseren als ik iets wil doen of proberen dus het ene hand wast het andere want als amateur een model betalen.... Verder probeer ik zeker niet naar het vaarwater van profs te komen en zorg ikzelf voor dat mijn foto's worden gezien met hobbytentoonstellingen en zo. Verder heeft deze bruid iemand anders moeten vragen en die foto's heb ik niet gezien wel dat ze genomen zijn met een compactcamera en gsm. Amper een jaar later was het album samen met het huwelijksbootje naar de dieperik.

  7. Rein Vrugt
    Rein Vrugt schreef op vrijdag 23 augustus 2019 om 12:20  | reageer

    E.e.a. is natuurlijk ook een gevolg van de veranderende wereld. Vroeger toen fotoś nog gemaakt moesten worden in een doka, kwam er veel meer voor kijken om kwalitatief goede fotoś te maken. Tegenwoordig zijn behalve de digitale camera's, ook de digitale bewerking m.b.v. Lightroom veel meer bereikbaar geworden voor idereen. Via Youtube kan iedereen allerlei technieken over fotografie leren. De hobby fotograaf kan dus ook hele mooie foto's maken.
    Ik maak regelmatig foto's van mijn kleinkinderen. Ik ga dan naderhand toch niet tegen mijn zoon en schoondochter zeggen "Als jullie ook zulke foto's willen, moet je maar naar de vakfotograaf gaan." Dat gaat niet werken.
    Dat daarmee het vak van professionele fotograaf onder druk komt te staan, is m.i. een logisch gevolg. Net zo goed dat het bestaan van een hele boel winkels onder druk komt te staan door de enorme hoeveelheid webshops.
    Welkom in de (boze) digitale wereld van de 21e eeuw.
    Ik ben bang dat het beroep fotograaf een langzame dood zal gaan sterven. Helaas. Alleen die fotografen die zich nog echt kunnen onderscheiden zullen hun plekje nog gaan vinden. Maar dan is er meer sprake van een kunstvorm, dan van fotografie.
    Het is niet zo dat ik hoop dat dat gaat gebeuren, maar nogmaals, ik denk dat het een logisch gevolg is van onze veranderende wereld.

  8. Rick
    Rick schreef op vrijdag 23 augustus 2019 om 14:50  | reageer

    Mooi en helder stuk Huub, ik ben het ook grotendeels met je eens.

    Ik wil echter één algemeen ding kwijt naar de professionele fotografen op deze site.

    Persoonlijk krijg ik de kriebels van berichten over hobbyisten die de markt stuk maken, te weinig geld vragen, niks van auteursrecht snappen etc. etc. Ik hoor het om mij heen van collega fotografen, op fora, op andere foto blogs, iedereen vindt er wat van. (ik heb het niet over dit bericht overigens hoor!)

    De meeste mensen die hier moeite mee hebben, zijn vaak de mensen die uit loondienst komen (of willen) en hebben besloten fotograaf te worden. Sommige mensen komen van een koude kermis thuis als blijkt dat de kosten van een ondernemer veel hoger zijn dan verwacht, ze geen opvangnet meer hebben en in de problemen komen als ze een maand vrijwel geen klussen hebben. Dit zijn de fotografen die niet tegen de onzekerheid van het ondernemen kunnen, en het dus onder andere afreageren op de hobbyisten. Deze hobbyisten pakken inderdaad een deel van de potentiële klanten van deze fotograaf weg.

    Wat ik ook veel zie is dat 'de oude garde' een probleem heeft met de hobbyisten. Deze fotografen zijn gewend aan het beoefenen van een ambacht, wat steeds sneller veranderd in een digitaal kunstje. De ambacht waarmee deze fotograaf zich kon onderscheiden, is niet bijster meer dan de technische kennis en kunde die deze fotograaf over de jaren heeft opgedaan. De technische kennis heb je met een half jaartje oefenen wel onder de knie, maar de stijl die tegenwoordig veel gevraagd wordt bieden deze fotografen vaak niet aan. De familieportretjes die deze fotograaf altijd maakt in zijn studio in het centrum, worden nu gemaakt door een hobbyist op een heuveltje in de wei.

    Bovenstaande scenario's zijn in elke branche waar men makkelijk intreed zo. Dit zal altijd zo blijven en moet omarmd worden door mensen die gepassioneerd fotograaf willen worden. Fotografie is tenslotte een beroep waar men heel makkelijk intreed, een gemiddelde camera en een creatieve kijk brengt je heel ver.

    Wil je je geld verdienen als (fulltime)fotograaf? Wees dan bereidt om heel veel en hard te werken, je zekerheid op te geven en met name te innoveren.

    De markt veranderd supersnel, dus ook de vraag veranderd. Ik ken fotografen die het nu super druk hebben met het maken van luchtfoto's met een drone. Iedereen kan zo'n ding kopen, maar de legale toestemming die ze hebben in combinatie met de kwaliteit en kijk op dingen, maakt ze succesvol. De vraag is hoelang de vraag naar drone foto's en video's nog blijft, dus ook deze jongens kijken nu al verder dan dit.

    Houd niet vast aan 'hoe het vroeger was' maar kijk vooruit naar welke markten er open gaan. Dit zijn er meer dan ooit.

  9. gast schreef op vrijdag 23 augustus 2019 om 18:53  | reageer

    Veel informatie, eigenlijk alles te beoordelen als juist, of niet juist; naar mijn gevoel zit er een verstorend element in de meningsverschillen, en dat is de electronica. Of de techniek, zo je wilt. Iedereen kan een knopje van een camera beheren.. zo kon eerder iedereen een of meer penselen vastpakken, maar of daar een mooi schilderij uit kwam... En nu produceert men met dat knopje, maar een vervalser van vroeger had aanzienlijk meer werk te doen dan afbeeldingen jatten.. Het herkennen van een echte kunstenaar wordt moeilijker. Gelukkig ken ik er een paar..

  10. Piet van Kroonenburg
    Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op zaterdag 24 augustus 2019 om 20:41  | reageer

    Helder stuk dat iedere hobbyfotograaf gelezen moet hebben.
    Staat alleen één klein missertje in, namelijk de duur van het auteursrecht, dat is geen 75 maar 70 jaar.
    Zie artikel 37, lid 1 van de Auteurswet.

  11. Hans Hoop
    Hans Hoop schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 15:59  | reageer

    Duidelijk verhaal.
    Na ruim 50 jaar voor de hobby gefotografeerd te hebben heb ik de knoop doorgehakt toen een kans zich voordeed. Sinds november vorig jaar heb ik van fotografie mijn beroep gemaakt en tot 1 maart 2020 heb ik mijn baan er nog naast. Daarna stop ik met werken voor een baas (na 48 jaar) en stort ik mij voor de jaren tot aan mijn recht op AOW volledig op de fotografie.
    Intussen volg ik de vakopleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn en volg ik daarnaast nog diverse workshops om mijn skills en interesses uit te breiden en te verbeteren.
    Hoewel het nog niet storm loopt met de opdrachten vraag ik wel een zakelijk prijs. Je moet uiteindelijk wel je tijd en investeringen terugverdienen. Ik merk ook dat het best lastig is om opdrachten te krijgen maar door af en toe een lucratieve actiedag te houden werkt het wel om meer opdrachten te krijgen.
    Verder vooral heel veel netwerken zodat mensen weten wie de persoon achter de foto’s is en jouw die opdrachten willen gunnen.
    Met een klein pre-pensioen moet het lukken. Ik heb er zin en vertrouwen in.

  12. RM
    RM schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 16:02  | reageer

    Eindelijk iemand die het voor de beroepsfotograaf opneemt.
    Ik hoor nog gekkere dingen fotografen die het met hun mobieltje doen bv bruiloft voor 100 euro. het lijkt onschuldig.
    Als je prijs stelt bij een klant zegt zo ben je gek kan wel iemand die het voor niks doet of heel laag tarief.
    Er zouden meer maatregelen moeten komen, Want als je met je mobietje loopt word nooit geweigerd en loop je met goede camera dan mag niks meer. Vreemd maar waar weer een beroeps groep naar de ... Hoop dat er wer goede tijden komen ben bang van niet...

  13. Alex
    Alex schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 16:22  | reageer

    Zet geen foto`s online zoals op Facebook, Instagram of Flickr zonder een watermerk op de foto.
    Gegarandeerd dat deze er af wordt gehaald en onder hun eigen naam op een website geplaatst.
    En nee ergens onder of boven in plaatsen van je naar is ook geen aanrader.
    Als ik op foto websites zit dan zie ik vaak genoeg dat ze of de foto hebben bij gesneden of on-herkenbaar hebben gemaakt.
    Daarom is het verstandig om de tekst gewoon door de foto heen te laten lopen al dan niet transparant maar wel leesbaar.
    Wil je niet te veel spam in je mailbox? maak dan een aparte (G)(e)mail(*) adres aan maar plaats nooit je persoonlijke gegevens zoals je telefoon nummer.
    Willen ze je foto gebruiken dan is een email het makkelijkst pas als je 100% zeker weet dat het goed zit kan je een telefoon nummer door geven.
    *Gmail heeft een spam filter die je zelf kan instellen.

  14. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 16:30  | reageer

    Beste Hans,
    Geweldig dat je de kans genomen hebt om van je hobby je werk te maken. Zo is het ook bij mij gegaan. Zelf heb ik nog zes jaar te gaan tot aan mijn regulier pensioen. Met fotografie en workshops alleen is het lastig daarom heb ik mijn diensten verder uitgebreid met het schrijven van teksten en maken van websites. Zo kan ik een redelijk totaalpakket aan een klant aanbieden.
    Ik wens je heel veel plezier, inspiratie en klanten toe. Geniet van je tijd als beroepsfotograaf.
    Hartelijke groet,
    Huub Keulers

  15. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 16:35  | reageer

    Beste RM,
    Dank je voor je reactie. vrolijk Natuurlijk mag en kan iedereen doen en laten wat hij/zij graag wil maar ik vond het tijd om hier iets over te schrijven zonder mensen voor de kop te stoten. Iedereen heeft recht op het maken van foto's maar het is goed dat mensen zich realiseren wat het betekent als je er echt van moet trachten rond te komen, giga veel energie in steekt en opdrachten mis loopt omdat de huidige marktsituatie nu eenmaal zo is.
    Was voor mij een reden om de diensten uit te breiden met het schrijven van teksten en maken websites. Zo een totaalpakket aan kunnen biedende.

    Ik wens je veel plezier en mooie klanten,
    Fijne week nog.
    Hartelijke groet,
    Huub Keulers

  16. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 16:39  | reageer

    Beste Roelof, Rick, Rein, Joop en Sjoerd,
    dank je wel voor jullie reactie. Jullie berichten zijn allemaal logisch, helder en goed verwoord. Altijd mooi om te zien hoe andere mensen tegen zaken aankijken en ook jullie reacties geeft mij nieuwe inzichten. Thanks!

  17. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 16:41  | reageer

    Beste Piet,
    Dank je voor je rectificatie. Je hebt helemaal gelijk, is inderdaad 70 jaar vrolijk

  18. Hans
    Hans schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 20:07  | reageer

    Toch even een "tegenberichtje". De wereld om ons heen verandert voortdurend en razendsnel. Een ondernemer moet dan soms ook echt iets gaan ondernemen anders gaat hij/zij kopje onder. Het is keihard maar wel de realiteit. (dat bevestigen je cijfers en feiten trouwens ook) Voorbeelden te over van beroepsgroepen die daar mee te maken hebben. Ik zie dat ook zo met fotografie. Waar het vroeger een vak was waar je expliciete kennis en apparatuur voor nodig had kan in de tegenwoordige digitale tijd iedereen een foto schieten. Zelfs met een telefoon kun je soms al aardige plaatjes schieten. Ik kan als hobbyfotograaf het verschil nog wel zien en zeker waarderen maar het gros van de mensen kijkt niet op die manier naar een foto. Met de opkomst van social media en de mobiele telefoons waar iedereen aan vastgeplakt lijkt te zitten zeggen foto's ook steeds minder. Er komt immers dagelijks een enorme berg aan digitale informatie (waaronder foto's) voorbij. Zie dan maar eens op te vallen met jouw foto. En toch is dat de kunst. Een goede fotograaf is ook onderscheidend. Maakt foto's die er wel tussenuit springen. Die ook opvallen bij mensen die er geen verstand van hebben. Het zal alleen nog maar moeilijker worden om als fotograaf je geld te verdienen. Steeds meer hobbyisten noemen zich fotograaf en dat mag ook want nergens staat dat je de fotovakschool gedaan moet hebben om je zo te noemen.
    Volgens mij is het niet veel anders dan wat de echte bakkers en slagers meemaken. Met de opkomst van de supermarkten moeten ook zij zich staande houden. De echte fijnproever proeft het verschil gelukkig en wil daar voor betalen. Zo werkt het met fotografie misschien ook wel.

  19. alex Terjeur
    alex Terjeur schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 22:48  | reageer

    Toen ik op de academie zat zei onze leraar dat, als je een foto maakt voor iemand, je ofwel niets mag vragen ofwel een hoge (marktconforme en eerlijke) prijs. Doe je het gratis dan zeggen ze ja, "leuk hé, gratis gekregen". Vraag je een eerlijke prijs, dan zeggen ze" zeer mooi hé, maar goed, we hebben er ook goed voor betaald". Vraag je iets tussenin dan hebben ze altijd commentaar en is het nooit goed. Of dat nu nog zo is weet ik niet. Ik spreek van de tijd dat mijn leraar ons leerde zelf je ontwikkel- en fixeerbad met de nodige chemicaliën aan te maken vrolijk
    Mijn idee is dat je, als amateur, met een perfecte foto gerust naast een prof mag staan. Alleen zou ik daarvoor geen smart- of "aifoon" gebruiken!
    Maar wil je doorgaan, volhard dan in de stijl die je voor ogen hebt. Vroeg of laat kom je aan de bak, met of zonder cursussen. En "ik kan het weten" zei een fotograaf.😀

  20. Klaske Kuperus Fotografie
    Klaske Kuperus Fotografie schreef op woensdag 28 augustus 2019 om 10:00  | reageer

    Artikel met herkenbare acties en reacties. Goed om bewustwording en begrip te bewerkstelligen bij zowel hobby-fotografen als (toekomstige) klanten. Ik zou het artikel dan ook graag delen op mijn Facebookpagina, maar zie geen deelbutton. Is er een andere manier waarop ik dit artikel kan delen?
    Hartelijke groet,
    Klaske Kuperus

  21. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 28 augustus 2019 om 10:22  | reageer

    @Klaske; Je kunt een artikel ook altijd delen door het webadres te kopiëren en in Facebook te plakken. Dan maakt ie automatisch een 'preview' aan zodat het er leuk uit ziet.

  22. Dennis Tichelaar
    Dennis Tichelaar schreef op woensdag 28 augustus 2019 om 11:03  | reageer

    Het is een prachtig stuk waar ik als hobby fotograaf al redelijk bewust van ben, en natuurlijk veel respect heb voor de beroepsfotografie/ fotograaf waar ik misschien ook graag na toe wil groeien. Natuurlijk zijn er ook genoeg situatie zo die van de kleine organisaties of stichtingen, clubs die geen geld hebben voor beroepsfotograaf zoals bij de atletiek- en hardloopwedstrijden.
    Herken ik dit bij de RC modelvliegclub waar ik lid van ben en waar zelf de leden terug lopen.
    Ik denk wel dat er een betere wisselwerking moet zijn tussen beroeps en hobby/ amateur fotografie en dat iedereen elkaar stuk kan doen zonder in elkaars vaarwater te komen. En dat dit soort stukken meer op social media moeten komen om meer bewustwording ook en ik denk vooral bij andere mensen ook die net beginnen met fotografie.

  23. Jan kruize
    Jan kruize schreef op woensdag 28 augustus 2019 om 11:24  | reageer

    Een waardevol stuk en ik heb er ook wel een mening over. Ik denk dat de term professioneel fotograaf of hobby fotograaf vervangen kan worden door de term fotograaf. Sommigen maken slecht werk, anderen maken goed werk. Opleidingen gedaan of niet, iedereen vormt zich tot een bepaald soort fotograaf. Ik denk dat de wereld momenteel zo een beetje in elkaar zit. Ik denk dat elke fotograaf zich van tijd tot tijd eens af moet vragen, laat ik me niet constant voor een karretje spannen door een organisatie of particulier? Ik zie hier ook de angst van ja... als ik er geld voor vraag dan gaan ze misschien wel naar een ander. Op dat moment moet je bij je zelf te rade gaan en je af vragen, verdienen ze m’n werk dan wel? De tijd, het geld en de moeite. Dat kan je ook voor andere zaken gebruiken die misschien wel meer de moeite waard zijn. Vraag je eens af wat die organisatie doet als je bij ze komt en vraagt m’n camera is gestolen en kunnen jullie ook even een duit in het zakje doen? Ik denk dat je van een koude kermis thuis komt. Gratis is prima.... maar wees niet die pipo die wel op komt draven als je hem belt. Je moet er wel echt iets voor terug krijgen.

  24. Patrick
    Patrick schreef op woensdag 28 augustus 2019 om 16:11  | reageer

    https://ikwileentrouwfotograaf.nl /Patrick: Een mooi artikel, het is eigenlijk raar dat het beroep van fotograaf zo onder gewaardeerd wordt. Ik heb het idee dat dit ook aan het veranderen is, ter nadeel van de fotograaf.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.841 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord