Robert Kruyskamp

Mobiele fotografie: devaluatie of kunst

zondag 25 april 2010, 23:02 door | 12.482x gelezen | 17 reacties

Sommigen noemen het een devaluatie van de fotografie. Anderen omarmen het als een nieuwe kunstvorm. Omstreden of niet, feit is dat het fotograferen met de mobiele telefoon inmiddels ook een plek binnen de 'serieuze' fotografie heeft veroverd.

Op platforms als Posterous en Tumblr zijn steeds meer fotoblogs te vinden waar ook beroepsfotografen louter telefoonfoto's posten. Associated Press fotojournalist David Guttenfelder maakte onlangs met zijn iPhone een reportage in Afghanistan. En kort geleden werd de EYE'EM Award gelanceerd, een groot opgezette wedstrijd exclusief voor telefoonfotografie.

Zelf experimenteer ik nu een half jaar met mobiele fotografie. De aanleiding voor dit project was eigenlijk niet zo aangenaam: chronische spierproblemen zorgden ervoor dat het hanteren van een camera al snel kramp oplevert en zelfs het dragen van een lichtgewicht fototas te pijnlijk is. Mijn 110 gram wegende LG telefoon bood echter uitkomst. Al snel ontdekte ik ook andere pluspunten van het fotograferen met de camera van mijn mobiel.

Femke Halsema na bezoek aan de Koningin


Allereerst: het is de camera die je altijd bij je hebt. Een open deur, maar daarom niet minder waar. Ik maak nu foto's wanneer ik even heen en weer naar de supermarkt loop. Of bij de tramhalte sta en zie dat het zonlicht fraai weerspiegelt op een gebouw aan de overkant van de straat. Per toeval passeer ik een flat vol Turkse satellietschotels en kan zo een mooi tijdsbeeld vastleggen. Mobiele fotografie leent zich bij uitstek voor het vangen van de schoonheid van het 'gewone', dagelijkse leven.

Dan de serendipiteit. Toeval speelt een grote rol wanneer je met een cameratelefoon fotografeert. Wanneer een mobiel al de mogelijkheid biedt instellingen aan te passen, zit dat verborgen in een onpraktisch menu. Beter is gewoon de telefoon het technische werk te laten doen en te kijken hoe het uitpakt.

Bewegingsonscherpte, lens flare, sluitervertraging, ruis - het geeft onvermoede effecten. Juist 'mislukte' foto's tonen soms het mooiste moment. En is het niks, ook niet erg. De cameratelefoon reduceert niet alleen het gewicht, maar ook de verwachtingen over het resultaat. Dat werkt zeer bevrijdend.

Het gebrek aan technische controle zorgt er ook voor dat je 100 procent gefocust bent op wat je fotografeert. Dat maakt de foto's persoonlijker, er lijkt daardoor meer gevoel in te zitten. En door de technische beperkingen zoek je heel bewust naar een inhoudelijke stijl die goed blijkt te werken. Je gaat terugkerende thema's herkennen. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld tegenlichtopnamen en het spelen met licht en schaduw.

De pier van Scheveningen


In mijn analoge tijd had ik al een zwak voor het fotograferen met 'toy camera's' als de LOMO en de Holga. Het leverde foto's op die niet te clean, niet te perfect waren en dat smaakte mij zeer goed. Die speelse manier van fotograferen vind ik nu terug in de mobiele fotografie. In de bewerking probeer ik de laatste tijd de telefoonfoto's ook een vleugje retro in toy camera stijl mee te geven. Wel subtiel, om over-processing te voorkomen.

Mijn LG KC550 is een redelijk eenvoudige telefoon. Ik bel en sms weinig en zit niet te wachten op een dure smartphone met prijzig abonnement. De KC550 heeft vijf megapixels en een aardig Schneider-Kreuznach lensje, meer heb ik ook niet nodig.

Deze LG biedt niet de mogelijkheid de foto's in de telefoon zelf te editen, zoals wel het geval is bij de iPhone waarvoor inmiddels talloze applicaties beschikbaar zijn. Maar bewerken doe ik toch veel liever op het grote scherm van de laptop, dus het is zeker niet iets wat ik mis.

Voor de meeste fotografen zal de cameratelefoon de spiegelreflex of de betere compact niet kunnen vervangen. Telefoonfabrikanten werken weliswaar voortdurend aan verbetering van de kwaliteit van de mobiele camera's, maar voor controlfreaks die zoeken naar de technisch perfecte plaat zal het waarschijnlijk nooit een optie worden.

Wie het echter leuk vindt de veilige 'comfortzone' van 100% technische controle te verlaten en graag experimenteert, kan via de mobiel een nieuwe, bevrijdende vorm van fotografie ontdekken.

Skyline van Den Haag


Is mobiele fotografie kunst? Voor mij niet, ik vind kunst een te gewichtige term, die eigenlijk haaks staat op het pretentieloze karakter van de telefoonfotografie. Maar een devaluatie van de fotografie is het zeker ook niet. Sterker nog, voor mij heeft het telefoonproject de liefde voor de fotografie juist nieuw leven ingeblazen.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Robert Kruyskamp. Roberts mobiele fotowerk kun je bekijken op zijn website. Wil je zelf ook eens een artikel schrijven voor Photofacts; neem dan contact met ons op!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Robert Kruyskamp

Over de auteur

Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.

17 reacties

 1. Jaap B.
  Jaap B. schreef op zondag 25 april 2010 om 23:26

  Ik heb op je site gekeken en ben onder de indruk. Ik heb zo vaak momenten dat ik iets moois zie maar geen camera bij me heb. Jouw verhaal en foto's stimuleren om op dat soort momenten toch maar eens de telefoon ter hand te nemen.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 april 2010 om 06:44

  Zelf behoor ik tot de categorie fotografen die naast creativiteit is gericht op technisch hoogstaand werk. Niet voor niets heb ik een voorliefde voor excellente prime lenzen. Door die gerichtheid ga je soms voorbij aan het experiment of het toeval, zoals jij dat hier omschrijft.

  Door technische peperkingen ben je inderdaad meer gefocust op inhoudelijke stijl. Het loslaten van technische controle kan daarom verrassende resultaten opleveren. Zodoende kan ik me het plezier van mobiele fotografie heel goed voorstellen. Het doet me een beetje denken aan de Polaroids.

  Veel fotografen zullen ervan gruwen om mobiele fotografie als volwaardig te beschouwen. Zelf heb ik dat niet omdat ik wel degelijk de kracht ervan zie. Creativiteit kent een enorme verscheidenheid aan uitingsvormen en in mijn optiek is mobiele fotografie er een van en daarom inspirerend!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 26 april 2010 om 07:10

  Ik heb vroeger ook al veel foto's met mijn gsm gemaakt, en vind dat er soms geslaagde foto's tussen zitten.

 4. Leo
  Leo schreef op maandag 26 april 2010 om 07:35

  Bij die eerste foto, maakt de marechaussee achter Femke de foto af. Erg leuk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.478 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord