Elja Trum

5 investeringen waardoor mijn foto's beter werden

maandag 4 augustus 2014, 20:05 door | 13.630x gelezen | 23 reacties

De afgelopen jaren heb ik flink wat geld uitgegeven aan mijn fotografie. Dat loopt in de tienduizenden euro's. Niet alle uitgaven waren, achteraf gezien, even handig. Sommige dingen denk je nodig te hebben, maar uiteindelijk doe je er niks mee. In dit artikel noem ik vijf investeringen die hun geld dubbel en dwars waard waren.

1. Lichtsterke standaard zoom


Ik ben absoluut fan van mijn mooie lichtsterke objectieven met vast brandpuntsafstand, zoals de 35mm f/1.4, de 85mm f/1.2 of de 100mm f/2.8 macro. Er is echter n werkpaard waar ik in de praktijk meer dan de helft van mijn foto's mee maak: een 24-70mm f/2.8 objectief.

Deze lichtsterke standaard zoom is het objectief waarmee ik eigenlijk altijd uit de voeten kan. In alle situaties (als portret en huwelijksfotograaf) kan ik daar mooie foto's mee maken. Ik gebruik het objectief dan ook al ruim 10 jaar (eerst de Canon 24-70mm f/2.8 L en nu de Canon 24-70mm f/2.8 L mark II).

Canon 24-70mm f/2.8 L mark II

Een lichtsterke zoom hoeft overigens geen duizenden euro's te kosten. De Tamron 28-75mm f/2.8 is bijvoorbeeld best betaalbaar met een prijs van nog geen 400 euro en biedt een hoge prijs/kwaliteit verhouding.

2. Creative Cloud abonnement


Laten we wel wezen; zonder nabewerking zien foto's er toch allemaal wat minder gelikt uit. Met nabewerking maak je een goede foto nog beter. Elke foto die ik publiceer gaat dan ook eerst door Lightroom heen. Meestal blijft het daarbij, maar voor sommige foto's volgt er ook nog een tripje naar Photoshop.

De software van Adobe werkt gewoon goed en prettig. Vroeger was deze software (vooral Photoshop) helaas behoorlijk prijzig. Tegenwoordig vind ik de de Creative Cloud voor fotografen (met Lightroom en Photoshop) erg betaalbaar. Je betaald nu 12,29 euro (inclusief BTW) per maand en hebt zo altijd de laatste versie.

3. Draadloos flitsen


In veel van mijn foto's werk ik gewoon met natuurlijk licht. Ook duik ik regelmatig de studio in voor foto's waarbij ik de volledige controle heb over het licht. Deze twee vormen van fotografie zijn echter ideaal te combineren met draadloze flitsfotografie op locatie.

In plaats van grote studioflitsers werk ik dan met compacte opzetflitsers. Door deze draadloos aan te sturen kun je de flitser(s) los halen van je camera. Licht dat vanuit een hoek op je onderwerp valt zorgt ervoor dat er diepte in je beeld komt.

Het werken met opzetflitsers los van je camera (ook wel Strobist fotografie genoemd) geeft je ontzettend veel extra mogelijkheden. Veel controle over het licht en daarmee over het eindresultaat. Je foto's worden er echt stukken beter van.

Sarah in de Vasim
Twee flitsers los van de camera

Lees meer over strobist fotografie.

4. Tijdsinvestering


Een belangrijke manier om beter te worden is door tijd in jezelf en je fotografie te stoppen. Je moet hier bewust tijd voor maken en regelmatig ook echt bezig zijn met fotografie. Een manier die mij goed geholpen heeft is deelname aan een fotoclub.

Bij een fotoclub (of in elk geval bij mijn Fotoclub Wijchen) ga je regelmatig samen op stap om te fotograferen. Ook bespreek je foto's en praat je met andere over fotografie. Deze tijdsinvestering zorgt ervoor dat je altijd bezig blijft met fotografie.

In mijn geval heeft Photofacts zelf natuurlijk ook geholpen om constant bezig te zijn met fotografie. Ook door het delen van kennis leer je zelf ook steeds bij. Als je het zelf ook leuk vind om jouw kennis te delen ben je natuurlijk ook welkom als blogger bij Photofacts, of je begint gewoon je eigen blog.

Tijd investeren in je fotografie doe je natuurlijk ook door erover te lezen, op internet of in magazines. Zo kun je bijvoorbeeld leuke ideen opdoen en nieuwe technieken uitproberen.

5. Workshops


Het volgen van een workshop is wellicht d manier om vooruit te springen met de ontwikkeling van jouw fotografie. Technieken die ik jaren geleden geleerd heb tijdens een workshop van Frank Doorhof gebruik ik bijvoorbeeld nog steeds en zorgde ervoor dat de kwaliteit van mijn foto's opslag verbeterde.

Het volgen van de (online) Lightroom workshop van Adobe certified expert Piet Van den Eynde op mijn eigen Photofacts Academy zorgt ervoor dat ik nog sneller leer werken met Lightroom en dat ik meer haal uit mijn nabewerkingen. En hier hoef je niet eens meer de deur voor uit!

Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je de juiste workshops volgt die passen bij jouw niveau. Als je echter de juiste leermeester hebt dan kun je in een dagje op allerlei vlakken in je fotografie vooruitgang boeken.

Jouw investeringen?


En jij? Welke investeringen in je fotografie van de afgelopen jaren was nu echt meer dan de moeite?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

23 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 4 augustus 2014 om 21:24

  Leuk artikel Elja, leuk idee ook. Ik ga eens nadenken of ik iets soortgelijks voor de natuurfotograaf kan schrijven vrolijk

 2. Gerrit Stel
  Profiel  Gerrit Stel schreef op maandag 4 augustus 2014 om 21:53

  Informatief artikel. Eén opmerking, voor mijn Canon body 7D heb ik mij voorgenomen om alleen maar Canon objectieven te kopen. Ik heb eens een Tamron objectief aangeschaft, regelmatig geeft die een communicatie fout aan. Door wat aan de knopjes te schijven lost dit probleem zich tijdelijk op. Soms gaat het maanden goed, het is heel onberekenbaar.

 3. Gerard Bolhuis
  Profiel Gerard Bolhuis schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 00:53

  Of inspiratie opdoen en tips lezen via www.pinterest.com vrolijk

 4. Hans Hoenselaars
  Hans Hoenselaars schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 12:38

  Bedankt weer voor je artikel, Elja Trum. Lees ik altijd graag. Leer er ook veel van.

  Graag meld ik, waarvan ik de laatste tijd het meest geleerd heb.

  Ik ben 10 jaar geleden digitaal begonnen en werk inmiddels veelal handmatig (incl. het focusseren).

  De grootste stappen bereik ik momenteel door te werken met verschillende analoge camera's in zwart-wit, waarbij a) de voorstelling een grotere rol speelt (d.w.z. in het hoofd verbeelden en dus niet experimenteren op het schermpje van de digitale camera), en waarbij b) veel keuzes gemaakt moeten worden (geen vangnet in de vorm van RAW), bijv. filters.

  Mijn digitale foto's worden door het verworven bewustzijn van de processen beter.

  Zo ontdek ik ook 'tijd', ofwel de noodzaak van tijd nemen bij het fotograferen en verleer ik tevreden te zijn met snapshots.

  Met vriendelijke groet,

  Hans Hoenselaars

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord