5 investeringen waardoor mijn foto's beter werden
maandag 4 augustus 2014, 20:05 door Elja Trum | 14.497x gelezen | 23 reactiesDe afgelopen jaren heb ik flink wat geld uitgegeven aan mijn fotografie. Dat loopt in de tienduizenden euro's. Niet alle uitgaven waren, achteraf gezien, even handig. Sommige dingen denk je nodig te hebben, maar uiteindelijk doe je er niks mee. In dit artikel noem ik vijf investeringen die hun geld dubbel en dwars waard waren.
1. Lichtsterke standaard zoom
Ik ben absoluut fan van mijn mooie lichtsterke objectieven met vast brandpuntsafstand, zoals de 35mm f/1.4, de 85mm f/1.2 of de 100mm f/2.8 macro. Er is echter één werkpaard waar ik in de praktijk meer dan de helft van mijn foto's mee maak: een 24-70mm f/2.8 objectief.
Deze lichtsterke standaard zoom is het objectief waarmee ik eigenlijk altijd uit de voeten kan. In alle situaties (als portret en huwelijksfotograaf) kan ik daar mooie foto's mee maken. Ik gebruik het objectief dan ook al ruim 10 jaar (eerst de Canon 24-70mm f/2.8 L en nu de Canon 24-70mm f/2.8 L mark II).
Een lichtsterke zoom hoeft overigens geen duizenden euro's te kosten. De Tamron 28-75mm f/2.8 is bijvoorbeeld best betaalbaar met een prijs van nog geen 400 euro en biedt een hoge prijs/kwaliteit verhouding.
2. Creative Cloud abonnement
Laten we wel wezen; zonder nabewerking zien foto's er toch allemaal wat minder gelikt uit. Met nabewerking maak je een goede foto nog beter. Elke foto die ik publiceer gaat dan ook eerst door Lightroom heen. Meestal blijft het daarbij, maar voor sommige foto's volgt er ook nog een tripje naar Photoshop.
De software van Adobe werkt gewoon goed en prettig. Vroeger was deze software (vooral Photoshop) helaas behoorlijk prijzig. Tegenwoordig vind ik de de Creative Cloud voor fotografen (met Lightroom en Photoshop) erg betaalbaar. Je betaald nu 12,29 euro (inclusief BTW) per maand en hebt zo altijd de laatste versie.
3. Draadloos flitsen
In veel van mijn foto's werk ik gewoon met natuurlijk licht. Ook duik ik regelmatig de studio in voor foto's waarbij ik de volledige controle heb over het licht. Deze twee vormen van fotografie zijn echter ideaal te combineren met draadloze flitsfotografie op locatie.
In plaats van grote studioflitsers werk ik dan met compacte opzetflitsers. Door deze draadloos aan te sturen kun je de flitser(s) los halen van je camera. Licht dat vanuit een hoek op je onderwerp valt zorgt ervoor dat er diepte in je beeld komt.
Het werken met opzetflitsers los van je camera (ook wel Strobist fotografie genoemd) geeft je ontzettend veel extra mogelijkheden. Veel controle over het licht en daarmee over het eindresultaat. Je foto's worden er echt stukken beter van.
Twee flitsers los van de camera
Lees meer over strobist fotografie.
4. Tijdsinvestering
Een belangrijke manier om beter te worden is door tijd in jezelf en je fotografie te stoppen. Je moet hier bewust tijd voor maken en regelmatig ook echt bezig zijn met fotografie. Een manier die mij goed geholpen heeft is deelname aan een fotoclub.
Bij een fotoclub (of in elk geval bij mijn Fotoclub Wijchen) ga je regelmatig samen op stap om te fotograferen. Ook bespreek je foto's en praat je met andere over fotografie. Deze tijdsinvestering zorgt ervoor dat je altijd bezig blijft met fotografie.
In mijn geval heeft Photofacts zelf natuurlijk ook geholpen om constant bezig te zijn met fotografie. Ook door het delen van kennis leer je zelf ook steeds bij. Als je het zelf ook leuk vind om jouw kennis te delen ben je natuurlijk ook welkom als blogger bij Photofacts, of je begint gewoon je eigen blog.
Tijd investeren in je fotografie doe je natuurlijk ook door erover te lezen, op internet of in magazines. Zo kun je bijvoorbeeld leuke ideeën opdoen en nieuwe technieken uitproberen.
5. Workshops
Het volgen van een workshop is wellicht dé manier om vooruit te springen met de ontwikkeling van jouw fotografie. Technieken die ik jaren geleden geleerd heb tijdens een workshop van Frank Doorhof gebruik ik bijvoorbeeld nog steeds en zorgde ervoor dat de kwaliteit van mijn foto's opslag verbeterde.
Het volgen van de (online) Lightroom workshop van Adobe certified expert Piet Van den Eynde op mijn eigen Photofacts Academy zorgt ervoor dat ik nog sneller leer werken met Lightroom en dat ik meer haal uit mijn nabewerkingen. En hier hoef je niet eens meer de deur voor uit!
Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je de juiste workshops volgt die passen bij jouw niveau. Als je echter de juiste leermeester hebt dan kun je in een dagje op allerlei vlakken in je fotografie vooruitgang boeken.
Jouw investeringen?
En jij? Welke investeringen in je fotografie van de afgelopen jaren was nu echt meer dan de moeite?
Laat het weten in de reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
23 reacties
-
Johannes Klapwijk schreef op maandag 4 augustus 2014 om 21:24 | reageer
Leuk artikel Elja, leuk idee ook. Ik ga eens nadenken of ik iets soortgelijks voor de natuurfotograaf kan schrijven
-
Gerrit Stel schreef op maandag 4 augustus 2014 om 21:53 | reageer
Informatief artikel. Eén opmerking, voor mijn Canon body 7D heb ik mij voorgenomen om alleen maar Canon objectieven te kopen. Ik heb eens een Tamron objectief aangeschaft, regelmatig geeft die een communicatie fout aan. Door wat aan de knopjes te schijven lost dit probleem zich tijdelijk op. Soms gaat het maanden goed, het is heel onberekenbaar.
-
Gerard Bolhuis schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 00:53 | reageer
Of inspiratie opdoen en tips lezen via www.pinterest.com
-
Hans Hoenselaars schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 12:38 | reageer
Bedankt weer voor je artikel, Elja Trum. Lees ik altijd graag. Leer er ook veel van.
Graag meld ik, waarvan ik de laatste tijd het meest geleerd heb.
Ik ben 10 jaar geleden digitaal begonnen en werk inmiddels veelal handmatig (incl. het focusseren).
De grootste stappen bereik ik momenteel door te werken met verschillende analoge camera's in zwart-wit, waarbij a) de voorstelling een grotere rol speelt (d.w.z. in het hoofd verbeelden en dus niet experimenteren op het schermpje van de digitale camera), en waarbij b) veel keuzes gemaakt moeten worden (geen vangnet in de vorm van RAW), bijv. filters.
Mijn digitale foto's worden door het verworven bewustzijn van de processen beter.
Zo ontdek ik ook 'tijd', ofwel de noodzaak van tijd nemen bij het fotograferen en verleer ik tevreden te zijn met snapshots.
Met vriendelijke groet,
Hans Hoenselaars -
Alex Leys schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 12:42 | reageer
De, voor mij beste investering op hardware- vlak is wel de overstap naar full-frame geweest, na de aanschaf van mijn 5D MK III was het alsof ik van kleinbeeld overstapte naar middenformaat. Met de 16-35 mm er bij kreeg ik terug de prikkel om "er in te vliegen".
Met mijn abonnement op Creative Cloud voor fotografen blijf ik zeker van de meest recente versies van mijn geliefde Lightroom en van Photoshop. -
wim schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 12:51 | reageer
2e hands lenzen aanschaffen is mijn tip. vaak zijn er goede lenzen verkrijgbaar, die je een stap verder helpen. Kan een mooie tussenstap zijn.
-
Jakko Kop schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 13:12 | reageer
Mijn beste aanschaf was een Nikon D800E en daar bij een Nikon 28- 300mm objectief.
maar ook de Nikon 105 mm macro is subliem -
gast schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 13:19 | reageer
Mijn beste investering is dit jaar eindelijk een F2.8 300mm lens , namelijk de Sigma 120-300 mm APO HSM DG OS . Echt een superscherpe lens die zich kan meten met de grote jongens. Ik gebruik hem vooral voor sportfotografie. De autofocus is ook veel sneller dan het eerste type. Dit is echt een goede investering geweest en dat zie terug in de foto's.
-
Thoon_Loque schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 13:22 | reageer
@ Alex Leys: Ik heb dan niet de 5D, maar wel de 6D die (gelukkig) ook FF is.
Ik herken behoorlijk wat je hier schrijft en bij mij is zeker ook de 16-35 mijn favoriet! Dit is mijn werkpaard, en de 24-70 blijft veel vaker thuis. -
Chris schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 13:43 | reageer
De aanschaf van een studio-ruimte op een mooie zichtbare lokatie midden tussen musea en kunstenaars. De ruimte zelf is weliswaar heel klein maar ideaal werken op lokatie in deze prijswinnende wijk. De zichtbaarheid en openheid verhoogd het aantal klanten en biedt mogelijkheden voor workshops etc.
-
Erik schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 16:27 | reageer
Je ontwikkeld je met fotograferen net zoals je met andere vaardigheden doet. Veel oefenen, goed naar anderen kijken en zorgen dat je materiaal in orde is. Ik heb meteen aan het begin een hoop geld in lenzen e.d. geïnvesteerd en ben de laatste jaren dus eigenlijk alleen maar vooruit gegaan door veel te oefenen en te studeren op andermans platen en werkwijze.
-
Betty schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 19:48 | reageer
Mijn beste investering was het volgen van een aantal workshops bij Patrick Mollema van digitale fotografie vakantie. Een hele week van smorgens tot savonds intensief bezig zijn met fotografie onder deskundige begeleiding. Een aanrader!
-
martinphili schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 21:52 | reageer
Investeren in apparatuur, daar geloof ik niet in.
Mijn investering zit vooral in het volharden in mijn eigen stijl. -
Madzy schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 22:16 | reageer
Mijn beste investering is het volgen van fotografie workshop ieder maandag ochtend van 9.00 tot 12.00. Dit doe ik al drie jaar van September tot Juni. Ben begonnen met een Samsung compact camera 4.7-23.5mm 1.3.3-5.9 26mm. Na enige tijd kreeg ik een Sony DSC-H1 Super steady Shot 12 x optical zoom(tweede hands). Nu bijna een jaar heb ik een Sony A58 DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM ll met een Tamron lens AF 18-200mm F/3.6-6.3 Macro ø 62 A 14. Ik ben ieder dag bezig met foto's maken Zo leer ik mijn camera kennen daar door kan ik ook beter reageren met foto's maken.
-
FrankT schreef op woensdag 6 augustus 2014 om 08:43 | reageer
Elja, leuk stuk. Maakt me wel nieuwsgierig naar je top 5 minst nuttige aankopen?
-
Baudewijn schreef op woensdag 6 augustus 2014 om 09:40 | reageer
Elja, weer leuk om een artikel van je te lezen!
-
Marlou schreef op woensdag 6 augustus 2014 om 10:00 | reageer
Leuk artikel. Ik ben ook wel benieuwd naar je top 5 minst nuttige aankopen.
-
Richard schreef op woensdag 6 augustus 2014 om 16:21 | reageer
Mijn beste tip is ook het volgen van een goede cursus, afgestemd op je eigen niveau. En daaruit voortvloeiend het regelmatig regelen van shoots. Voor modelfotografie, geef eens wat geld uit aan een professioneel model en ga creatief om met kleding en accessoires. Hiermee vergroot je je mogelijkheden en je geeft meer ruimte aan creativiteit.
-
Jack schreef op woensdag 6 augustus 2014 om 18:55 | reageer
The Famous Photographers Course. Nog steeds mijn grootse bron van inspiratie. Cursus van inmiddels alweer 50 jaar oud maar gegeven door topfotografen uit die tijd zoals Irving Penn, Edward Steichen etc. Topkwaliteit. Zeker een aanrader als je deze topcursus op de tweedehands markt tegenkomt!
-
martinphili schreef op woensdag 6 augustus 2014 om 22:41 | reageer
Top 5 minst nuttige aankopen zou een leuk controversieel stukje kunnen worden
-
Paul Oosterlaak schreef op donderdag 7 augustus 2014 om 16:13 | reageer
Een goede investering is ook: op vakantie gaan. Ander land, andere natuur, andere cultuur, nieuwe ideeën op doen. Heeft bij mij afgelopen vakantie naar Noord-Scandinavië echt geholpen met fotografie.
-
marijeweterings schreef op zaterdag 16 augustus 2014 om 14:38 | reageer
@martinphili die is er ook inmiddels.
-
martinphili schreef op zaterdag 16 augustus 2014 om 21:41 | reageer
ik had hem al gezien
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Slimme momenten om in 2020 een fotocamera te kopen
door Marije Weterings
-
Kickstarter-project: Lab-Box, ontwikkelen zonder doka
door Erik van Rosmalen
-
De ondernemers-valkuil waarin je beslist NIET terecht wilt komen
door Maaike van Steenis
-
5 waardeloze fotografie aankopen
door Marije Weterings
-
Local Darkroom; online een doka zoeken
door Erik van Rosmalen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.840 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.