Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rick Vermue

Aanschaf van de Canon 5D Mark II

woensdag 22 juli 2009, 20:19 door | 11.784x gelezen | 38 reacties

Ook ik ben om, Canon heeft het voor elkaar, ik heb een 5D mark II aangeschaft. Nadat Elja de stap al eerder heeft gemaakt, heb ik hem nu ook gezet. Het stond niet in de planning, maar soms gebeuren er dingen waardoor je snel een beslissing moet nemen. Klinkt misschien vreemd maar ik zal het uitleggen.

Ik was nog niet van plan om een nieuwe camera aan te schaffen. Mijn Canon 400D deed het nog naar behoren, ik was dus gewoon tevreden. Een 5D mark II lonkte wel maar was gewoon te duur. Met een schuin oog heb ik nog wel eens naar de eerste 5D gekeken, deze is ook fullframe en de sensor die daar in zit is nog steeds erg goed.

Nu de 5D mark II uit is worden er veel te koop aangeboden door mensen die overstappen naar zijn opvolger. Mijn verwachting was dan ook dat de tweedehands prijzen gingen dalen. Het was dus wel schrikken om te zien dat deze camera van alweer drieŽnhalf jaar oud nog ongeveer 900 euro moet opleveren. Erg veel geld voor een body die toch enigszins achter loopt. Geen optie dus.

Toen mijn vriendin en ik een tijdje geleden bij de Amsterdam Arena rond liepen om wat surfspullen te kopen, moesten we uiteraard ook nog even naar de Mediamarkt. Stekkerwinkels, zoals mijn vriendin ze noemt, hebben toch een zekere aantrekkingskracht op mij (mannen in het algemeen?). Er was een actie: op het hele assortiment 16% korting. Eerst even gigantische televisies kijken en, ach, laten we even naar de fotografie afdeling gaan. Alles staat daar altijd zo uitgestald dat je de spullen lekker vast kan pakken.

Canon 5D mark II met de 24-105 lens


Nog even naar de verkoper om te vragen wat een 5D II kost. Toen vroeg hij aan mij of het een kit moest wezen of alleen de body. De kit zou de Canon 24-105mm f/4.0 L lens plus de body bevatten. Ik wist wat de goedkoopste prijs op internet was en het verbaasde mij dan ook niet dat de prijs niet echt geweldig was. Het was de introductieprijs waar de 16% korting vanaf werd gehaald.

Zo kwam er een prijs uit die vergelijkbaar was met de prijzen op internet. Nadat ik dit verteld had aan de verkoper was ik van plan om weg te gaan. Toen zei hij dat ik even moest wachten, dan ging hij kijken wat hij met de prijs kon doen. Mijn verwachting was dat er naar beneden werd afgerond ofzo en dat ik misschien dertig euro korting kreeg. Mooi meegenomen natuurlijk maar dat zou mij niet over de streep trekken.

Mijn verbazing was dan ook zeer groot toen hij met een nieuwe prijs kwam. Hij had de goedkoopste prijs op internet genomen en daar 16% vanaf gehaald! En dat was een prijs waar mijn oren van gingen klapperen. Mijn enthousiasme verbergend ben ik naar mijn vriendin gelopen en haar alles verteld wat ik jullie nu vertel.

Het plan was om eerste even naar huis te gaan, daar alle prijzen op internet nog een keer goed te bekijken en natuurlijk onze eigen financiŽn. Het blijft tenslotte een zeer aanzienlijk bedrag. Nadat we dit hadden gedaan, ben ik de volgende dag terug gegaan en heb ik de bestelling geplaatst. Enige nadeel was de levertijd van de kit, die kan oplopen tot twee maanden. De losse body is iets beter leverbaar. Dit was geen probleem want ik heb nog altijd mijn Canon 400D natuurlijk.

Het plan is om de bijgeleverde 24-105mm lens meteen te verkopen. Deze lens heb ik niet nodig en vertegenwoordigd een te grote waarde om ongebruikt in de tas te laten. De prijs die ik hiervoor krijg wordt gebruikt om de aanschafprijs van de camera te verzachten. Mijn Canon 10-22mm f/3.5-4.5 USM past niet op de camera en wissel ik dus om voor een 17-40 f4 L USM. Mijn andere lens, een 70-200 f/2.8 L IS past gewoon. Het kleine hiaat in het bereik van 40mm tot 70mm is voor mij geen probleem.

De 400D in inmiddels verkocht aan een collega. Vaak heb ik het met haar over fotografie en toen ik wist dat ik de oude camera ging verkopen, was zij dan ook de eerste persoon aan wie ik dacht. Deze heeft dus nu ook een nieuw baasje. Ook zij kan niet wachten totdat ik mijn camera binnen krijg.

Zodra hij binnen is vertel ik meer. Als er dingen zijn die jullie specifiek willen weten, hoor ik het graag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

38 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 22 juli 2009 om 20:27  | reageer

  Gefeliciteerd met de aanschaf, mooie prijs inderdaad!

 2. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 22 juli 2009 om 20:39  | reageer

  Ik snap niet helemaal waarom je een kit koopt met 24 ~ 105 mm om na twee maanden (!!??) het objectief te verkopen omdat je het niet nodig hebt. Dat vind ik naar Belgische logica klinken. Waarom niet gewoon een body besteld?

  Twee maanden levertijd duidt ook op een camera die van ver gaat komen: wat ga je doen indien het apparaat stuk gaat?

  Ik heb met mijn MkII afgelopen weekend de eerste enorme teleurstelling gehad. Tot nu toe heb ik alle flitsfoto's (Speedlite 580 EXII) indirect via het plafond geflitst en dat ging altijd perfect.

  Afgelopen zaterdag moest ik een receptie fotograferen waar absoluut niet indirect geflitst kon worden: Een donkerbruin plafond op 4 meter hoogte.

  De foto's zijn een ramp. Zodra er iemand in beeld komt met een wit overhemd of een dame met een witte jurk zijn de foto's minstens drie stops onderbelicht en écht niet meer mooi te krijgen in ACR.
  Ik heb alles geprobeerd: matrixmeting, centrumgerichte meting, integraalmeting, Manual, A-stand, S-stand.

  Alleen ruim 2 stops + hielp enigzins, maar het werkt niet bepaald vlot wanneer je, zodra er iemand met iets wits aan in beeld loopt, ik de + correctie moet gaan bedienen, en hem daarna in dat donkere zaaltje weer terugzetten. En dat alles met de 1,4/35 L op een afstand van minder dan 2 meter, 400 ASA en F8,0 en recht vooruit flitsen.
  De foto's zijn onbruikbaar.
  Dit heb ik in 35 jaar fotograferen nog met geen enkele camera meegemaakt. Ook niet in het niet TTL tijdperk....

  Zijn er meer mensen met deze ervaring?

 3. Evert
  Evert schreef op woensdag 22 juli 2009 om 21:55  | reageer

  Gefeliciteerd met je aanschaf; ga je veel plezier van hebben!

  @ Henri, de hoge iso mogelijkheden en snelle primes gebruik ik juist graag bij recepties om met precies dezelfde combinatie op 1.6 te schieten bij iso 3200 of, what the heck, nog een stuk hoger. Meer omgevingslicht en daardoor een stuk meer sfeer.

 4. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op woensdag 22 juli 2009 om 23:13  | reageer

  Gefeliciteerd. Ik heb mijn oog ook laten vallen op de 5D MKII, maar moet nog even sparen. Zoals jij met je 400D, ben ik tevreden met mijn 40D, die ik tezijnertijd verkoop.

 5. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op woensdag 22 juli 2009 om 23:31  | reageer

  Veel succes met je camera, maar pas op dat je niet bedonderd wordt want ik krijg een wrange nasmaak in mijn mond bij dit verhaal. De prijs van de goedkoopste winkels op het Internet laat ruimte voor een kleinere marge dan 16%. Ik geloof er eerlijk gezegd helemaal niks van dat de MM onder de inkoop gaat verkopen.

  Dan de levertijd, twee maanden is niet normaal voor een camera die bij diverse winkels gewoon op de plank ligt. Er zijn nog steeds leveringsproblemen voor deze camera, maar de wachttijden voor de detailhandel liggen echt veel lager dan 2 maanden.

  Ik vrees een beetje dat je een grijs import modelletje gaat krijgen en of je daar gelukkig mee moet zijn als er eens iets kapot gaat betwijfel ik.

  Voor de duidelijkheid, ik wil je niet ziek maken, maar wees gewaarschuwd en doe daar je voordeel mee !!!

  @Henri | Het antwoord zit in de automatische belichtingsvergrendeling, ofwel de Auto Exposure Lock. Deze functie even aanzetten in de Custom Functions (C.Fn.IV - vlakje 2) en dan als meetmethode kiezen voor de deelbelichting meting.

  Richten op iemand zonder witte kleding, de AE/L indrukken en binnen 8 seconden een nieuwe uitsnede maken en de foto maken. Werkt perfect samen met de flitser zonder enige verdere vorm van +/- compensatie. (wel even oefenen want je moet er even vertrouwd mee raken). Succes.

 6. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 22 juli 2009 om 23:34  | reageer

  @Brian [dSLR.nl]

  Bedankt!!! Ga ik dit weekend meteen proberen!

 7. Reinoud
  Reinoud schreef op donderdag 23 juli 2009 om 01:53  | reageer

  @Bria grijze import? De winkelier is onder Europees recht verantwoordelijk voor de garantie. Dus dat is niet jouw probleem als koper. Misschien loop je het risico dat de garantieafhandeling wat langer duurt, maar als dat de spuigaten uitloopt kun je daar onder datzelfde recht stappen tegen ondernemen.

 8. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 23 juli 2009 om 08:11  | reageer

  @Reinoud;
  ...Maar daar zit je allemaal niet op te wachten.........

 9. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 23 juli 2009 om 08:21  | reageer

  @ Elja: Dank je wel!

  @ Henri: Op de losse body kreeg ik een minder goede deal. Ik heb dus de kit gekocht met het doel om de lens meteen weer te verkopen. Het is dus puur een financiële kwestie. De lens zal nooit uit de verpakking komen en ga ik dus meteen verkopen als zijnde nieuw.
  Als het apparaat stuk gaat breng ik hem gewoon terug, je kan veel zeggen van de MM maar als er iets stuk is ruilen ze het apparaat zo om voor een nieuwe, althans dat is mijn ervaring.

  @ Evert: Dank je!

  @ Harry: Ook bedankt natuurlijk, de 40D is zeker een mooie camera maar ik kan me goed voorstellen dat een 5D2 lonkt.

  @ Brian: bij de MM draait het tijdens acties alleen maar om omzet. Op sommige producten maken ze nog winst en op sommige producten verliezen ze wat. Dat ze deze camera onder de inkoopsprijs verkopen aan mij zal dus ingecalculeerd zijn. Ik heb de overeenkomst thuis liggen uiteraard. De levertijd dan, zoals je zegt is de camera nog steeds niet heel goed leverbaar, als ik dan de kit koop met een zeer schaarse lens erin roep je het wel op jezelf af natuurlijk. Verder zeg ik ook dat de levertijd kan oplopen tot 2 maanden, het kan natuurlijk ook korter wezen (maar ook langer). En een grijs import model, ik denk niet dat de MM zich daar aan waagt, het is natuurlijk geen schimmig internetbedrijfje.

  Dank je natuurlijk voor je waarschuwingen maar tot nu toe vertrouw ik het allemaal wel. Als ik de camera over een tijd nog niet heb meldt ik me wel weer.

  @Reinoud: bedankt, ik denk ook wel dat het los loopt.

 10. Fred
  Fred schreef op donderdag 23 juli 2009 om 08:32  | reageer

  Het verkopen van die 24-105 kom je nog wel op terug.. dat is namelijk een meesterlijk lens op full frame en 1.3 crop. Op 1.6 crop gebruikte ik hem ook zelden, maar nu..... heerlijk!

 11. Robert
  Robert schreef op donderdag 23 juli 2009 om 10:18  | reageer

  Eeuwig zonde, verkopen van die 24-105. Ik heb een 24-70L en een 17-40L, maar die 24-105 is echt het werkpaard, op zowel de 5D, 40D als 5Dmk2. Ik zou 'm niet weg doen als ik jou was...

  en jij noemt 40 - 70mm een gaatje? Hierin zit wel het meest gebruikte bereik! En je gaat dan voortdurend objectieven moeten wisselen....

 12. Robert
  Robert schreef op donderdag 23 juli 2009 om 10:25  | reageer

  70-200 L bedoelde ik... vrolijk

 13. InternEd
  Profiel InternEd schreef op donderdag 23 juli 2009 om 11:41  | reageer

  Lees dit verhaal eens (2e reactie) Ik hoop niet dat jou dat ook gaat overkomen.

 14. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 23 juli 2009 om 11:59  | reageer

  @ Fred: ik ga hem echt verkopen, anders is het financieel niet te doen namelijk. Het bereik is wel lekker maar ik heb liever 2.8 ipv IS op dit bereik.

  @ Robert: Zie oa hierboven. Op 1.6 crop heb ik een gat van 22mm tot 70mm, dus ik ben wel wat gewend. Eigenlijk ga ik er alleen maar op vooruit. Ok, telel wordt iets minder maar dan kunne we eventueel digitaal zoomen.

  @ InternEd: Negatieve verhalen hou je altijd, ook over konijn of KE etc.

  Het grote verschil is dat ik een aanbetaling heb gedaan van 100 euro, en dus niet het hele bedrag, daar was ik ook nooit akkoord mee gegaan. Ook heb ik mijn oude camera nog en die gaat pas weg als ik de nieuwe heb.

  Tot nu toe ben ik erg tevreden dus.

 15. Robert
  Robert schreef op donderdag 23 juli 2009 om 12:42  | reageer

  En dat is het belangrijkste... knipoog

 16. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 23 juli 2009 om 18:19  | reageer

  Rick, proficiat met je mooie aankoop! Het inspireert mij om binnenkort eens een gebruikerservaring van mijn nieuwe camera, een Nikon D700, te plaatsen (ducking for cover vrolijk Het was leuk om te zien - en ik plaag Elja daar gaarg mee, dat op de fototocht die wij vorige week door Nijmegen maakten er meer Nikonians dan Canon fotografen waren vrolijk

 17. gast schreef op donderdag 23 juli 2009 om 18:54  | reageer

  Mooi ding, maar ik wacht op de mark III.

  -10 bps
  -21 punts af
  -2x digic iv processors

 18. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 23 juli 2009 om 19:01  | reageer

  @gast;
  Vooral altijd blijven wachten.
  Op de MkIII of de MKIV of de........
  Ondertussen maken wij gewoon foto's
  Wie hebben overigens die -10 bps nou écht nodig?

 19. jev
  jev schreef op donderdag 23 juli 2009 om 19:26  | reageer

  Mooi hoor, ik heb 'm ook nog maar net (beetje vergelijkbaar verhaal, met dit verschil dat het niet om de MM ging en de camera op voorraad was). Die 17-40, daar zou ik nog even over nadenken. De 16-35 of eventueel de 17-35 presteert echt stukken beter op full-frame; de 17-40 toont een grove vignettering met een lichtafval van ruim een hele stop naar de randen toe...

 20. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 23 juli 2009 om 19:38  | reageer

  @Henri en Brian. Met de mk II moet je leren werken. Als je de automatische functies gebruikt reageert hij snel op licht en donkere onderwerpen door onderbelichte respectievelijk overbelichte foto's te maken. Zelf kies ik in zo'n geval voor de AE-vergrendeling volgens pagina 98 van de handleiding: ontspanknop half indrukken voor correcte belichting en daarna knopje * indrukken en dan staat de belichting 4 seconden vast. Maar je kunt ook kiezen voor meting met een belichtingsmeter of met behulp van de camera en dan op M verder gaan.

 21. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 23 juli 2009 om 20:58  | reageer

  @ Brian: perfect! dank je voor de tip. Werkt uitstekend... hoog tijd om die handleiding eens door te lezen vrolijk

 22. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op donderdag 23 juli 2009 om 21:36  | reageer

  @Rick | Ik zal de laatste zijn om de MediaMarkt een schimmig internet bedrijfje te noemen, maar ik merk wel dat de MediaMarkt een politiek hanteert van eerst betalen en daarna zien we wel. Het gebeurt niet zelden dat een klant vervolgens na weken en soms maanden zijn bestelling nog niet heeft gekregen en uiteindelijk maar iets anders koopt of zijn geld terug vraagt (zie ook de reactie van internED)

  Nogmaals, ik hoop echt dat het voor jou niet zo gaat, maar ik ken helaas teveel verhalen die niet netjes gingen om nog vertrouwen in deze zaak te hebben. Ik spreek helaas ook uit ervaring :-(

  @EdC | Precies wat ik zei toch? Alleen moet je die functie van de * knop wel eerst even aanzetten anders doet hij het niet (standaard namelijk uit)

  @RobertW | Geen dank, ik geef les in het gebruik van die camera vrolijk

 23. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 23 juli 2009 om 21:49  | reageer

  @Brian [dSLR.nl] / EdC;
  Ik ga dit zeker proberen maar ik vind het toch wel triest voor een zgn. "HighTech" camera dat ik, wanneer er een bruidje door mijn beeld gaat, ik allerlei kunstgrepen moet uitvoeren om een fatsoenlijk belichte foto te krijgen.
  Dat heb ik bij mijn Nikon F3 of Pentax 645 (n) nooit meegemaakt.
  Dit is niet bevorderlijk voor vlot fotograferen op een feestavond of een recaptie.
  Ik ga dit ook zeker bij Canon aankaarten want ik vind het knap waardeloos.....
  En antuurlijk geef ook ik de voorkeur om niet te flitsen of indirect te flitsen, maar soms gaat dat simpelweg niet.
  En van een body van € 2500 en een flitser van € 500,- verwacht ik beter!

 24. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op donderdag 23 juli 2009 om 22:18  | reageer

  @Henri | Tja, het is wat je gewend bent... Zelf werk ik voornamelijk met Nikon apparatuur en daar hoef ik wat dit soort dingen betreft echt niet bij na te denken, maar aan de andere kant valt er ook wat te zeggen voor de agressief reagerende belichtingsmeter in de 5DmkII.

  Ik gebruik de 5DmkII voornamelijk als videocamera en ben wel content met zijn manier van belichten, maar als fotocamera zou ik het zo inderdaad niet willen.

 25. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 23 juli 2009 om 22:23  | reageer

  @Henri. Ik begrijp jouw frustratie op dit punt. Aan de andere kant zie ik er wel de logica van in. De camera signaleert bij een witte blouse 'licht genoeg', dus knijpt hij de lensopening. Dat is vergelijkbaar met een situatie in de sneeuw, of een zonnige dag op het water. Dan had ik hetzelfde probleem met mijn Mamiya 645 en dat moet jij met de Pentax 645 ook hebben meegemaakt. Maar de sensor of de software van de mk II is mogelijk wat erg gevoelig ingesteld.

  Overigens de flitser 580 II vind ik op de mk II beter te bedienen, dan de 580 I op de 350 en 20D.

  Ik zei het eerder: je moet met de Canon 5D mk II leren werken. En je moet een goed bewerkingsprogramma achter de hand hebben om hier en daar wat te corrigeren. vrolijk Het was soms bijna een worsteling en vooral in het begin had ik regelmatig de neiging om hem in de hoek te gooien. Ik ben nu dik een half jaar verder en ben nu wel in alle valkuilen getrapt. Hoop ik.

 26. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 07:12  | reageer

  @EdC,
  Evaluerende meting zou rekening moeten houden met een licht onderwerp! Waar is die meting anders voor? Dat is nu juist het uitgangspunt van die meting, dat de meting rekening houdt met een licht onderwerp of een donker onderwerp of tegenlicht. Daar is die meting door Nikon ooit voor bedancht. De Nikon FA was de eerste camera die deze meting had en dat ging prima.
  Ik heb ook met de 801/801s en de F90/F90x gewerkt en over de belichting had ik nooit klachten. Ik heb die camera's van de hand gedaan omdat de AF objectieven veel minder van kwaliteit waren dan de toenmalige Ais objectieven. Over de lichtmeters heb ik nog nooit een klacht gehad....
  De evoluerende meting van de 5D MkII doet gewoon z'n werk niet naar behoren.
  Je kunt net zo goed dus met de centrumgerichte of integraalmeting werken.....

 27. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 09:09  | reageer

  @Henri | Het is wat kort door de bocht om te zeggen dat de meter zijn werk niet goed doet. De Canon EOS 5DmkII heeft een prima lichtmeter alleen werkt deze iets anders dan u dat verwacht.

  De evolutie in technieken staat niet stil en zo ook in deze techniek niet. Zowel bij Canon als bij Nikon zijn er al heel veel veranderingen doorgevoerd in de lichtmeting t.o.v. de door u genoemde 801 en F90X. Ik ben van huis uit een Nikon fotograaf en heb echt al meerdere keren bij de aanschaf van een nieuwe camera moeten nadenken over de belichtingsmeter in die camera omdat er weer zoveel veranderd was.

  De lichtmeters van nu houden naast de werkelijke belichting namelijk ook rekening met scène herkenning, gezichtsherkenning en tal van andere zaken waar je als fotograaf rekening mee moet houden. Goed gebruikt (en dus wetend wat je doet) levert dit echt een veel betere lichtmeting op dan voorheen mogelijk was, maar niet goed gebruikt (lees: de fotograaf verdiept zich niet in het lichtmeet systeem van zijn nieuwe camera) levert dit teleurstelling op omdat er zomaar rare dingen gebeuren.

  Begrijp me a.u.b. goed dat dit geen aanval richting u is, maar ik geef les in het Canon systeem en ik weet dat zelfs de meest professionele fotografen die overstappen op een nieuwe Canon problemen krijgen omdat ze de boekjes niet goed lezen. Je mag de belichtingsmeter van een huidige Canon gewoonweg niet meer vergelijken met die van een paar jaar geleden! en al zeker niet met die van een Nikon. Dit zijn compleet andere systemen.

 28. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 09:12  | reageer

  Doet de oude 5D ook zo moeilijk?

 29. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 09:31  | reageer

  @Brian [dSLR.nl]
  Ik blijf erbij dat jouw verhaal niet aansluit bij "evaluerende" lichtmeting.
  Jij spreekt zelf van "scene herkenning". Dat geeft dus aan dat een scene waar iedere reportagefotograaf tegenaan loopt blijkbaar totaal verkeerd wordt geïnterpreteerd! De Nikon F3 had alleen centrumgerichte lichtmeting en dat werkte TTL dus al véél beter dan deze hightech meting.....
  Deze meting is onvoorspelbaar en geen enkel lichtmeetsysteem kun je als deugdelijk bestempelen wanneer je constant moet corrigeren. Daar is bij reportagewerk domweg geen tijd voor. Nu mis ik veel te veel opnamen......
  Ik fotografeer al ruim 30 jaar, waarvan 20 jaar professioneel en dit heb ik werkelijk nog nooit gezien!!! Ik weet echt wel waar ik mee bezig ben!
  @Charlws;
  Met de 5D ben ik in 3 jaar tijd hier nog nooit tegenaan gelopen!

 30. Evert
  Evert schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 09:38  | reageer

  Het is gewoon een feit dat Nikon een beter flitssysteem heeft dan Canon (en dat zeg ik als Canon gebruiker).

 31. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 11:12  | reageer

  @Henri | Tja, dan ben ik een beetje uitgepraat. Ik blijf erbij dat de camera leren kennen en de Custom functies goed instellen de oplossing is voor uw probleem, maar als u zegt te weten waar u mee bezig bent en toch tegen deze problemen aanloopt, dan kan ik u niet verder meer helpen.

  Ik wilde u niet voor uw hoofd stoten en heb nu het idee dat u in de verdediging gaat tegen wat ik schrijf, dat was niet de bedoeling. Ik wilde u gewoon helpen uw camera goed te gebruiken.

 32. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 11:39  | reageer

  @Brian [dSLR.nl]
  Sorry, wellicht laat ik me wat gaan.
  Ik ben dan ook zeer teleurgesteld in de (flits)kwaliteiten van de 5D MkII.
  Toch bedankt en ik ga je tips in elk geval opvolgen als noodoplossing......

 33. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 22:02  | reageer

  Voor wat betreft tips over flitsfotografie met Canon is deze site welicht handig...

 34. Celica
  Celica schreef op dinsdag 28 juli 2009 om 20:03  | reageer

  Rick: ben erg benieuwd wanneer jij je camera in handen hebt. Ik heb begin dit jaar ook getracht een 5d II voor een mooier prijsje te kopen dan KE of Konijnenberg. Had na ruim 2 maanden nog niks. Uiteindelijk toch bij KE gekocht.
  Op de site staat overigens nu nog steeds verzendklaar in 4 weken. En het is toch een grote internet jongen waar ik in eerste instantie had besteld.
  Praktijk leert, dat de grote fotozaken als eerste geleverd worden (dat zie ik ook bij de assecoires zoals een grip e.d.) en aangezien de schaarste nog steeds groot is voor deze camera ben ik erg benieuwd hoe het bij jou gaat.
  Gun het je van harte..... het zou een super mooie koop zijn!

 35. RobertW
  Profiel RobertW schreef op woensdag 29 juli 2009 om 08:25  | reageer

  voor wat betreft die grip.. KE en Konijn zijn daarin nogal aan de dure kant. Ik heb 'm bij FotoBooms gekocht in Amsterdam. Scheelde 20 euro (229 tegen 249). Een beetje rondkijken als je accessoires wilt, loont in zo'n geval.

 36. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op zaterdag 15 augustus 2009 om 00:31  | reageer

  En heb je hem al binnen? De bodies zijn vol op voorraad bij MM Arena hoor!

 37. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 15 augustus 2009 om 10:16  | reageer

  Kan je hiermee nou ook een beetje sport fotograferen?

 38. Rick
  Profiel Rick schreef op woensdag 2 september 2009 om 14:23  | reageer

  Update van mijn 5D Mark II perikelen. Ik heb net even gebeld met de MM en ze weten nog niet wanneer hij geleverd gaat worden. De verkoper was zeer behulpzaam: hij bood me aan om alleen de body te kopen, deze hebben ze wel liggen, uiteraard dan met dezelfde korting. Dit was ook een prima prijs maar toch echt nog te duur voor mij. Hij baalde er zelf ook flink van, de 24-105 lens die in de kit zit is gewoon echt heel slecht leverbaar vanuit Canon. Ze zijn zeker van plan om nog te leveren werd mij op het hart gedrukt. Het was ook mogelijk om de order te annuleren uiteraard maar dat is voor mij geen optie op dit moment. Voor nu wachten we dus af, gelukkig heb ik mijn trouwe 400D nog die nog vrolijk door klikt.

  @ Lucien: nee dat lijkt me niet erg lekker werken, een 5DII en (snelbewegende) sport. Daar is de AF niet goed genoeg voor

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord