Bram Berkien

Een jaaroverzicht in video maken van je foto's

zondag 6 januari 2013, 22:50 door | 15.101x gelezen | 16 reacties

Om mensen een idee te kunnen geven van wat ik het afgelopen jaar op fotografisch gebied geproduceerd heb kwam ik op het idee om een compilatiefilmpje te maken. Ik zal de dingen die ik van het maken van zo'n filmpje heb geleerd hier delen.

De inspiratie voor het maken van het jaaroverzicht kwam van Martin Hogeboom. Het voordeel van zo'n filmpje is dat mensen op 'play' kunnen drukken en dan alleen maar hoeven te blijven kijken. Filmpjes spreken vaak toch meer tot de verbeelding dan een lange reeks foto's onder elkaar op een website (of is dit vloeken in de kerk?).


Bovendien kun je een muziekje er bij uitzoeken om het effect te versterken. De filmpjes van Martin Hogeboom vond ik verder ook sterk omdat de foto's elkaar snel opvolgden. Je kunt elke foto dan weliswaar niet erg goed bekijken, maar het komt wel vrij overweldigend over.

Zelf aan de slag


De eerste tip die ik mee kan geven is: het maken van een filmpje kost enorm veel tijd. Degenen die wel eens filmen weten dit waarschijnlijk al wel. Begin dus ruim van tevoren met het selecteren van geschikte foto's, nadenken over een stijl of concept, en bedenken wat voor muziek geschikt zou zijn. Vooral dat laatste kan ook best veel tijd kosten, zeker als je het op de legale manier wilt aanpakken en toestemming wilt krijgen van een artiest.

Je zult moeten kiezen met welke computerprogramma je het filmpje maakt. Ik begon aanvankelijk in Lightroom bij de optie 'Slideshow', maar kwam er achter dat de montagemogelijkheden in deze module toch te beperkt waren. Zeker als je een zogeheten bumper (hierover later meer) wilt toevoegen is Lightroom wat beperkt.

iMovie


Toen ben ik overgeschakeld op het programma iMovie van Apple. Hoewel ook dit programma natuurlijk niet te vergelijken is met professionele videobewerkingssoftware, bood het me voldoende opties. Het enige nadeel is dat je heel kinderachtig alleen maar foto's kunt importeren die in je iPhoto bibliotheek staan.

Dat is nu juist een programma dat je nooit zult gebruiken als je al Lightroom / Aperture / Photoshop gebruikt. Ik moest dus alle foto's die ik wilde gebruiken vanuit Lightroom exporteren als JPG-bestand, vervolgens importeren in iPhoto en pas daarna kon ik ze in iMovie gebruiken.

Selectie


Dan het selecteren van foto's: denk er aan dat je veel foto's nodig zult hebben, afhankelijk van hoe snel je ze elkaar op wilt laten volgen. Voor het flitsende effect is het nodig dat elke foto slechts kort zichtbaar blijft (ongeveer 0,3 seconde). Het aantal foto's zal moeten passen bij de lengte van de muziektrack die je kiest, je zult ongeveer 500 foto's nodig hebben.

Enige afwisseling is daarbij ook wel leuk, maar te veel afwisseling kan een erg chaotisch effect geven. Ik heb er voor gekozen om van elke shoot ongeveer 10 tot 20 foto's te selecteren. Nadeel is dan dat als je van een shoot minder foto's kiest, deze wat ondergesneeuwd raken.

Muziek


De keuze voor geschikte muziek is natuurlijk heel persoonlijk. Ik wilde dat het filmpje wat impact zou hebben, dat het de kijker overtuigt dat ik erg productief ben geweest. Daarbij paste wat mij betreft een enerverend rocknummer of eventueel iets elektronisch dat niet al te ontspannen is maar juist opzwepend.

Aanvankelijk begon ik met een oproep op Facebook. Hierin vroeg ik mensen of zij iemand kenden die in een band speelde of muziek produceerde, die een geschikt nummer voor me had. Hier kwamen wel de nodige reacties op, maar de perfecte match was er toch nog niet.

Via-via kwam ik terecht op de website dig.ccmixter waar een enorme hoeveelheid gratis te gebruiken nummers op staat. Het is echter wel zoeken naar een speld in een hooiberg.

Toen probeerde ik puur op de gok eens om het management van enkele buitenlandse artiesten aan te schrijven om te vragen of ik een van hun nummers mocht gebruiken. Verbazingwekkend genoeg kreeg ik hier heel snel en vriendelijk antwoord op. Ik vertelde gewoon eerlijk waar ik het nummer voor wilde gebruiken, en dat vonden de meeste bands prima. Het is wel slim om even te vermelden wat voor foto's je gaat tonen bij hun muziek, benadruk bijvoorbeeld dat er geen naaktheid, geweld of overduidelijke merken in beeld komen.

Bumper


Als finishing touch is het verstandig om een bumper te maken. Dit zijn één of meerdere slides voor en na de werkelijke video, waarin je aankondigt wat komen gaat en credits geeft aan bijvoorbeeld degene die de muziek heeft gemaakt en contactgegevens van jezelf toont.

In iMovie is hier een simpele optie voor, maar je kunt ook in een ander programma als Photoshop een plaatje maken en dit net als andere foto's in het filmpje monteren. Het is dan natuurlijk wel nodig om het frame een paar seconden in beeld te laten staan.

Wat ik zelf nog lastig vond, en in mijn filmpje niet helemaal geslaagd, is de timing en flow van de foto's, en de afstemming op de muziek. Het is erg gaaf om als de muziek een hoogtepunt bereikt daar ook met de snelheid en soort foto's op in te spelen, maar dat is toch best lastig.

Het resultaat


Hieronder kun je zien wat het resultaat van mijn inspanningen is. Het filmpje is voor mij ook meteen een soort van actueel portfolio van het jaar 2012 dat ik kan tonen om mensen simpel en snel een idee te geven van mijn werk.


Je kunt het filmpje delen via Youtube, Facebook en andere social media, en zo aan veel mensen jouw fotografie laten zien. Ik ben uiteraard erg benieuwd naar jullie meningen en moedig jullie aan om zelf ook eens te proberen een jaaroverzicht te maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Bram Berkien

Over de auteur

Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.

16 reacties

 1. Arie Bruinsma
  Arie Bruinsma schreef op zondag 6 januari 2013 om 23:21

  Leuk artikel, ook omdat je de zoektocht beschrijft naar de het hoe en wat. De software die ik voor het maken van fotoshows voor dit soort doeleinden is Proshow Gold. Dit kun je als fotograaf prima gebruiken om bijvoorbeeld een fotopresentatie van een bruidsreportage te maken.

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 6 januari 2013 om 23:31

  Thanks Arie. Het is nuttig als andere mensen niet de zelfde fouten hoeven te maken die ik maakte, en ik vind het ook wat te veel zelfpromotie om alleen maar mijn filmpje te plaatsen vrolijk Dank voor je tip ook, ik ben er inmiddels achter dat iMovie voor het goed timen van de flow van de foto's met de muziek toch ook tekort schiet.

 3. Robert
  Profiel Robert schreef op maandag 7 januari 2013 om 01:09

  Bram, allereerst respect voor het aangaan van deze klus. Zelf zou ik er absoluut nooit de rust en het geduld voor kunnen opbrengen.

  De video geeft een mooi beeld van je foto-activiteiten, dus de opzet is zeker geslaagd. Misschien halverwege net even iets te veel zwart-wit portretten achter elkaar (lijkt dan net of er veel foto's uit dezelfde sessie inzitten). Maar ik snap ook dat je wilt laten zien dat dit een prominent deel van je foto-werk is.

  Persoonlijk heb ik snel last van een overdaad aan prikkels, daarom vind ik zelf bijvoorbeeld deze video (van een Grieks fotopersbureau) prettig kijken: youtu.be/LkHd4sRC_A8. Wisselend ritme en soms wat langer bij een bepaalde foto blijven, dan kom je als kijker even "op adem".
  En dit Griekse voorbeeld laat overigens ook zien dat het een goed effect geeft heel af en toe wat bewegend beeld toe te voegen. Misschien een idee om gedurende het jaar wat seconden "making of" film te schieten, wat je in zo'n overzicht kan verwerken.

 4. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 7 januari 2013 om 08:02

  Robert, bij dat filmpje hebben ze het met die flow en timing inderdaad al een stuk beter door! Denk wel dat dat weer een factor meer werk vergt. Dat bewegende beeld en behind the scenes zijn ook een goed idee. Overigens vind ik van de andere kant dat filmpje wel iets langdradig, maar dat kan ook met de muziek en mijn jeugdig ongeduld te maken hebben, Facebook-generatie he...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord