Een jaaroverzicht in video maken van je foto's
zondag 6 januari 2013, 22:50 door Bram Berkien | 17.096x gelezen | 16 reactiesOm mensen een idee te kunnen geven van wat ik het afgelopen jaar op fotografisch gebied geproduceerd heb kwam ik op het idee om een compilatiefilmpje te maken. Ik zal de dingen die ik van het maken van zo'n filmpje heb geleerd hier delen.
De inspiratie voor het maken van het jaaroverzicht kwam van Martin Hogeboom. Het voordeel van zo'n filmpje is dat mensen op 'play' kunnen drukken en dan alleen maar hoeven te blijven kijken. Filmpjes spreken vaak toch meer tot de verbeelding dan een lange reeks foto's onder elkaar op een website (of is dit vloeken in de kerk?).
Bovendien kun je een muziekje er bij uitzoeken om het effect te versterken. De filmpjes van Martin Hogeboom vond ik verder ook sterk omdat de foto's elkaar snel opvolgden. Je kunt elke foto dan weliswaar niet erg goed bekijken, maar het komt wel vrij overweldigend over.
Zelf aan de slag
De eerste tip die ik mee kan geven is: het maken van een filmpje kost enorm veel tijd. Degenen die wel eens filmen weten dit waarschijnlijk al wel. Begin dus ruim van tevoren met het selecteren van geschikte foto's, nadenken over een stijl of concept, en bedenken wat voor muziek geschikt zou zijn. Vooral dat laatste kan ook best veel tijd kosten, zeker als je het op de legale manier wilt aanpakken en toestemming wilt krijgen van een artiest.
Je zult moeten kiezen met welke computerprogramma je het filmpje maakt. Ik begon aanvankelijk in Lightroom bij de optie 'Slideshow', maar kwam er achter dat de montagemogelijkheden in deze module toch te beperkt waren. Zeker als je een zogeheten bumper (hierover later meer) wilt toevoegen is Lightroom wat beperkt.
iMovie
Toen ben ik overgeschakeld op het programma iMovie van Apple. Hoewel ook dit programma natuurlijk niet te vergelijken is met professionele videobewerkingssoftware, bood het me voldoende opties. Het enige nadeel is dat je heel kinderachtig alleen maar foto's kunt importeren die in je iPhoto bibliotheek staan.
Dat is nu juist een programma dat je nooit zult gebruiken als je al Lightroom / Aperture / Photoshop gebruikt. Ik moest dus alle foto's die ik wilde gebruiken vanuit Lightroom exporteren als JPG-bestand, vervolgens importeren in iPhoto en pas daarna kon ik ze in iMovie gebruiken.
Selectie
Dan het selecteren van foto's: denk er aan dat je veel foto's nodig zult hebben, afhankelijk van hoe snel je ze elkaar op wilt laten volgen. Voor het flitsende effect is het nodig dat elke foto slechts kort zichtbaar blijft (ongeveer 0,3 seconde). Het aantal foto's zal moeten passen bij de lengte van de muziektrack die je kiest, je zult ongeveer 500 foto's nodig hebben.
Enige afwisseling is daarbij ook wel leuk, maar te veel afwisseling kan een erg chaotisch effect geven. Ik heb er voor gekozen om van elke shoot ongeveer 10 tot 20 foto's te selecteren. Nadeel is dan dat als je van een shoot minder foto's kiest, deze wat ondergesneeuwd raken.
Muziek
De keuze voor geschikte muziek is natuurlijk heel persoonlijk. Ik wilde dat het filmpje wat impact zou hebben, dat het de kijker overtuigt dat ik erg productief ben geweest. Daarbij paste wat mij betreft een enerverend rocknummer of eventueel iets elektronisch dat niet al te ontspannen is maar juist opzwepend.
Aanvankelijk begon ik met een oproep op Facebook. Hierin vroeg ik mensen of zij iemand kenden die in een band speelde of muziek produceerde, die een geschikt nummer voor me had. Hier kwamen wel de nodige reacties op, maar de perfecte match was er toch nog niet.
Via-via kwam ik terecht op de website dig.ccmixter waar een enorme hoeveelheid gratis te gebruiken nummers op staat. Het is echter wel zoeken naar een speld in een hooiberg.
Toen probeerde ik puur op de gok eens om het management van enkele buitenlandse artiesten aan te schrijven om te vragen of ik een van hun nummers mocht gebruiken. Verbazingwekkend genoeg kreeg ik hier heel snel en vriendelijk antwoord op. Ik vertelde gewoon eerlijk waar ik het nummer voor wilde gebruiken, en dat vonden de meeste bands prima. Het is wel slim om even te vermelden wat voor foto's je gaat tonen bij hun muziek, benadruk bijvoorbeeld dat er geen naaktheid, geweld of overduidelijke merken in beeld komen.
Bumper
Als finishing touch is het verstandig om een bumper te maken. Dit zijn één of meerdere slides voor en na de werkelijke video, waarin je aankondigt wat komen gaat en credits geeft aan bijvoorbeeld degene die de muziek heeft gemaakt en contactgegevens van jezelf toont.
In iMovie is hier een simpele optie voor, maar je kunt ook in een ander programma als Photoshop een plaatje maken en dit net als andere foto's in het filmpje monteren. Het is dan natuurlijk wel nodig om het frame een paar seconden in beeld te laten staan.
Wat ik zelf nog lastig vond, en in mijn filmpje niet helemaal geslaagd, is de timing en flow van de foto's, en de afstemming op de muziek. Het is erg gaaf om als de muziek een hoogtepunt bereikt daar ook met de snelheid en soort foto's op in te spelen, maar dat is toch best lastig.
Het resultaat
Hieronder kun je zien wat het resultaat van mijn inspanningen is. Het filmpje is voor mij ook meteen een soort van actueel portfolio van het jaar 2012 dat ik kan tonen om mensen simpel en snel een idee te geven van mijn werk.
Je kunt het filmpje delen via Youtube, Facebook en andere social media, en zo aan veel mensen jouw fotografie laten zien. Ik ben uiteraard erg benieuwd naar jullie meningen en moedig jullie aan om zelf ook eens te proberen een jaaroverzicht te maken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.
16 reacties
-
Arie Bruinsma schreef op zondag 6 januari 2013 om 23:21 | reageer
Leuk artikel, ook omdat je de zoektocht beschrijft naar de het hoe en wat. De software die ik voor het maken van fotoshows voor dit soort doeleinden is Proshow Gold. Dit kun je als fotograaf prima gebruiken om bijvoorbeeld een fotopresentatie van een bruidsreportage te maken.
-
Bram Berkien schreef op zondag 6 januari 2013 om 23:31 | reageer
Thanks Arie. Het is nuttig als andere mensen niet de zelfde fouten hoeven te maken die ik maakte, en ik vind het ook wat te veel zelfpromotie om alleen maar mijn filmpje te plaatsen Dank voor je tip ook, ik ben er inmiddels achter dat iMovie voor het goed timen van de flow van de foto's met de muziek toch ook tekort schiet.
-
Robert schreef op maandag 7 januari 2013 om 01:09 | reageer
Bram, allereerst respect voor het aangaan van deze klus. Zelf zou ik er absoluut nooit de rust en het geduld voor kunnen opbrengen.
De video geeft een mooi beeld van je foto-activiteiten, dus de opzet is zeker geslaagd. Misschien halverwege net even iets te veel zwart-wit portretten achter elkaar (lijkt dan net of er veel foto's uit dezelfde sessie inzitten). Maar ik snap ook dat je wilt laten zien dat dit een prominent deel van je foto-werk is.
Persoonlijk heb ik snel last van een overdaad aan prikkels, daarom vind ik zelf bijvoorbeeld deze video (van een Grieks fotopersbureau) prettig kijken: youtu.be/LkHd4sRC_A8. Wisselend ritme en soms wat langer bij een bepaalde foto blijven, dan kom je als kijker even "op adem".
En dit Griekse voorbeeld laat overigens ook zien dat het een goed effect geeft heel af en toe wat bewegend beeld toe te voegen. Misschien een idee om gedurende het jaar wat seconden "making of" film te schieten, wat je in zo'n overzicht kan verwerken. -
Bram Berkien schreef op maandag 7 januari 2013 om 08:02 | reageer
Robert, bij dat filmpje hebben ze het met die flow en timing inderdaad al een stuk beter door! Denk wel dat dat weer een factor meer werk vergt. Dat bewegende beeld en behind the scenes zijn ook een goed idee. Overigens vind ik van de andere kant dat filmpje wel iets langdradig, maar dat kan ook met de muziek en mijn jeugdig ongeduld te maken hebben, Facebook-generatie he...
-
Elja Trum schreef op maandag 7 januari 2013 om 10:51 | reageer
Wellicht dat je gedurende het jaar alvast foto's kunt markeren zodat de eindselectie aan het einde van het jaar snel gedaan is. Het is inderdaad een mooie manier om te laten zien wat je voor een mooi werk geschoten hebt het afgelopen jaar.
Zelf gebruik ik ook Proshow (Gold) voor het maken van dit type filmpjes. Dat programma werkt prima en zou je in dit geval ook aardig wat controle geven over de timingen. -
wimfoto schreef op maandag 7 januari 2013 om 13:02 | reageer
Zo te zien en te horen gebruikt niet iedereen Photoshop. In CS 6 is het een fluitje van een cent,welk bestand het ook is, waar die ook maar staat (wel op de computer of harde schijf die aangesloten is.)
Film, foto's, tekst, time lapse maak niet uit. Op vimeo noemt er eentje het Hyperlapse speciaal voor de "facebook"-generatie. -
Marco Nedermeijer schreef op dinsdag 8 januari 2013 om 11:54 | reageer
Ik ben een fan van fotografische jaaroverzichten. in zo'n overzicht zie je wat iemand allemaal in dat jaar beleefd en gezien heeft.
Zelf maak ik al jaren een fotografische video. Kost even wat tijd om de juiste foto's uit te zoeken (en je komt weer 'verloren' foto's tegen) en de juiste muziek erbij te vinden.
Dit is mijn jaaroverzicht van 2012.
(enkele andere jaaroverzichten staan ook bij mijn vimeo omgeving) -
Rinus Verheggen schreef op dinsdag 8 januari 2013 om 13:50 | reageer
Als je zo'n filmpje wilt maken is het volgen van de muziek heel belangrijk. Als de foto's in beeld komen op het ritme van de muziek, en wel exact op tijd, gaat het beeld een geheel vormen met de muziek. Dat heb ik helemaal gemist op het voorbeeld filmpje. Met het gratis programma van Wings Platinum (Basic) kan dat uitstekend ook in hoge resolutie. Succes!
-
Miranda schreef op dinsdag 8 januari 2013 om 18:35 | reageer
Ik fotografeer nog niet zo heel lang echt serieus, en het idee van een jaaroverzicht spreekt me erg aan! Wat ik hier allemaal lees is voor mij nog allemaal abstract, maar wie weet komt dat nog. Ik heb in ieder geval genoten van het filmpje! Vooral toen ik de beelden van de Camino voorbij zag komen, want dat staat op mijn lijstje voor dit jaar! Dank voor de inspiratie!
-
Bram Berkien schreef op dinsdag 8 januari 2013 om 19:14 | reageer
Mooi streven Miranda, ik heb die foto's ook met een reden achteraan geplaatst Mocht je nog tips of iets dergelijks nodig hebben voor die reis dan mag je me gerust vragen.
-
Bram Berkien schreef op dinsdag 8 januari 2013 om 19:45 | reageer
Hier staan trouwens nog wat meer foto's van de reis, op volgorde, kun je leuk het veranderende landschap zien. Met een analoge camera geschoten overigens, dat was heerlijk.
-
Philippe schreef op dinsdag 8 januari 2013 om 20:07 | reageer
Hallo iedereen. Ik ben verbaasd over uw werk, ik vind het heel goed gedaan.
Persoonlijk gebruik ik "Picture to exe" om diavoorstellingen te creëren, een echte Rolls Royce op dat gebied en voor mijn muziek is de site van "Jamendo" een uitstekende plaats onder andere. Ik zal er zeker proberen om zo goed te doen. Groetjes, Philippe -
Robert schreef op dinsdag 8 januari 2013 om 21:28 | reageer
@Marco: een mooi, persoonlijk document. Met treffende muziek ook. Natuurlijk met een andere doelstelling gemaakt dan het overzicht van Bram, maar wel iets wat in de toekomst steeds meer waarde voor je zal krijgen.
-
ErikvanRosmalen schreef op woensdag 9 januari 2013 om 06:57 | reageer
Damien Lovegrove heeft ook een indrukwekkend en mooi jaaroverzicht op zijn site staan. Zie hier.
-
Sarina Uilenberg schreef op donderdag 10 januari 2013 om 09:40 | reageer
Erg leuk, zo'n overzicht! Mooi gemaakt, alleen vond ik het toch nét ietsje te snel gaan, ik had vooral in het begin een beetje moeite met focussen en verwerken. Zou er dan voor kiezen om de foto's een fractie langer te laten zien, 0,5 seconde of zo. Maar ik doe het je in ieder geval niet na
-
ria maas schreef op donderdag 10 januari 2013 om 16:33 | reageer
Als echte digibeet ben ik zeer onder de indruk.
Ik tip al mijn bekenden om dit filmpje te gaan zien.
Zelf krijg ik er telkens weer goede zin van!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Laatste goede voornemen van 2022 voor je fotografie
door Nando Harmsen
-
Photofacts Jaaroverzicht 2021
door Elja Trum
-
Photofacts Jaaroverzicht 2019
door Hans van Helden
-
Photofacts Jaaroverzicht 2018
door Hans van Helden
-
Photofacts Jaaroverzicht 2017
door Michelle Peeters
-
Photofacts Jaaroverzicht 2016
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.841 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.