Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper de Graaf

Een portret van Liverpool

donderdag 25 maart 2010, 22:05 door | 6.837x gelezen | 2 reacties

Liverpool. Wie denkt aan die stad denkt ongetwijfeld meteen aan de Beatles, Anfield Road, de Titanic en aan de Ierse Zee. Afgelopen week heb ik, met nog zeven man, vier dagen doorgebracht in Liverpool, gelegen in het westen van Engeland. Een prachtige stad die je in zijn greep krijgt.

Town Hall
Town Hall

Het begon op zaterdagochtend 13 maart. Ik werd om 7:40 opgepikt door een groepstaxi. Om 10:00 stegen we op, om 10:00 (Engelse tijd) landden we op John Lennon Airport. Ik was nog nooit in Liverpool geweest en vooraf wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik ken de verhalen, ik ken de cultuur. Men rijdt links, fietsers zie je er niet en ruim 30% van de bevolking is Iers. Verder is het een havenstad, men zegt dat die meestal grauw en grijs zijn. Eenmaal uit het vliegtuig en op Engelse bodem is dat laatste beeld erg veranderd.

The Albert Dock
The Albert Dock

Liverpool is een mooie stad, die modern en oud goed met elkaar mixt. Het centrum is niet lang geleden vernieuwt en daarnaast kan je de bekende plekken bezoeken zoals St. George's Hall, The Albert Dock (waar de Titanic destijds gebouwd is), Abbey Road, Liverpool Cathedral, de Merseyside, het Adelphi Hotel (wij overnachtten in het Regent Hotel ertegenover, overigens niks vergeleken bij het grote Adelphi), de Townhall, de Walker Art Gallery en natuurlijk een tour met de Yellow Duckmarine.

En dan vergeten we nog de mix aan culturen, met Pakistanen en Indiërs, die allemaal eigenaar lijken te zijn van een snackbar, en het grote Chinatown. Mensen die denken dat Liverpool een grijze, druilerige stad is zoals het beeld van havensteden vaak is, hebben het mis. De industrie en havens van Liverpool zitten aan de andere kant van de stad en tijdens ons verblijf heb ik geen industrie gezien, alleen vanaf de kathedraal zag je in de verte wat liggen.

De mensen in Liverpool zijn daarnaast allemaal hartelijk. De Ierse mentaliteit overheerst eigenlijk. In pubs worden meteen excuses gemaakt mocht er iemand per ongeluk tegen je aan lopen en zelfs in het uitgaansleven zagen wij zelden een opstootje of woordenwisseling.

Liverpool Cathedral
Liverpool Cathedral van afstand

De Liverpool Cathedral is werkelijk prachtig, een rots in de stad. Met een hoogte van rond de 160 meter kijk je over heel Liverpool, waar je ook de industrie aan de andere kant kan zien, met de havens en de Ierse Zee. Let wel op de wind boven. Door middel van kijkgaten is het echter onmogelijk om van de toren afgeblazen te worden.

Liverpool is de stad van de Beatles en muziek is prominent aanwezig. Overal in het centrum vind je pubs en (karaoke)bars. De Smokie Mo's is echt een gezellige tent en verder zijn we nog in The Office geweest en enkele andere clubs. Er is elke dag wel wat te doen en op straat kan je zomaar tegen één of andere kunstvoorstelling aanlopen. Als je een wedstrijd van Liverpool bezoekt is het een tip om naar de Official Liverpool Club Store te gaan in het centrum. Daar vind je echt alles op het gebied van kleding en accessiores en de prijzen vallen mee.

Town Hall van de zijkant
Town Hall van de zijkant

Hoofddoel was de wedstrijd Liverpool - Portsmouth op maandag. We vertrokken vroeg naar Anfield Road per taxi. Daar aangekomen hebben we de spelers zien arriveren (van de hele selectie stak alleen Kuijt vluchtig zijn hand op naar de supporters die een uur stonden te wachten in de kou), daarna gingen we naar de Sandon, het supporterscafé van Liverpool. Eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Met meerdere zalen en vele bars kan je daar bijna verdwalen. De wedstrijd is er ook te zien op groot scherm, dus mocht je geen ticket hebben kan je altijd daar terecht.

De wedstrijd werd met 4-1 gewonnen en wij zaten vooraan op de tweede ring, uitkijkend op The Kop, de fanatieke kern van Liverpool. Ik had mijn telelens mee plus de kitlens met 18mm groothoek. Ik heb enkele mooie foto's van het stadion kunnen maken alleen de wedstrijdfoto's waren vrij plat omdat ze van bovenaf zijn gemaakt.

The Sandon
The Sandon

Liverpool is uitermate geschikt voor een mooie fotografiereis. Met zijn vele historische gebouwen en mix van pubs, galerijen, kunst, cultuur en architectuur kan je je echt uitleven. Eventueel is Liverpool te combineren met Dublin, dat met de boot te bereiken is vanuit Liverpool. Ik had mijn camera uiteraard mee en heb zo'n 400 foto's geschoten. Gelukkig werkte het weer ook mee, met alleen op zaterdag wat bewolking.

Ik ga zeker nog eens terug naar deze stad. In de vier dagen dat ik er was heb ik niet eens alles gezien. Ik heb Abbey Road niet bezocht evenals het Beatles Museum. Daarnaast ontdekten we dinsdag nog een winkelcentrum ten noorden van het centrum, nabij de Odeon Cinema. Dat was zo groot dat we de tijd er niet meer voor hadden om dat door te lopen aangezien onze vlucht in die middag vertrok.

Ik heb altijd al de droom gehad om grote steden te bezoeken van over de hele wereld en die fotografisch te portretteren. Liverpool kan een streep door, de volgende wordt Barcelona. Ik hoop dat ik nog lang niet klaar ben!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

2 reacties

 1. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 07:27  | reageer

  Jaaaa super, die oude industriele steden! De sfeer dat dat ademt is weegaloos. Een paar opmerkingen over je foto's: Sommige staan nèt niet helemaal lekker recht (of schuin). Het is er net tussenin en dat kijkt niet zo fijn (die pilaren van de town hall van de zijkant)en die pub. Ik zou ze persoonlijk onthoekt hebben in Photoshop. Je verliest dan niet veel pixels.
  Ook jammer dat sommige foto's ontsiert worden door geparkeerde auto's. maar daar kun je vanuit de standpunten die jij gekozen hebt niet veel aan doen. Een ander standpunt kiezen of de foto met die drie zwarte auto's net boven de autodaken snijden zodat het meer een panoramaformaat wordt. Slechts suggesties vrolijk Ben benieuwd naar Barcelona!

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 30 maart 2010 om 08:30  | reageer

  Leuk reisverslag, goed leesbaar. En blijf je dromen najagen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord