Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Foodelicious fotografie; taart op de foto

maandag 16 april 2012, 20:34 door | 9.975x gelezen | 14 reacties

Het lijkt de laatste tijd wel een hype aan het worden op Photofacts: foodfotografie! Het artikel van Ton Vingerhoets leverde veel leuke reacties op, en daar deed Elja nog een schepje bovenop met een artikel met daarin 10 tips voor foodfotografie. Zelf ben ik ook een enorme liefhebber van foodfotografie, en wil daarom graag nog een artikel toevoegen aan de foodfotografie reeks.

Het maken van een goede foodfoto het nogal wat voeten in de aarde. Naast de tips die Ton en Elja in hun artikelen geven moet je ook zeker een goede portie geduld hebben! Uit ervaring weet ik dat je soms best lang bezig bent om dé foto te maken die je in je hoofd hebt. De kans is groot dat dan je onderwerp al weer uitgedroogd of verlept is en je weer opnieuw kunt beginnen. Een goede voorbereiding is daarom essentieel bij het maken van een goede foodfoto.

Bedenk goed van te voren wat voor foto je wilt schieten (en welke thema), welk licht je gaat gebruiken en welke andere props je nog gaat gebruiken (borden, bestek, glazen, et cetera). Zelf zet ik bijvoorbeeld bijna de hele setup van te voren klaar. Alles staat dus al op zijn plaats en is qua licht helemaal uitgedacht (en uitgemeten). Je wilt namelijk het product zo vers mogelijk fotograferen, en op deze manier sta je helemaal klaar voor de start.

Strawberrycake
f/5.6 - ISO 100 - statief - 1/13 sec - daglicht, geen flits

Je onderwerp zelf kan ook nog wat tijd in beslag nemen. Kies je voor een redelijk kant en klaar product of ga je echt een gerecht maken en dat op de foto zetten. Bij de laatste keuze moet je namelijk naast het fotograferen ook nog wat gevoel in de keuken hebben. Maar let op: bij foodfotografie hoef je niet perse een extreem moeilijk gerecht te hebben om een mooie foto te schieten.

Ga je echt een gerecht maken dan moet je natuurlijk je voorbereiding wat uitbreiden. De benodigde ingrediënten kopen en het gerecht al zo ver mogelijk voorbereiden. Tip: ga je voor een foto van een bereid gerecht, kook dan bijvoorbeeld je groente een stuk korter dan normaal, dan ziet het er een stuk mooier uit op de foto. Probeer in ieder geval het product zo natuurlijk mogelijk over te laten komen!

Zoals jullie wellicht weten werken de 'echte' foodfotografen met foodstylisten. Foodstylisten maken samen met degene die het gerecht maakt (vaak een echte kok) de hele setting compleet en weten de juiste details toe te voegen op de juiste plaats (of juist weg te laten). Ook beschikken deze vaak over een gigantische verzameling props waarmee je de finishing touch aan je foto kan geven.

Persoonlijk heb ik nog geen shoot met een stylist gedaan, maar dit hoop ik zeker eens te kunnen organiseren in de toekomst (lees je dit en ben je een foodstylist? Mail me dan gerust). Heb je geen foodstylist tot je beschikking dan komt het dus aan op je eigen creativiteit en zal je wat langer bezig zijn met het maken van je foto omdat je wat meer moet proberen.

Dan wat resultaten van een tweetal shoots die ik de afgelopen twee weken heb gedaan. In beide gevallen was het thema desserts en wilde ik gebruik maken van het mooie zomerfruit wat weer ruimschoots te koop is in de supermarkt. Ik beide gevallen heb ik het rode fruit verwerkt in een combinatie met een taart. Nu heb ik deze taarten allebei helemaal zelf gemaakt, je kan natuurlijk ook simpelweg een pak kwarktaart of monchou taart kopen in de supermarkt en dat als basis gebruiken.

Rasberrycake
f/6.3 - ISO 100 - 1.3 sec - statief - daglicht, geen flits


Strawberrycake
f/5.6 - ISO 100 - 1/10 sec - statief - daglicht, geen flits

Voor mij persoonlijk is foodfotografie altijd een enorme leuke uitdaging. Je wilt natuurlijk dat het onderwerp of gerecht helemaal perfect is en daarna wil je ook nog dé foto maken van dat gerecht.
Nu ben ik bevoorrecht met een (enorme) kookachtergrond wat het iets makkelijker maakt, maar laat je daardoor zeker niet afschrikken!

Als laatste wil ik jullie deze niet onthouden: mijn persoonlijke absolute nummer 1 op basis van koken in combinatie met fotografie is Donna Hay. Deze vrouw heeft (helaas, anders was ik er aan keer geweest) in Australië haar kook/fotostudio en maakt echt waanzinnige beelden!

Voor de iPad gebruikers: ze heeft ook een waanzinnige app met interactieve magazine (een aantal zijn gratis, daarna kan je per stuk kopen). Veel plezier met foodelicious fotografie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

14 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 17 april 2012 om 02:03  | reageer

    Het schijnt dat ik met m'n food shoot de aanzet heb gegeven voor een nieuwe trend op Photofacts. Mooie, frisse, yummy foto's Niels! En een lekker groot formaat deze keer.

  2. kidogo
    Profiel  kidogo schreef op dinsdag 17 april 2012 om 08:38  | reageer

    Nou, ik ben jaloers. Jaloers op je kookachtergrond (kan zelf nog geen pannekoek bakken) en ook jaloers op deze mooie platen met niets dan daglicht. Petje af, ik krijg de neiging om naar de bakker te lopen... knipoog

  3. Frits
    Frits schreef op dinsdag 17 april 2012 om 09:33  | reageer

    Dat ziet er smakelijk uit !

  4. silvester
    silvester schreef op dinsdag 17 april 2012 om 13:15  | reageer

    Dat ziet er inderdaad goed uit Niek. Mag ik vragen welk lettertype er gebruikt is op de bovenste foto, 'strawberry cake'? Alvast bedankt!

  5. aefst718
    Profiel  aefst718 schreef op dinsdag 17 april 2012 om 15:52  | reageer

    vraagje waarom is bij het eerste (strawberry cake) en de foto met f/5.6 - ISO 100 - statief - 1/13 sec - daglicht, geen flits in plaats van diafragma f/ 8 of 16. dan krijg je een meer schepte diepte in de foto. dan wort het na mijn mening iets mooier. ik heb absolute geen ervaring in de footfotografie.

  6. pstraathof
    Profiel pstraathof schreef op dinsdag 17 april 2012 om 20:23  | reageer

    Goede reportage, ik ben ook nog in een experimentele fase en weet hoe complex voedselfotografie is. Te meer omdat je met zo vers mogelijke producten werkt, elke kleine afwijking wordt direct afgestraft. Mijn reden om nog even wat te verdiepen in de techniek voordat ik deze tak weer oppak.
    En daar ligt mijn kritieke puntje: op de tweede foto, de derde framboos; daar ligt de scherpstelling. Maar die framboos is verkleurd en deels verschrompeld. En dat moet je nou juist zien te voorkomen. Omdat ik in de voedselbranche werk valt mij dat gelijk op.

    Echter mijn kritiek kun je ook positief opvatten, want deze foto is een voorbeeld van de kwetsbaarheid van de producten die deze tak van fotografie zo complex en moeilijk maken.

    Verdere commentaar: je laat, met deze foto's wel zien dat je met daglicht een schitterend resultaat kan boeken. En dáár trek ik mijn leermomentje uit!
    M.v.g. Paul

  7. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 17 april 2012 om 21:00  | reageer

    Ik heb geen verstand van voedselfotografie maar wat mij opvalt is dat ik aan de aardbeiencake niet kan zien dat het een aardbeiencake is. Het kan ook een schaaltje met stukjes aardbeien zijn. Ook lekker natuurlijk...

    Wat betreft de frambozentaart sluit ik me aan bij de vorige spreker. Dat was ook het eerste wat me opviel aan deze foto. Omdat de framboos in focus niet een perfect exemplaar is, komt het gerecht minder smakelijk op mij over. Juist waar je in het begin van je artikel tegen waarschuwt!

  8. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 17 april 2012 om 22:22  | reageer

    @allen: bedankt voor jullie positieve reacties!

    @aefst718: ik heb mijn favoriete diafragma heb ik hier gebruikt, persoonlijke smaak. vrolijk
    @pstraathof: gelukkig leer ik ook weer van jullie commentaar, ik ga (nog) beter opletten voortaan. vrolijk
    @erik: thx voor de tip!

  9. Erik
    Profiel  Erik schreef op woensdag 18 april 2012 om 01:11  | reageer

    @Niels: je favoriete diafragma? Kan je ook toelichten waarom, want dat is volgens mij waar om gevraagd wordt, om een onderbouwing anders dan smaak knipoog Wat is de reden dat het zo in jou smaak valt..? vrolijk

  10. Niels
    Profiel  Niels schreef op woensdag 18 april 2012 om 17:56  | reageer

    Erik: de scherptediepte is hierbij naar mijn smaak het mooist. Maar dat is echt persoonlijk, een ander gebruikt liever f/22 om alles van voor naar achter scherp te hebben...
    Het blijft toch smaak, waarom vindt ik een Ferrari absoluut niet mooi en jij wel? Omdat ie rood is of door de velgen die eronder zitten?

    Je persoonlijke smaak maakt het beeld - als de fotograaf die de foto maakt - jouw foto. En dat kan je niet altijd met theorie onderbouwen. knipoog

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 18 april 2012 om 23:33  | reageer

    Hoi Niels, we moeten maar weer eens de studio in duiken. Met daglicht is het goed fotograferen, dat blijkt uit veel van jouw food-foto's, maar ik blijf het studiowerk toch ook erg boeiend vinden.
    En inderdaad, diafragma is een persoonlijke keuze. maar het is ook cultuur. In mijn beleving was het Allerhande die brak met het eeuwige 'van voor tot achter scherp' en bleek daarmee trendsettend. Zelf opgegroeid met f16 en f22 was het eerder genoemde Ton Vingerhoets (juist een fan van het tegenovergestelde) die mij bij een foodshoot de waarde van korte scherptediepte liet zien.

  12. PehrG
    PehrG schreef op donderdag 19 april 2012 om 12:06  | reageer

    Goed en informatief, Niels. Dank je. De verwijzing naad de website van mevrouw Hay is nuttig. Ik ervaar de blauwige kleur in haar beelden als aangenamer dat het grijs dat ik zie in de achtergrond van bijvoorbeeld Ton Vingerhoets.

  13. Niels
    Profiel  Niels schreef op donderdag 19 april 2012 om 18:52  | reageer

    @PehrG: thx voor je reactie! Die blauwe achtergrond is haar handelsmerk. Als je een kookboek koopt van haar dan zie je dat blauw overall terug. Het moet wel in de setting passen, op zich heeft iedere achtergrondkleur een doel. Of dat nu grijs, roze of groen is. knipoog
    Ik heb de achtergrond al eens willen kopiëren, maar ik kom niet in de buurt. (nog niet..)

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 20 april 2012 om 03:18  | reageer

    @PehrG
    De witte achtergronden in mijn foodshots is puur functioneel omdat de beelden worden toegepast in een menukaart met witte pagina's. Maar wie weet worden ze geïnspireerd door Mevrouw Hay en wordt het de volgende keer blauw. Persoonlijk vind ik het kil en afstandelijk. Ongetwijfeld een smaakkwestie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord