Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Geen natuurlijk licht en geen flitslicht fotograaf, maar een mooi-licht-fotograaf

maandag 29 mei 2023, 20:10 door | 1.917x gelezen | 2 reacties

Ik gebruik heel veel flitslicht voor mijn portretfotografie. Er gaat niets boven fantastisch licht creŽren op locatie. Meestal voeg ik dit naadloos samen met het bestaande licht. Is dat bestaande licht voldoende, dan laat ik de flitser in de tas.

Ik ben geen natuurlijk lichtfotograaf, geen flitslichtfotograaf, maar een mooi-licht-fotograaf.

Ik ben dol op flitslicht. Je kunt het licht vormen naar je eigen wensen, zonder afhankelijk te zijn van het bestaande licht.

Het liefste meng ik dit samen met het bestaande licht, zodat het een natuurlijke uitstraling is. Je ziet dan niet eens dat er geflitst is. De ideale situatie, dus.

Nando roos strijklicht

Geflitst, of toch niet? Maakt het uit? Als het licht maar mooi is, dat is veel belangrijker, vind ik.

Is het bestaande licht heel erg mooi, dan is er geen flitslicht nodig. Ook al hou ik van het gebruik van flitslicht, ik laat mijn flitsers dan in mijn tas zitten. Het gaat er dan ook niet om dat ik per se flitslicht moet gebruiken. Het enige wat ik wil is mooi licht.

Dat is ook de reden waarom ik mijzelf nooit een flitslicht fotograaf zal noemen. Ik ben ook geen natuurlijk licht fotograaf, of beter gezegd, een bestaand licht fotograaf.

Want daarmee zou ik mezelf teveel beperking opleggen. Ik wil het licht zo mooi mogelijk hebben. Het interesseert me niet zoveel waar het dan vandaan komt.

Nando roos behind the scenes

Als het licht zo mooi op locatie is, vind ik het niet erg dat ik al mijn flitser helemaal voor niets meegenomen heb. Maar is het nodig, kan komen ze gewoon tevoorschijn.

Dus, als ik dan op een locatie ben en het bestaande licht is fantastisch, dan gebruik ik dat. De voorwaarde is, dat ik mijn model neer kan zetten waar ik maar wil.

Want de richting van het licht is heel belangrijk. Komt het licht uit de verkeerde richting, dan moet er een flitser aan te pas komen.

In dit voorbeeld was ik met Roos in een oude fabriekshal. Ik had mijn flitsers meegenomen, want het was immers binnen. Echter, de ramen lieten het zonlicht binnen, waarmee ik een fantastisch licht ter beschikking had. Waarom zou ik dan nog een flitser erbij zetten.

Nando roos portret

Het is heerlijk om met het bestaande licht te spelen. Juist de schaduwen voegen toe, wees er dus niet bang voor.

Ik had tegenlicht ter beschikking, er waren fantastische schaduwen. Er waren silo's waar het licht tussendoor glipte en een prachtige scheiding tussen licht en donker kon vormen. Ik kon Roos op elke plek positioneren, waarbij het aanwezige licht mijn flitser perfect kon vervangen.

Ik wil me niet beperken door zelf opgelegde idealen. Een natuurlijk licht fotograaf is een fotograaf die uit principe geen kunstlicht wil gebruiken.

Een bestaand licht fotograaf wil geen flits gebruiken, zelfs als het licht lelijk van vorm is. Zo zou een zelfbenoemd flitslichtfotograaf altijd flitslicht moeten gebruiken, zelfs als het niet nodig is.

Nando roos portret

Is het bestaande licht mooi, dan gebruik ik dat. Is het bestaande licht niet mooi, dan pak ik de flitser. Ik wil mooi licht, dat is belangrijk. Ik laat me niet leiden door principes.

Ik beperk me niet tot die idealen. Ik wil gewoon mooi licht. Is dat niet ter beschikking, dan voeg ik het toe in de vorm van flitslicht.

In dat opzicht denk ik dat ik me een mooi-licht-fotograaf mag noemen. Hoe denk jij daarover? Leg jij jezelf die beperkingen wel op? Vertel het in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. William Linthout
  William Linthout schreef op woensdag 31 mei 2023 om 14:52  | reageer

  Ik gebruik waar nodig ook heel graag mijn flitsers in combinatie met een paraplu of softbox. Alleen met natuurlijk licht fotograferen is niet altijd mogelijk of geeft niet altijd het gewenste resultaat. Volkomen met je eens.

 2. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zaterdag 3 juni 2023 om 15:36  | reageer

  In de studio gebruik ik flitslicht. Buiten maak ik het liefst gebruik van het natuurlijke licht, eventueel gebruik ik daarbij reflectieschermen. Ik prefereer het natuurlijke licht.
  @ Nando, ik citeer: 'Ik beperkt me niet tot die idealen.' Valt jou hierbij niks op?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord