5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Ton Vingerhoets

Guangzhou New Town night shoot

woensdag 7 maart 2012, 20:43 door | 6.322x gelezen | 12 reacties

Enkele weken geleden schreef ik over mijn Beijing night shootings in de barre kou. Kort daarna ben ik afgereisd naar het zuidelijk geleden Guangzhou waar het qua temperatuur een stuk aangenamer was. Guangzhou is de hoofdstad van Guangdong Province en met een populatie van zo'n 13 miljoen de derde grootste Chinese stad. Guangzhou ligt aan de Pearl river op een kleine 120 kilometer afstand van Hong Kong. Het is de runner up city van China dat zich in een sneltreinvaart ontwikkelt.

Het was alweer een jaar of twee geleden dat ik er voor het laatst was en ik ben verrast door het nieuwe centrum, ofwel Zhujiang New Town, met z'n indrukwekkende architectuur. De opdracht was om daarvan spectaculaire foto's te maken. Ik heb het over de 600 meter hoge Canton Tower (Mark Hemel, Barbara Kuit), Guangzhou Opera House (Zaha Hadid architects), Guangdong Museum (Rocco Design architects) en het 440 meter hoge IFC, International Financial Center van Wilkinson Eyre.

Maar laat ik ook het Asian Games Stadium niet vergeten dat op een steenworp afstand van het Opera House in de Pearl rivier ligt. Zoals ik hiervoor al opmerkte was de temperatuur er aangenaam maar de constante regenbuien vormde een probleem. Overdag was de stad in een nevel gehuld wat geen ideale omstandigheden zijn om architectuur te fotograferen. Dus 's-avonds erop uit. De eerste domper was dat het Opera House s'nachts onverlicht is en er uitziet als een soort stealth bomber.

Ook het Guangdong Museum oogt op de meeste plaatjes wat spannender dan in werkelijkheid. Maar ja, de opdracht was spectaculaire foto's te schieten van Zhujiang New Town of het nou regent of niet. Dat is me wel gelukt maar niet zonder kunst en vliegwerk. Tussen de regenbuien door heb ik er vier avonden op een rij gefotografeerd. Een aantal foto's moesten opnieuw worden geschoten vanwege onvermijdelijke regendruppels op de lens. Want dan valt er van een foto niks meer te maken.

Tegen mijn verwachting in was het Asian Games Stadium eigenlijk het meest fotogenieke gebouw, met name door zijn fantastische verlichting die zo'n beetje alle kleuren van de regenboog laat zien. Na een dag of vier was ik behoorlijk moe van de afstanden die je loopt om het enorme gebouw van alle kanten te fotograferen. Want het kost gewoon veel tijd om de ideale invalshoeken te vinden. Google Earth is zeker een prachtig hulpmiddel maar je moet het toch gewoon ter plaatse bekijken.

Veel rust kreeg ik niet na de afmattende shoot in Guangzhou want direct erna ben ik naar Shandong Province gereisd waar ik onder andere Qingdao Port heb gefotografeerd. Dat is een van de drukste havens ter wereld met een gigantische containerterminal. Enfin, terugkijkend ben ik tevreden met de resultaten van Guangzhou. Ik moet nog flink wat materiaal bewerken maar bijgaand zien jullie een serie van de beste shots. Anders dan de Beijing CBD skyscrapers maar beslist niet minder!

600 meter Canton tower at night
Foto 1.

Asian Games Stadium at night
Foto 2.

Guangzhou IFC, International Financial Center
Foto 3.

Asian Games Stadium with Canton Tower
Foto 4.

Asian Games Stadium reflected in the water
Foto 5.

Illuminated Asian Games Stadium
Foto 6.

 Asian Games Stadium reflected in the water
Foto 7.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. LJB Fotografie
  Profiel LJB Fotografie schreef op woensdag 7 maart 2012 om 22:04

  Woow. Ondanks dat het donker is, is het toch nog een kleurrijke serie. Erg mooi. Waar vind ik zoiets in Nederland??

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 7 maart 2012 om 23:38

  Wat een mooi lichtspel!

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 8 maart 2012 om 09:49

  Jeetje wat een prachtige serie. Deze zullen volgens mij goed overkomen bij je klanten. Het is een mooi kleurijk geheel met prachtige reflecties. Schitterend!! Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is wat meer achtergrondinfo, welke lenzen, exif waarden. Statief (vanzelfsprekend) en scherptestelling via Live View met zoom heb ik al ingecalculeerd. Maar alleen als je tijd hebt Ton!

 4. marcopaint
  Profiel marcopaint schreef op donderdag 8 maart 2012 om 11:52

  Wat mooie scherpe plaatjes weer. Klasse! Ik ben van plan om binnenkort naar Landschaftspark Duisburg-Nord te gaan, waar mooie lichtspectacel te zien is in een oude vervallen industry terrein. Heb je nog tips om uitgebeten lichtvlekken te voorkomen? Je hebt te maken met alle kleuren neon verlichting.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord