Ton Vingerhoets

Hoe fotografeer je een wolkenkrabber

woensdag 11 november 2009, 20:18 door | 11.477x gelezen | 31 reacties

How to photograph a skyscraper, vroeg ik me af na een telefoontje van SOHO China. De opdracht luidde een wervende fotoserie te maken van hun nieuwe project in Shanghai ofwel een skyscraper met de naam Exchange Building. Na een decennium succesvolle projecten in Beijing en elders in China wilde men voet aan de grond krijgen in Shanghai. Dit is SOHO's eerste en belangrijke project in deze stad.

Shanghai is een totaal andere stad als Beijing en zal daarom ook een andere marketing en communicatie noodzaken lijkt me. Enfin, voordat ik met mijn Shanghai verhaal aftrap eerst even een introductie van SOHO China.

SOHO China
Het echtpaar Zhang Xin en Pan Shiyi richtte in 1995 'Beijing Redstone Industry', op, de voorloper van de huidige projectontwikkelingsmaatschappij SOHO China. SOHO staat feitelijk voor 'Small Office Home Office' en was het concept van Zhang Xin en Pan Shiyi die lang geleden de opkomst van het internet-tijdperk voorzagen en daarmee de behoefte aan betaalbare flexibele kantoorunits met mutlifunctionele eigenschappen.

Sindsdien is het hard gegaan en is SOHO het symbool van het nieuwe Beijing geworden. Vanaf 1999 zijn ze in China de ongeslagen marktleider als het gaat om absolute verkoopcijfers en dat is gezien de moordende concurrentie een prestatie van formaat. Wat SOHO uniek maakt is dat ze uitsluitend werken met (internationale) gelauwerde architecten en hun projecten baanbrekend zijn als het om architectuur gaat. Hun beleid spreekt van visie en durf.

Exchange Building


Exhange Building
Het probleem met de Exchange Building is de lokatie. Zoals in alle grote Chinese steden is er ook in Shanghai een flinke densiteit per vierkante meter in het Central Business District. De Exchange Building is als het ware ingebouwd door laagbouw dat niet direct bijdraagt aan de esthetiek van het geheel.

Dat maakt het fotograferen van zo'n hoge kantoortoren al meteen lastig. De eerste dag heb ik de tijd genomen om de hele wijk te verkennen op zoek naar geschikte invalshoeken om het gebouw toch vooral goed te kunnen fotograferen. Het gebouw zelf is erg fraai qua opzet. Een ruime entree met een zeer smaakvolle aankleding en een zee van licht.

Dat laatste is een probleem want invallend daglicht creŽert erg harde contrasten dat snel voor overbelichte partijen in je opnames zorgt. De briefing van SOHO was onder meer een aantal spectaculaire night shots van de skyscraper. In samenspraak met het Exchange Building management was daarvoor de toegang geregeld tot het dak van een buur-skyscraper.

Centrum van Shanghai


Night shots
Eenmaal op dat dak was het genieten van de ongelooflijke Shanghai Skyline. Er wordt vaak gezegd dat vooral Shanghai het uithangbord is van China's nieuwe welvaart en dat kan ik beamen. De stad is ronduit spectaculair en een lust om te fotograferen. Maar goed, op het dak was het werken geblazen want de tijd was krap. De harde wind speelde parten en ik moest beschutting zoeken wilde ik bewegingsonscherpte voorkomen.

De night shots op het dak heb ik gemaakt met de Canon EF 17-40mm f/4L en EF 50mm f/1.4 II waarbij vooral de laatste lens uitblinkt als het om scherpte en detaillering gaat. In mijn artikel De ultieme groohoek heb ik al gewag gemaakt van mijn onvrede met de EF 17-40mm f/4L. Alhoewel er binnen de 20-28mm f/8-f/11 range redelijke resultaten mogelijk zijn. Na de rooftop-shoot ben ik om het Exchange Building gelopen en heb vanuit verschillende invalshoeken foto's gemaakt.

Shanghai Skyline


Interieur
Zoals gezegd is het interieur van het Exchange Building smaakvol. Mijn shooting heb ik vooral geconcentreerd op de entreehal en mock-up room. Vanwege het invallend daglicht besloot ik het interieur uitsluitend te schieten met exposure fusion. Ondanks deze toch effectieve techniek heeft de nabewerking behoorlijk wat tijd gekost. Met het eindresultaat ben ik niet ontevreden alhoewel de Canon 40D in combinatie met de EF 17-40mm f/4L te wensen overliet als het om groothoek gaat.

Met mijn huidige Canon 5D mark II was het resultaat waarschijnlijk beter geweest. Het exterieur was daarom ook geen gemakkelijk opgave. De krappe ruimte rondom het gebouw beperkte me in de afstand. Ook de weersomstandigheden spelen bij zo'n shoot een allesbepalende rol en gelukkig waren de weergoden me goed gezind. In Shanghai hangt vaak een nevel over de stad met uitgebleekte luchtpartijen dat harde contrasten teweeg brengt. Ook in China is een blauwe hemel helaas niet op bestelling leverbaar..

Commercial top areas
Chinezen houden van improviseren. Na de enerverende Exchange Building shoot werd ik door de SOHO manager gebeld met de vraag of ik niet langer in Shanghai kon blijven om een aantal commercial top areas te schieten. Men voorzag de behoefte aan beeldmateriaal met het oog op de marketing en communicatie rondom de SOHO Shanghai entree.

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd en heb ik mijn shoot met een week geprolongeerd. De briefing was daarentegen wat vaag: 'Zoveel mogelijk life-style foto's met gebouwen en eigentijds publiek'. Gelukkig ken ik de SOHO-mensen al wat langer en begreep ik wat men voor ogen had.

Stadsbeeld


Ondanks dat ik in het verleden verschillende shootings in Shanghai heb gedaan moest ik de nodige research doen en heb ik met gebruik van onder andere Google maps de betreffende lokaties in beeld gebracht. Shanghai is met ruim twintig miljoen inwoners een gigantische stad en ook deze lokaties zijn enorm van omvang. Wil je de juiste shots maken dan zit er niets anders op dan te voet zo'n wijk uitkammen.

Het probleem daarbij was de verzengende hitte. Dat zijn we in Beijing ook wel gewend maar de luchtvochtigheid in Shanghai maakt het bijna ondraaglijk om dagelijks acht tot tien uur rond te sjouwen met een (zware) fototas en equipment en toch scherp te blijven. Veel stops en liters water zijn dan noodzakelijk. Ook had ik warempel een paar dagen fantastisch weer met voor Shanghai vrij zeldzame blauwe luchten en Hollandse wolkenpartijen. Nodeloos te vertellen dat dit meteen kleur geeft aan je shots en de zaak zoveel levendiger maakt.

Vooral 's nachts zijn deze shopping areas met een zee van licht en kleurrijke neonreclames een uitdaging voor een fotograaf. De omgeving inspireerde me te experimenteren met motion blur wat vaak iets bijzonders aan je foto toevoegt. Vooral in het schemergebied kun je mooi gebruik maken van langere sluitertijden dat een helder belichte omgeving en gebouwen oplevert in combinatie met bewegende objecten in motion blur. En natuurlijk 's nachts kun je met deze techniek speactaculaire foto's maken van de niet aflatende stroom auto's.

Straatbeeld


Shanghai bruist en het is een geweldige ervaring om de stad te fotograferen. Een week in deze Chinese metropool geeft je als het ware een boost energie waardoor je accelereert. Ondanks dat Nederland voller wordt kennen wij deze dynamiek niet. Ons land heeft een totaal andere dimensie dat ook zeker zijn charmes heeft. Zo nu en dan mag ik er graag een vakantie doorbrengen, van stilte genieten en mooie leegtes in Zeeland fotograferen..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

31 reacties

 1. Jaap
  Jaap schreef op woensdag 11 november 2009 om 22:11

  Heel mooie foto's. Inderdaad een fotogenieke stad.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 11 november 2009 om 23:02

  Goede morgen Ton, fotograaf aan de andere kant van de wereld. Ik heb jouw verslag met plezier gelezen. Enige jaloezie kan ik niet onderdrukken. Wat een dynamiek!

  Voor dergelijk werk moet je inderdaad veel voorwerk doen en de goede posities vinden (of regelen).

  Volgende keer shots met de full-frame?

 3. tonv
  tonv schreef op donderdag 12 november 2009 om 00:08

  @EdC
  Bedankt voor je reactie Ed. Inderdaad schiet ik momenteel full frame en geeft de groothoek 'n extra dimensie aan dit soort fotografie. Het is een privilege dat ik de dynamiek van de Chinese samenleving mag vastleggen. China is een bijzonder fotogeniek land!

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 12 november 2009 om 07:07

  Echt een mooi artikel en waanzinnige foto's! Lijkt me erg cool om in zo'n stad zulke foto's te maken, en dan zeker zo'n rooftop-shoot!
  Je zou gelijk afreizen.. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord