100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Holland gezien door een Chinese bril

zondag 7 maart 2010, 23:59 door | 9.493x gelezen | 17 reacties

Zoals de meesten van julie inmiddels weten woon en werk ik in Beijing. Vijf jaar geleden besloot ik Nederland voor China te verruilen. Aanvankelijk was het mijn bedoeling er een 'sabbatical year' te houden maar om meerdere redenen ben ik er gebleven. De afgelopen jaren ben ik gewend geraakt aan de totaal andere omgeving. China is een prachtig, fotogeniek land waar je als fotograaf niets tekort komt. Op mijn vele reizen heb ik al aardig wat van China gezien en gefotografeerd.

Sowieso blijf ik onlosmakelijk verbonden met Nederland waar ik ben geboren en getogen. Vorig jaar was het dan zover; samen met mijn Chinese vrouw Sonia ging ik op vakantie in Nederland. Ik had haar al een en ander verteld over Nederland maar natuurlijk wilde ze het met eigen ogen zien. Wanneer ik het hier over Nederland heb komen Chinezen met de onvermijdelijke cliche's op de proppen zoals klompen, molens, tulpen, voetbal en niet te vergeten het Amsterdam Red Light District.

Den Haag


Dorpse allure
Het is verbazingwekkend hoe je Nederland ervaart wanneer je er al lang niet meer woont. Ook schiet ik in de lach als ik lees dat dat Nederland onderhand vol is. Beijing heeft ruwweg de oppervlakte van de Provincie Utrecht en telt 22 miljoen inwoners. Vergeleken met Chinese geurbaniseerde gebieden (Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen) heeft Nederland een dorpse allure. Wanneer we uitgestorven plattelandsdorpjes inreden vroeg Sonia waarom er geen mensen te zien waren.

De Wolkenfabriek
Wat mij meteen opviel is de majestueuze Nederlandse wolkenpartijen. Het lijken tot leven gekomen schilderijen van onze oude meesters. De enige plek waar ik dat in China ben tegengekomen is op de grens van de provincie Yunnan en Tibet. Veelal heb ik in Nederland gefotografeerd met een verstelbare polarisatiefilter waar je luchtpartijen mee kunt benadrukken. De weersomstandigehden waren over het algemeen geweldig en dan is Nederland toch echt een prachtig land moet ik zeggen.

Amsterdam


Amsterdam
Na de oh zo gezellige familie- en vriendenbezoeken zijn we naar Amsterdam getogen. In mijn Beijing vriendenkring van expats staat Amsterdam hoog aangeschreven vanwege zijn liberale en artistieke klimaat. Het historische hart met zijn vele grachten en prachtige 17e eeuwse architectuur is werkelijk een lust voor het oog. En laat ik het rijke aanbod van bezoekwaardige musea niet vergeten. Ook hebben we de Chinese keuken van het drijvende Sea Palace geprobeerd en dat was echt top!

Den Haag
Het Haags Gemeentemuseum is een van mijn favoriete Nederlandse musea. Na ons bezoek hebben we een wandeling gemaakt door Den Haag. Sonia merkte op dat het Haagse publiek in haar ogen anders overkwam dan het Amsterdamse. En dat snijdt wel hout want er wordt wat meer geflaneerd heb ik het gevoel. Vanzelfsprekend hebben we het Binnenhof niet overgeslagen. Toen ik vertelde dat daar onze regering zetelde merkte Sonia op dat het er klein maar wel heel erg gezellig was.

Scheveningen


Zeeuws Vlaanderen
Zeeland heeft op Sonia een enorme indruk gemaakt. Ze vond Amsterdam geweldig maar de serene rust van het vlakke, groene Zeeland met zijn pittorekse dorpjes heeft haar hart gestolen. Het is een typisch landschap dat met niets in China is te vergelijken. Vooral Veere, Middelbrug, Zierikzee en Dreischor moet je gewoon gezien hebben. In de oude haven van Zierikzee was een unieke verzameling antieke schuiten te zien. Veel van de oude dorpskernen verkeren in een prima staat.

Noord Brabant
Ondanks dat Noord Brabant weer totaal anders is heeft het ook van die prachtige dorpjes met oude kerken als overblijfsel van het Roomse leven. Vooral Heusden, Oirschot en Oisterwijk zijn top. De Oisterwijkse Oude Lind met zijn terrassen is 's zomers een absolute must. Als Musea stonden het Eindhovense Van Abben, De Pont en Textielmuseum in Tilburg op onze lijst. We hebben daar nog net het staartje van de Tilburgse kermis mee kunnen maken wat een belevenis was.

Kinderdijk


Frietje met
We zijn niet anders gewend dan dagelijks Chinese kost te eten waar ik helemaal dol op ben. China heeft een eetcultuur die je nergens ter wereld tegenkomt. Op elke straathoek is een restaurant(tje). Daarom was ik helemaal verrast dat Sonia op slag verzot was op het oerhollandse frietje met. Tijdens onze rit door Brabant hebben we in Baarle Nassau Belgische chocolade gekocht en jawel: een Belgisch frietje met (mega zak patat) gegeten dat voor Sonia een onvergetelijke (culinaire) ervaring was.

Holland gezien door de Chinese bril
De afgelopen jaren ben ik zo geverchineesd dat ik een andere visuele waarneming heb. Zodoende heb ik Holland voor het eerst door een Chinese bril gezien en dat is een bijzondere ervaring. Wanneer ik mijn vaste ochtendritueel begin met koffie en het Nederlandse nieuws schud ik wel eens mijn hoofd over wat er gaande is. Maar hoe dan ook, het land heeft er voor mij een dimensie bij gekregen. Nu ik in China woon ben ik als 'jongen van de gestampte pot' trotser op mijn vaderland geworden!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

  1. Vaans
    Profiel Vaans schreef op maandag 8 maart 2010 om 01:23  | reageer

    Dit vind ik nu eens een prachtig artikel! Heel leuk om te lezen hoe jij het nu anders ervaart. We willen allemaal naar het buitenland omdat je daar mooiere foto's kunt maken. Maar dat is waarschijnlijk meer omdat we het mooie in ons eigen land niet meer zien. En ondanks dat het idee van een liberaal klimaat waarschijnlijk helaas zal veranderen, laat je ons toch even zien dat het een leuk landje kan zijn.
    En dan ben je nog niet eens in de mooiste provincie geweest! Kun je nagaan! vrolijk

  2. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 8 maart 2010 om 07:12  | reageer

    Leuk artikel, Ton. Aardig om te lezen hoe een verchineesde NL'er als jij het nu ervaart. De passage over het frietje met is verbazend. Ik heb soms wel eens het idee dat je die alleen maar in NL en BE tegenkomt.

  3. Leo
    Leo schreef op maandag 8 maart 2010 om 07:25  | reageer

    Mooi verhaal en mooie foto's. Met name de scherpte en de blauwe "Nederlandse" wolken in Amsterdam.

  4. Anja
    Anja schreef op maandag 8 maart 2010 om 07:27  | reageer

    Een prachtig artikel met evenzo foto's heb er van genoten, vooral de foto van het gemeente museum vind ik erg mooi, mijn kleinzoon is ook gek op het museum en toen hij er voor het eerst kwam hij was toen 4 jaar noemde hij het het burgemeester museum want "de burgemeester is toch de baas van de gemeente" zei hij toen ik hem corrigeerde, dus bij ons wordt het nog steeds het burgemeester museum genoemd.

  5. ZeeuwsMeisje
    ZeeuwsMeisje schreef op maandag 8 maart 2010 om 07:49  | reageer

    Hey Ton,
    Wat een geweldig leuk artkel. Foto's zijn mooi genomen.
    Kortom... Leuk om te zien hoe jullie ons kikkerland door de Chinese bril ervaren.
    Ik herken wel iets van je gevoel, want nu ik in Flevoland woon zie ik weer hoe mooi het in Zeeland is. Als ik Blof o de radio hoor, dan heb ik daar een Zeeuws gevoel bij en zing ik lekker mee.
    Vind het leuk om mijn gezin de mooie plekken van Zeeland te laten zien.

    Zo' n gevoel lees ik ook bij jouw artikel terug.

    Take care! X

    Groetjes Mar.

  6. Johan P.
    Profiel Johan P. schreef op maandag 8 maart 2010 om 09:59  | reageer

    Leuk artikel Ton. Je zou columnist moeten worden (in feite ben je dat al knipoog
    Ikzelf ben als koopvaardijofficier over de 6 continenten gezworven en iedere keer als ik thuis kwam bekeek ik Nederland weer met dat 'speciale' gevoel. Echter duurde dat hooguit 1 dag, want je was hooguit 5 maanden weg en daarna weer (echt) thuis.
    Leuk om te lezen hoe anderen dat ervaren.

    Groet,
    Johan

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 8 maart 2010 om 10:00  | reageer

    Hoi Ton. Als je fysiek afstand neemt van een onderwerp, dan zie je de schoonheid beter. Dat geldt voor alle fotografen. Ik zie nu ook meer in mijn oude woonplaats, dan toen ik daar woonde.
    Ik heb met veel plezier jouw verhaal gelezen. Prachtige foto's met een kleur, scherpte en diepte die ik inmiddels van jou gewend ben. Er één als topper benoemen doet de andere tekort.

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 8 maart 2010 om 15:48  | reageer

    Iedereen heel erg bedankt voor de lovende reacties!

    @Anja
    Het 'burgemeestermuseum' vind ik zo gek nog niet! Het Berlage gebouw heeft in ieder geval de standing om die naam te dragen.

    @Johan P.
    Het bloggen geeft me ongekend plezier. Een column voor een kwaliteitskrant is iets waar ik zo nu en dan wel eens van droom...

    @EdC
    Een waarheid als een koe! Wanneer schoonheid te manifest is neem je het niet meer waar. Tijdelijk afstand nemen en je ogen gaan weer open.

  9. Niels
    Profiel  Niels schreef op maandag 8 maart 2010 om 17:10  | reageer

    Zo zie je maar weer hoe je dingen kan waarderen! Ik betrap me erop dat ik vaak te snel over het mooie Nederland heen kijk..

    Ton: prachtig artikel en leuk om zo weer even een "echte" Nederlander te voelen. vrolijk

  10. discocandy
    Profiel discocandy schreef op maandag 8 maart 2010 om 19:42  | reageer

    Een absoluut heerlijk artikel om te lezen en oh zo herkenbaar.
    Regelmatig mag ik naar Zuid Afrika om daar een aantal weken bij familie langs te gaan.
    (nee niet de apen....)
    Het terugkomen is altijd weer een verrasing. zeker als je de rust van Zuid Afrika gewend bent is de drukte op schiphol verschrikkelijk..
    Op de weg rond Amsterdam een drama.. maar als je dat vergelijkt met sommige steden in China is Amsterdam een provincie stadje.
    Heerlijk verhaal en nu heb ik ook trek in een patatje met!

  11. Tommy
    Tommy schreef op maandag 8 maart 2010 om 20:14  | reageer

    Hoi Ton!!

    Het zal je niet verbazen dat ik nogal chauvinistisch ben aangelegd. Dit artikel heb ik dan ook met gepaste trots gelezen! Ben benieuwd of er ooit nog een vervolg op dit verhaal komt. knipoog Veel succes en vooral veel plezier met al je activiteiten!!

  12. Mark Keppel
    Mark Keppel schreef op maandag 8 maart 2010 om 21:46  | reageer

    Ton,

    Erg leuk stuk! Amsterdam en Utrecht zijn natuurlijk de mooiste steden van Nederland, beide erg bijzonder op hun eigen manier.

    Volgende keer verwacht ik je toch ook te zien op de Veluwese Heide. Want je kan niet heel Nederland in één bezoek doen, maar je mag de Veluwe niet overslaan!

  13. Edward
    Profiel Edward schreef op maandag 8 maart 2010 om 22:24  | reageer

    Leuk stukje Ton. Ik ga juist volgende maand samen met mijn vrouw en dochtertje een viertal weken naar China. Lekker fotograferen en veel leuke dingen zien en lekker eten. Kijk er helemaal naar uit! Heb je nog tips voor in Beijing, want daar beginnen we! Ik ben vooral geïnteresseerd welk deel het beste is van de Muur. Wel met de restrictie dat onze dochter 2,5 jaar is en geen kilometers kan lopen. Hopelijk maak ik net zulke mooie foto's in China als jij van ons vaderland!
    Groetjes Edward

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 04:16  | reageer

    @Tommy
    Deel II kan natuurlijk niet uitblijven gezien de vele reacties.

    @Mark Keppel
    Door tijdgebrek hebben we de helft van Nederland nog niet gezien en de Veluwe gaan een volgnde keer zeker bezoeken!

    @Edward
    April is een prima timing gezien het milde weer. De Badaling Great Wall is de meest toeristische maar ook meest toegankelijke. Verder natuurlijk Tiananmen, Palace Museum (Verboden Stad), Beihai, Houhai, Temple of Heaven en Summer Palace. Als je tijd over hebt natuurlijk de Beijing Hutongs (Houhai meer).

  15. ineke
    ineke schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 16:54  | reageer

    hee Ton,
    mooi om te lezen hoe je nu ons kikkerlandje ervaart...
    volgende keer komen jullie maar ns naar Limburg...knipoog, nog heel veel moois te zien...

    ciao, Ineke

  16. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 17:49  | reageer

    @Ineke
    Dat gaat zeker gebeuren want Maastricht is een van m'n favoriete Nederlandse steden! Hou je op de hoogte...

  17. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 22:52  | reageer

    Erg leuk om te lezen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord