5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Ton Vingerhoets

Holland gezien door een Chinese bril

zondag 7 maart 2010, 23:59 door | 8.614x gelezen | 17 reacties

Zoals de meesten van julie inmiddels weten woon en werk ik in Beijing. Vijf jaar geleden besloot ik Nederland voor China te verruilen. Aanvankelijk was het mijn bedoeling er een 'sabbatical year' te houden maar om meerdere redenen ben ik er gebleven. De afgelopen jaren ben ik gewend geraakt aan de totaal andere omgeving. China is een prachtig, fotogeniek land waar je als fotograaf niets tekort komt. Op mijn vele reizen heb ik al aardig wat van China gezien en gefotografeerd.

Sowieso blijf ik onlosmakelijk verbonden met Nederland waar ik ben geboren en getogen. Vorig jaar was het dan zover; samen met mijn Chinese vrouw Sonia ging ik op vakantie in Nederland. Ik had haar al een en ander verteld over Nederland maar natuurlijk wilde ze het met eigen ogen zien. Wanneer ik het hier over Nederland heb komen Chinezen met de onvermijdelijke cliche's op de proppen zoals klompen, molens, tulpen, voetbal en niet te vergeten het Amsterdam Red Light District.

Den Haag


Dorpse allure
Het is verbazingwekkend hoe je Nederland ervaart wanneer je er al lang niet meer woont. Ook schiet ik in de lach als ik lees dat dat Nederland onderhand vol is. Beijing heeft ruwweg de oppervlakte van de Provincie Utrecht en telt 22 miljoen inwoners. Vergeleken met Chinese geurbaniseerde gebieden (Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen) heeft Nederland een dorpse allure. Wanneer we uitgestorven plattelandsdorpjes inreden vroeg Sonia waarom er geen mensen te zien waren.

De Wolkenfabriek
Wat mij meteen opviel is de majestueuze Nederlandse wolkenpartijen. Het lijken tot leven gekomen schilderijen van onze oude meesters. De enige plek waar ik dat in China ben tegengekomen is op de grens van de provincie Yunnan en Tibet. Veelal heb ik in Nederland gefotografeerd met een verstelbare polarisatiefilter waar je luchtpartijen mee kunt benadrukken. De weersomstandigehden waren over het algemeen geweldig en dan is Nederland toch echt een prachtig land moet ik zeggen.

Amsterdam


Amsterdam
Na de oh zo gezellige familie- en vriendenbezoeken zijn we naar Amsterdam getogen. In mijn Beijing vriendenkring van expats staat Amsterdam hoog aangeschreven vanwege zijn liberale en artistieke klimaat. Het historische hart met zijn vele grachten en prachtige 17e eeuwse architectuur is werkelijk een lust voor het oog. En laat ik het rijke aanbod van bezoekwaardige musea niet vergeten. Ook hebben we de Chinese keuken van het drijvende Sea Palace geprobeerd en dat was echt top!

Den Haag
Het Haags Gemeentemuseum is een van mijn favoriete Nederlandse musea. Na ons bezoek hebben we een wandeling gemaakt door Den Haag. Sonia merkte op dat het Haagse publiek in haar ogen anders overkwam dan het Amsterdamse. En dat snijdt wel hout want er wordt wat meer geflaneerd heb ik het gevoel. Vanzelfsprekend hebben we het Binnenhof niet overgeslagen. Toen ik vertelde dat daar onze regering zetelde merkte Sonia op dat het er klein maar wel heel erg gezellig was.

Scheveningen


Zeeuws Vlaanderen
Zeeland heeft op Sonia een enorme indruk gemaakt. Ze vond Amsterdam geweldig maar de serene rust van het vlakke, groene Zeeland met zijn pittorekse dorpjes heeft haar hart gestolen. Het is een typisch landschap dat met niets in China is te vergelijken. Vooral Veere, Middelbrug, Zierikzee en Dreischor moet je gewoon gezien hebben. In de oude haven van Zierikzee was een unieke verzameling antieke schuiten te zien. Veel van de oude dorpskernen verkeren in een prima staat.

Noord Brabant
Ondanks dat Noord Brabant weer totaal anders is heeft het ook van die prachtige dorpjes met oude kerken als overblijfsel van het Roomse leven. Vooral Heusden, Oirschot en Oisterwijk zijn top. De Oisterwijkse Oude Lind met zijn terrassen is 's zomers een absolute must. Als Musea stonden het Eindhovense Van Abben, De Pont en Textielmuseum in Tilburg op onze lijst. We hebben daar nog net het staartje van de Tilburgse kermis mee kunnen maken wat een belevenis was.

Kinderdijk


Frietje met
We zijn niet anders gewend dan dagelijks Chinese kost te eten waar ik helemaal dol op ben. China heeft een eetcultuur die je nergens ter wereld tegenkomt. Op elke straathoek is een restaurant(tje). Daarom was ik helemaal verrast dat Sonia op slag verzot was op het oerhollandse frietje met. Tijdens onze rit door Brabant hebben we in Baarle Nassau Belgische chocolade gekocht en jawel: een Belgisch frietje met (mega zak patat) gegeten dat voor Sonia een onvergetelijke (culinaire) ervaring was.

Holland gezien door de Chinese bril
De afgelopen jaren ben ik zo geverchineesd dat ik een andere visuele waarneming heb. Zodoende heb ik Holland voor het eerst door een Chinese bril gezien en dat is een bijzondere ervaring. Wanneer ik mijn vaste ochtendritueel begin met koffie en het Nederlandse nieuws schud ik wel eens mijn hoofd over wat er gaande is. Maar hoe dan ook, het land heeft er voor mij een dimensie bij gekregen. Nu ik in China woon ben ik als 'jongen van de gestampte pot' trotser op mijn vaderland geworden!

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Vaans
  Profiel  Vaans schreef op maandag 8 maart 2010 om 01:23

  Dit vind ik nu eens een prachtig artikel! Heel leuk om te lezen hoe jij het nu anders ervaart. We willen allemaal naar het buitenland omdat je daar mooiere foto's kunt maken. Maar dat is waarschijnlijk meer omdat we het mooie in ons eigen land niet meer zien. En ondanks dat het idee van een liberaal klimaat waarschijnlijk helaas zal veranderen, laat je ons toch even zien dat het een leuk landje kan zijn.
  En dan ben je nog niet eens in de mooiste provincie geweest! Kun je nagaan! vrolijk

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 8 maart 2010 om 07:12

  Leuk artikel, Ton. Aardig om te lezen hoe een verchineesde NL'er als jij het nu ervaart. De passage over het frietje met is verbazend. Ik heb soms wel eens het idee dat je die alleen maar in NL en BE tegenkomt.

 3. Leo
  Leo schreef op maandag 8 maart 2010 om 07:25

  Mooi verhaal en mooie foto's. Met name de scherpte en de blauwe "Nederlandse" wolken in Amsterdam.

 4. Anja
  Anja schreef op maandag 8 maart 2010 om 07:27

  Een prachtig artikel met evenzo foto's heb er van genoten, vooral de foto van het gemeente museum vind ik erg mooi, mijn kleinzoon is ook gek op het museum en toen hij er voor het eerst kwam hij was toen 4 jaar noemde hij het het burgemeester museum want "de burgemeester is toch de baas van de gemeente" zei hij toen ik hem corrigeerde, dus bij ons wordt het nog steeds het burgemeester museum genoemd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.381 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord