Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Is LED verlichting in monitoren het wachten waard?

zondag 17 juni 2007, 02:46 door | 14.222x gelezen | 5 reacties

De afgelopen weken valt mijn 19 inch CRT monitor met enige regelmaat even uit. Op een willekeurig tijdstip wordt het beeld als het ware weggezogen en wordt het beeld zwart. Na een aantal seconden komt het beeld weer terug. Dit alles gaat ook vergezeld van onheilspellende science-fiction geluiden. Best indrukwekkend om te zien, maar het lijkt me het begin van het einde in te luiden. Voorzichtig ben ik daarom reeds op zoek naar een waardige opvolger voor mijn monitor.

Het formaat van mijn nieuwe monitor staat al zo goed als vast, dat gaat waarschijnlijk een 24 inch breedbeeld worden met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Aangezien ik een monitor vaak een jaar of vijf gebruik is het tenslotte handig om vast aan de Full HD resolutie te voldoen. Belangrijker is natuurlijk dat het werken met Photoshop op een dergelijke monitor een genot moet zijn. Zoveel ruimte voor je foto en de gewenste toolboxes..

De laatste ontwikkeling binnen LCD monitoren is het gebruik van LED verlichting in het scherm. In de meeste TFT monitoren die momenteel te krijgen zijn wordt gebruik gemaakt van zogenaamde CCFL achtergrond verlichting. Dit zijn langwerpige smalle lichtstaafjes die wat weg hebben van standaard TL verlichting. De TL verlichting heeft een vaste kleurtemperatuur en de helderheid loopt in verloop van tijd (jaren) terug. Het scherm wordt dus steeds minder helder.

De nieuwe LED monitoren beloven een langdurige helderheid bij minder stroomverbruik. Daarnaast is er met LED verlichting een groter kleurbereik te behalen, beter contrast en een grotere lichtintensiteit. Ook kennen schermen met led-technologie snellere reactietijden. De beeldschermen kunnen ook nog platter gemaakt worden dan met de huidige technologie.

Ontzettend veel voordelen dus, maar helaas zijn de LED schermen momenteel nog maar nauwelijks verkrijgbaar en daarbij ook nog erg prijzig. Uiteraard zal dit in de nabij toekomst waarschijnlijk snel verbeteren.

Er bestaan reeds monitoren die gebruik maken van de LED achtergrondverlichting, zoals de Samsung XL20. Ook andere fabrikanten, zoals NEC zijn bezig met LED monitoren. Verwacht wordt dat Apple dit jaar met nieuwe Cinema Display monitoren komt die gebruiken maken van LED. Apple gebruikt reeds LED schermen in hun nieuwste notebooks.

Een alternatief voor de LED monitoren is de OLED technology. Momenteel lijkt de ontwikkeling hierbij echter nog niet zo ver te zijn als bij de LED technology. Ook OLED heeft echter veel voordelen ten opzichte van traditionele TFT monitoren.

Persoonlijk vind ik vooral de verbeterde weergave een belangrijk punt. Ik wil mijn foto's uiteraard zo goed mogelijk kunnen bekijken en bewerken. Voorlopig wacht ik dus nog even af hoe de ontwikkeling van de LED monitoren verloopt. Sparen moet ik tenslotte ook nog even, hopelijk houdt mijn oude CRT monitor het nog een paar maanden uit.

Samsung XL20
Samsung XL20 LED monitor


Bron: Hardware.info

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 17 juni 2007 om 23:34  | reageer

  Geen zin om te wachten op LED monitoren, maar wel de hoogste kwaliteitseisen?
  Volgende maand komt de nieuwe Eizo ColorEdge CG241W beschikbaar. Dit 24 inch breedbeeld scherm zal ook een natuurgetrouwe weergave van je kleuren kunnen geven. Een prijs wordt niet genoemd, maar het zal geen goedkoop scherm zijn.

 2. David
  David schreef op maandag 18 juni 2007 om 08:51  | reageer

  Hallo Elja, bedankt voor je bezoek aan mijn website op blogo.nl. Ik hou jouw website al enige tijd in de gaten. Hartstikke leuk!

 3. Michel van den Hoven
  Profiel Michel van den Hoven schreef op maandag 18 juni 2007 om 17:36  | reageer

  Als het maar wel een Philips wordt knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 18 juni 2007 om 19:00  | reageer

  Volgens mij heeft Philips helemaal geen 24 inch monitoren in het assortiment zitten momenteel. Ik denk dus niet dat het een Philips gaat worden. vrolijk

 5. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 18 juni 2007 om 23:51  | reageer

  Maak nu al weer een tijdje gebruik van 2x V7 21" beeldschermen naast elkaar met een resolutie van 1400x1050, dus 2800x1050 aan bureaublad oppervlak en ben hier zeer tevreden over. De monitoren zijn zeer goed te calibreren met een spider en kosten (hou je vast) € 217,00 per stuk.

  Wij zijn met deze monitoren begonnen na ze gezien te hebben op een beurs en het is werkelijk ongelofelijk hoe goed ze zijn. Snelle reactietijd (<6ms), zeer hoog contrast en, zeer belangrijk, met een hele dunne rand dus twee beeldschermen naast elkaar is ook echt vlak naast elkaar.

  Bij mij was de overweging dat ik twee beeldschermen naast elkaar wilde hebben i.v.m. photoshop en webdesign werk en dat ik niet al te veel wilde uitgeven voor 3 computers en 6 beeldschermen. Dat is op deze manier prima gelukt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord