Koop geen zinloze fotoapparatuur
zondag 15 september 2024, 20:10 door Nando Harmsen | 2.049x gelezen | 9 reactiesFotografie is populair. Dat betekent dat het een bron voor geld verdienen is. Verzin een apparaat of hulpmiddel en beloof wonderen, en er zijn fotografen die het kopen. Waar had ik mijn geld beter niet aan kunnen besteden?
Wil je geld spenderen? Neem fotografie als hobby. Behalve dat camera's en objectieven duur kunnen zijn, bestaan er een oneindig aantal hulpmiddelen. Sommige zijn nuttig, de meeste zijn nutteloos.
Het is zo makkelijk om weer een hulpmiddel te kopen dat wonderen belooft. Niet zelden is het de oplossing voor een niet bestaand probleem. Of het is een goedkoop alternatief waarbij het gezegde "kat in de zak kopen" perfect van toepassing is.
Door de jaren heen heb ik ook veel dingen gekocht die in feite niet nodig waren. Soms was het een goedkope oplossing, wat uiteindelijk niet werkte. Andere keren bleek het compleet nutteloos te zijn. Dat beperkt zich niet tot de digitale fotografie. Ik deed dat al in het analoge tijdperk.
Hier heb ik een aantal dingen die ik ooit gekocht heb, maar wat ik beter niet had kunnen doen. Het is uiteindelijk ongebruikt in de kast verdwenen, verkocht, of gewoon weggegooid omdat het compleet waardeloos bleek te zijn.
1. Grijskaart
Een grijskaart is niet voor de witbalans, hoewel sommigen dat nog steeds denken. Het is voor de belichting. Hoewel een grijskaart zeker kan werken, is het gebruik tegenwoordig alles behalve praktisch. De belichtingsmeter in de camera werkt sneller en vooral gemakkelijker.
2. Lenscalibratie
De gedachte was, het controleren en kalibreren van objectieven zodat ze een zo scherp mogelijk beeld geven. Backfocus, frontfocus, al die soort dingen kunnen gecorrigeerd worden.
Uiteindelijk belandde dit kaartje in de kast. Niet alleen is het gebruik ervan erg lastig, het is niet nauwkeurig genoeg op te stellen.
3. Goedkoop reisstatief
Ik dacht dat een licht en klein statief wel handig was. Dat is ook zo, want zo'n reisstatief is makkelijk mee te nemen. Ik vond een relatief goedkoop statief en kocht het. Dit leek in eerste instantie perfect.
Maar wat bleek, de poten waren moeizaam vast te zetten en het bleek toch niet zo stabiel als verwacht. Uiteindelijk werd het een ergernis in plaats van een plezier om te gebruiken. Dit geldt voor veel goedkope statieven, dus let op.
4. Gorillapod
Ik blijf even bij statieven. De Gorillapod heb ik gekocht om de camera op vreemde plekken te plaatsen. Aan een hek, een boomtak, of waar dan ook. Het was een ellende om het goed en stevig vast te klemmen. Ik heb het nooit gebruikt omdat het niet nodig was om de camera op die plekken te monteren.
Ik heb het uiteindelijk toch een paar keer gebruikt om er een flitser op te plaatsen, wat in principe goed gaat. Maar er zijn eenvoudigere oplossingen voor een flitser. Die werken bovendien beter, en zijn niet zo groot en omvangrijk.
5. Omnibounce
Ze beloven een wereld van verschil in lichtkwaliteit. In werkelijk is het nut zo beperkt, dat het alleen maar in je nadeel werkt. Je stuurt namelijk zoveel licht naar plekken waar je er niets aan hebt, dat het alleen maar meer flitsvermogen kost.
Er zijn beterre oplossingen voor een goede kwaliteit flitslicht. Daar heb je zeker geen omnibounce voor nodig.
6. LED-paneeltjes
Het leek een goed idee, die kleine goedkope lichtpaneeltjes met LEDs. Ze geven licht, maar dit is verschrikkelijk weinig. Bovendien kan het licht niet gevormd worden en geven ze geen constante kwaliteit licht. Nu liggen ze nutteloos in de kast omdat het een ellende is om te gebruiken.
7. Universele L-bracket
Ik kocht een universele L-bracket voor de camera's die ik review. Mijn eigen camera's hebben speciaal voor die camera ontwikkelde L-brackets. Die zijn duur, maar werken perfect. Het goedkope universele L-bracket bleek in 99% van de gevallen onbruikbaar.
Zeker met de kantelbare schermen die veel camera's hebben loopt je tegen problemen aan. Maar ook de bereikbaarheid van een batterijklepje komt soms in het gedrang. Investeer wat meer en het levert veel meer gebruiksgemak en plezier op.
Er is nog veel meer
Er is natuurlijk nog veel meer wat je kan kopen, maar waarvan het nut ver te zoeken is. Zeker de vele crowdfunding dingen zijn iets om voor op te passen. Vaak worden gouden bergen beloofd, maar eindig je met een stukje verguld lood.
Denk aan fototassen waar alles en meer in past. Flitshulpmiddelen, filters, beugels, klemmen, en zelfs statieven. Het lijkt vaak mooier dan het is. Spendeer ook geen geld aan presets voor fotobewerking, of goedkope kabels en laders.
Heb jij dingen gekocht waarvan je achteraf spijt hebt? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Heb je iets gezien waarvan je denkt dat het iets is, maar wil je mijn mening. Ik wil wel even voor je kijken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
9 reacties
-
Mac schreef op maandag 16 september 2024 om 15:33 | reageer
Ik heb een aanvulling op de reisstatief.
Heb zelf 2 goedkope reisstatieven, beide zijn zeer stabiel, ook met zware lensen.
Alleen je moet wel een compromis sluiten, ze kunnen niet hoog, helemaal niet hoog. Dus altijd ergens opzetten, of door je knieen gaan.
En deze werden beide als reis/macro statief beschreven.
Eals je daarop let, kan je goedkoop een goede statief voor op reis kopen.
Koop inderdaad alleen geen goedkope reistatief die tot 150cm of zo gaat, dan zit je inderdaad met een onstabiel on-ding. -
ronald Maas schreef op dinsdag 17 september 2024 om 10:49 | reageer
Dag Nando, eindelijk weer eens een artikel waar zeker een beginnend fotograaf veel van kan profiteren.
Dit soort ervaringen uit de praktijk zijn wat helpt om relevante keuzes te maken uit de overvloed van reclames.
Prima!! -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 17 september 2024 om 11:22 | reageer
Ik had een aantal jaren geleden in een opwelling de laowa supermacrolens gekocht die tot 5x kon vergroten. Foto's van andere fotografen vond ik zo mooi. Ik wilde dat ook gaan doen. Helaas, ik vond het erg moeilijk om mee te werken want ik moest er ook nog eens een macroslede bij kopen. Het handmatig scherpstellen verliep moeilijk. Uiteindelijk heb ik de lens maar enkele keren gebruikt. Een paar maanden nadat ik een R7 heb gekocht heb ik die laowa ingeruild voor de aanschaf van een RF lens die ik inmiddels heel vaak gebruik. Het maken van supermacro's laat ik dan wel aan de echte liefhebbers over. Het is niet nodig om je in elke tak van fotografie te bekwamen.
-
gast schreef op dinsdag 17 september 2024 om 12:07 | reageer
Foto van het statief(3 legged thing, denk ik)vindt je dit echt een rommel reisstatief? is ook niet echt goedkoop.
-
-
Jojo schreef op dinsdag 17 september 2024 om 17:34 | reageer
De GorillaPod vind ik nochtans nuttig.
Niet om ergens aan te bevestigen, wel als klein statief: heeft weinig ruimte nodig op de plaats waar je bv paddestoelen en bloemen wil fotograferen en is heel wendbaar , dit in vergelijking met een gewoon statief -
Nando schreef op woensdag 18 september 2024 om 11:58 | reageer
Ik heb het dingetje al heel wat jaren, en merk dat de poten niet langer voldoende frictie hebben om in positie te blijven. Het kan zelfs geen reportageflitser meer goed houden, laat staan een camera met objectief.
Een goed tafelstatief is een veel betere keuze, vind ik. -
BSNF schreef op dinsdag 17 september 2024 om 18:11 | reageer
Ben al jarenlang (natuur-en landschap) fotograaf en gebruik op mijn drie Nikon DLSR camera’s allemaal een universeel L-bracket van LeoFoto. Voor het ongelofelijke grote prijsverschil dat kan oplopen tot ruim €125,00 per bracket neem ik enig overigens zeer gering ongemak zoals bij het batterij verwisselen op de koop toe. En met compatibele Arca-Swiss statiefkoppen op mijn drie verschillende goede tripods werkt dat perfect samen.
-
Stefanie schreef op woensdag 18 september 2024 om 11:24 | reageer
Voor lenskalibratie heb ik ooit een zelfbouw (vouw) kaart gevonden op internet maar ook daarvoor geldt doe er niks meer mee, een keer geprobeerd en tot de conclusie gekomen dat je met wat vaste objecten in je omgeving je net zo makkelijk kunt kijken of je objectieven een afwijking hebben en als dat zo is dan is naar de reparatiedienst toch de beter optie.
De ledpaneeltjes vind ik persoonlijk helemaal geen zinloze apparatuur, ik gebruik ze regelmatig voor kleine stilleven en macro dingetjes. Onmisbaar in mijn keukentafelsstudio
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Gezond wantrouwen in de beloftes van fabrikanten
door Nando Harmsen
-
Foto apparatuur niet kopen maar huren
door Nando Harmsen
-
Achtergrond aanpassen voor betere foto's
door Elja Trum
-
De grootste rommelmarkt van China
door Ton Vingerhoets
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.