Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Foto apparatuur niet kopen maar huren

woensdag 26 januari 2022, 20:10 door | 2.406x gelezen | 5 reacties

Een nieuwe camera, een tweede camera, een nieuw objectief of een extra flitser. Hoe je het ook went of keert, al die apparatuur is of kan kostbaar zijn.

Een camera kost al snel 1.000 euro of meer. Voor objectieven geldt hetzelfde. Maar waarom zou je kopen? Misschien is huren wel een goede oplossing voor je.

Ik neem je mee naar mijn eerste trouwreportage in het digitale tijdperk. Dat was in de tijd dat ik nog fotografeerde met een Canon EOS 20D, waarbij ik een mooie 70-200mm teleobjectief had met f/2.8 als maximale lensopening, en een 17-85mm objectief dat niet meer licht doorliet dan f/3.5 tot f/5.6, afhankelijk van de brandpuntsafstand.

Nando 2nd camera canon eos20D

Ik had er maar eentje, een Canon EOS 20D. Een tweede was niet nodig, behalve die ene keer voor een huwelijk. Kopen is dan onzin, huren wel. en je kiest direct een geschikt objectief erbij.

Vooral dit laatste objectief vond ik niet geschikt om voor een trouwreportage te gebruiken. Ik moest een 24-70mm hebben met een f/2.8 lensopening. En het liefst ook een extra camera, gewoon voor de zekerheid.

Die wens in vervulling laten gaan zou in die tijd meer dan 2.000 euro gaan kosten, geld dat ik niet ter beschikking had.

In plaats van kopen besloot ik om een extra Canon EOS 20D te huren, samen met een 24-70mm objectief met f/2.8 als lensopening. Ik vond een verhuurbedrijf bij mij in de buurt, en zo gezegd zo gedaan.

De bruiloft kon ik met een gerust hart fotograferen, met twee camera's, elk voorzien van een geschikt objectief voor niet meer dan 150 euro aan huurkosten.

Nando battle 50mm canon(1)

Wil je eens met een extreem kleine scherptediepte gebruiken, maar biedt je eigen objectief niet de mogelijkheid? Huur er dan eentje.

Die tijd is al lang voorbij. Inmiddels heb ik twee camera's en alle objectieven die ik nodig heb voor mijn bruiloften, en alle andere fotografie die ik graag beoefen. Ik gebruik die objectieven ook heel vaak, dus het is prettig om ze bij de hand te hebben.

Toch zijn er momenten dat het prettig zou zijn om een heel ander objectief te gebruiken. Ik denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij je op reis gaat en graag wildlife fotografie wilt doen.

Dan kun je een prachtig 500mm objectief kopen, waarbij je zonder probleem duizenden euro's kunt spenderen. Dat geld is zeker niet altijd ter beschikking.

Nando camerakeuze upgrade

Een dergelijk 800mm supertelobjectief kan ik niet betalen. Ik heb geen 12.000 euro liggen. Maar huren is een goed alternatief. Stel je voor dat je daarmee op safari gaat.

Dat is een goed moment om het huren van een dergelijk objectief te overwegen. Je kunt dan zelfs voor een professioneel objectief gaan, een lens die je normaal gesproken nooit zou overwegen.

Het objectief stelt je in staat om de foto's te maken die je graag wilt, zonder je bankrekening te plunderen of je pensioen eraan op te offeren. Ben je klaar, dan lever je het objectief weer netjes in.

Een objectief is één voorbeeld. Een studio-flitserset is een ander voorbeeld. Voor het geld dat je normaal kwijt zou zijn aan de apparatuur kun je het vaak vele malen huren.

Mocht het dan toch zo zijn dat je de smaak te pakken hebt en mocht blijken dat je de apparatuur zo vaak gebruikt dat het huren niet meer praktisch is, dan kun je altijd nog overwegen om tot aanschaf over te gaan.

Nando fujfilm gfx100(1)

Wil je eens een middenformaatcamera gebruiken, gewoon om te zien of het iets voor je is? Huur er dan een en probeer het een weekend of een weekje uit. Kopen kan altijd nog.

Huren is ook een oplossing om een nieuwe camera uit te proberen. Ook daar zijn de investeringen vaak niet mals, en als je twijfelt of de camera geschikt voor je is kan huren veel duidelijkheid brengen.

Natuurlijk biedt huren ook de gelegenheid om tijdelijk een tweede camera erbij te hebben, zoals ik dat destijds deed. Kies dan wel voor dezelfde, of een soortgelijke camera. Een waarvan je de bediening goed onder de knie hebt.

Kortom, wil je voor de verandering eens een andere camera proberen, een voor jou ongewoon objectief gebruiken, of een keer studioflitsers gebruiken, dan kan huren een goede oplossing bieden. Kopen kan altijd nog.

Heb jij wel eens apparatuur gehuurd? Zo ja, deel dan je ervaringen onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. Betty-Lou Luijken
  Betty-Lou Luijken schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 13:23  | reageer

  Er wordt gesuggereerd dat je het beste een 800 mm lens kunt huren en dan op safari te gaan. Dat raad ik ten sterkste af. Natuurlijk is het mooi om zo'n lens bij je te hebben, maar de kans is groot dat de lens wordt gestolen vooral op de luchthavens. Het enige land in Afrika waar het kan, is Rwanda. Ik heb zelf een 600 mm lens en die kon in een flightcase en goed geseald mee in het ruim. In Rwanda is de kan klein dat je spullen gestolen worden, aangezien daar de pakkans groot is en de straffen niet misselijk. Meenemen als handbagage is niet mogelijk. Het ding is te groot en te zwaar.

 2. Peter
  Peter schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 14:15  | reageer

  Ik ben vele malen op verre reizen geweest, maar had altijd mijn apparatuur in een foto rugzak als handbagage mee. Dit was dan met twee bodies , een 500mm f4 en 70-200 f2.8 plus mug wat spul. Woog wel 12-13 kilo, maar aan de balie doen alsof er niks aan de hand was😁

 3. Betty-Lou Luijken
  Betty-Lou Luijken schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 15:33  | reageer

  @Peter Dat lukt ook wel en dat heb ik ook gedaan, maar de 600 mm f4 lens alleen weegt al 8 kilo zonder flight case of speciale tas. De tas is veel te groot voor de bagageluiken. Bij een 800 mm lens zal dat allemaal een nog groter probleem zijn. Toen ik naar Rwanda was, had ik 23 kilo foto-apparatuur bij me. Dat lukt echt niet met handbagage (LOL)

 4. Peter
  Peter schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 16:25  | reageer

  Klopt, een 800mm gaat niet lukken, maar een leeskoffer met groot Canon er op in het bagageruim... Ik ga het niet doen. Dan de 500mm met 1,4x extender om op 700mm te komen.
  BTW de RF lenzen wegen een stuk minder, maar de prijs is allen maar toegenomen:-(

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 16:55  | reageer

  @Betty-Lou Luijken:
  Ik weet niet wat voor 600mm objectief jij dan hebt, maar dat gewicht van 8 kilogram is wat overdreven. de versie II van de Canon EF 600mm f/4L weegt net geen 4 kilogram. De versie III is 600 gram lichter. De EF 800mm f/5.6 weegt 4,5 kilogram.
  Stop er een body bij van anderhalve kilogram en een 70-200mm van 2 kilogram en het is goed in de handbagage mee te nemen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.053 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord