Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Parijs; de clichés in beeld gebracht

dinsdag 26 juli 2011, 21:43 door | 11.137x gelezen | 14 reacties

In mijn vorige post repte ik al over mijn Europatrip. Nadat we Zurich, Bern en Geneve hadden aangedaan streek ik met mijn vrouw enkele dagen neer in een snikheet Parijs. Zo warm was het er dat we tussen twaalf en drie besloten in het hotel te blijven. Enfin, onze tijd was beperkt en het was mijn vrouw haar eerste kennismaking met de stad; dus besloten we de tourist spots ofwel de clichés maar af te lopen. Geen straf natuurlijk, wel wat voorspelbaar. En natuurlijk ging de camera mee.

Mijn vrouw had hooggespannen verwachtingen van Parijs omdat ik al jaren roep hoe fantastisch het daar is. In het verleden kwam ik er regelmatig maar de tand des tijds begint ook aan Parijs te knagen. Delen van de stad verloederen en achterstallig onderhoud is hier en daar zelfs bespeurbaar op de fameuze Champs-Élysées. De Arc de Triomphe is samen met de Eifeltoren nog steeds het boegbeeld van Parijs. En wat doet dat imposante bouwwerk het goed met zo'n strakke blauwe hemel.

Arc de Triomphe met blauwe hemel
Foto 1


Eifeltoren
Foto 2

Laatst heb ik gelezen dat de Eifeltoren het meest gefotografeerde object ter wereld is. Als ik de horde toeristen, gewapend met point & shoot, daar rond zie struinen geloof ik dat meteen. Ondanks zijn leeftijd is en blijft het toch een ontzagwekkende stalen kolos. En fotogeniek istie ook, zeg nou zelf! Ik heb niet zozeer gezocht naar ludieke invalshoeken maar wilde 'm gewoon in vol ornaat erop hebben. Alhoewel er genoeg van zulke plaatjes zijn kan ik hem misschien zelfs als stock photo slijten.

Louvre
Foto 3

Ook het Louvre stond op de lijst. De exuberante decoratie verwijst naar een rijk Frans verleden. Het majestueuze gebouw is gewoon uniek in zijn soort. En zoals altijd trekt de glazen pyramide met de waterpartijen er omheen een hoop volk. Het weer zat ook mee die dag. Naast groothoekshots heb ik ook details gefotografeerd zoals de jonge held op het stijgerende paard. Een prachtig beeldhouwerk met Rubens-achtige rondingen. En als kers op de pudding de kraai op zijn kop. Leuk gevonden!

Louvre, jonge held op steigerend paard
Foto 4

Mijn vrouw vroeg zich af waar de beroemde kerk stond; jeweetwel, van de gebochelde klokkenluider. Ah, de Notre Dame! In de film lijkt ie trouwens groter (de kathedraal dan) maar dat mag de pret niet drukken. Na een kortstondig buitje brak plots een intens zonlicht door dreigende wolkenpartijen; een mooiere atmosfeer en belichting had ik me niet kunnen voorstellen. Snel heb ik vanuit diverse hoeken foto's gemaakt, met en zonder toeristen en ook ornamenten en een rank torentje en meegenomen.

Notre Dame met toeristen
Foto 5


Notre Dame
Foto 6


Notre Dame, gelevornament
Foto 7


Notyre Dame, toren
Foto 8

De dag erop zijn we met de Thalys naar Brussel gereisd. De signing op het station was op zijn Frans aangebracht waardoor we een half uur voor Piet Snot in de rij stonden voor een kaartje naar London. Ach, vakantie moet een avontuur blijven nietwaar.

Nadat ik mijn vrouw had gekiekt voor de rode Thalys loc ploften we neer in onze stoelen. Een Amerikaan tegenover ons klaagde dat hij zojuist het duurste treinkaartje van zijn leven had gekocht. Het moet gezegd worden: een koopje is het niet!

Volgende aflevering gaat over een fotogeniek Zwitserland met het meer van Geneve als hoogtepunt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

14 reacties

  1. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op woensdag 27 juli 2011 om 11:11  | reageer

    Ton, heb je die vertekening (in bijvoorbeeld 3 en 5) er bewust in gebracht/gelaten? Mij stoort het wat moet ik eerlijk zeggen.

  2. PehrG
    PehrG schreef op woensdag 27 juli 2011 om 11:23  | reageer

    Meestal vind ik jouw erk wel mooi, maar deze serie vind ik matig. In foto 1 en 5 verstoort de groothoekvertekening het plezier. Foto 2 en 3 zijn wel OK. Maar goed, je probeert eens wat en niet alles zal dan goed uit de verf komen.

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 27 juli 2011 om 18:10  | reageer

    Ton, misschien moet je investeren in een tilt-shift lens. vrolijk Foto 5 had je dan wellicht anders gemaakt. Foto 2 is misschien een beetje een geijkte foto van de toren, maar een waardeloze foto is het niet. Als stockfoto kan hij best commerciële waarde hebben. Foto 3 is een prima foto, waar de vertekening mij helemaal niet stoort. Foto 8 vind ik zelf niet zo hel erg bijzonder, maar het is wel een foto die helemaal bij jouw belangstelling voor torenspitsen en koepels hoort.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 27 juli 2011 om 19:03  | reageer

    @Stefan
    Dank je; De Canon EF 17-40 f/4L en EF 135 f/2L

    @Jac Trum en PehrG
    Het groothoekperspectief (17-20MM) heb ik bewust gebruikt omdat ik meende dat het dynamiek zou toevoegen aan de beelden. Ik realiseerde me niet dat dat als storend kan worden gezien maar ik begrijp jullie commentaar. Goed om te horen want dat houdt me scherp om te blijven werken aan goede foto's.

    @EdC
    De Canon EF 24 f/3.5L MKII staat hoog op m'n wish list. Het is een lens die goed past bij m'n werk en stijl denk ik. Als ie in m'n tas had gezeten had ik Foto 5 toch gemaakt op deze manier en niet met de tilt-shift lens vanwege het groothoekeffect dat ik soms (en ook hier) iets vindt toevoegen.

    Foto 2 is inderdaad recht toe recht aan maar daarom niet slecht als stock photo. De meest creatieve shots verkopen als stock doorgaans het slechtst.

    Foto 8 is bedoelt om de exuberante ornamentering in beeld te brengen. Creatief gezien is het inderdaad geen opzienbarende foto.

    Bedankt voor je ractie Ed! Je reactie/kritiek is altijd welkom.

  5. LX
    LX schreef op donderdag 28 juli 2011 om 09:31  | reageer

    Om nog maar een mening over het perspectief toe te voegen: waar de grond in beeld is kan ik me voorstellen dat het als niet optimaal wordt ervaren (foto 3 en 5). Maar in foto 1 en 6 (zonder grond) vind ik het juist weer wel heel gaaf werken, daar voegt het idd dynamiek toe aan de beelden.

  6. gast schreef op donderdag 28 juli 2011 om 09:52  | reageer

    Misschien deze nog eens lezen vrolijk
    Tips voor het maken van mooiere vakantiefoto's.

  7. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 28 juli 2011 om 09:55  | reageer

    @LX
    Je voegt een interessant punt toe aan de perspectiefdiscussie. Zonder de grond werkt het inderdaad anders. Persoonlijk vind ik de 'perspectivische dynamiek' ook het best tot z'n recht komen in foto 1 en 6. Een leerzame uitwisseling! Bedankt voor je reactie.

    @gast
    Da's inderdaad een goeie! Ga ik zeker nog eens doen.

  8. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 28 juli 2011 om 10:42  | reageer

    De titel van je verhaal zegt het al: clichés in beeld. Maar ook nogal cliché-matig in beeld. Eigenlijk vind ik dat wel leuk, het toont dat ik niet de enige ben die er moeite mee heeft om dit soort objecten een originele touch mee te geven.

    Aanvullend op de eerdere commentaren: De enige foto met potentie vind ik nummer 6, vanwege de lucht, het perspectief en de dreiging die ervan uit gaat. Je had wel de drie lantaarns vrij kunnen maken van de achtergrond door een lager standpunt te kiezen. Nu hangen ze net op de rand van het gebouw op de achtergrond en dat is jammer. Een foto die zich leent voor wat extremer shopwerk.

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 28 juli 2011 om 11:12  | reageer

    @Cas van der Voorn
    wil je meer opzienbarende foto's maken van deze objecten dan is tijd een niet te onderschatten factor. De foto's heb ik gemaakt tijdens 'n rondgang en vooral bij de Notre Dame trof ik mooie (licht)omstandigheden. Ik deel je mening dat foto 6 de beste is. De lantaarn op de voorgrond vond ik iets toevoegen maar ik heb in de serie ook identieke foto's zonder. Ik ga er nog 's kritisch naar kijken. Bedankt voor je reactie.

  10. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 17:01  | reageer

    Ach wat is een cliché, ik vind het een mooie serie en Parijs blijft, wat mij betreft, een fotogenieke stad.

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 31 juli 2011 om 00:00  | reageer

    Shutterstock heeft er een aantal van geaccepteerd, zie ik. De echte professionele critici hebben geoordeeld. Gefeliciteerd, Ton.

  12. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 31 juli 2011 om 01:28  | reageer

    @eduardvanmil
    Wat je zegt Eduard, Parijs is en blijft een fotogenieke stad waar een fotograaf zich niet makkelijk verveeld. Ik ga daarom zeker nog eens terug voor meer foto's van andere delen van Parijs! Bedankt voor je reactie.

    @EdC
    Ik was inderdaad blij met de acceptatie door Shutterstcok van meerdere Paris shots. Zij staan bekend als een van de meest kritische als het gaat om de kwaliteit van foto's dus da's een opsteker! Bedankt voor je reactie Ed.

  13. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 1 augustus 2011 om 09:52  | reageer

    Hoi Ton, ik was zo'n anderhalf jaar geleden weer eens in Parijs. Het was zwaar bewolkt en dan is Parijs overdag (behalve bij Centre Pompidou) vooral saai, grijs en grauw. Pas 's avonds wordt het dan mooi, vooral tijdens het blauwe uurtje. Echt geweldig!

    M.b.t. de foto's: over de vertekening is al genoeg gezegd: bij foto 1 vind ik dat niet storend, bij de rest wel. Ik denk dat het uitmaakt of je voor stock schiet (foto's die de massa mooi moet vinden), voor een expositie in een galery of b.v. in opdracht voor de architect van de gebouwen. Ik heb het idee dat je steeds meer de stock kant opgaat Ton, klopt dat? Ik mis de creativiteit die ik in je eerdere foto's wel zag.

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 03:54  | reageer

    @ Liesbeth
    De een vindt de perspectivische vertekening storend, de ander niet. Zo werkt dat bij beoordeling van foto's. Natuurlijk heeft het gebruik van de foto's grote invloed op de manier waarop je fotografeert. Ik probeer creatieve foto's te maken en een deel ervan is misschien geschikt als stock. Misschien is dit niet m'n creatiefste serie maar de Eifeltoren shots verkopen wel als warme broodjes op Shutterstock.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord