Ton Vingerhoets

Parijs; de clichés in beeld gebracht

dinsdag 26 juli 2011, 21:43 door | 9.868x gelezen | 14 reacties

In mijn vorige post repte ik al over mijn Europatrip. Nadat we Zurich, Bern en Geneve hadden aangedaan streek ik met mijn vrouw enkele dagen neer in een snikheet Parijs. Zo warm was het er dat we tussen twaalf en drie besloten in het hotel te blijven. Enfin, onze tijd was beperkt en het was mijn vrouw haar eerste kennismaking met de stad; dus besloten we de tourist spots ofwel de clichés maar af te lopen. Geen straf natuurlijk, wel wat voorspelbaar. En natuurlijk ging de camera mee.

Mijn vrouw had hooggespannen verwachtingen van Parijs omdat ik al jaren roep hoe fantastisch het daar is. In het verleden kwam ik er regelmatig maar de tand des tijds begint ook aan Parijs te knagen. Delen van de stad verloederen en achterstallig onderhoud is hier en daar zelfs bespeurbaar op de fameuze Champs-Élysées. De Arc de Triomphe is samen met de Eifeltoren nog steeds het boegbeeld van Parijs. En wat doet dat imposante bouwwerk het goed met zo'n strakke blauwe hemel.

Arc de Triomphe met blauwe hemel
Foto 1


Eifeltoren
Foto 2

Laatst heb ik gelezen dat de Eifeltoren het meest gefotografeerde object ter wereld is. Als ik de horde toeristen, gewapend met point & shoot, daar rond zie struinen geloof ik dat meteen. Ondanks zijn leeftijd is en blijft het toch een ontzagwekkende stalen kolos. En fotogeniek istie ook, zeg nou zelf! Ik heb niet zozeer gezocht naar ludieke invalshoeken maar wilde 'm gewoon in vol ornaat erop hebben. Alhoewel er genoeg van zulke plaatjes zijn kan ik hem misschien zelfs als stock photo slijten.

Louvre
Foto 3

Ook het Louvre stond op de lijst. De exuberante decoratie verwijst naar een rijk Frans verleden. Het majestueuze gebouw is gewoon uniek in zijn soort. En zoals altijd trekt de glazen pyramide met de waterpartijen er omheen een hoop volk. Het weer zat ook mee die dag. Naast groothoekshots heb ik ook details gefotografeerd zoals de jonge held op het stijgerende paard. Een prachtig beeldhouwerk met Rubens-achtige rondingen. En als kers op de pudding de kraai op zijn kop. Leuk gevonden!

Louvre, jonge held op steigerend paard
Foto 4

Mijn vrouw vroeg zich af waar de beroemde kerk stond; jeweetwel, van de gebochelde klokkenluider. Ah, de Notre Dame! In de film lijkt ie trouwens groter (de kathedraal dan) maar dat mag de pret niet drukken. Na een kortstondig buitje brak plots een intens zonlicht door dreigende wolkenpartijen; een mooiere atmosfeer en belichting had ik me niet kunnen voorstellen. Snel heb ik vanuit diverse hoeken foto's gemaakt, met en zonder toeristen en ook ornamenten en een rank torentje en meegenomen.

Notre Dame met toeristen
Foto 5


Notre Dame
Foto 6


Notre Dame, gelevornament
Foto 7


Notyre Dame, toren
Foto 8

De dag erop zijn we met de Thalys naar Brussel gereisd. De signing op het station was op zijn Frans aangebracht waardoor we een half uur voor Piet Snot in de rij stonden voor een kaartje naar London. Ach, vakantie moet een avontuur blijven nietwaar.

Nadat ik mijn vrouw had gekiekt voor de rode Thalys loc ploften we neer in onze stoelen. Een Amerikaan tegenover ons klaagde dat hij zojuist het duurste treinkaartje van zijn leven had gekocht. Het moet gezegd worden: een koopje is het niet!

Volgende aflevering gaat over een fotogeniek Zwitserland met het meer van Geneve als hoogtepunt.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

14 reacties

 1. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op woensdag 27 juli 2011 om 11:11

  Ton, heb je die vertekening (in bijvoorbeeld 3 en 5) er bewust in gebracht/gelaten? Mij stoort het wat moet ik eerlijk zeggen.

 2. PehrG
  PehrG schreef op woensdag 27 juli 2011 om 11:23

  Meestal vind ik jouw erk wel mooi, maar deze serie vind ik matig. In foto 1 en 5 verstoort de groothoekvertekening het plezier. Foto 2 en 3 zijn wel OK. Maar goed, je probeert eens wat en niet alles zal dan goed uit de verf komen.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 27 juli 2011 om 18:10

  Ton, misschien moet je investeren in een tilt-shift lens. vrolijk Foto 5 had je dan wellicht anders gemaakt. Foto 2 is misschien een beetje een geijkte foto van de toren, maar een waardeloze foto is het niet. Als stockfoto kan hij best commerciële waarde hebben. Foto 3 is een prima foto, waar de vertekening mij helemaal niet stoort. Foto 8 vind ik zelf niet zo hel erg bijzonder, maar het is wel een foto die helemaal bij jouw belangstelling voor torenspitsen en koepels hoort.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 27 juli 2011 om 19:03

  @Stefan
  Dank je; De Canon EF 17-40 f/4L en EF 135 f/2L

  @Jac Trum en PehrG
  Het groothoekperspectief (17-20MM) heb ik bewust gebruikt omdat ik meende dat het dynamiek zou toevoegen aan de beelden. Ik realiseerde me niet dat dat als storend kan worden gezien maar ik begrijp jullie commentaar. Goed om te horen want dat houdt me scherp om te blijven werken aan goede foto's.

  @EdC
  De Canon EF 24 f/3.5L MKII staat hoog op m'n wish list. Het is een lens die goed past bij m'n werk en stijl denk ik. Als ie in m'n tas had gezeten had ik Foto 5 toch gemaakt op deze manier en niet met de tilt-shift lens vanwege het groothoekeffect dat ik soms (en ook hier) iets vindt toevoegen.

  Foto 2 is inderdaad recht toe recht aan maar daarom niet slecht als stock photo. De meest creatieve shots verkopen als stock doorgaans het slechtst.

  Foto 8 is bedoelt om de exuberante ornamentering in beeld te brengen. Creatief gezien is het inderdaad geen opzienbarende foto.

  Bedankt voor je ractie Ed! Je reactie/kritiek is altijd welkom.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.398 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord