Elja Trum

Portretten fotograferen op een beurs

woensdag 14 november 2012, 23:59 door | 7.470x gelezen | 23 reacties

Vandaag ben ik de hele dag op de Credit Expo beurs geweest in Nieuwegein. In opdracht van GGN heb ik daar portretfoto's gemaakt van iedereen die maar wilde bij hun stand. Ruim 500 foto's heb ik vandaag geschoten en inmiddels nabewerkt aan de klant aangeleverd.

De klant had een leuke actie bedacht om wat extra aandacht op hun stand te krijgen. Elke bezoeker aan de stand kon gratis zijn of haar portret laten schieten en krijgt de foto's per e-mail opgestuurd. De insteek was dat je de foto goed kon gebruiken voor je LinkedIn profiel. In ruil voor de foto moesten ze dus wel hun gegevens achterlaten; voor de klant dus direct een mooie manier om aan wat contactgegevens van mogelijk toekomstige klanten te komen.

Dat is trouwens best veel; vijfhonderd portretfoto's in één dag. Gemiddeld heb ik circa vijf foto's per persoon genomen, dus ik heb zo circa 100 mensen vastgelegd. Om te voorkomen dat ik nog weken aan het nabewerken zou zijn heb ik gekozen om een compacte studio op te zetten in de stand.

Studio


Ik had een hoekje van de stand tot mijn beschikking van circa twee bij drie meter. Daarin heb ik twee flitsers en een reflectiescherm geplaatst. Een flitser voorzien van een compacte softbox als hoofdlicht en de tweede flitser om de achtergrond te belichten.

Ggn studioopstelling

Die achtergrond was trouwens een Botero opvouwbare achtergrond van 1,5 bij 2 meter (ingeklapt een platte schijf van circa 60 centimeter doorsnede). Ideaal voor dit soort situaties waarbij je compact alles mee wilt kunnen nemen. Met één wandeling had ik alles vanuit de auto zo op de stand.

Het reflectiescherm heb ik gebruikt om de donkere kant wat op te lichten. Om niet al te platte portretjes te krijgen heb ik er voor gekozen om de softbox met een hoek van 90 graden op het onderwerp te zetten en het reflectiescherm daar recht tegenover. Eén van mijn favoriete manieren om een portret te belichten.

Achteraf gezien had ik overigens nog wel een tweede flitser op de achtergrond kunnen zetten (maar die had ik niet bij me). De achtergrond is nu niet perfect wit. Dat is niet erg, maar was wellicht nog iets mooier geweest.

Eye-fi en iPad


Om de resultaten eenvoudiger en direct te kunnen tonen heb ik de camera draadloos verbonden met de iPad. Dit kan eenvoudig (nouja, het kan ook gedoe zijn om alles werkend te krijgen) met behulp van een Eye-fi kaartje. In mijn Canon 5D mark III zit zowel een Compact Flash als een SD slot.

Door beide sloten gelijktijdig te gebruiken kun je de RAW bestanden wegschrijven naar het Compact Flash kaartje terwijl een kleine Jpeg versie naar de Eye-Fi geschreven wordt. De Eye-fi is door de kleinere bestanden in ene paar seconden klaar met verzenden, maar voor de nabewerking heb ik zo nog wel de volledige RAW beschikbaar.

Dit was de eerste keer dat ik mijn iPad en de Eye-fi zo ingezet hebt, maar voor dit soort opdrachten is het werkelijk ideaal! De bezoekers vonden het erg leuk om hun portret direct op een redelijk groot scherm te kunnen zien. Ook werkt het touchscreen goed om ook even door de foto's heen te bladeren.

Als het even wat rustiger was viel overigens de verbinding wel eens weg (te lang geen foto genomen). Dat is minder handig, maar op te lossen door even wat in het instellingenscherm te klungelen. Mocht je de foto's nog groter willen tonen dan zou je dit met behulp van een televisie en een Apple TV klaar kunnen spelen. De Apple TV kan het beeld dat op je iPad te zien is spiegelen op een televisie.

Op de iPad had ik overigens de app Shuttersnitch draaien. Een mooie mogelijkheid bij dit programma is dat je een masker kunt instellen. Profielfoto's op LinkedIn zijn vierkant. Met behulp van het masker kreeg ik automatisch elke foto in een vierkant formaat te zien. Handig voor mij en voor de geportretteerde.

Ggn portretten

Nabewerking


GGN wilde graag snel de foto's hebben. Sales kan immers het beste prospects nabellen als de leads nog warm zijn (genoeg jargon in één zin?). Door gebruik te maken van een studio opstelling heb ik elke foto onder vergelijkbaar licht geschoten. Dat geeft constante resultaten die binnen Lightroom aardig goed na te bewerken zijn.

Ik heb één foto gepakt en deze naar wens verbeterd door onder andere de witbalans goed te zetten en wat extra contrast te geven. Tevens heb ik de uitsnede bepaald. Vervolgens heb ik deze instellingen over alle foto's toegepast. Door de foto's daarna nog stuk voor stuk te doorlopen heb ik foto's die nog aanpassing nodig hadden zo nog de benodigde extra nabewerking gegeven. Bijvoorbeeld door de uitsnede nog iets aan te passen.

Qua kleur is het helaas niet perfect voor één doorlopende serie, maar aangezien de foto's per bezoeker afzonderlijk gestuurd worden zal waarschijnlijk niemand hier iets van merken.

Op deze manier kon ik de nabewerking van de foto's binnen één uur doorvoeren. Lightroom was bijna langer bezig met exporteren dan ik met nabewerken. Alle foto's zijn geexportreerd naar een formaat van 300 bij 300 pixels op 72 DPI met een beetje extra verscherping na de verkleining. Zo zijn de foto's direct gebruiksklaar als Linkedin profielfoto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

23 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op donderdag 15 november 2012 om 00:57

  Ik vind een verlopende achtergrond mooier dan een egale. Nog een vraag en een opmerking.

  Hoe match de foto's aan de formulieren zodat de foto's naar de juiste personen gaan?

  Ik gebruik een iPad, eerste model, dus geen mogelijkheid om ook op een TV te kunnen tonen. :-(
  Met MyWi op een oude versie van IOS(4.03) heb ik meteen de verbinding terug na een pauze. Een router meenemen die voor het netwerk zorgt werkt volgens mij ook goed zonder dat je de iPad weer moet motiveren om de verbinding te leggen met de EyeFi.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 november 2012 om 01:06

  @Marcel; ik denk dat je gelijk hebt, een router of MyWi (dat was een soort van 'hack' toch? kan hierbij helpen. Overigens is het me gedurende de gehele dag een keer of drie gebeurd dat de verbinding weg was.

  Iedereen die op de foto ging kreeg van mij een nummer (het bestandsnaam-nummer van één van de foto's). Die moesten ze invullen op formulier op een laptop waarbij ze direct hun contactgegevens moesten doorgeven.

  GGN zorgt er voor dat de foto's nu naar de juiste persoon gestuurd worden. Dat zal waarschijnlijk wel voornamelijk handwerk zijn.

 3. Bert
  Bert schreef op donderdag 15 november 2012 om 01:17

  Ben meer voor het buiten schieten van portretten met eventueel reflectiescherm / invulflits. Binnen krijg je al snel harde lijnen in het gezicht. Verloop in de achtergrond vind ik geen bezwaar, egale achtergrond levert een steriel plaatje op.

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 15 november 2012 om 06:12

  Ik ben ook wel van mening dat het verloop in de achtegrond beter toont dan egaal wit. Dat kan wat te strak zijn. Staat de softbox echt helemaal haaks op de persoon?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord