Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretten fotograferen op een beurs

woensdag 14 november 2012, 23:59 door | 8.451x gelezen | 23 reacties

Vandaag ben ik de hele dag op de Credit Expo beurs geweest in Nieuwegein. In opdracht van GGN heb ik daar portretfoto's gemaakt van iedereen die maar wilde bij hun stand. Ruim 500 foto's heb ik vandaag geschoten en inmiddels nabewerkt aan de klant aangeleverd.

De klant had een leuke actie bedacht om wat extra aandacht op hun stand te krijgen. Elke bezoeker aan de stand kon gratis zijn of haar portret laten schieten en krijgt de foto's per e-mail opgestuurd. De insteek was dat je de foto goed kon gebruiken voor je LinkedIn profiel. In ruil voor de foto moesten ze dus wel hun gegevens achterlaten; voor de klant dus direct een mooie manier om aan wat contactgegevens van mogelijk toekomstige klanten te komen.

Dat is trouwens best veel; vijfhonderd portretfoto's in één dag. Gemiddeld heb ik circa vijf foto's per persoon genomen, dus ik heb zo circa 100 mensen vastgelegd. Om te voorkomen dat ik nog weken aan het nabewerken zou zijn heb ik gekozen om een compacte studio op te zetten in de stand.

Studio


Ik had een hoekje van de stand tot mijn beschikking van circa twee bij drie meter. Daarin heb ik twee flitsers en een reflectiescherm geplaatst. Een flitser voorzien van een compacte softbox als hoofdlicht en de tweede flitser om de achtergrond te belichten.

Ggn studioopstelling

Die achtergrond was trouwens een Botero opvouwbare achtergrond van 1,5 bij 2 meter (ingeklapt een platte schijf van circa 60 centimeter doorsnede). Ideaal voor dit soort situaties waarbij je compact alles mee wilt kunnen nemen. Met één wandeling had ik alles vanuit de auto zo op de stand.

Het reflectiescherm heb ik gebruikt om de donkere kant wat op te lichten. Om niet al te platte portretjes te krijgen heb ik er voor gekozen om de softbox met een hoek van 90 graden op het onderwerp te zetten en het reflectiescherm daar recht tegenover. Eén van mijn favoriete manieren om een portret te belichten.

Achteraf gezien had ik overigens nog wel een tweede flitser op de achtergrond kunnen zetten (maar die had ik niet bij me). De achtergrond is nu niet perfect wit. Dat is niet erg, maar was wellicht nog iets mooier geweest.

Eye-fi en iPad


Om de resultaten eenvoudiger en direct te kunnen tonen heb ik de camera draadloos verbonden met de iPad. Dit kan eenvoudig (nouja, het kan ook gedoe zijn om alles werkend te krijgen) met behulp van een Eye-fi kaartje. In mijn Canon 5D mark III zit zowel een Compact Flash als een SD slot.

Door beide sloten gelijktijdig te gebruiken kun je de RAW bestanden wegschrijven naar het Compact Flash kaartje terwijl een kleine Jpeg versie naar de Eye-Fi geschreven wordt. De Eye-fi is door de kleinere bestanden in ene paar seconden klaar met verzenden, maar voor de nabewerking heb ik zo nog wel de volledige RAW beschikbaar.

Dit was de eerste keer dat ik mijn iPad en de Eye-fi zo ingezet hebt, maar voor dit soort opdrachten is het werkelijk ideaal! De bezoekers vonden het erg leuk om hun portret direct op een redelijk groot scherm te kunnen zien. Ook werkt het touchscreen goed om ook even door de foto's heen te bladeren.

Als het even wat rustiger was viel overigens de verbinding wel eens weg (te lang geen foto genomen). Dat is minder handig, maar op te lossen door even wat in het instellingenscherm te klungelen. Mocht je de foto's nog groter willen tonen dan zou je dit met behulp van een televisie en een Apple TV klaar kunnen spelen. De Apple TV kan het beeld dat op je iPad te zien is spiegelen op een televisie.

Op de iPad had ik overigens de app Shuttersnitch draaien. Een mooie mogelijkheid bij dit programma is dat je een masker kunt instellen. Profielfoto's op LinkedIn zijn vierkant. Met behulp van het masker kreeg ik automatisch elke foto in een vierkant formaat te zien. Handig voor mij en voor de geportretteerde.

Ggn portretten

Nabewerking


GGN wilde graag snel de foto's hebben. Sales kan immers het beste prospects nabellen als de leads nog warm zijn (genoeg jargon in één zin?). Door gebruik te maken van een studio opstelling heb ik elke foto onder vergelijkbaar licht geschoten. Dat geeft constante resultaten die binnen Lightroom aardig goed na te bewerken zijn.

Ik heb één foto gepakt en deze naar wens verbeterd door onder andere de witbalans goed te zetten en wat extra contrast te geven. Tevens heb ik de uitsnede bepaald. Vervolgens heb ik deze instellingen over alle foto's toegepast. Door de foto's daarna nog stuk voor stuk te doorlopen heb ik foto's die nog aanpassing nodig hadden zo nog de benodigde extra nabewerking gegeven. Bijvoorbeeld door de uitsnede nog iets aan te passen.

Qua kleur is het helaas niet perfect voor één doorlopende serie, maar aangezien de foto's per bezoeker afzonderlijk gestuurd worden zal waarschijnlijk niemand hier iets van merken.

Op deze manier kon ik de nabewerking van de foto's binnen één uur doorvoeren. Lightroom was bijna langer bezig met exporteren dan ik met nabewerken. Alle foto's zijn geexportreerd naar een formaat van 300 bij 300 pixels op 72 DPI met een beetje extra verscherping na de verkleining. Zo zijn de foto's direct gebruiksklaar als Linkedin profielfoto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

23 reacties

  1. Marcel
    Marcel schreef op donderdag 15 november 2012 om 00:57  | reageer

    Ik vind een verlopende achtergrond mooier dan een egale. Nog een vraag en een opmerking.

    Hoe match de foto's aan de formulieren zodat de foto's naar de juiste personen gaan?

    Ik gebruik een iPad, eerste model, dus geen mogelijkheid om ook op een TV te kunnen tonen. :-(
    Met MyWi op een oude versie van IOS(4.03) heb ik meteen de verbinding terug na een pauze. Een router meenemen die voor het netwerk zorgt werkt volgens mij ook goed zonder dat je de iPad weer moet motiveren om de verbinding te leggen met de EyeFi.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 november 2012 om 01:06  | reageer

    @Marcel; ik denk dat je gelijk hebt, een router of MyWi (dat was een soort van 'hack' toch? kan hierbij helpen. Overigens is het me gedurende de gehele dag een keer of drie gebeurd dat de verbinding weg was.

    Iedereen die op de foto ging kreeg van mij een nummer (het bestandsnaam-nummer van één van de foto's). Die moesten ze invullen op formulier op een laptop waarbij ze direct hun contactgegevens moesten doorgeven.

    GGN zorgt er voor dat de foto's nu naar de juiste persoon gestuurd worden. Dat zal waarschijnlijk wel voornamelijk handwerk zijn.

  3. Bert
    Bert schreef op donderdag 15 november 2012 om 01:17  | reageer

    Ben meer voor het buiten schieten van portretten met eventueel reflectiescherm / invulflits. Binnen krijg je al snel harde lijnen in het gezicht. Verloop in de achtergrond vind ik geen bezwaar, egale achtergrond levert een steriel plaatje op.

  4. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 15 november 2012 om 06:12  | reageer

    Ik ben ook wel van mening dat het verloop in de achtegrond beter toont dan egaal wit. Dat kan wat te strak zijn. Staat de softbox echt helemaal haaks op de persoon?

  5. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 15 november 2012 om 06:53  | reageer

    Netjes Elja! En die egale achtergrond: sterker nog, als ik met een dergelijke achtergrond werk, probeer ik juist een verloop te krijgen inderdaad. En dan bij voorkeur in de andere richting als de voorgrond (dus als het hoofdlicht op de geportretteerde van rechts komt, dan het licht op de achtergrond van links).

    @Peter: Dat featheren (de softbox haaks op de persoon) werkt goed, ik gebruik het ook veel. Zie ook het ebook dat ik hier onlangs recenseerde.

    @Bert: Harde lijnen? Dat heeft natuurlijk niks met binnen of buiten te maken, maar alles met de manier van verlichten!

  6. Kurt
    Kurt schreef op donderdag 15 november 2012 om 07:56  | reageer

    (Honden)portretten op dierenbeurzen en in winkels. Ik creëer er zowat 30% van mijn omzet uit.

    Gemiddeld reken ik toch ca 1500 a 2000 foto's per dag op een beurs. Da's dan van 10u tot 18uur non stop. Soms even een flesje water aan de lippen. Eten is voor 's avonds.

    Ik zorg per hond minimaal voor: Portret in landscape en portret formaat. Hond in zit helemaal, liggend en indien de shoot vlot verloopt voeg ik wat props toe of enkele poses met het baasje.

  7. Ytos
    Profiel Ytos schreef op donderdag 15 november 2012 om 11:30  | reageer

    Leuk om te lezen hoe je het hebt aangepakt. Je schrijft: "Qua kleur is het helaas niet perfect voor één doorlopende serie, maar aangezien de foto's per bezoeker afzonderlijk gestuurd worden zal waarschijnlijk niemand hier iets van merken".

    Ik heb erg goede ervaringen met een expodisc. Als ik die gebruik, hoef ik eigenlijk weinig meer aan kleur/witbalans te doen. Omdat ik een standaardversie heb, moet ik de kleur hoogstens wat warmer maken, maar verder niets. Werkt heerlijk IMHO.

  8. gast
    gast schreef op donderdag 15 november 2012 om 13:41  | reageer

    Nou ben ik wel eens nieuwsgierig wat zo'n dag financieel oplevert, je hoeft natuurlijk niet heel gedetailleerd , maar met voorbereiding, reizen, fotograferen en na bewerken, commercieel gebruik, 100 stuks.
    Hoe kom je nou tot een aardig bedrag, en zeg niet gratis omdat het zo leuk is om te doen.

    gr.

  9. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 15 november 2012 om 14:32  | reageer

    Sorry Elja, maar volgens mij kun je er met 500 foto's per dag net zo goed een pasfoto-automaat neerzetten toch? Als je 100 mensen op een dag schiet, heb je nog niet eens vijf minuten per persoon. Naar mijn idee ben je dan niet als vakfotograaf, maar als automaat aan het werk....

  10. Benny
    Profiel Benny schreef op donderdag 15 november 2012 om 17:31  | reageer

    Liesbeth,

    Je haalt me de woorden uit de mond...

    Ik zou dat zelf nooit willen, omdat je mijn inziens veel te beperkt bent. Ook kan het in mijn ogen nooit bevordelijk wezen voor de kwaliteit. In een studio, waar je tijd hebt voor mensen, kun je er veel meer resultaat uithalen, dan in dit snelle verkeer wat figuurlijk voorbij raast op de snelweg.

    Benny

  11. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 15 november 2012 om 17:59  | reageer

    @Benny, de eerste indruk die je met je profielfoto maakt, bepaalt of mensen doorklikken of niet. Hier is veel onderzoek naar gedaan: in een fractie van een seconde stoppen we mensen obv de foto in een hokje. Als je foto niet uitstraalt wat je wilt, wordt je dus in een hokje gestopt waarin je niet wilt. Voor ondernemers is een profielfoto die weergeeft wie ze zijn en waar ze voor staan dus van levensbelang!

    Dat is voor mij persoonlijk ook de reden geweest waarom ik geweigerd heb zo'n 500-per-dag-shoot te doen op de startersdag van de KvK. Voor particulieren is dit belang natuurlijk minder groot. Maar dan nog wil ik als fotograaf ECHT contact met degene die op de foto staat.

    Pas als iemand zich op z'n gemak voelt krijg je immers mooie, natuurlijke foto's. En dat red ik over het algemeen niet in een paar minuten. Iedereen is gestresst als er een camera op hem of haar gericht wordt, dus neem je als fotograaf de tijd om hen gerust te stellen. Om zo in een ontspannen sfeer tot het eindresultaat te komen waar iedereen blij mee is. Toch?

  12. Marcel
    Marcel schreef op donderdag 15 november 2012 om 20:54  | reageer

    Wie het vele niet eert is het grote niet weerd.

    Als jullie die luxe hebben, dan heb je mijn zegen. Dit was juist een uitdaging die veel ervaring vraagt. In de drukte moet juist de work-flow perfect zijn tegenslagen opvangen door backup en flexibiliteit.

    Contact met de volgende kandidaat is niet altijd direct maar ook als die staat te wachten om te mogen kun je al communiceren en de wachtende kandidaat voorbereiden.

  13. Benny
    Profiel Benny schreef op donderdag 15 november 2012 om 21:53  | reageer

    Liesbeth,

    Helemaal mee eens en dus niets aan toe te voegen.

    Marcel,

    "Wie het vele niet eert, is het grote niet weerd", vind ik persoonlijk een beetje onzin. Dit, omdat ik liever een goede binding met mijn opdrachtgevers heb. Of anders gezegd: De warme (vaste) opdrachtgevers.

    Ik kan daar echt geen uitdaging inzien, om 500 foto's op één dag op een stand weg te werken, maar dat is persoonlijk. Je kunt me zeggen wat je wilt, maar de persoonlijke binding is dan heel anders met je klanten; die zal in zo'n kort tijdbestek nooit opwarmen.

    Benny

  14. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 november 2012 om 22:19  | reageer

    @Liesbeth; een pashokjes automaat had inderdaad ook best wel gekund, maar ik denk dat een fotograaf het toch net wat persoonlijker maakt. Het is inderdaad niet het betere portretwerk zo.

    Het merendeel van de mensen die nu bij mij op de foto is geweest zal nu wel een vele betere profielfoto hebben dan voorheen. Lang niet iedereen stopt er zoveel tijd, moeite en geld in om de perfecte profielfoto te krijgen. De meeste mensen niet, durf ik wel te zeggen.

    Ik vind het wel leuk om verschillende soorten fotografie opdrachten uit te proberen. Verschillende soorten fotoshoot hebben verschillende uitdagingen. Zoals Marcel ook al noemt is dit soort werk best leuk om de beste workflow mee op te bouwen.

    Als je het vaker doet kan ik me voorstellen dat je hier nog aardige verbeteringen in door kunt voeren; bijvoorbeeld door naar een laptop met Lightroom de foto's te tetheren en per direct de foto's in het juiste formaat per e-mail naar de klant te sturen.

    Deze opdracht vond ik best leuk om te doen, korte contacten met veel verschillende mensen en veel leuke reacties. Voor mij persoonlijk niet iets om twee keer per week te doen, maar zo voor de afwisseling..

    @Peter; Ja, dat kan gewoon prima haaks voor dit soort belichting. Het model moet ten opzichte van de softbox wel aardig naar achteren staan. Zo kan het licht aan de voorkant van de softbox harde schaduwen voorkomen.

    @Gast; Dit was gewoon een netjes betaalde opdracht waarbij vooraf een vast bedrag afgesproken was.

    @Bert; Ik houd ook wel van een mooie portret in de buitenlucht, maar voor deze situatie op de beurs was dat geen optie. Het volledig gecontroleerd studiolicht is bij deze hoeveelheid foto's wel echt een pluspunt trouwens.

  15. Marc Wijngaarde
    Profiel Marc Wijngaarde schreef op donderdag 15 november 2012 om 22:56  | reageer

    Zeg, die softbox, hoe groot/klein was die?

  16. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 november 2012 om 23:04  | reageer

    Marc; dit was een kleintje van 66 bij 66 centimeter.
    Een grotere levert je nog zachter licht op, maar neemt ook direct zoveel ruimte in op de stand.

  17. gast
    gast schreef op vrijdag 16 november 2012 om 10:00  | reageer

    @elja,

    Ja dat snap ik, maar ik bedoel HOE kom je aan dat netjes betaalde bedrag, uurloon x uren + onkosten, of kijk je in van die oude nvf boekjes waar in staat dat je bij 8 urige werkdag 980, = euro kost en dan nog de rest.
    Hoe gaat zo iets?

    gr

  18. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 16 november 2012 om 22:36  | reageer

    In dit geval gebaseerd op uurloon en onkosten. Ik vind de oude 'prijslijsten' die op internet circuleren niet zo realistisch voor opdrachten.

  19. Benny
    Profiel Benny schreef op maandag 19 november 2012 om 00:08  | reageer

    Elja,

    Hoezo niet realistische...

    Dat komt, omdat veel fotografen veel teveel toegeven aan opdrachtgevers. Met die richtprijzen is niets mis, alleen je krijgt ze bijna nergens betaalt meer. Waarom? Omdat de meeste fotografen teveel hebben toegegeven, omdat ze bang waren hun opdrachtgevers te verliezen.

    Daarom, heb je nu die belachelijke lage prijzen die absoluut niet marktconform zijn.

    Benny

  20. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 19 november 2012 om 16:03  | reageer

    @Benny: Nou, marktconform zijn ze dus juist wel. Alleen is de markt volgens jou verpest.

    Ik vind de getoonde voorbeelden overigens niet erg fraai. Zowel de dame als de heer hebben last van teveel zijlicht, bij de heer is het nog het ergst. Ik heb geen verstand van portretfotografie, maar dit lijkt me toch niet de bedoeling van zo'n shoot?

  21. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 19 november 2012 om 22:18  | reageer

    @Benny:
    Ik werk als fotograaf maar ook bij aan de klantkant, bij een bureau dat vaak fotografen inhuurt. Ook werk ik met veel klanten die zelf rechtstreeks fotografen inschakelen en heb ik het verleden onder meer in de dagbladjournalistiek gewerkt. En die documenten met richtprijzen die online rondzwerven: leuk, maar die hebben echt niks met de dagelijkse praktijk te maken. Hooguit als er een rechtszaak komt vanwege onrechtmatig gebruik... In de praktijk zijn die richtprijzen nooit echt gebruik geweest. Wat niet wegneemt dat de prijzen steeds lager worden, maar dat is een heel andere discussie...

    @Cas: ik vind het zijlicht niet storend hoor. Sterker nog, ik vind dit mooier dan het veilige pasfotolicht dat je anders zou krijgen. Geeft meer diepte. Maar zal ook wel smaak zijn.

  22. kmpoel
    Profiel kmpoel schreef op dinsdag 20 november 2012 om 11:29  | reageer

    Hmmmm, ben niet kapot van de achtergrond!Een tweede flitser was denk ik wel mooier geweest.Wel leuk dat je dit alles weer met ons deelt.

  23. Benny
    Profiel Benny schreef op maandag 26 november 2012 om 02:56  | reageer

    Cas,

    Ik bekijk de markt altijd positief. vrolijk Echter, valt het me steeds meer op, dat fotografen voor snabbel tarieven gaan werken uit angst dat ze hun opdrachtgever kwijt raken, dat lijkt me niet de bedoeling.

    Erik,

    Richtprijzen, worden inderdaad bijna nooit meer in praktijk gehanteerd. Zoals ik al eerder zei: Ik vind, dat wij gezamelijk als (prof) fotograaf teveel toe hebben gegeven aan opdrachtgevers.

    Kijk o.a. eens naar diverse wurgcontracten: wie voor € 18,00 een plaatje wil schieten voor een desbetreffende dagblad, die doet maar, maar ik niet. Ik neem aan, dat iedere broodfotograaf nog wel en beetje eigen waarde heeft. Dergelijke bedragen kunnen trouwens ook helemaal niet uit...

    Opdrachtgevers hebben tegenwoordig vaak de macht en de fotografen niet. Wij leven nu in een wereld waar de opdrachtgever wel even zal bepalen wat hij voor een foto zal betalen, maar zo hoort dat natuurlijk niet, hè. Een broodfotograaf is een ondernemer, en een ondernemer dient zelf zijn tarieven te bepalen.

    Wel wil ik opmerken, dat er ook nog vele opdrachtgevers zijn, die wél normale tarieven betalen. Alleen met hen doe ik zaken; de rest gaat m'n deur maar voorbij... vrolijk

    Benny

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord