Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Praktijktest Canon 5D mark II; Werken met ISO 6400

maandag 23 februari 2009, 20:11 door | 10.410x gelezen | 8 reacties

Er is een tijd geweest, het lijkt al hééél lang geleden, dat een fotograaf uitsluitend foto's maakte met filmrolletjes van 100 ISO, en soms van 200 of 400. Rolletjes van 1600 ISO waren er wel, maar die werden niet vaak gebruikt. Nieuwe camera's maken het mogelijk acceptabele foto's te maken met hogere ISO-instellingen. Een praktijktest met de nieuwe full-frame camera van Canon, ingesteld op ISO 6400.

De digitale fotografie heeft veel veranderd en het werken met hoge ISO-waarden is een interessante verandering. Foto's met een ISO-equivalent van 2000, 3200 en 6400 zijn mogelijk geworden en ze geven een mooi beeld, of laten we het voorzichtig op 'heel bruikbaar' houden.
Het werk bracht me op plaatsen waar dat uitstekend van pas kwam.

Zoals bij de presentatie van 'de sterkste' trekker van vrachtwagenfabriek Volvo. Die 700 pk trekker beleefde begin dit jaar zijn lancering in de sportautofabriek van Spyker. In een deel van een montagehal in Zeewolde was het daarom licht uit en spot aan. Dat was een mooie gelegenheid om de Canon 5D mark II met ISO 6400 aan het werk te zetten. Met als enige lichtbronnen de spotlights.

Volvo bij 6400 ISO


Om nog op een redelijk diafragma van 5,6 uit te komen werd de sluitertijd 1/25 sec. Dat kan niet uit de hand, dus camera op de grond en met twee vingers onder de zonnekap als statief de camera iets gekanteld. Het resultaat is een technisch heel bruikbare foto op, zelfs na het achteraf met een halve stop opvoeren van de belichting. Al komt dan wel de ruis wat sterker naar voren. Maar niet paginavullend afgedrukt in een blad kan dat wegvallen.

Van de meest in het oog springende elementen in het beeld heb ik een uitsnede gemaakt om de structuur van de opname nog wat duidelijker te maken.

Volvo bij 6400 ISO; uitsnede


Iets meer licht was er een paar dagen later in een onderdelenmagazijn van een fabriek voor landbouwwerktuigen. Dat was een trip naar het buitenland en soms mag je in een fabriek geen foto's maken. Dus alleen de camera als reisbagage meegenomen. Geen flitser, geen statief. Met de vorige ervaring in het hoofd durfde ik dat wel aan. Het leverde onder meer de volgende foto op van een voertuig in het magazijn.

Heftruck


Mijn conclusie. Instelling op ISO 100 en ISO 200 levert technisch de beste beelden. Dat was in het analoge tijdperk zo, dat is nu nog zo. Maar de techniek maakt nu meer mogelijk en het resultaat is een foto waar je als fotograaf mee voor de dag kunt komen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

8 reacties

 1. Lee Smith
  Lee Smith schreef op maandag 23 februari 2009 om 21:20  | reageer

  "Instelling op ISO 100 en ISO 200 levert technisch de beste beelden."

  Het lijkt mij dat alles wat op je camera helemaal kan worden ingezet om het beste beeld te bereiken. Als ISO 2miljoen over een paar jaar een prachtig sfeer beeld oplevert van een sportwedstrijd dan is daar toch geen probleem mee.

  Veel technisch perfecte foto's kunnen direct ons digitale prullebakje in omdat ze niets zeggen.

  Leuk artikel verder. De hogere ISOs geven weer meer mogelijkheden om creatieve ideeen uit te werken. Flits werkt op grote afstanden ook weer niets zo goed...

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 24 februari 2009 om 09:34  | reageer

  'To the point' artikel Ed! De alsmaar voortschrijdende techniek maakt het nu mogelijk om in erbarmelijke lichtomstandigheden toch een goede prent te maken. In dat opzicht is de 5D MKII voorlopig een mijlpaal! Dat stabilizeren van de camera (zonder statief) werkt overigens prima op een klein jute zakje gevuld met rijstkorrels. Ik geef toe dat het er minder high tech uitziet dan een vette Manfrottto maar het werkt wel.

 3. gekke Henkie
  gekke Henkie schreef op dinsdag 24 februari 2009 om 12:37  | reageer

  Typisch amateur gelul, de spots geven genoeg licht om op 400 danwel 800 iso prima uit de hand te kunnen fotograferen. Bovendien had je bij de opnames wel een goede witbalans kunnen maken, scheelt ruis en geeft betere kleur.
  Een betere methode om te "stabiliseren "in reportage sfeer, is het gebruik van een 1 been statief, ook met een groothoek zeer welkom.

 4. Martin
  Martin schreef op dinsdag 24 februari 2009 om 20:53  | reageer

  Mag ik daar even op reageren? vrolijk
  Dat de spots genoeg licht geven om op een andere, lagere ISO waarde te fotograferen is een aanname en niet op kennis gebaseerd.
  En de opmerking dat een goede witbalans ruis vermindert is helemaal nieuw voor mij. Ik meen dat iedere witbalans, of dat nu in de camera gebeurt of in een nabewerkingsprogramma met RAW bestanden, een verandering is van de informatie die uit de gevoelige chip komt. Bij deze redenering zou iedere aanpassing van witbalans (dus ook naar de 'juiste') het beeld verslechteren.
  Professioneel zou zijn om eerst de juiste informatie opnemen voor een uitspraak te doen. Amateur gelul is zomaar wat brullen.

 5. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 25 februari 2009 om 22:40  | reageer

  Gekke henkie is een 'echte' pro...?

 6. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op woensdag 25 februari 2009 om 22:45  | reageer

  @Peter van Veen

  Ik dacht hetzelfde. Ik neem aan dat de beste man in het echte leven onder een andere naam door het leven gaat. Of staat 'Gekke Henkie Fotografie' geregistreerd bij het KvK?

 7. Vlasselaers Ruud
  Vlasselaers Ruud schreef op donderdag 26 februari 2009 om 03:15  | reageer

  Gekke Henkie in persona kan je hier aantreffen beste bezoeker : http://www.henkie-muziek.nl/henkie-mijn-goudvis.jpg

 8. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 26 februari 2009 om 18:06  | reageer

  Ed, bedankt voor je info;
  Het artikel vertelt in woord & beeld wat we allemaal graag willen weten, nl. of die hoge ISO instellingen meerwaarde hebben in de vorm van bruikbare beelden.
  En dat is het geval. Voor dergelijke gevoeligheden ziet het er inderdaad zeer bruikbaar uit. Dit creëert nieuwe mogelijkheden.
  Deze opnamen waren in het analoge tijdperk niet zo vanzelfsprekend......

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord