Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Strong Viking Mud Run fotograferen

zaterdag 20 april 2024, 23:23 door | 864x gelezen | 0 reacties

Mijn nichtje Robin deed vandaag mee met de Strong Viking Obstacle Mud Run in Wijchen. Dat is een tocht over modderige paden en onder, over en door stevige obstakels. Een leuk evenement om eens te fotograferen dus.

Strong Viking Mud Run Wijchen

f/2.8, 1/800s, 250 ISO @ 115mm

Ik woon zelf ook in Wijchen, dus ik kon er eenvoudig op de fiets heen. In mijn rugtas mijn Canon EOS R5 voorzien van de Canon EF 70-200mm f/2.8L. Een mooi objectief om van een afstandje toch nog leuke portretten te schieten van de deelnemers.

Die afstand wil je wel houden, anders zit je zelf ook zo onder de modder. Sowieso was het overal op het terrein van recreatieplas de Berendonck ontzettend modderig.

Als ik iets slimmer was geweest had ik dat wel kunnen bedenken en mijn laarzen aan kunnen trekken. Bij thuiskomst was er meer modder dan schoen zichtbaar.

De top bereikt

f/3.2, 1/640s, 250 ISO @ 200mm

Het grootste deel van de tijd heb ik vooral staan wachten tot mijn nichtje en haar vriendin voorbij zouden komen. Dat deed ik op een plek waar drie obstakels direct achter elkaar stonden, een mooie plek om foto's te kunnen schieten.

De deelnemers moesten daar eerst onder een bruggetje doorkruipen, door de modder uiteraard. Daarna over een ruim twee meter hoog schuin schot klimmen om vervolgens een modderbad in te springen én daar weer uit te klimmen.

Mud run overcome

f/3.2, 1/640s, 250 ISO @ 78mm

Vooral dat schot was een stevige uitdaging. Verassend genoeg haalde veel meer mensen dat dan ik gedacht zou hebben. Vaak met hulp van elkaar, maar dat maakte de uitdaging er niet veel minder op.

Leuk om de verschillen te zien tussen de deelnemers. Sommige nemen de horde alsof er amper iets stond, anderen takelen zich met veel moeite omhoog en aardig wat deelnemers wierpen één blik op het obstakel en wandelde er met een boogje omheen.

Mud run reaching

f/2.8, 1/500s, 250 ISO @ 165mm

Bovenstaand detailshot vond ik wel aardig de situatie weergeven. De meeste deelnemers kwamen staand met uitgestrekte hand nog niet eens een beetje bij de bovenkant van het obstakel. Je moest echt een sprong nemen om überhaupt de balk vast te kunnen grijpen.

De Viking Run is geen wedstrijd en het ging dan ook allemaal erg gemoedelijk. Leuk om te zien hoe de deelnemers onderling, ook wildvreemde, vaak nog even omdraaide na het nemen van een horde om de persoon achter zich te helpen.

Juli

Juli - f/2.8, 1/640s, 250 ISO @ 130mm

Om onscherpte te voorkomen heb ik er een beetje op gelet dat de sluitertijd telkens boven de 1/500ste bleef. Daarvoor had ik de lichtgevoeligheid van de camera iets omhoog gezet naar 250 ISO.

Het diafragma van het objectief heb ik steeds behoorlijk open gehouden op f/2.8 of f/3.2. Zo blijft de achtergrond steeds mooi onscherp. Vaak kwamen er andere toeschouwers of deelnemers in beeld in de achtergrond en met een kleine scherptediepte komt je onderwerp hier mooi los van.

Nadeel was natuurlijk dat soms de scherptediepte net te klein was. Zeker als ik zowel nichtje Robin als haar vriendin Juli in beeld bracht.

Strong Viking - Robin en Juli

Robin en Juli - f/2.8, 1/2500s, 500 ISO @ 90mm

De tocht van 13 kilometer die mijn nichtje en haar vriendin afgelegd hebben (er zijn meerdere afstanden mogelijk) duurde wel een uurtje of drie, maar ze hebben het beide gehaald. In bovenstaande foto zie je ze na voltooiing van de tocht.

Wellicht is er binnenkort ook een dergelijk event bij jou in de buurt. Het kan dan leuk zijn om er eens een middagje te fotograferen. Bekijk vooraf even hoe het zit met toegang en regels, maar in de meeste gevallen zal fotograferen volgens mij geen probleem zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord