Zwitserland; nobel, notabel en mondain; deel 2
woensdag 1 februari 2012, 22:14 door Ton Vingerhoets | 5.505x gelezen | 4 reactiesVoor zover ik weet is er geen enkel land met drie noteringen in de top tien van duurste steden ter wereld. Maar in Zwitserland hebben ze dat in ieder geval voor elkaar: Zürich, Bern en Genève. Toen ik vorig jaar besloot dit trio te bezoeken was dat sowieso niet de aanleiding. Want wij Nederlanders zijn best op de centen, niet dan? Zoals ik al in deel 1 schreef is zo'n stedentrip in het Alpenland bepaald geen koopje. Want de Zwitserse hang naar kwaliteit uit zich doorgaans in stevige tarieven.
Enfin, ik heb er een prima tijd gehad en denk erover in de toekomst terug te gaan voor een reportage. Kijken of we daar geen (Chinees) magazine voor kunnen strikken. Het is een enorm fotogeniek land waar bovendien alles in een voortreffelijke staat van onderhoud verkeert. De onderstaande zes foto's heb ik geselecteerd uit mijn Zwitserland RAW's die ik afgelopen weken weer opnieuw heb bewerkt. Mijn doel was meer helderheid, kleur en contrast uit de bestanden te halen wat zeker is gelukt.
Het is onvoorstelbaar hoeveel digitale informatie een RAW bevat dat met de juiste post processing eruit komt zonder het file geweld aan te doen. Zo kun je bijvoorbeeld luchtpartijen was extra pop geven wat bij dit soort beelden toch vaak de kers op de pudding is. De weersomstandigheden waren tijdens de shootingdagen nogal wisselend. In Zürich besloot ik in de vroege ochtend, met prachtige wolkenpartijen, te fotograferen. Maar aan het meer van Genève was het zowat tropisch weer.
Zoals gewoonlijk droeg ik een pet als hoofdbescherming maar vergat in mijn enthousiasme mijn armen te bedekken die daardoor een fikse verbranding opliepen. De dagen erna heb ik dat geweten en zoiets zal me geen tweede keer overkomen. Een ander aspect is dat tijdens het middaguur de hoge zonstand veel schaduw en ook extreme blauwzweem veroorzaakte. Dat is te verwijderen maar het kost natuurlijk weer extra nabewerking. Je moet dus erg oplettend zijn tijdens fotograferen.
En stel dat je een hele dag schiet met zulk stralend weer krijg je onherroepelijk belichtingsverschillen in je RAW's. Al bezig zijnde ben je je er niet zo van bewust dat de kleurtemperatuur voortdurend verandert gedurende de dag. Stel dat je een fashionshoot hebt dan is dat iets om terdege rekening mee te houden. Dat kun je ondervangen met artificieel licht maar natuurlijke lichtomstandigheden zijn in mijn ogen vaak mooier. Enfin, het zijn zomaar wat valkuilen om rekening mee te houden.
Deze twee foto's geven de sfeer van het statige Zürich goed weer. De oude boot in de rivier met de ochtendgloren op de achtergrond vond ik een mooi stilleven. Vanaf de rivier gezien is de De 'Alte Stadtmitte' met zijn voorname herenhuizen een fraai decor. De dramatische wolkenpartijen geven een speciale sfeer aan de foto. Een prima alternatief voor een zonovergoten blauwe hemel.
Bern is de hoofdstad van Zwitserland en heeft net als Zürich een antieke stadskern die op de lijst staat van UNESCO erfgoed. Ook hier ziet er alles spik en span uit! De karakteristieke gevels van de herenhuizen spelen in beide foto's een hoofdrol, echter verschillend van benadering. De tweede foto laat een van de vele standbeelden zien met in stoere pakken gestoken heroïsche figuren.
Na het deftige en kreukvrije Zürich en Bern was het tijd voor het mondaine Genève. De iconische 100 meter hoge fontein is in de tweede foto rechts in beeld te zien. Het meer van Genève staat bekend om zijn diepblauwe en kraakheldere water wat in de foto's goed tot zijn recht komt. De haven met de witte jachten reflecteert de sfeer van Genève: zorgeloos leven en vermaak als tijdverdrijf.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
4 reacties
-
eduardvanmil schreef op donderdag 2 februari 2012 om 16:08 | reageer
Een mooi geschreven artikel met schitterende foto's, waarbij mij steeds weer de scherpte van je foto's opvalt. Foto 5 en 6 vallen op door de mooie blauwe luchten en de prachtige kleur van het water (polarisatiefilter?)
Een leerzaam verhaal met de verregaande mogelijkheden van RAW, voor het nog mooier maken van foto's, mooi toegelicht. -
tonv schreef op donderdag 2 februari 2012 om 16:53 | reageer
@eduardvanmil
Inderdaad zijn de Geneveshots met een polarisatiefilter geschoten waardoor je dieper verzadigde kleuren krijgt in je RAW's. De scherpte heeft alles te maken met optimale focusing, scherpstelling en belichting. Verder schiet ik zonder uitzondering in de sweet spot van het objectief en de RAW's worden zorgvuldig bewerkt. Voor stock verscherp ik niet (omdat ze dat niet accepteren), voor PF postings minimaal. Bedankt voor je reactie! -
EdC schreef op donderdag 2 februari 2012 om 23:14 | reageer
Net terug uit Zürich, maar niet verder gekomen dan de luchthaven, het luchthavenhotel en een om een vliegtuig gebouwd restaurant. Ik heb de stad dus gemist en dat vind ik wel jammer, zeker met deze beelden. Ton, je had mooi weer, zo te zien. Heb je een statief gebruikt? Ik ben ook wel benieuwd naar wat je bedoelt met jouw aanpak van schaduwen en blauwzweem, want dat is me niet duidelijk.
-
tonv schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 02:14 | reageer
@EdC
Jammer dat je geen gelegenheid had om een kijkje te nemen in de fotogenieke oude stadskern van Zurich! Harde schaduwen is een lastig fenomeen wanneer je met een hoge zonstand fotografeert zoals in Geneve. In de nabewewerking kun je dat maar minimaal reduceren. De blauwe kleerzweem is over het algemeen goed te verwijderen maar kost natuurlijk weer extra tijd. Het is dus zaak het tijdstip van de shoot zorgvuldig te plannen maar dat heb je niet altijd in de hand. Bedankt voor je reactie Ed!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zwitsers dorpje verbiedt fotografie
door Michelle Peeters
-
Zwitserland; nobel, notabel en mondain
door Ton Vingerhoets
-
Zeshonderd naakten poseren op Zwitserse gletsjer
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.