Elja Trum

Auteursrechtschending door Photofacts

woensdag 4 juli 2007, 19:53 door | 8,282x gelezen | 14 reacties

Money, money, money..Een aantal weken terug heb ik, the hard way, ondervonden dat ook een weblog dat opgezet is voor de hobby en geen commerciŽle insteek heeft goed op moet letten welke foto's er gebruikt worden. Van fotografe Ingrid de Groot ontving ik namelijk een aangetekende brief. Of ik even 150 euro over wilde maken wegens (onrechtmatig) gebruik van haar foto op mijn website.

Bij mijn artikel over Tunick in Amsterdam wilde ik natuurlijk graag een foto van het gebeuren. Op een andere site vond ik een aardige opname van de parkeergarage vol met naakten die ik bij mijn bericht plaatste. Hierbij vermelde ik tevens de naam van de fotografe en zocht op Google even naar een persoonlijke website om daar naar te linken (maar die kon ik niet vinden).

In haar brief gaf de fotografe aan door mijn publicatie schade te hebben geleden. Hierbij is een standaard vergoeding van drie maal de normale prijs normaal. Ze gaf hierbij echter aan dat ze dit graag wilde schikken op de helft van dit bedrag. Uiteraard schok ik behoorlijk van deze brief; het haalt direct het plezier uit je hobby.

Auteursrecht
Uiteraard ben ik me direct gaan verdiepen in het auteursrecht. Op internet is hier best wat informatie over te vinden. Behulpzame websites leggen uit wat wel en wat niet mag en wat je rechten als fotograaf zijn. Hierop kwam ik al snel tot de ontdekking dat fotografe Ingrid de Groot juridisch gezien volledig in haar recht staat. Ook het feit dat Photofacts geen commerciŽle insteek heeft doet hier geen afbreuk aan.

De handige website iusmentis.com door Arnoud Engelfriet zegt hierover dan ook:
"Veel websites worden gemaakt door hobbyisten zonder enig winstoogmerk. Ook zij willen vaak graag foto's of ander beeldmateriaal gebruiken als onderdeel van hun site. Dergelijk gebruik is heel kleinschalig, en de kans is bijzonder klein dat de fotograaf hierdoor schade lijdt. Toch moet ook voor dit soort gebruik toestemming gevraagd worden. Wie zonder toestemming een werk gebruikt, maakt inbreuk op het auteursrecht."

Uiteraard heb ik contact opgenomen met mevrouw de Groot om haar uit te leggen dat Photofacts een hobbyproject is en voorzichtig te vragen of er wellicht een vriendelijkere manier was om dit op te lossen. In haar reactie kwam ze me tegemoet door het bedrag te halveren; dat scheelt in elk geval wel een slok op een borrel.

Hoe gaan anderen ermee om?
Als ik op andere websites en weblogs kijk vraag ik me sindsdien constant af of de betreffende webmaster toestemming heeft gevraagd voor het gebruik van de betreffende foto. Ik vermoed dat dit in ontzettend veel gevallen niet zo is. Zelf zoek ik in eerste instantie bij een artikel altijd een foto uit mijn eigen collectie. In het geval van een productaankondiging worden er doorgaans productfoto's door de fabrikant beschikbaar gesteld en zo nu en dan had ik in het verleden ook vooraf contact met de fotograaf van een gebruikte foto.

Vanaf nu zal ik me dus nog strikter bezig moeten houden met het verkrijgen van toestemming voordat ik een foto plaats. Wel lastig, want in veel gevallen betekend dit waarschijnlijk dat een artikel pas veel later dan mogelijk gepubliceerd zal worden. Officieel is er nog een wettelijke uitweg om toch een foto te kunnen gebruiken; wanneer de foto zelf het onderwerp is van het nieuws kan deze wel zonder toestemming overgenomen worden.

Iedereen die zelf een website beheert zou ik in elk geval willen aanraden zich goed in te lezen in het auteursrecht, want met een beetje pech kost het je een boel geld. Overigens wil ik hierbij mijn werkgever hartelijk danken, hij kreeg het hele verhaal mee en heeft het bedrag voor mij betaald. Dat stel ik uiteraard erg op prijs en zo blijft de hobby tenminste leuk!

Bekijk ook nog even het artikel over Spencer Tunick in Amsterdam om de duurste foto op Photofacts te bewonderen. Ik ga 'm hier niet herplaatsen, want ik heb nu gelezen dat ik dan eerst weer toestemming moet hebben.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts en Photofacts Academy. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

14 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 4 juli 2007 om 20:18

  Zelf probeer ik altijd een foto te gebruiken uit mijn eigen archief of gebruik te maken van rechtenvrije foto's. Rechten-vrij is trouwens een heel gevaarlijke term want dat bestaat namelijk niet. Foto's die je bij persberichten en van fabrikanten krijgt zijn namelijk ook niet rechtenvrij maar er is een open gebruikslicentie afgegeven voor doelmatig gebruik. Met andere woorden ik mag een foto van bijvoorbeeld een Nikon camera gebruiken om het product aan te prijzen of op het moment dat het product in het nieuws is, om het nieuwsartikel te verduidelijken maar ik mag dezelfde foto niet gebruiken in een negatief kattebelletje zonder dat ik hiervoor apart toestemming moet vragen.

  Ik heb mij trouwens laten vertellen dat thumbnails (maximaal formaat 140 pixels over de langste zijde) wel vrij gebruikt mogen worden. Bij het juridisch uitpluizen van alle zaken rond onze websites hebben we dan ook gekozen voor dit formaat als thumbnail formaat.

  Het beeldrecht is trouwens nog veel gekker. Je mag bijvoorbeeld ook geen foto van de Erasmusbrug gebruiken wanneer deze brug het onderwerp van de foto is. Er rust namelijk een beeldrecht op deze brug, net als op vele andere bouw- en kunstwerken. Wanneer je iets wilt schrijven over de meeuwen die de Erausmusbrug volpoepen en je hebt een foto van een zwerm meeuwen boven deze brug, dan is het onderwerp niet de brug en mag je de foto weer wel gebruiken.

  Anyway, wij proberen alleen foto's te gebruiken die we ook echt mogen gebruiken en als dit echt niet lukt dat zoeken we in een verwegistan zoekmachine naar beelden uit een of ander heel ver land, dan ik de kens vrij klein dat je de mist in gaat.

  Trouwens bij het artikel over Tunic op onze site hebben we ook een foto gebruikt uit het persbericht, juist om dit soort problemen te voorkomen. Ik had er zelf bij willen zijn om eigen foto's te maken maar was verhinderd.

 2. Jeroen Haan
  Jeroen Haan schreef op woensdag 4 juli 2007 om 20:28

  Kijk altijd naar de disclaimer op de website. Is die er niet, neem dan altijd contact op met de eigenaar van de website. Vraag om toestemming en zorg dat je die op z'n minst als email krijgt. Deze zijn ook rechtsgeldig voor zover ik weet.
  Als je dan later toch onenigheid krijgt kan je op de correspondentie wijzen.

  Maak teven een disclaimer voor je eigen website zodat andere webmasters ook weten waar ze aan toe zijn. Je kan alle overname verbieden of toestaan mits met bronvermelding of pas na toestemming.
  Het toestaan mits duidelijke bronvermelding en link naar de bron kan ook weer reklame zijn. Ik adviseer mijn klanten gerust content weg te geven, het kan ook zorgen voor een hogere page rank. Wat je persee niet weg wilt geven laat je gewoon niet, deels of met watermerk zien.

  Ergo:
  Weggeven volgens bepaalde voorwaarden is een van de beste methodes van reklame maken.


  Jeroen Haan
  haan.net

 3. Arnoud Engelfriet
  Arnoud Engelfriet schreef op woensdag 4 juli 2007 om 21:05

  Er wordt inderdaad veel gebruik gemaakt van foto's zonder toestemming, met de gedachte "het is eenmalig en kleinschalig dus ze merken het toch niet". Maar ja, zo zit het auteursrecht niet in elkaar.

  Ik maak zelf gebruik van Creative Commons fotomateriaal, dat mag je wel (met bronvermelding) gebruiken.

  Overigens is het tegenwoordig *wel* toegestaan om een foto van de Erasmusbrug te maken en te publiceren. De regels rond beeldrecht zijn veranderd: foto's van kunst op de openbare weg mag zolang je het ding maar laat zien "zoals het daar staat" (artikel 18 van de auteurswet).
  http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/foto/openbarekunst/

  Arnoud
  Arnoud blogt op http://blog.iusmentis.com/

 4. Nick
  Nick schreef op woensdag 4 juli 2007 om 23:45

  Ikd enk dat ik al me vrienden dan eens ga mailen knipoog Al die foto's die ik gemaakt heb en hun op hyves zetten.
  Ik denk dat die mevrouw een nieuwe bron van inkomsten heeft gevonden en meer weblogs doet aanschrijven. Laat zeggen dat ze er 20 heeft gevonden waarvan 10 betalen, is toch weer een mooi bedragje (wat je zo zwart in je zak kan steken).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.674 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

46.674 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.