Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 Tips voor buitenportretten

maandag 8 april 2024, 21:42 door | 3.628x gelezen | 14 reacties

Het weer wordt weer beter, dus het is leuk om samen met je model de studio achter je te laten en lekker buiten te shooten. In dit artikel 5 tips om ervoor te zorgen dat je met gave foto's thuiskomt.

1. Denk na over je locatie


Natuurlijk kun je overal fotograferen buiten, maar het helpt om van te voren na te denken over een goede locatie. Een mooi stukje natuur, een vervallen schuurtje of zelfs een stukje industrieterrein met bijvoorbeeld mooie graffiti. Er is genoeg te vinden.

Elis

Elis - f/2.8, 1/250s, 100 ISO @ 70mm

Zelf pak ik nog wel eens de fiets om in de buurt te zoeken naar leuke plekjes voor shoots. Met de fiets kom je veel eenvoudiger op locaties die met de auto moeilijk bereikbaar zijn - en dat zij vaak de betere plekjes.

2. Zoek een schaduwplekje


Een zonnige dag is mooi, maar als fotograaf ben je meestal beter af met wat bewolking. Het licht van de zon is hard en zorgt voor sterke contrasten. Dat kan werken in een portretfoto, maar met zacht licht is het veel makkelijker om mooie foto's te maken.

Bieke

Bieke - f/2.8, 1/200s, 200 ISO @ 150mm

Heb je geen bewolking? Dan is het slim om een schaduwplekje op te zoeken. Het licht in de schaduw is vaak het mooist net aan de rand van die schaduw. Daar heeft het licht namelijk mooi richting, wat weer zorgt voor mooie schaduwwerking op je model en geeft daarmee diepte aan je foto.

Het is trouwens geen probleem als er in je achtergrond wel zonlicht te zien is. Houd er alleen rekening mee dat dit licht feller zal zijn dan jouw model in de schaduw. Fel licht trekt de aandacht. Plaats je die net achter je model, dan gaat de aandacht daardoor ook meer naar het model toe.

3. Gebruik de omgeving


Een buitenshoot doe je natuurlijk niet alleen voor het licht. Het gaat meestal ook om de omgeving. Kijk dus hoe je die omgeving kunt gebruiken in je foto. Bijvoorbeeld door je model niet alleen voor de omgeving te zetten, maar er echt in.

Cariad

Cariad - f/3.5, 1/160s, 800 ISO @ 85mm

Laat hem of haar dus ergens op gaan zitten, ergens tegenaan leunen of iets (passends) aan activiteit doen.

4. Zet flitsers in om het licht te verbeteren


Als je buiten gaat fotograferen is er meestal voldoende licht. Maar dat licht hoeft niet altijd even mooi te zijn. Wachten op de juiste omstandigheden is doorgaans niet praktisch. Gelukkig kun je ook zelf je licht aanpassen. Ook buiten.

Een eerste stap is al het gebruik van reflectieschermen of doorzichtschermen. Met een reflectiescherm licht je een deel van je beeld op door zonlicht te weerkaatsen. En met een doorzichtscherm kun je perfect het harde zonlicht tegenhouden en omzetten in prachtig zacht licht.

Yana meau ondergaande zon

Yana-Meau - f/4.5, 1/250s, 100 ISO @ 61mm

Voor nog meer controle kun je aan de slag met flitsers en bijbehorende lichtvormers, zoals een softbox. Gebruik een oranje kleurfilter (CTO) op je flitser en je maakt van je flitslicht een ondergaande zon. Ook midden op de dag.

5. Vertel een verhaaltje


In mijn ogen wordt een foto sterker als je er een klein verhaaltje mee vertelt. Een foto wordt dan interessanter om naar te kijken. Een omgeving op een buitenlocatie leent zich doorgaans uitstekend voor het vertellen van zo'n verhaaltje.

Amanda

Amanda - f/2.8, 1/1000s, 125 ISO @ 45mm

Een verhaaltje hoeft niet uitgebreidt of heel diepgaand te zijn. Alleen al door je model niet recht in de camera te laten kijken wordt een foto al verhalender. Laat je hem of haar 'iets' doen in de foto, dan werkt dat ook prima.


Een verhaal vertellen met je foto's


Met techniek alleen ben je er nog niet, want het kan zo maar zijn dat die foto met romige achtergrond en perfecte belichting niet de aandacht krijgt die het verdient.

Gelukkig is het niet moeilijk om je foto's interessanter te maken, door een verhaal te vertellen krijgt je foto namelijk meer diepgang.

Meer weten over het vertellen van een verhaal met je foto's?
Bekijk de cursus Verhalende Portretfotografie.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Haegeman
  Haegeman schreef op dinsdag 9 april 2024 om 11:29  | reageer

  5 heel interessante tips, ik heb er terug wat van opgestoken.

 2. jose
  jose schreef op dinsdag 9 april 2024 om 12:04  | reageer

  Wat een sensuele foto's! De vrouwen zijn weer een object.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 april 2024 om 12:09  | reageer

  Het zijn maar voorbeeldfoto's, gebruik de tips vooral voor je eigen foto's.

  Persoonlijk houd ik van dit soort sensuele foto's. Dit is wat ik graag fotografeer. Ik snap dat dit niet ieders voorkeur is. Dat is prima.

 4. Rob Kloosterman
  Rob Kloosterman schreef op dinsdag 9 april 2024 om 15:17  | reageer

  De tips zijn oké maar de sensuele plaatjes zijn zo langzamerhand afgezaagd. Er zijn nieuwe verhalen nodig. Ook bij voorbeelden.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 april 2024 om 15:49  | reageer

  Dit zijn mijn foto's. Wat ik ook fotografeer er is altijd wel iemand die iets te zeiken heeft, dus leer er maar mee leven. vrolijk

  Andere bloggers zijn van harte welkom om ook te komen schrijven hier. Dan kun je jouw tips en jouw foto's gebruiken. Meld je vooral aan.

 6. J. J. den Hollander
  J. J. den Hollander schreef op dinsdag 9 april 2024 om 16:21  | reageer

  Wat is de waarde van het geven van een oordeel. Ieder heeft zijn eigen smaak. Ik vond de tips heel waardevol. De foto’s illustreerden m.n voortreffelijk
  de tips. Heel goed en smaakvol! Hoezo sensueel? Is dat een vies woord misschien?

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 10 april 2024 om 09:00  | reageer

  Dank je! vrolijk

 8. Ton
  Ton schreef op dinsdag 9 april 2024 om 17:05  | reageer

  De auteur heeft een portfolio die inmiddels onuitputtelijk is, dus begrijp heel goed dat je een greep in de kassa doet. Overigens zie je op fotosites vaak dat gezemel en is er b.v. ook een kudde schapen die gaan na-blaten als er iemand opmerkt als er nog een etiketje b.v. aan een BH-tje te zien is. Overigens vind ik die laatste foto schitterend, ook de sfeer is heel aangenaam. Zo eentje heb ik er nog niet kunnen schieten of een dame die in een vijver wil rondzwemmen. Het blijft een uitdaging en daar gaat het om, vooral als je te hard zonlicht hebt, vreselijk. Sjouwen met schermen en softboxen in de vrije natuur is voor mij niet te doen, dus bewolkt altijd prima!

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 10 april 2024 om 09:08  | reageer

  Dank je, Ton.
  Voor wat betreft het sjouwen, ik gebruik opzetflitsers en inklapbare softboxen en kleine Manfrotto Nano statiefjes.

  Alles gaat mee in mijn fototas en twee compacte extra tasjes. Ik kan de drie tassen zo op mijn rug/over mijn schouders dragen.

  Een compact setje samenstellen zorgt ervoor dat je het ook meeneemt en gebruikt.

 10. Henk
  Henk schreef op dinsdag 9 april 2024 om 17:18  | reageer

  Mooie tips, mooie modellen en mooie foto's !

 11. Peter
  Peter schreef op dinsdag 9 april 2024 om 19:54  | reageer

  Goed idee voor nieuwe verhalen. Lees en gebruik de tips die gegeven zijn en leef je verder uit! Deze voorbeeldfoto's vind ik trouwens bijzonder mooi.
  Qua compositie, kleur en sfeer. Complimenten.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 10 april 2024 om 09:09  | reageer

  Dank je Peter (en Henk ook).

 13. gast schreef op vrijdag 12 april 2024 om 11:55  | reageer

  Ik vind de 5 tips heel nuttig. En de sensuele foto's zijn prachtig. Net pikant genoeg, de verbeelding doet de rest. De foto's zijn niet overdreven sensueel, heel aangenaam om naar te kijken. Mijn complimenten Elja.

 14. Wim
  Wim schreef op zondag 14 april 2024 om 19:57  | reageer

  Jammer dat je je toch hebt laten verleiden tot deze bewoording. Dit doet afbreuk aan je normaliter uitstekende professionele houding.
  Uiteraard geld dit ook voor diegene die het niet kunnen laten om zonder goede onderbouwing commentaar geven.
  De foto’s vind ik erg mooi maar dat is een kwestie van smaak.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord