100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

6 tips voor portretfoto's in de avond

maandag 26 september 2016, 20:20 door | 18.964x gelezen | 17 reacties

Een leuke portretfoto maken kan al best lastig zijn, maar als je een keer een extra uitdaging wilt kun je 's avonds of 's nachts portretfoto's gaan maken. Het kan echter wel hele mooie foto's opleveren. In dit artikel zes praktische tips voor wanneer je in het donker portretfoto's wilt maken.

1. Kies een goede locatie


Wanneer je 's avonds of 's nachts buiten foto's gaat maken, dan doe je dat natuurlijk vooral om de sfeervolle achtergronden. Daarin wil je zien dat het avond is en bij voorkeur iets meer dan alleen een donkere omgeving.

Kies dus juist een locatie met het nodige licht. Het centrum van een stad bijvoorbeeld. Daar heb je vaak op kleine afstanden veel verschillende mogelijkheden en in centra van steden is vaak moeite gedaan om er iets moois van te maken. Veel gebouwen zijn mooi uitgelicht.

Jip

1/60s, f/3.2, 2500 ISO @ 85mm

De foto's die je in dit artikel ziet heb ik geschoten met model Jip in het centrum van Nijmegen. Bovenstaande foto is bijvoorbeeld vlak bij het station genomen, maar we zijn ook verder het centrum in geweest. Bijvoorbeeld bij de Sint Stevenskerk, de Lux bioscoop en op het Keizerkarelplein.

2. Gebruik het aanwezige licht


Je kunt natuurlijk aan de slag gaan met flitsers, maar dat hoeft niet per se. Vaak is het aanwezige licht ook bruikbaar. Je moet niet bang zijn om hoge lichtgevoeligheden te gebruiken, want dat is meestal echt wel nodig. Veel foto's maak je waarschijnlijk op minimaal 1.600 ISO.

Kijk goed naar waar het licht vandaan komt en probeer dat optimaal te gebruiken. Ga bijvoorbeeld onder een lamp staan. Bij voorkeur niet recht eronder trouwens. Dat levert hele harde schaduwen in onder andere de oogkassen op.

Jip

1/125s, f/3.2, ISO 2500 @85mm

Bij bovenstaande foto gebruikte ik het licht uit een etalage om Jip uit te lichten. Houd in zo'n geval ook rekening met de kleur van het licht. In dit geval was het wat warmer halogeen licht. Sommige etalages geven een wat blauwig licht af en dat past vaak minder bij een portret.

3. Let op je sluitertijd


Met weinig licht loop je tegen de limieten van je camera aan. Begin met een lichtsterk objectief, bijvoorbeeld een 50mm f/1.8 (betaalbaar en kwalitatief erg goed). Als je 's nachts aan het fotograferen hebt zal je al snel f/1.8 of f/2.0 moeten gebruiken om nog een fatsoenlijke sluitertijd over te houden.

Zelf heb ik tijdens de shoot voor de foto's uit dit artikel geschoten met een Canon 5D mark IV, de Canon 24-70mm f/2.8L II en een 85mm f/1.2L II objectief. Uitstekende apparatuur voor dit soort fotografie, maar gelukkig kan het ook veel goedkoper.

Afhankelijk van je objectief zal je een kortere sluitertijd nodig kunnen hebben, maar je zal eigenlijk altijd boven 1/30ste van een seconde moeten blijven. Bij een teleobjectief kom je daar natuurlijk ook niet mee weg en zal je nog kortere sluitertijden moeten kiezen.

Jip

1/30s, f/2.8, 3200 ISO @ 65mm

Om nog iets van je achtergrond te zien in je foto moet je lichtgevoeligheid vrijwel zeker omhoog. Aan 1.600 ISO zit je zo, maar als je camera het aan kan kun je ook zeker hoger gaan. Veel moderne camera's leveren nog goed bruikbare foto's met 6.400 ISO.

4. Neem een lampje mee


Het is slim om een zaklampje mee te nemen voor je shoot. Die kun je wellicht gebruiken om wat licht in je scene toe te voegen, maar belangrijker is dat je hem nodig gaat hebben om scherp te stellen.

De meeste camera's moeten hard werken om scherp te stellen als het donker is. Door even bij te schijnen met een zaklampje kun gemakkelijker scherpstellen. Heb je eenmaal de juiste scherpstelling, dan kun je het lampje uitzetten of simpelweg even naar achteren richten zodat het licht van je lampje geen onderdeel wordt van je foto.

5. Werk met een flitser


Een flitser kan goed helpen om je nachtportretten naar een hoger niveau te tillen. Je flitser gebruik je dan niet op je camera, maar 'strobist'-stijl. Los van je camera dus. Doordat je zo de richting van je licht kunt bepalen kun je hele sterke foto's maken.

Jip

1/60s, f/3.2, ISO 2500 @ 85mm

In de foto hierboven gebruik ik een flitser in een softbox. Door de flitser opzij van het model (en vanaf de camera gezien zelfs achter het model) te plaatsen krijg je spannender licht dan wanneer het recht van voren komt.

Bijkomend voordeel is dat de kans op bewegingsonscherpte een stuk kleiner wordt; de flits bevriest alles in de voorgrond.

6. Gebruik een kleurfilter


Het licht van je flitser is veel blauwer dan het sfeervolle licht van gloeilampen 's avonds. Wanneer je daar niks aan doet zal het flitslicht daarom afwijken van het aanwezige licht. Dat ziet er niet mooi uit.

Gebruik daarom een kleurfilter op je flitser. Ik gebruikte in onderstaande foto een 1/2 CTO (oranje) filter om het flitslicht warmer te maken. Zo was het licht op het model veel meer in balans met de achtergrond.

Jip

1/100s, f/2.5, ISO 3200 @ 85mm

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

  1. Karin School
    Karin School schreef op dinsdag 27 september 2016 om 12:39  | reageer

    Goeie Tips!, ga dit ook eens proberen, eigenlijk nooit bij stilgestaan om dat ook eens buiten in de stad te proberen. Thanks!

  2. Marijke
    Marijke schreef op dinsdag 27 september 2016 om 13:34  | reageer

    Ik zat op het terras van Lux toen je bezig was. Leuk om het resultaat te zien.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 september 2016 om 13:52  | reageer

    @Marijke; dat is wel heel grappig! vrolijk
    Jij vroeg je al af wat die idioot daar aan het doen was? knipoog

    @Karin; thanks, en succes!

  4. Corry
    Corry schreef op dinsdag 27 september 2016 om 13:57  | reageer

    Even een vraagje, zet je de witbalans op kunstlicht of op schaduw als s' avonds buiten foto's maakt

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 september 2016 om 14:00  | reageer

    @Corry; ik heb mijn witbalans op auto gehad en op kunstlicht. Eigenlijk was ik best tevreden met wat de automatische witbalans er van maakte.

    Ik schiet in RAW, dus dan kun je achteraf nog aanpassen wat je wilt aan de witbalans.

  6. Adé
    Adé schreef op dinsdag 27 september 2016 om 15:39  | reageer

    Ik heb een Canon 600D. Welke maximale ISO waarde is reëel m.b.t. ruis?

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 september 2016 om 16:01  | reageer

    @Adé; Volgens mij kun je daarmee nog best aardig tot 3200 ISO gaan.

  8. A.S.
    A.S. schreef op dinsdag 27 september 2016 om 16:29  | reageer

    Als aanvulling, want ik lees het niet zo gauw: Ook bij flitsen (strobist) gebruik je het beste een langere sluitertijd. Het flitslicht bevriest in dit geval toch. Het beste, neem je dan ook een hoge ISO-waarde, om zoveel mogelijk omgevingslicht op de beeldsensor te krijgen. Niet bang zijn voor ruis, want dat is vaak ver overtrokken...

    Wat een kleurgel betreft: Inderdaad, een prima iets. Zelf, gebruik ik meestal een 1/4 CTO gel. Persoonlijk, vind ik een 1/2 CTO vaak net iets té warm, maar dat is smaak.

    Wat witbalans betreft, is het wat je wilt. Wil je alle kleuren neutraal, dan gebruik ik een full CTO filter op de flitser en zet ik de witbalans op "kunstlicht" of zet de Kelvinwaarde ergens tussen de 2500 a 3200 Kelvin. Dan wordt je foto echt neutraal en dat is niet altijd mooi. Kies je om de foto wat warmer te houden, dan pak ik vaak een 1/4 CTO op de flitser en zet de witbalans dan op AWB of "daglicht". In eerste instantie zullen de foto's dan wellicht té warm worden qua toon, maar dat stel ik dan bij in de RAW-converter.

    Als je niet flitst, dus kans op bewegingsonscherpte, dan zou ik zekers een statief gebruiken. Echter, kun je beter hier ook niet de ISO-waarde te laag zetten, omdat je ook nog moet uitgaan dat een model perongeluk altijd iets kan bewegen.

  9. Hugouw
    Profiel Hugouw schreef op dinsdag 27 september 2016 om 17:17  | reageer

    Leuk idee. Ga ik zeker uitproberen. Bovenstaande reacties helpen mij hiermee.

  10. gast schreef op dinsdag 27 september 2016 om 18:52  | reageer

    Mooi uitgelegd, maar bijgevoegde foto's geven me nou niet echt een boost om dit ook te gaan proberen. Qua compositie had je wel meer je best mogen doen

  11. gast schreef op woensdag 28 september 2016 om 14:20  | reageer

    Wat betreft sluitertijden: die minimaal 1/30e die je noemt, is dat omdat je het anders zelf niet stil kunt houden? Of omdat het model anders niet lang genoeg stil staat?

  12. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 28 september 2016 om 14:44  | reageer

    @gast; Beide. Zowel het model als jijzelf bewegen natuurlijk. Je kunt op statief werken, maar dan is de kans dat je model beweegt wel weer groot.

    Het is geen vast getal, probeer het vooral een beetje uit. Werk in elk geval niet alleen op 1/30ste. Stel dat het dan toch onscherp blijkt, dan zijn al je foto's onscherp.

    @gast; Ik vind de composities niet verkeerd, maar dat mag je natuurlijk anders zien. Daarbij zocht ik voor dit artikel foto's die mijn tips illustreren, niet per se de beste foto's die ik gemaakt heb die avond.

    Mijn favoriet van deze foto's is die bij tip 5. De rest uit dit artikel vind ik niet slecht, maar ik zou ze niet direct in mijn portfolio opnemen. vrolijk

  13. Bert Hazekamp
    Bert Hazekamp schreef op donderdag 29 september 2016 om 13:30  | reageer

    Een openbaring voor mij; wát mooi gedaan mijn kleine Canon Powershot SX260HS kan dit misschien nét "trekken"; ga ik zeker uitproberen bedankt voor deze waardevolle tips.

  14. Joey
    Joey schreef op zondag 2 oktober 2016 om 15:41  | reageer

    Mooie foto's, maar bij mij wordt boven de 1600 de ruis echt gruwelijk (7D) Ik kan me niet voorstellen dat dat bij een 600D beter is. Ik zie trouwens dat je foto's genomen zijn met 85mm op 1/30.sec. Dan moet je wel echt statief-handen hebben om die nog scherp te krijgen. Daarnaast een gedisciplineerd model... Veel sterkte mede-amateurs! knipoog

  15. Jolanda
    Profiel Jolanda schreef op woensdag 2 januari 2019 om 19:21  | reageer

    Leuk en leerzaam artikel en mooie foto's! Even een vraagje. Ik heb een Canon M50 met op dit moment nog de standaard kitlens (15-45mm, f/3.5-6.3). Ik zou ook graag portretten willen maken. Ik zie dat je onder meer naar de 50mm f/1.8 verwijst. Zou je deze lens aanraden om mee te beginnen of kun je nog andere lenzen aanraden? (ik heb ook gekeken naar de 85mm f/1.8, maar ik twijfel of de 50mm misschien beter is, ook omdat ik geen full frame camera heb)

  16. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 2 januari 2019 om 19:28  | reageer

    @Jolanda; Inclusief de crop-factor van de M50 is de 85mm in veel gevallen wellicht wat te veel telelens. Juist bij een camera met een crop-sensor (APS-C formaat) zou ik eerder voor de 50mm gaan.

  17. Jolanda
    Profiel Jolanda schreef op vrijdag 4 januari 2019 om 18:00  | reageer

    @Elja; dank je voor het advies! Ik heb inmiddels de 50mm gekocht vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord