Elja Trum

6 tips voor portretfoto's in de avond

maandag 26 september 2016, 20:20 door | 17.447x gelezen | 17 reacties

Een leuke portretfoto maken kan al best lastig zijn, maar als je een keer een extra uitdaging wilt kun je 's avonds of 's nachts portretfoto's gaan maken. Het kan echter wel hele mooie foto's opleveren. In dit artikel zes praktische tips voor wanneer je in het donker portretfoto's wilt maken.

1. Kies een goede locatie


Wanneer je 's avonds of 's nachts buiten foto's gaat maken, dan doe je dat natuurlijk vooral om de sfeervolle achtergronden. Daarin wil je zien dat het avond is en bij voorkeur iets meer dan alleen een donkere omgeving.

Kies dus juist een locatie met het nodige licht. Het centrum van een stad bijvoorbeeld. Daar heb je vaak op kleine afstanden veel verschillende mogelijkheden en in centra van steden is vaak moeite gedaan om er iets moois van te maken. Veel gebouwen zijn mooi uitgelicht.

Jip

1/60s, f/3.2, 2500 ISO @ 85mm

De foto's die je in dit artikel ziet heb ik geschoten met model Jip in het centrum van Nijmegen. Bovenstaande foto is bijvoorbeeld vlak bij het station genomen, maar we zijn ook verder het centrum in geweest. Bijvoorbeeld bij de Sint Stevenskerk, de Lux bioscoop en op het Keizerkarelplein.

2. Gebruik het aanwezige licht


Je kunt natuurlijk aan de slag gaan met flitsers, maar dat hoeft niet per se. Vaak is het aanwezige licht ook bruikbaar. Je moet niet bang zijn om hoge lichtgevoeligheden te gebruiken, want dat is meestal echt wel nodig. Veel foto's maak je waarschijnlijk op minimaal 1.600 ISO.

Kijk goed naar waar het licht vandaan komt en probeer dat optimaal te gebruiken. Ga bijvoorbeeld onder een lamp staan. Bij voorkeur niet recht eronder trouwens. Dat levert hele harde schaduwen in onder andere de oogkassen op.

Jip

1/125s, f/3.2, ISO 2500 @85mm

Bij bovenstaande foto gebruikte ik het licht uit een etalage om Jip uit te lichten. Houd in zo'n geval ook rekening met de kleur van het licht. In dit geval was het wat warmer halogeen licht. Sommige etalages geven een wat blauwig licht af en dat past vaak minder bij een portret.

3. Let op je sluitertijd


Met weinig licht loop je tegen de limieten van je camera aan. Begin met een lichtsterk objectief, bijvoorbeeld een 50mm f/1.8 (betaalbaar en kwalitatief erg goed). Als je 's nachts aan het fotograferen hebt zal je al snel f/1.8 of f/2.0 moeten gebruiken om nog een fatsoenlijke sluitertijd over te houden.

Zelf heb ik tijdens de shoot voor de foto's uit dit artikel geschoten met een Canon 5D mark IV, de Canon 24-70mm f/2.8L II en een 85mm f/1.2L II objectief. Uitstekende apparatuur voor dit soort fotografie, maar gelukkig kan het ook veel goedkoper.

Afhankelijk van je objectief zal je een kortere sluitertijd nodig kunnen hebben, maar je zal eigenlijk altijd boven 1/30ste van een seconde moeten blijven. Bij een teleobjectief kom je daar natuurlijk ook niet mee weg en zal je nog kortere sluitertijden moeten kiezen.

Jip

1/30s, f/2.8, 3200 ISO @ 65mm

Om nog iets van je achtergrond te zien in je foto moet je lichtgevoeligheid vrijwel zeker omhoog. Aan 1.600 ISO zit je zo, maar als je camera het aan kan kun je ook zeker hoger gaan. Veel moderne camera's leveren nog goed bruikbare foto's met 6.400 ISO.

4. Neem een lampje mee


Het is slim om een zaklampje mee te nemen voor je shoot. Die kun je wellicht gebruiken om wat licht in je scene toe te voegen, maar belangrijker is dat je hem nodig gaat hebben om scherp te stellen.

De meeste camera's moeten hard werken om scherp te stellen als het donker is. Door even bij te schijnen met een zaklampje kun gemakkelijker scherpstellen. Heb je eenmaal de juiste scherpstelling, dan kun je het lampje uitzetten of simpelweg even naar achteren richten zodat het licht van je lampje geen onderdeel wordt van je foto.

5. Werk met een flitser


Een flitser kan goed helpen om je nachtportretten naar een hoger niveau te tillen. Je flitser gebruik je dan niet op je camera, maar 'strobist'-stijl. Los van je camera dus. Doordat je zo de richting van je licht kunt bepalen kun je hele sterke foto's maken.

Jip

1/60s, f/3.2, ISO 2500 @ 85mm

In de foto hierboven gebruik ik een flitser in een softbox. Door de flitser opzij van het model (en vanaf de camera gezien zelfs achter het model) te plaatsen krijg je spannender licht dan wanneer het recht van voren komt.

Bijkomend voordeel is dat de kans op bewegingsonscherpte een stuk kleiner wordt; de flits bevriest alles in de voorgrond.

6. Gebruik een kleurfilter


Het licht van je flitser is veel blauwer dan het sfeervolle licht van gloeilampen 's avonds. Wanneer je daar niks aan doet zal het flitslicht daarom afwijken van het aanwezige licht. Dat ziet er niet mooi uit.

Gebruik daarom een kleurfilter op je flitser. Ik gebruikte in onderstaande foto een 1/2 CTO (oranje) filter om het flitslicht warmer te maken. Zo was het licht op het model veel meer in balans met de achtergrond.

Jip

1/100s, f/2.5, ISO 3200 @ 85mm

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Karin School
  Karin School schreef op dinsdag 27 september 2016 om 12:39

  Goeie Tips!, ga dit ook eens proberen, eigenlijk nooit bij stilgestaan om dat ook eens buiten in de stad te proberen. Thanks!

 2. Marijke
  Marijke schreef op dinsdag 27 september 2016 om 13:34

  Ik zat op het terras van Lux toen je bezig was. Leuk om het resultaat te zien.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 september 2016 om 13:52

  @Marijke; dat is wel heel grappig! vrolijk
  Jij vroeg je al af wat die idioot daar aan het doen was? knipoog

  @Karin; thanks, en succes!

 4. Corry
  Corry schreef op dinsdag 27 september 2016 om 13:57

  Even een vraagje, zet je de witbalans op kunstlicht of op schaduw als s' avonds buiten foto's maakt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord