Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Haida NanoPro X100 filters speciaal voor de Fujifilm X100 serie

vrijdag 16 december 2022, 16:32 door | 2.554x gelezen | 0 reacties

Heb jij een camera uit de Fujifilm X100 serie, dan heb je op dit moment een heel populaire camera in bezit. Er is veel vraag naar.

Niet voor niets gaan filter fabrikanten speciale filters voor deze camera maken. Haida heeft de NanoPro X100 filters geÔntroduceerd. Ik wil mijn ervaringen met deze filters delen.

De Fujifilm X100t heb ik in 2016 gekocht, vlak voordat ik naar Lofoten in Noorwegen ging. Het was bedoelt als een compacte camera die eenvoudig mee te nemen was.

Ik wilde een goede kwaliteit en het vaste brandpunt van 23mm (35mm beeldhoek omgerekend naar fullframe) vond ik het perfecte brandpunt.

Nando haida x100 13

De Fujifilm X100t, een erg fijne camera om mee te fotograferen.

Sinds die tijd heb ik er heel veel plezier van gehad. Ik gebruik de X100t ook voor landschapsfotografie, waarbij het ingebouwde drie stops ND filter erg handig is. De camera is niet perfect, maar het gebruikersplezier maakt dat allemaal goed.

Het model dat ik heb is inmiddels oud. Hoewel het al de derde versie was (de X100 en X100s waren de eerste twee) zijn er inmiddels twee andere modellen na de mijne gekomen. De X100f en de X100v, elke opvolger weer iets beter.

De X100v is de enige die spatwaterdicht is, mits je een speciaal voorzetstukje op het objectief zet.

Nando haida x100 11

Zoek de verschillen. Een zonnekap van Fujifilm en een van Haida.

Ik had er destijds een zonnekap bij gekocht. Een klein dingetje dat met de typische bayonet vatting op het kleine objectief gezet kan worden. Het nadeel is, dat je dan geen lensdop meer kan plaatsen.

Veel probleem heb ik daar niet mee gehad, maar een krasje is permanent. Je kunt het objectief niet wisselen.

Wat ik altijd gemist heb is het polarisatiefilter. Daarmee is het mogelijk om de kleuren te benadrukken en reflecties op vochtige en glanzende oppervlaktes voorkomen. Er is geen normale schroefvatting, dus een los filtertje is niet mogelijk. Helaas.

Nando haida x100 2

Momenteel is er de Haida NanoPro X100 Clear filter, en een Mist Black 1/4 filter. Meer filters voor de X100 serie komen er aan.

Haida heeft nu de NanoPro X100 filters geÔntroduceerd. Een systeem dat speciaal voor de camera's uit de X100 serie is gemaakt. De filters kunnen op het objectief geschroefd worden en hebben de speciale bayonet voor de zonnekap.

Die zonnekap heeft Haida ook gemaakt, samen met een lensdop.

De zonnekap en filters komen in twee varianten. De zwarte versie en de zilveren versie, passend bij de twee 'kleurversies' van de Fujifilm X100 serie. De zilveren versie is echter ook matzwart aan de binnenzijde, om interne reflecties te voorkomen.

Helaas was mijn zilveren filter niet matzwart uitgevoerd. Maar ik heb een pre-production model ontvangen.

Nando haida x100 4

Alle filters zijn matzwart aan de binnenzijde, behalve het exemplaar dat ik heb gekregen. Het is een pre-production model.

De filters die momenteel beschikbaar zijn, is een Clear filter en een Mist Black 1/4 filter. Helaas is er nog geen polarisatiefilter beschikbaar, hoewel Haida aangeeft dat dit wel in de planning staat. Net als een ND filter.

Het Clear filter is in feite alleen nuttig voor de eigenaar van de Fujifilm X100v, aangezien deze camera spatwaterdicht is na plaatsing van het filter. De overige camera's zijn niet spatwaterdicht, zodat dit filter eigenlijk weinig toegevoegde waarde heeft.

Nando haida x100 5

Het Haida NanoPro X100 Clear filter is voor bescherming, en voor het spatwaterdicht maken van de Fujifilm X100v

De Mist Black 1/4 filter is wel heel interessant. Het geeft een soort soft focus effect zonder dat de foto echt soft wordt. Het brengt het contrast naar beneden en geeft een gloed aan de hoge lichten.

Het filter is perfect voor portretten, aangezien het de huid verzacht en rimpels en oneffenheden maskeert.

Nando haida x100 15

Het Haida NanoPro X100 Mist Black 1/4 filter zorgt voor een zachte huid waarin rimpels en oneffenheden minder opvallend zijn. Het effect is subtiel. Het verlaagd ook het contrast en geeft een fijne gloed bij hooglichten.

De zonnekap is niet te onderscheiden van de originele Fujifilm zonnekap. Het is exact hetzelfde, met dezelfde bayonet. Helaas kan het filter alleen geplaatst worden wanneer je een filter op de camera hebt. Er zit namelijk geen aparte adapter ring bij, iets wat Fujifilm wel doet.

Nando haida x100 3

Er zit helaas geen adapterring bij de zonnekap van Haida. Zodoende moet je altijd een filter plaatsen om de zonnekap te kunnen gebruiken.

De lensdop is heel welkom, iets wat ik gemist heb bij het plaatsen van de originele Fujifilm zonnekap. Nu kan ik het filter en zonnekap op de camera houden, en de frontlens beschermen.

Conclusie


Haida geeft de Fujifilm X100 gebruikers met deze filters een mooie uitbreiding. Hoewel voor nu alleen het Mist Black 1/4 filter voor mij nuttig is, zal er binnenkort een uitbreiding van filters komen waaronder het polarisatiefilter dat ik zo graag had willen hebben. Ik kijk daar naar uit.

Nando haida x100 7

Het plaatsen van een filter is eenvoudig. Haal de ring van het objectief en schroef het filter erop. De zonnekap kan vervolgens geplaatst worden.

Het Clear filter heeft het meeste nut voor de X100v gebruiker die zijn camera spatwaterdicht wil maken. Voor de eigenaren van de andere X100 modellen geeft het filter de mogelijkheid om de Haida zonnekap te plaatsen.

De filters zijn lichtgewicht en je merkt nauwelijks dat ze op de camera zitten. Afgezien van de 1,5 centimeter die uitsteekt door het filter en zonnekap. Het systeem is ook zo gemaakt dat je slechts ťťn filter tegelijkertijd kan plaatsen.

Wil je meer filters dan een plaatsen? Dan zou je kunnen uitwijken naar een compleet filter systeem, met adapterring, houder en vierkante filters. Alleen koop je dan een filtersysteem dat maar op ťťn camera met een vast objectief past. Bovendien is het een extra tasje dat je mee moet nemen.

Nando haida x100 17

Ook voor landschapsfoto's kan een Mist Black 1/4 filter fijne resultaten opleveren. Vooral wanneer je hooglichten in beeld hebt.

Ik geloof dat voor de Fujifilm X100 gebruiker dit systeem de mogelijkheden van de X100 serie enorm kan uitbreiden. Het is nu wachten op een polarisatiefilter, en misschien een ND filter. Maar wie weet wat Haida nog meer in gedachten heeft.

De Haida NanoPro X100 filters zijn echter moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Maar dit kan nog veranderen, want de filters zijn nog niet zo lang op de markt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord