Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een reden om extra lang te belichten

zondag 20 juli 2025, 13:31 door | 91x gelezen | 0 reacties

Lange sluitertijden kan beweging uit het water halen. Dit brengt rust in een foto, en maakt het soms minimalistisch. Wolken kunnen een reden zijn om extra lang te belichten.

Een korte sluitertijd laat bij wateroppervlaktes veel details zien. Kleine golfjes, rimpelingen en de schitteringen van licht. Een heel korte sluitertijd bevriest zelfs alle beweging.

De details die met korte sluitertijden zichtbaar worden kunnen een overweldigend effect geven. Er is te veel te zien. Daar heb ik eerder al eens een heel artikel over geschreven. Een langere sluitertijd brengt meer rust.

Nando hviterkur setup

Aan de slag met het fotograferen van Hvitserkur. Ik gebruik een Haida M10 II houder met een 15 stops ND-filter om een sluitertijd te krijgen die lang genoeg is.

Gebruik je een grijsfilter om de sluitertijd langer te maken, dan wordt de beweging uit het onrustige water gehaald. In veel gevallen werkt een sluitertijd tussen de 30 en 60 seconden heel goed.

Levert 60 seconden het gewenste resultaat? In dat geval is het niet nodig om nog langer te belichten. Als de beweging al uit het water is, zal een langere sluitertijd geen verschil geven. Er kan een reden zijn om toch veel langer te gaan belichten: de wolken.

Nando hviterkur LE

Hvitserkur in IJsland met 202 seconden belichting. Het water is mooi vlak. Maar de geringe beweging in de wolken vind ik niet mooi.

Wolken bewegen veel langzamer dan water. Is met water 30 of 60 seconden voldoende om alle beweging eruit te halen, voor wolken is dat te weinig.

Een te korte lange sluitertijd zorgt voor een klein beetje beweging in de wolken. Het is echter zo weinig dat het bewegingsonscherpte lijkt in plaats van het lange sluitertijden-effect. Het zit in feite tussen wel en geen beweging in.

Let op de beweging van de wolken en schat in hoe snel ze beweging. Stem daar je belichtingstijd op af. Dat kan betekenen dat je vele minuten lang moet gaan belichten, meer dan voor het water nodig is.

Nando hviterkur LE 2

Dit is met 404 seconden belichting, wat 'slechts' één stop langer is dan de vorige foto. Het water is vrijwel hetzelfde. Maar de beweging in de wolken vind ik veel mooier.


Maak de belichting echter ook niet te lang. Want er komt een moment dat de beweging in de wolken uitgesmeerd wordt tot een egale grijze massa zonder beweging.

Met dank aan Sony Benelux voor het beschikbaar stellen van de camera en objectieven.


De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.495 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord