Rick Vermue

Preview: Nikon D3x

maandag 1 december 2008, 23:53 door | 11.291x gelezen | 10 reacties

Photofacts was vanmiddag aanwezig bij de presentatie van de Nikon D3X op het hoofdkantoor in Lijnden. Vanmorgen waren alle specificaties al bekend, maar op de presentatie was de mogelijkheid om de Nikon D3x even vast te houden. Na een zeer ongelukkig openbaar vervoer probleem was dat ook nog het enige wat er te doen was aangezien de bijbehorende diapresentatie reeds af was afgelopen.

De Nikon D3x


Het eerste wat opvalt, is de grootte van de camera. De ge´ntegreerde grip maakt hem groot maar zorgt er ook voor dat de camera in portretstand makkelijk vast is te houden. Met mijn grote handen is het een verademing, de camera houdt zeer goed vast. Het overweldigende aantal knopjes en het feit dat ik een Canonian ben heeft ervoor gezorgd dat ik niet veel met de camera heb kunnen spelen. Een volledig overzicht is dan ook moeilijk te geven.

De camera moet worden gezien als een opgevoerde D3 die 'slechts' 12 megapixels heeft. Daardoor is de D3 uitermate geschikt voor situaties met weinig licht. De D3x is vrijwel hetzelfde alleen het aantal megapixels is opgeschroefd naar 24,5. Een nadeel dat hieruit voortkomt, is dat de lichtgevoeligheid minder is. Dit is ook te zien aan de ISO waarden die ingesteld kunnen worden.

De D3 heeft 25.600 als ISO boost en de Nikon D3x moet het doen met een respectabele ISO 6400 als maximale boost. De camera is dan ook vooral bedoeld voor natuur-, studio- en modefotografen. Deze mensen hebben meestal maximale controle over het licht en schieten op lage ISO waarden. Het grote aantal megapixels is in deze tak van fotografie ook van belang, groot afdrukken is geen enkel probleem.

Veel mensen vragen zich af of deze camera dezelfde sensor heeft als de Sony Alpha 900 maar dit is, volgens Nikon, uitdrukkelijk niet het geval. Nikon claimt dat deze sensor veel beter is, en claimt ook betere ISO prestaties dan de Alpha 900. Het prijsverschil is daar natuurlijk ook wel naar.

Want nu de grootste verschillen zijn uitgelegd met de Nikon D3 en een klein beetje met de Alpha 900 is het toch wel even schrikken dat het advies prijskaartje 8.000 euro is. Dat is even kort door de bocht 4.500 euro meer dan de D3, erg veel geld voor 12 megapixels extra. Voor ons stervelingen moeilijk te rechtvaardigen maar voor de professionals waarschijnlijk wel. Wellicht is 8.000,- euro voor betere foto's niet zo'n probleem als je er je geld mee verdiend.

Als je dus denkt dat de camera te duur voor je is, zit je waarschijnlijk niet in de doelgroep.

De Nikon D3x in de hand


De Nikon GP-1 GPS schijnt overigens ook deze maand beschikbaar te komen. Uiteraard werkt dit speeltje ook met de nieuwe Nikon D3x.

Meer informatie over de Nikon D3x
- Nikon D3x informatie van Nikon Nederland
- Ken Rockwell roept op tot een boycot
- Nikon D3x foto's door Photography BLOG
- Preview op DigifotoPro (Nederlands)
- Preview door Studio Impressions Blog

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

10 reacties

 1. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 2 december 2008 om 09:40

  Het lijkt me inderdaad een fantastische camera. Het prijsverschil is naar mijn mening veel te groot t.o.v. de D3 en de Alpha 900. De vraag is of je dit als professional nou werkelijk zo goed gaat merken ondanks een aantal flinke verschillen.

 2. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op dinsdag 2 december 2008 om 12:45

  'Wellicht is 8.000,- euro voor betere foto's niet zo'n probleem als je er je geld mee verdiend.'

  Hahaha, de klassieke denkfout vrolijk : je maakt met deze camera écht geen betere foto's.
  Maar, als je je geld verdient met fotografie en je kúnt deze Nikon betalen, dan zal 't je weinig uitmaken of ie 5.000 of 10.000 kost (of 40.000 voor een Hasselblad) En dat weten ze bij Nikon donders goed.

  Vergelijk 't met auto's: is een Audi A8 nu echt een auto waarmee je beter rijdt/sneller bent in de file/minder ongelukken mee maakt, vergeleken met een Prius? Nee, maar dat maakt ook niet uit; dat enorme prijsverschil verdien je met een A8 niet terug. Misschien verdien je 't wel terug met het verschil in status wat je hebt als je met een A8 naar de board meeting gaat, ipv met je Prius.

  Dat zelfde is bij fotografie - naar mijn bescheiden mening - ook vaak 't geval. Als je een prof fotograaf tegenkomt, en ziet dat ie werkt met een peperdure 1Ds Mark III, of deze D3x, of een Mamiya dan past dat bij het beeld wat je hebt van een prof fotograaf.
  Maar, als je 10 foto's van verschillende prof fotografen op rij legt kun je niet zien of ze gemaakt zijn met een Canon 350D, Hasselblad of 40 jaar oude Rolleicord.

  Ik zeg niet dat deze D3x z'n prijskaartje van 8 mille niet waard is; ik zeg alleen dat je dit prijskaartje niet moet zien als een prijsverschil wat je terugverdient door de 'kwaliteit' van de camera, maar wat terugverdient wordt door de kwaliteit van de fotograaf, die vanwege zijn (of haar) eigen kwaliteit het zich kan veroorloven een duur gereedschap te kopen.

 3. aradilon
  aradilon schreef op dinsdag 2 december 2008 om 12:55

  Ik denk wel dat ze dit bij Nikon niet gaan volhouden ze weten verduiveld goed dat die prijs te hoog is voor concurrentie met de canon 1Ds mark III, dus ik denk dat je in februari al een hoge prijsverlaging gaat zien, ze willen nu gewoon wat geld van de early adopters (zoals bij de Iphone ook is gelukt).
  En ik zeg dus ook dat ik de Sony totaal geen concurrentie zie, gewoon hij is niet zo stevig en is veeleer een concurrente voor de 5D mark II en de Nikon D700.

 4. Rick
  Profiel Rick schreef op dinsdag 2 december 2008 om 13:36

  @ MarellG:

  "Hahaha, de klassieke denkfout vrolijk : je maakt met deze camera écht geen betere foto's".

  toch denk ik dat de mensen die deze camera's gaan kopen, de natuur-, studio- en modefotografen, echt wel betere foto's nemen met deze camera. Dan bedoel ik uiteraard niet subjectieve dingen als compositie, maar alleen het technische gedeelte.

  "Maar, als je je geld verdient met fotografie en je kúnt deze Nikon betalen, dan zal 't je weinig uitmaken of ie 5000 of 10000 kost".

  Hier ben ik het uiteraard mee eens, dit vermeld ik ook in het verhaal

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.417 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord