Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Nikon D800

dinsdag 7 februari 2012, 05:00 door | 28.222x gelezen | 19 reacties

Zojuist heeft Nikon een nieuwe professionele digitale spiegelreflex aangekondigd; de Nikon D800. Deze camera beschikt over een sensor met maar liefst 36 megapixel! Een absoluut megapixel record voor een spiegelreflexcamera. Afgelopen donderdag heb ik al even met de camera kunnen spelen. Lees hier mijn eerste indruk.

Nikon D800

Nikon D800 specificaties


- 36,3 megapixel full-frame CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 50 - 25.600 ISO
- 3,2 inch TFT display (921.000 pixels)
- 2 geheugenkaart sleuven; Compact Flash en SD(XC)
- 4 foto's per seconden (FX), 6 foto's per seconden in DX stand en met batterygrip
- Expeed 3 processor
- 12 kanaals readout, 14 bits A/D conversie, 16 bits beeldverwerking
- Stofverwijderingssysteem
- Full HD video (1080p @ 30 fps)
- 51 punts autofocus
- Full-time gezichtsherkenning (ook zonder de live-view)
- Gewicht: 895 gram
- USB 3.0 aansluiting


Introductie video van de Nikon D800

Geen opvolger van de Nikon D700


Nikon benadrukt dat de Nikon D800 niet de opvolger is van de Nikon D700. Volgens Nikon is de D800 een volledige nieuwe professionele digitale spiegelreflex. De Nikon D700 blijft de komende maanden ook nog gewoon beschikbaar in Nederland.

Allemaal leuke marketingpraat natuurlijk, maar er is natuurlijk niemand die de Nikon D800 niet als opvolger van de Nikon D700 zal zien. Zeker als je nu een D700 hebt, dan is de D800 die vandaag is aangekondigd uiteraard de camera waar je naar kijkt als opvolger voor je huidige model.

Nikon D800 vs D700
Nikon D700 (links) versus Nikon D800 (rechts)

De body van de camera is ook grotendeels gelijk gebleven met de Nikon D700. De body van de D800 is iets groter, maar ook iets lichter dan die van de D700. Kleine details zijn er uiteraard wel veranderd. In de hand met een objectief erop is het verschil in gewicht echter lastig te merken. De camera ligt uiteraard gewoon lekker en erg stevig in de hand. Alles is erg solide, zoals je mag verwachten in dit segment.

36 megapixel


Het opvallendste aan de nieuwe Nikon D800 is uiteraard de sensor met maar liefst 36,3 megapixel. Een enorm aantal; de eerste digitale spiegelreflex camera die deze enorme resolutie biedt. Uiteraard gaat het ook nu weer om een full-frame (FX) CMOS sensor (36 bij 23,9 millimeter).

Opvallend dat deze hoge resolutie nu juist van Nikon komt, het bedrijf was jarenlang terughoudend met de hoeveelheid megapixel van hun sensoren. In de Nikon D700 zat een sensor met 12 megapixels, dat zijn er nu dus drie keer zo veel geworden.

Nikon geeft aan dat ze zich in eerste instantie voornamelijk bezig hebben gehouden met de lichtgevoeligheid van de sensoren. Volgens Nikon is de theoretische grens van wat haalbaar is daarmee nu gehaald. Tijd om zich meer te richten op het verhogen van de resolutie van de sensoren.

Nikon D800

Bij de Nikon D800 loopt de standaard lichtgevoeligheid van 100 tot 6.400 ISO. Met uitbreidingen is ook 50 ISO mogelijk en loopt de top door tot 25.600 ISO. We mochten nog geen foto's gebruiken die de camera maakt, maar Nikon Nederland gaf aan dat de resultaten op 6.400 ISO zeer goed bruikbaar zijn.

De Nikon D800 weet per seconde vier foto's op de volledige 36,3 megapixel resolutie weg te werken. Best een prestatie en voor het type camera ook meer dan voldoende. Nieuw in de D800 is dat je ook gebruik kunt maken van D-lighting of ruisondrukking zonder dat de snelheid van de camera terugloopt.

Video


Natuurlijk is er ook bij deze camera weer de nodige aandacht aan video gegeven. Met de Nikon D800 kun je full HD video opnemen op 1080p met 24, 25 of 30 fps. Schakel je terug naar 720p resolutie dan kun je 25, 30, 50 of 60 fps vastleggen. Video wordt opgeslagen in Mpeg-4 AVC / H.264 formaat. Je kunt maximaal 29 minuten en 59 seconden vastleggen. Er kan in twee 16:9 formaten gefilmd worden; FX of DX.

Nikon DX en FX filmformaat

Wat veel echte videografen op prijs zullen stellen is de ongecomprimeerde HDMI-output. Hierdoor kunnen externe monitoren en recorders aangesloten worden. Niet echt iets wat een gemiddelde hobbiest zal gebruiken, maar in de professionele video markt zal dit met enthousiasme ontvangen worden.

Het diafragma van de Nikon D800 is motorgestuurd te bedienen via de functieknop (openen) en de previewknop (sluiten) aan de voorkant van de Nikon D800. Zo kun je tijdens het filmen in 1/8ste stappen van diafragma veranderen.

Nikon D800 movie audioNikon heeft ook gewerkt aan het rolling-shutter-effect. Dit effect dat optreed gedurende filmopnamen (door de manier waarop de sensor uitgelezen wordt in een digitale spiegelreflex) wordt nu iets gereduceerd.

Ook aan de audio is gedacht; je kunt een stereo microfoon aansluiten en er is een volumeregeling mogelijk in 30 stappen. Ook kun je direct een weergave zien van de opgenomen audio. Voorheen was de audio die door de camera zelf werd opgenomen vaak niet bruikbaar. Nu zou dit dankzij deze aanpassingen wel moeten kunnen.



Joy ride; video geschoten met de Nikon D800

Autofocus


De autofocus van de Nikon D800 is ook verbeterd. Alle 51 punten werken bij f/5.6, 11 sensoren kunnen hun werk nog doen bij een lichtsterkte van f/8 en tussen deze twee waarden in werken nog 4 extra sensoren. De autofocus kan zijn werk doen bij minder licht. Dat zullen bijvoorbeeld natuurfotografen wel kunnen waarderen.

Nikon autofocus layout

Zij kunnen bijvoorbeeld met de Nikon D800 een Nikkor AF-S 600mm f/4.0 op hun camera zetten met een 2x teleconverter ertussen. Door de teleconverter wordt de 600mm f/4.0 een 1200mm f/8.0. Vroeger kon je dan geen gebruik meer maken van de autofocus, met deze Nikon D800 (en met de recent aangekondigde Nikon D4) kan dit wel.

Display


Ook het display op de Nikon D800 heeft wat upgrades gekregen. Het beeld moet nu minder reflecteren en betere kleuren tonen. Ook beschikt de camera over een sensor naast het beeldscherm waarmee de hoeveelheid omgevingslicht wordt gemeten. De camera past de helderheid en het contrast hierop aan. Is het bijvoorbeeld donker, dan zal het scherm veel minder fel zijn. Bekijk je foto's in zonlicht dan geeft het scherm de maximale helderheid af.

De reflecties zijn vooral binnen in het scherm zelf verminderd. Voorheen zat er een laagje lucht tussen het beschermglas en de LCD module. Nu is de lucht vervangen door een kunsthars waardoor er minder interne reflecties moeten optreden.

Nikon D800

Zoeker


De meeste fotografen kijken natuurlijk niet achter op hun display, maar vooral door de zoeker. Bij de Nikon D800 zien je in de zoeker 100 procent van het beeld van je foto. Er is een vergroting van 0,7 keer (gelijk aan de Nikon D3X). Met behulp van lijnen wordt aangegeven wat de uitsnede is wanneer je gebruikt maakt van de DX (24 bij 16), 1.2x crop (30 bij 20) of de 5:4 (30 bij 24) modus.

Ook kun je in de zoeker een beeldraster tonen zodat het maken van een mooie compositie eenvoudiger wordt.

Nikon D800 back

Meerdere geheugenkaarten


In tegenstelling tot de bij Nikon D4 is er niet gekozen voor het nieuwe XQD geheugen. Wel werkt de camera met twee geheugenkaart sleuven; je kunt zowel een Compact Flash kaartje als een Secure Digitale (SDXC) kaartje kwijt.

Dat is handig, want het geeft je een paar extra opties om in je workflow gebruik van te maken. Je kunt het tweede slot zo instellen dat, wanneer je ene kaartje vol is, het andere beschreven wordt. Je hoeft dus geen belangrijke momenten te missen door het wisselen van een kaartje.

Ook kun je het zo instellen dat je direct een back-up van je foto's maakt; de foto wordt dan twee keer weg geschreven. Indien gewenst gewoon twee keer in RAW formaat, maar je kunt ook kiezen om op de ene kaart RAW te schrijven terwijl de andere kaart de foto in Jpeg opslaat.

Nog leuker wordt het wanneer je beschikt over een draadloos kaartje zoals de Eye-Fi. Je kunt dan je foto's in RAW naar je compact flash kaart schrijven en een lage resolutie Jpeg op de Eye-Fi laten opslaan. Doordat je slechts kleine bestandjes naar de SD kaart schrijft kunnen deze snel draadloos verzonden worden en bijvoorbeeld direct live op een monitor getoond worden.

Ingebouwde flitser


Net als de D700 beschikt ook de D800 over een ingebouwde pop-up flitser. De meeste fotografen maken hier niet al te vaak gebruik van, maar Nikon geeft aan dat het zo nu en dan gewoon erg handig kan zijn. De pop-up flitser heeft een richtgetal van 12 (bij 100 ISO) en kan het gehele beeld nog belichten wanneer je een 24mm objectief gebruikt.

De meeste professionele fotografen zullen de flitser wellicht alleen gebruiken om externe flitsers mee te ontsteken. Met behulp van het Nikon Creative Lighting System (CLS) kun je zo uitstekend mooi belichte foto's maken. De pop-up flitser kan daarbij eventueel alleen als ontsteking dienen en niet meedoen in de belichting.

Nikon D800

Nikon D800E


Behalve de Nikon D800 wordt vandaag ook de Nikon D800E aangekondigd. Deze camera is exacte gelijk aan de Nikon D800, maar beschikt over een aangepast Low Pass Filter zonder anti-aliassing functie (ook wel eens 'blur filter' genoemd). De foto's die je met deze camera maakt zijn vaak wat scherper, maar zullen ook vaak wat meer nabewerking behoeven.

De Mikon D800E is daarom alleen bedoeld voor fotografen die weten wat het filter normaal voor hun doet en die het niet erg vinden om zelf bijvoorbeeld moiré patronen uit hun foto's te halen. In ruim voor wat extra werk krijgen deze fotografen foto's die net wat scherper zijn dan bij de normale Nikon D800.

De Nikon D800E gaat circa 300 euro meer kosten dan de normale versie van de camera (3.299 euro) en zal alleen via gespecialiseerde dealers te koop zijn. Bij de Nikon D800E wordt wel standaard Capture NX2 geleverd.

De infrarood eigenschappen van deze camera zijn overigens gelijk aan de D800, de camera is dus niet speciaal bedoeld voor astrofotografie. Landschap en studiofotografen zullen wellicht een voorkeur hebben voor deze versie.

Voorlopig conclusie


Nikon is met de Nikon D800 een andere weg ingeslagen; de full-frame sensor met de indrukwekkende 36,3 megapixel maakt dat deze camera een buitenbeentje is ten opzichte van de huidige digitale spiegelreflex lijn van Nikon. Veel studio- en landschapfotografen zullen deze stap erg interessant en vooral ook erg gewenst vinden. Ook een upgrade van de Nikon D700 lijkt een logische keuze, al zullen deze fotografen erg moeten wennen aan de enorme bestanden die hun computers nu te verwerken krijgen.

Reviews zullen de komende periode aantonen of de sensor ook daadwerkelijk aan de verwachtingen van de veeleisende fotograaf zullen voldoen, maar eigenlijk kan het bijna niet anders dan dat de beeldkwaliteit van de Nikon D800 uitstekend zal zijn. Een erg interessante camera die bij veel fotografen direct hoog op hun verlanglijstje zal belanden.

Nikon D800

Prijs en beschikbaarheid


Vanaf 22 maart moet de Nikon D800 in de winkels liggen. De adviesprijs bedraagt 2.949 euro. Wat betreft prijs is het vergelijkbaar met de Nikon D700 toen deze voor het eerst op de markt kwam. Ongetwijfeld zal deze camera gretig aftrek vinden, dus mocht je hem snel willen hebben dan zou ik je adviseren vandaag al je bestelling door te geven aan je favoriete fotowinkel..

Meer informatie


- Nikon D800 voorbeeldfoto's
- Nikon D800E voorbeeldfoto's

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Nikon D800

 » CameraTools  21 september 2015   € 2.299,00 
 » CameraNU.nl  18 januari 2015   € 2.299,00 
 » Camerashop.nl  18 januari 2015   € 2.299,00 
 » CameraNU.nl  2 november 2012   € 2.479,00 
 » Pixmania  3 januari 2013   € 2.518,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

19 reacties

  1. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 07:36  | reageer

    Indrukwekkende specs en een heel andere lijn dan Nikon tot nu to eliet zien. Ik ben ook heel benieuwd hoe de kwaliteit en de werkbaarheid van deze grote bestanden zullen zijn.

  2. Wicek Listwan
    Wicek Listwan schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 09:28  | reageer

    Ik was eigenlijk in de markt voor de D4, maar heb nu toch ernstige twijfels door de bewering dat de hoge ISO prestaties niet voor de D700 zouden onderdoen. Daarmee zou de D800(E) wellicht voldoende snel zijn voor mijn toepassingen, waarbij ik met die 4fps me ook nog wel kan redden.

    Voordeel vind ik ook USB 3.0 en het tweede SD sleufje waardoor je idd via wifi (kleinere) bestanden draadloos kan verzenden. Daarbij is hij een stuk goedkoper en wat handzamer. Voor mij zou de keuze dan wel op de D800E vallen. Nadeel vind ik de extra aanslag op hard- en software door de grote bestanden.

    Hmmm... nog maar eens even prakizeren.

  3. Gerrit
    Gerrit schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 13:15  | reageer

    Ze hebben weer een fenomenale camera afgeleverd. Momenteel ver buiten mijn financiële mogelijkheden en ik val ook niet in de doelgroep. Ik ben benieuwd hoe deze gaat scoren op hoge ISO's.

    Hij mag er niet direct voor bedoeld zijn, maar als de hoge ISO prestaties al vergelijkbaar zijn met de D700 waar ik geregeld gebruik van maak, dan beloofd dat wat voor een mogelijke variant met minder pixels. Alleen weet nog niemand of zoiets ooit gaat verschijnen. Time will tell....

  4. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 13:31  | reageer

    Dijk van een camera, de D700 was een beetje de Nikon tegenhanger van de Canon 5D en die doelgroep zal de D800 ook wel beogen. Verschil tussen D700 en D800 is echt enorm, bijna een ander soort camera. Heel veel MP, dat zal zijn voor en nadelen hebben. Wat een prachtige keuze zeg, met of zonder filter. Dat scheelt echt enorm in de scherpte. En betere autofocus dan de Canon..maar overstappen zal ik nooit doen vrolijk

  5. PehrG
    PehrG schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 17:08  | reageer

    36 Mp. Dat is op zich niet zo vreemd als een camera met een half zo groote sensor op 18 of 20 Mp kan komen. Deze camera komt wel aardig in de buurt van de onderkant van de medium format camera's. Lijkt me een goede voor studiowerk en redactionele (print, niet web) fotografie. Voor die fotografen beter dan de 18 Mp-camera's voor pers- en bruidsfotografen die C en N eerder presenteerden.

  6. Leon
    Leon schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 21:59  | reageer

    @Elja:

    Hoe voelde dat nou? Om een keer een echte camera in je handen te hebben in plaats van die Canon-brol vrolijk

  7. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 22:09  | reageer

    Ze zijn wel een hele andere weg op gegaan,
    D4: sport en reportage/nieuwswerk.
    D800: Studio en/of portret.
    D400: D7000(misschien fx??)met betere body en meer fps?: Semi-pro
    D7000: Voor de amateur die ongeveer alles wilt kunnen zonder de dure prijs.
    D3100: De beginner.

    Dan zie ik eigenlijk nog 1 camera verdwijnen: de D5100 en ik weet niet of ze die ooit gaan vervangen, maar ik hoop van niet, want nu hebben ze een duidelijke lijn in hun producten en dat kan alleen maar een voordeel zijn.
    Bedenk maar eens hoeveel camera's hadden vroeger: D40/D90/D5000/D300/D700/D3 en zelfs nog een tijd de D3x erbij. Met D800 gaan ze hun D3x volgens mij ook niet meer verkocht krijgen.

  8. Pasquino
    Pasquino schreef op woensdag 8 februari 2012 om 13:14  | reageer

    Toch verbaas ik me erover dat onder bovenstaande reacties, zo weinig klachten zijn over de 36 megapixels. Toen de Canon 550D aangekondigt werd, vielen Aradilon, Tonv en Arno en Jerry over mij heen met de verwijten dat "Canon beter zou moeten weten.Waren ze maar bij de 12 megapixels gebleven. Ik heb toen gesteld: Meer megapixels betekend niet automatisch meer ruis.
    Arno en Tonv zeiden toen: "Waanzin ten top . Canon zit in een ADHD spiraal
    Jerry zei : Als ze bij Canon hadden willen scoren, dan hadden ze met een 12MP sensor moeten komen
    Aradilon zei : NIEMAND die deze camera koopt gaat ooit de volle 18mp benutten
    Ik ben ervan overtuigt dat de Nikon D800 een top camera is en ik hoop de Canon heel snel een 5D MarkIII gaat uitbrengen van 39 of 40 miljoen pixels. De snelheid kan mij helemaal niets schelen, want ik fotografeer geen sport. Natuurlijk kan ik best begrijpen dat andere mensen andere eisen hebben. Daarom bestaan er ook meerdere modellen.

  9. Gerrit Devinck
    Gerrit Devinck schreef op woensdag 8 februari 2012 om 13:32  | reageer

    Veel mensen zullen zich weer laten vangen door die full frame hype. Wie zit er nu in godsnaam te wachten op 36 megapixels, terwijl 95 procent van de fotografen genoeg heeft aan 12 megapixels. Zelfs een Nikon D90 voldoet voor ongeveer 85 procent van de fotografen. Wanneer je met primes werkt, maakt die body eigenlijk geen verschil uit hoor! Of het zit hem in héél kleine details. De enige die er wel bij vaart is Nikon, want het handeltje moet natuurlijk blijven draaien.

  10. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 8 februari 2012 om 14:38  | reageer

    Wat heeft FF nu in hemelsnaam met het aantal MP te maken Gerrit? Een FF hype? Ik heb vele hypes gezien en gehoord maar een FF hype? En buiten die onzinnige FF hype, veel MP kunnen wel degelijk voordelen hebben, lees het zinnige stukje van Pasquino. Zelf zit ik nergens op te wachten overigens, omdat ik al een fabelachtige camera heb, de Canon 5d Mark II.

  11. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op woensdag 8 februari 2012 om 18:10  | reageer

    @Pasquino ik zei dat omdat de 550D is gemaakt voor amateurs nu ik denk dat 36mp ook wel veel is maar ik zie wel dat de camera is gemaakt voor een speciaal doelpubliek en dat die mp's kan benutten. Maar bij de 550D gaat het veelal een last zijn voor de mensen hun harde schijven.

  12. Pasquino
    Pasquino schreef op woensdag 8 februari 2012 om 20:41  | reageer

    @Aradilon. Je zet dat de 550D gemaakt is voor amateurs en dat 18 megapixels een last zal zijn voor hun harde schijven. Waarom is dat niet het geval bij de nikon D7000 ?. Het verschil tussen 16,2 en 18 megapixels is klein wat bestandsgrootte betreft.Overigens ben ik als Canon 5D Mark II bezitter wel een bewonderaar van de Nikon D7000 hoor, laat daar geen misverstand over bestaan.
    Gerrit Devinck heeft het in ieder geval helemaal nog niet begrepen. Hoe meer pixels hoe beter, mits natuurlijk de andere waardes zoals iso en ruis en dynamisch bereik enz gelijk blijven.
    Met mijn 21 miljoen pixels kan ik volstaan met een 70-200 mm lens en door digitaal in te zoomen, hoef ik geen dure 300mm aan te schaffen. Datzelfde argument geldt natuurlijk helemaal als je een Nikon D700 en een Nikon D800 met elkaar vergelijkt. In zekere zin maakt het zelfs het zeulen met zware teleobjectieven overbodig.
    Ook de computers worden steeds sneller. De SSD schijven en de RAID-0 schijven toveren razendsnel alle foto's op het scherm.
    Tenslotte wil ik nog even aanhalen dat Bill Gates vroeger al zei dat 640 Kb voor iedere computer in de toekomst genoeg zou zijn. En hoe vaak heb ik niet horen beweren ten tijde van vorige kamera's: 3 miljoen pixels is voor iedereen genoeg, 6 miljoen is genoeg, 12 miljoen is het ideale getal. Andere zeiden weer ,Ga niet hoger dan 18 miljoen want de lenzen kunnen het niet aan en er onstaat difractie. Tot nu toe is van deze voorspellingen in de praktijk allemaal nog niets gebleken.

  13. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 8 februari 2012 om 21:11  | reageer

    @Pasquino, met digitaal inzoomen van je 70-200 een 300mm creëren is niet mogelijk. Je kunt er misschien de hoek mee benaderen, maar een 300 mm heeft een ander karakter dan een 200 mm, hoe je ook inzoomt. Het indruk effect bijvoorbeeld. Daarom zijn die lenzen ook zo prijzig vrolijk Klassieke denkfout, net als de cropfactor die zogenaamd je lens zou verlengen.

  14. Pasquino
    Pasquino schreef op woensdag 8 februari 2012 om 22:18  | reageer

    @Leo,
    Beste Leo, ik gebruik een fullframe kamera en heb helemaal niet gesproken over een cropfactor. Deze denkfout zal ik zeker niet maken. Ook is het natuurlijk zo dat een digitale zoom en crop nooit "helemaal" hetzelde is, als een echte 300 mm. Maar met 21 miljoen pixels of in het geval van de D800 36 miljoen pixels kun je geweldig inzoomen. Haal bij dpreview de voorbeeldfoto van de D800 maar eens op van die bibliotheek. ( De bibliotheque national de France ). Bij inzoomen worden er details zichtbaar die je normaal helemaal niet ziet.

  15. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 8 februari 2012 om 22:28  | reageer

    Ik snap wel wat digitaal inzoomen doet Pasquino, maar nogmaals, het heeft niets met een groter brandpunt te maken. (Ik haal die cropfactor erbij, want dan zou een 200 mm ook ineens een 300 mm worden,hele volksstammen die daar intrappen) Je schrijft dat je geen dure 300 mm hoeft te kopen omdat je zo lekker kunt inzoomen met je 70-200mm. Het is niet zoals je schrijft "nooit helemaal hetzelfde", maar eerder helemaal nooit hetzelfde vrolijk

  16. Pasquino
    Pasquino schreef op woensdag 8 februari 2012 om 23:30  | reageer

    Leo, als je het beslist niet wilt begrijpen dan begrijp je het maar niet.
    Het heeft niets met eem groter brandpunt te maken. In mijn tekst van 20:41 komt dat ook helemaal niet voor. Het heeft niets met een cropfactor te maken. In mijn tekst van 20:41 komt dat ook helemaal niet voor. Zelfs inzoomen met mijn 70-200mm heb ik niet gezegd.Dat is ook verdraaid. Lees mijn stukje nog maar eens goed door en als je het er niet mee eens bent vind ik dat verder prima. Ik wil het hierbij laten en zal nu niet meer reageren

  17. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 8 februari 2012 om 23:41  | reageer

    Ik snap je heel goed, in je commentaar van 20:41 schrijf je letterlijk "Met mijn 21 miljoen pixels kan ik volstaan met een 70-200 mm lens en door digitaal in te zoomen, hoef ik geen dure 300mm aan te schaffen." Ben je toch lekker goedkoop uit als je zo'n bord voor je hoofd hebt.

  18. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op woensdag 8 februari 2012 om 23:44  | reageer

    @Pasquino nee de D7000 is de concurrent van de 60D (en zelfs 7D). 550D=D5100 Maar zoals ik ook al zei, ik ben niet voor hoge aantal mp's maar hier doelen ze op een zeer specifiekpubliek waar het niet uitmaakt hoeveel mb's een foto is, voor de pro's waar dat wel speelt is de D4 beter geschikt. Ik gebruik mijn D90 nu al even en heb tot nu toe altijd genoeg mp's gehad, maar ik zie wel dat het soms handig kan zijn er een beetje meer te hebben, maar ik zal pas een camera kopen als ik geld op overschot heb of als mijn D90 stuk is.

  19. Jan
    Jan schreef op woensdag 8 februari 2012 om 23:56  | reageer

    Indrukwekkende specs en de D800E is een mooie vernieuwing als modelvariant. Best een logische stap deze D800 voor studio en landschapsfotografen, met als wisselgeld geen sterk verbeterde ISO-performance (maar die was toch al goed) waardoor de D4 verkoop niet wordt gekannibaliseerd. Het enige dat ik niet begrijp is dat Nikon er voor kiest om zo'n introductie te doen met foto's waarop nog steeds het Bart Smit lcd-beschermkapje meer in het oog springt dan de rode bies en de Nikon merknaam.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord