Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Preview: Nikon D800

dinsdag 7 februari 2012, 05:00 door | 26.709x gelezen | 19 reacties

Zojuist heeft Nikon een nieuwe professionele digitale spiegelreflex aangekondigd; de Nikon D800. Deze camera beschikt over een sensor met maar liefst 36 megapixel! Een absoluut megapixel record voor een spiegelreflexcamera. Afgelopen donderdag heb ik al even met de camera kunnen spelen. Lees hier mijn eerste indruk.

Nikon D800

Nikon D800 specificaties


- 36,3 megapixel full-frame CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 50 - 25.600 ISO
- 3,2 inch TFT display (921.000 pixels)
- 2 geheugenkaart sleuven; Compact Flash en SD(XC)
- 4 foto's per seconden (FX), 6 foto's per seconden in DX stand en met batterygrip
- Expeed 3 processor
- 12 kanaals readout, 14 bits A/D conversie, 16 bits beeldverwerking
- Stofverwijderingssysteem
- Full HD video (1080p @ 30 fps)
- 51 punts autofocus
- Full-time gezichtsherkenning (ook zonder de live-view)
- Gewicht: 895 gram
- USB 3.0 aansluiting


Introductie video van de Nikon D800

Geen opvolger van de Nikon D700


Nikon benadrukt dat de Nikon D800 niet de opvolger is van de Nikon D700. Volgens Nikon is de D800 een volledige nieuwe professionele digitale spiegelreflex. De Nikon D700 blijft de komende maanden ook nog gewoon beschikbaar in Nederland.

Allemaal leuke marketingpraat natuurlijk, maar er is natuurlijk niemand die de Nikon D800 niet als opvolger van de Nikon D700 zal zien. Zeker als je nu een D700 hebt, dan is de D800 die vandaag is aangekondigd uiteraard de camera waar je naar kijkt als opvolger voor je huidige model.

Nikon D800 vs D700
Nikon D700 (links) versus Nikon D800 (rechts)

De body van de camera is ook grotendeels gelijk gebleven met de Nikon D700. De body van de D800 is iets groter, maar ook iets lichter dan die van de D700. Kleine details zijn er uiteraard wel veranderd. In de hand met een objectief erop is het verschil in gewicht echter lastig te merken. De camera ligt uiteraard gewoon lekker en erg stevig in de hand. Alles is erg solide, zoals je mag verwachten in dit segment.

36 megapixel


Het opvallendste aan de nieuwe Nikon D800 is uiteraard de sensor met maar liefst 36,3 megapixel. Een enorm aantal; de eerste digitale spiegelreflex camera die deze enorme resolutie biedt. Uiteraard gaat het ook nu weer om een full-frame (FX) CMOS sensor (36 bij 23,9 millimeter).

Opvallend dat deze hoge resolutie nu juist van Nikon komt, het bedrijf was jarenlang terughoudend met de hoeveelheid megapixel van hun sensoren. In de Nikon D700 zat een sensor met 12 megapixels, dat zijn er nu dus drie keer zo veel geworden.

Nikon geeft aan dat ze zich in eerste instantie voornamelijk bezig hebben gehouden met de lichtgevoeligheid van de sensoren. Volgens Nikon is de theoretische grens van wat haalbaar is daarmee nu gehaald. Tijd om zich meer te richten op het verhogen van de resolutie van de sensoren.

Nikon D800

Bij de Nikon D800 loopt de standaard lichtgevoeligheid van 100 tot 6.400 ISO. Met uitbreidingen is ook 50 ISO mogelijk en loopt de top door tot 25.600 ISO. We mochten nog geen foto's gebruiken die de camera maakt, maar Nikon Nederland gaf aan dat de resultaten op 6.400 ISO zeer goed bruikbaar zijn.

De Nikon D800 weet per seconde vier foto's op de volledige 36,3 megapixel resolutie weg te werken. Best een prestatie en voor het type camera ook meer dan voldoende. Nieuw in de D800 is dat je ook gebruik kunt maken van D-lighting of ruisondrukking zonder dat de snelheid van de camera terugloopt.

Video


Natuurlijk is er ook bij deze camera weer de nodige aandacht aan video gegeven. Met de Nikon D800 kun je full HD video opnemen op 1080p met 24, 25 of 30 fps. Schakel je terug naar 720p resolutie dan kun je 25, 30, 50 of 60 fps vastleggen. Video wordt opgeslagen in Mpeg-4 AVC / H.264 formaat. Je kunt maximaal 29 minuten en 59 seconden vastleggen. Er kan in twee 16:9 formaten gefilmd worden; FX of DX.

Nikon DX en FX filmformaat

Wat veel echte videografen op prijs zullen stellen is de ongecomprimeerde HDMI-output. Hierdoor kunnen externe monitoren en recorders aangesloten worden. Niet echt iets wat een gemiddelde hobbiest zal gebruiken, maar in de professionele video markt zal dit met enthousiasme ontvangen worden.

Het diafragma van de Nikon D800 is motorgestuurd te bedienen via de functieknop (openen) en de previewknop (sluiten) aan de voorkant van de Nikon D800. Zo kun je tijdens het filmen in 1/8ste stappen van diafragma veranderen.

Nikon D800 movie audioNikon heeft ook gewerkt aan het rolling-shutter-effect. Dit effect dat optreed gedurende filmopnamen (door de manier waarop de sensor uitgelezen wordt in een digitale spiegelreflex) wordt nu iets gereduceerd.

Ook aan de audio is gedacht; je kunt een stereo microfoon aansluiten en er is een volumeregeling mogelijk in 30 stappen. Ook kun je direct een weergave zien van de opgenomen audio. Voorheen was de audio die door de camera zelf werd opgenomen vaak niet bruikbaar. Nu zou dit dankzij deze aanpassingen wel moeten kunnen.Joy ride; video geschoten met de Nikon D800

Autofocus


De autofocus van de Nikon D800 is ook verbeterd. Alle 51 punten werken bij f/5.6, 11 sensoren kunnen hun werk nog doen bij een lichtsterkte van f/8 en tussen deze twee waarden in werken nog 4 extra sensoren. De autofocus kan zijn werk doen bij minder licht. Dat zullen bijvoorbeeld natuurfotografen wel kunnen waarderen.

Nikon autofocus layout

Zij kunnen bijvoorbeeld met de Nikon D800 een Nikkor AF-S 600mm f/4.0 op hun camera zetten met een 2x teleconverter ertussen. Door de teleconverter wordt de 600mm f/4.0 een 1200mm f/8.0. Vroeger kon je dan geen gebruik meer maken van de autofocus, met deze Nikon D800 (en met de recent aangekondigde Nikon D4) kan dit wel.

Display


Ook het display op de Nikon D800 heeft wat upgrades gekregen. Het beeld moet nu minder reflecteren en betere kleuren tonen. Ook beschikt de camera over een sensor naast het beeldscherm waarmee de hoeveelheid omgevingslicht wordt gemeten. De camera past de helderheid en het contrast hierop aan. Is het bijvoorbeeld donker, dan zal het scherm veel minder fel zijn. Bekijk je foto's in zonlicht dan geeft het scherm de maximale helderheid af.

De reflecties zijn vooral binnen in het scherm zelf verminderd. Voorheen zat er een laagje lucht tussen het beschermglas en de LCD module. Nu is de lucht vervangen door een kunsthars waardoor er minder interne reflecties moeten optreden.

Nikon D800

Zoeker


De meeste fotografen kijken natuurlijk niet achter op hun display, maar vooral door de zoeker. Bij de Nikon D800 zien je in de zoeker 100 procent van het beeld van je foto. Er is een vergroting van 0,7 keer (gelijk aan de Nikon D3X). Met behulp van lijnen wordt aangegeven wat de uitsnede is wanneer je gebruikt maakt van de DX (24 bij 16), 1.2x crop (30 bij 20) of de 5:4 (30 bij 24) modus.

Ook kun je in de zoeker een beeldraster tonen zodat het maken van een mooie compositie eenvoudiger wordt.

Nikon D800 back

Meerdere geheugenkaarten


In tegenstelling tot de bij Nikon D4 is er niet gekozen voor het nieuwe XQD geheugen. Wel werkt de camera met twee geheugenkaart sleuven; je kunt zowel een Compact Flash kaartje als een Secure Digitale (SDXC) kaartje kwijt.

Dat is handig, want het geeft je een paar extra opties om in je workflow gebruik van te maken. Je kunt het tweede slot zo instellen dat, wanneer je ene kaartje vol is, het andere beschreven wordt. Je hoeft dus geen belangrijke momenten te missen door het wisselen van een kaartje.

Ook kun je het zo instellen dat je direct een back-up van je foto's maakt; de foto wordt dan twee keer weg geschreven. Indien gewenst gewoon twee keer in RAW formaat, maar je kunt ook kiezen om op de ene kaart RAW te schrijven terwijl de andere kaart de foto in Jpeg opslaat.

Nog leuker wordt het wanneer je beschikt over een draadloos kaartje zoals de Eye-Fi. Je kunt dan je foto's in RAW naar je compact flash kaart schrijven en een lage resolutie Jpeg op de Eye-Fi laten opslaan. Doordat je slechts kleine bestandjes naar de SD kaart schrijft kunnen deze snel draadloos verzonden worden en bijvoorbeeld direct live op een monitor getoond worden.

Ingebouwde flitser


Net als de D700 beschikt ook de D800 over een ingebouwde pop-up flitser. De meeste fotografen maken hier niet al te vaak gebruik van, maar Nikon geeft aan dat het zo nu en dan gewoon erg handig kan zijn. De pop-up flitser heeft een richtgetal van 12 (bij 100 ISO) en kan het gehele beeld nog belichten wanneer je een 24mm objectief gebruikt.

De meeste professionele fotografen zullen de flitser wellicht alleen gebruiken om externe flitsers mee te ontsteken. Met behulp van het Nikon Creative Lighting System (CLS) kun je zo uitstekend mooi belichte foto's maken. De pop-up flitser kan daarbij eventueel alleen als ontsteking dienen en niet meedoen in de belichting.

Nikon D800

Nikon D800E


Behalve de Nikon D800 wordt vandaag ook de Nikon D800E aangekondigd. Deze camera is exacte gelijk aan de Nikon D800, maar beschikt over een aangepast Low Pass Filter zonder anti-aliassing functie (ook wel eens 'blur filter' genoemd). De foto's die je met deze camera maakt zijn vaak wat scherper, maar zullen ook vaak wat meer nabewerking behoeven.

De Mikon D800E is daarom alleen bedoeld voor fotografen die weten wat het filter normaal voor hun doet en die het niet erg vinden om zelf bijvoorbeeld moiré patronen uit hun foto's te halen. In ruim voor wat extra werk krijgen deze fotografen foto's die net wat scherper zijn dan bij de normale Nikon D800.

De Nikon D800E gaat circa 300 euro meer kosten dan de normale versie van de camera (3.299 euro) en zal alleen via gespecialiseerde dealers te koop zijn. Bij de Nikon D800E wordt wel standaard Capture NX2 geleverd.

De infrarood eigenschappen van deze camera zijn overigens gelijk aan de D800, de camera is dus niet speciaal bedoeld voor astrofotografie. Landschap en studiofotografen zullen wellicht een voorkeur hebben voor deze versie.

Voorlopig conclusie


Nikon is met de Nikon D800 een andere weg ingeslagen; de full-frame sensor met de indrukwekkende 36,3 megapixel maakt dat deze camera een buitenbeentje is ten opzichte van de huidige digitale spiegelreflex lijn van Nikon. Veel studio- en landschapfotografen zullen deze stap erg interessant en vooral ook erg gewenst vinden. Ook een upgrade van de Nikon D700 lijkt een logische keuze, al zullen deze fotografen erg moeten wennen aan de enorme bestanden die hun computers nu te verwerken krijgen.

Reviews zullen de komende periode aantonen of de sensor ook daadwerkelijk aan de verwachtingen van de veeleisende fotograaf zullen voldoen, maar eigenlijk kan het bijna niet anders dan dat de beeldkwaliteit van de Nikon D800 uitstekend zal zijn. Een erg interessante camera die bij veel fotografen direct hoog op hun verlanglijstje zal belanden.

Nikon D800

Prijs en beschikbaarheid


Vanaf 22 maart moet de Nikon D800 in de winkels liggen. De adviesprijs bedraagt 2.949 euro. Wat betreft prijs is het vergelijkbaar met de Nikon D700 toen deze voor het eerst op de markt kwam. Ongetwijfeld zal deze camera gretig aftrek vinden, dus mocht je hem snel willen hebben dan zou ik je adviseren vandaag al je bestelling door te geven aan je favoriete fotowinkel..

Meer informatie


- Nikon D800 voorbeeldfoto's
- Nikon D800E voorbeeldfoto's

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Prijzen voor de Nikon D800

 » CameraTools  21 september 2015   € 2.299,00 
 » CameraNU.nl  18 januari 2015   € 2.299,00 
 » Camerashop.nl  18 januari 2015   € 2.299,00 
 » CameraNU.nl  2 november 2012   € 2.479,00 
 » Pixmania  3 januari 2013   € 2.518,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

19 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 07:36

  Indrukwekkende specs en een heel andere lijn dan Nikon tot nu to eliet zien. Ik ben ook heel benieuwd hoe de kwaliteit en de werkbaarheid van deze grote bestanden zullen zijn.

 2. Wicek Listwan
  Wicek Listwan schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 09:28

  Ik was eigenlijk in de markt voor de D4, maar heb nu toch ernstige twijfels door de bewering dat de hoge ISO prestaties niet voor de D700 zouden onderdoen. Daarmee zou de D800(E) wellicht voldoende snel zijn voor mijn toepassingen, waarbij ik met die 4fps me ook nog wel kan redden.

  Voordeel vind ik ook USB 3.0 en het tweede SD sleufje waardoor je idd via wifi (kleinere) bestanden draadloos kan verzenden. Daarbij is hij een stuk goedkoper en wat handzamer. Voor mij zou de keuze dan wel op de D800E vallen. Nadeel vind ik de extra aanslag op hard- en software door de grote bestanden.

  Hmmm... nog maar eens even prakizeren.

 3. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 13:15

  Ze hebben weer een fenomenale camera afgeleverd. Momenteel ver buiten mijn financiële mogelijkheden en ik val ook niet in de doelgroep. Ik ben benieuwd hoe deze gaat scoren op hoge ISO's.

  Hij mag er niet direct voor bedoeld zijn, maar als de hoge ISO prestaties al vergelijkbaar zijn met de D700 waar ik geregeld gebruik van maak, dan beloofd dat wat voor een mogelijke variant met minder pixels. Alleen weet nog niemand of zoiets ooit gaat verschijnen. Time will tell....

 4. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 13:31

  Dijk van een camera, de D700 was een beetje de Nikon tegenhanger van de Canon 5D en die doelgroep zal de D800 ook wel beogen. Verschil tussen D700 en D800 is echt enorm, bijna een ander soort camera. Heel veel MP, dat zal zijn voor en nadelen hebben. Wat een prachtige keuze zeg, met of zonder filter. Dat scheelt echt enorm in de scherpte. En betere autofocus dan de Canon..maar overstappen zal ik nooit doen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord