Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Martin van Rooij

Review: Benro geared head

vrijdag 4 februari 2022, 15:51 door | 4.214x gelezen | 5 reacties

Uit de hand fotograferen werkt snel en intuïtief. Wil je precies werken, dan biedt een statief uitkomst. Vind je dat niet precies genoeg? Dan is het Benro geared head misschien iets voor jou. Ontdek waarom in deze review.

Met veel belangstelling bekeek ik de Masterclass Landschapsfotografie van Bas Meelker. Als ik zo'n cursus volg wil ik ook altijd weten wat voor apparatuur de fotograaf gebruikt.

In de 14de video vertelt Bas welk statief en welk balhoofd zijn voorkeur hebben. Dat maakte me nieuwsgierig...

Benro gripped head

Gericht hoofd


Bas schroeft steevast een opvallende statiefkop met een grillige vorm op zijn statief: een zogenaamd 'geared head', volgens Google Translate een 'gericht hoofd', van Benro. Die wilde ik wel eens uitproberen – en importeur FotoVideoRetail stelde hem ter beschikking.

Het valt nog niet mee je camera op zo'n balhoofd vast te maken en weer te demonteren. Misschien is dat mijn eigen onervarenheid of komt het omdat het balhoofd nog nieuw is. Ik sluit dan ook niet uit dat het op termijn soepeler gaat.

Gaandeweg heb ik uitgevogeld hoe het voor mij het beste werkt (bij architectuurfotografie). Eerst pak ik mijn camera in de hand. Kijkend door de zoeker bepaal ik op hoofdlijnen wat een goede compositie is. Is het perspectief bepaald, dan installeer ik mijn statief.

Daar zit een waterpasje op, dus ik zet het statief alvast zo goed mogelijk waterpas. Vervolgens monteer ik mijn camera op het balhoofd en stel ik de assen in (horizontaal ofwel waterpas, tilt (voorover of achterover kantelen) en tot slot de panoramastand (over de horizontale as naar links of naar rechts).

Waken voor vertekening


Van de cursus Architectuurfotografie van Jan Paul Mioulet heb ik geleerd dat het bij architectuurfotografie van belang is dat gebouwen recht staan. Dat is met name bij hoge gebouwen lastig.

Om die helemaal op de foto te krijgen heb je vaak een groothoeklens nodig. Kantel je je camera iets omhoog, dan krijg je een perspectivische vertekening. Sommige mensen vinden die juist mooi, ik niet. De verticale lijnen convergeren, waardoor het gebouw achterover lijkt te vallen.

Om dat te voorkomen werk ik met een shift-tilt-lens. Een shift-tilt-lens is een technische lens waarmee je perspectiefvertekening kunt voorkomen.

Je stelt dan eerst het beeld zo in dat alles recht staat. De camera staat waterpas en de verticale lijnen vallen mooi samen met het raster in mijn zoeker. Alleen: enkel het onderste deel van het gebouw staat maar op de foto.

Then the magic starts. Aan de lens zit een wieltje waarmee je de lens omhoog kunt zetten ten opzichte van de sensor, zonder dat de beeldhoek verandert. Prachtig!

Fifth NRE 5528 HDR

Fifth NRE, Nachtegaallaan 15 in Eindhoven. HDR-foto gemaakt met behulp van een shift-tilt-lens (24 mm). Alle verticale lijnen staan loodrecht.

Eerst zet ik mijn statief zo goed mogelijk waterpas met behulp van het ingebouwde waterpasje. Dan monteer ik de camera op het geared head.

Dat geared van Benro is voorzien van drie waterpasjes, voor elk van de drie genoemde assen. Iedere as is instelbaar met twee knoppen: één voor het snelle, grove werk en één voor de fijnafstelling.

Goed. Alles is netjes ingesteld. Vervolgens zet ik mijn Nikon D750 op de live view stand en controleer ik of de camera daadwerkelijk waterpas staat, zoals de waterpasjes aangeven. Tot mijn verbazing is dat niet het geval.

Waar moet ik nu op vertrouwen: op de waterpas van het statief of de waterpas in mijn camera?

Waterpasjes: niet heel nuttig


Ik besluit contact op te nemen met Rick Roeven van FotoVideoRetail.

Hij mailt:
'Je hebt helemaal gelijk, de in de kop ingebouwde waterpasjes zijn alleen ter indicatie en zijn te klein voor echt kritische afstelling van de camera. Wij adviseren altijd gebruik te maken van de waterpas-functie van de camera (waar zo goed als elke moderne camera over beschikt), want die is veel preciezer en deze meet de hoek van de camera/sensor zelf in plaats van de hoek van de kop. Daarmee voorkom je ook bijvoorbeeld afwijkingen in de montage van de QR-plaat of iets dergelijks.'

Kortom: die (kleine) waterpasjes, die ook nog eens lastig af te lezen zijn, zeker als je camera is gemonteerd op je statief, hebben niet zo gek veel nut.

Kerstkransjes 1


Nikkor 105 mm, f/5,0, ISO 100, gemonteerd op geared head Benro


We lopen tegen kerst; ik besluit kerstkransjes te fotograferen. Kijk niet naar de scherpte(diepte) en dergelijke; het gaat erom dat je een idee krijgt hoe de drie assen werken. Bij de eerste drie foto's verschuiven de kransjes als het ware naar rechts.

De camera draait om een middelpunt over de horizontale as. Die horizontale as blijft gelijk – alle foto's zijn waterpas – en de camera kantelt niet voor- of achterover. In feite maak je op deze manier een panoramafoto.

Kerstkransjes


Bij het tweede setje van drie blijft de horizontale as weer vaststaan; opnieuw zijn alle foto's waterpas. Alleen kantel ik de camera steeds iets naar beneden, waardoor de kransjes steeds iets hoger in beeld komen.

Kerstkransjes 3


Bij het derde setje speel ik met de horizon. De middelste foto is waterpas, maar omdat ik niet recht voor de kransjes sta lopen de nerven van het tafelblad iets af naar rechts.

Bij de eerste foto is dat nog meer en bij de derde minder; daar lopen de nerven bijna horizontaal. En je snapt het inmiddels: de beide andere assen heb ik niet veranderd.

Voor- en nadelen


Het geared head van Benro stelt je in staat heel nauwkeurig je compositie te bepalen. Je kunt één van de drie assen bijstellen zonder de beide andere te beïnvloeden. Dat is met een 'normaal' balhoofd wel anders. Als je besluit om je standpunt te veranderen en het balhoofd ontgrendelt, kun je alles weer opnieuw instellen.

Met het geared head van Benro kun je bijvoorbeeld iets meer naar links of rechts 'pannen' of iets meer (of minder) voorgrond meenemen in je foto zonder de beide andere assen te beïnvloeden. Misschien is dat bij macrofotografie niet zo'n spectaculair voordeel, maar bij landschaps- en architectuurfotografie is het heel prettig.

Wat me ook duidelijk werd: oefening baart kunst. Zo word je gaandeweg steeds handiger in het gebruik van het geared head. Grotere veranderingen doe je met de achterste, grote knoppen. Vervolgens stem je de compositie heel fijn af met de voorste draaiknoppen.

Tot zover de voordelen. Het geared head heeft ook een paar nadelen. Zo weegt de kop samen met de snelwisselplaat voor onder je camera zo'n 750 gram. En mijn fototas is (als ik alle lenzen wil meenemen) al zo zwaar...

Verder heeft het geared head van Benro een grillige vorm. Als je hem op je statief laat zitten, past je statief niet meer in zijn originele statieftas. En in je fototas is het een onhandig ding, zo naast je dure body en dito lenzen.

Geen documentatiemateriaal


Tot slot: het geared head is echt iets voor perfectionisten die het maximale uit hun materiaal (en zichzelf) willen halen. Maar hoe wil je dat doen met zo weinig documentatiemateriaal?

Het enige wat ik aantref is een minuscuul boekje in het Engels en Chinees, met piepkleine letters. Ook een goede tutorial van Benro op bijvoorbeeld Youtube ontbreekt. Daar vind je overigens wel nuttige tutorials van fotografen...

Rick van FotoVideoRetail reageert: 'Er wordt inderdaad weinig informatie vanuit Benro aangeleverd wordt. Dat is een punt waar we mee aan de slag zijn.'

Hopelijk gaan we het resultaat daarvan op korte termijn zien, want als je op je gemak kunt terugkijken hoe je het geared head bedient en welke voordelen hij biedt, kun je beter beoordelen of het iets voor je is.

Conclusie


Wil je je fotografie – en dan met name je landschapsfotografie en je architectuurfotografie – naar een hoger plan brengen? En heb (of neem) je de tijd als je gaat fotograferen? Dan is het geared head van Benro een nuttige uitbreiding van je fotoapparatuur.

Werk je liever snel, flexibel en uit de hand? Heb je een hekel aan sjouwen? En corrigeer je eventuele (perspectief)fouten liever later in Photoshop of Lightroom? Dan is een andere statiefkop zoals een 'gewoon' balhoofd wellicht een betere keuze.

De Benro GDW3WH kost 219,95 euro en is onder meer verkrijgbaar bij Camera.nu.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Martin van Rooij

Over de auteur

Martin is een freelance tekstschrijver die ooit door een uitgever werd gevraagd interviews te combineren met portretfotografie. Die uitgever was tevreden over zijn foto's, hij niet. Martin ging cursussen volgen en investeerde in apparatuur en software.

5 reacties

  1. Mac
    Mac schreef op maandag 7 februari 2022 om 08:27  | reageer

    Ik vind het verhaal een beetje verwarrend om te lezen.
    Weet niet precies waar je nou de Benro aan het testen bent waneer de shift lens.

    Ik heb hem zelf ook, en gebruik hem veel met macro fotografie. werkt erg goed, je camera zakt niet meer na het verstellen.

    ps Het is geen Balhoofd, het is een geared head (3 weg statiefkop). Het is beter om het te hebben over een statiefkop. een balhoofd is een type statiefkop.

  2. Martin
    Profiel Martin schreef op maandag 7 februari 2022 om 14:23  | reageer

    Je hebt een punt, Mac. Het is beter te spreken over een statiefkop. Onder de foto met de kerstkransjes staat nu info over de lens en de statiefkop.

  3. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op dinsdag 8 februari 2022 om 12:07  | reageer

    Ik gebruik deze statiefkop al geruime tijd voor landschappen en portretten. Erg handig en je kunt er heel nauwkeurig mee werken. Aan te bevelen dus.

  4. gast schreef op dinsdag 8 februari 2022 om 12:47  | reageer

    Ik gebruik niet de Benro maar een ander alternatief (Manfrotto) deze zit namelijk bijna altijd op mijn statief, landschap, architectuur en studio table top fotografie. Ik kan een dergelijke statiefkop enkel mar aanbevelen, misschien werkt een balhoofd sneller maar dit type werkt veel nauwkeuriger.

  5. Martin
    Profiel Martin schreef op dinsdag 8 februari 2022 om 14:59  | reageer

    Vanochtend weer eens met een balhoofd gefotografeerd. Architectuur, waarbij je de verticale lijnen loodrecht wilt hebben. Zo'n geared head is best zwaar, maar vanochtend miste ik hem wel. Werkt echt nauwkeuriger.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.840 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord