Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Vaans Ruijten

Review: Statieven van Benro

zondag 21 maart 2010, 23:59 door | 36.141x gelezen | 14 reacties

In een zoektocht naar een statief en balhoofd stuitte ik op een importeur van statieven die op een steenworp afstand van ons gehuisvest is: de Nederlandse importeur van Benro. En omdat ik over Benro nogal wat wisselende verhalen las die veelal gedateerd waren, heb ik contact gezocht voor meer informatie. Uit een mailwisseling met de importeur bleek al snel dat wanneer ik informatie wou, ik gewoon langs kon komen om een paar statieven te lenen voor een test.

Dat laat ik mij alleen twee keer zeggen als ik het de eerste keer niet goed gehoord heb. In een prettig gesprek kreeg ik een en ander uitgelegd over het merk Benro, de fabriek en over de importeur. Daarna mocht ik een aantal statieven en koppen uitzoeken die ik mee kon nemen om te testen.

Dat laatste viel nog niet mee, want er is nogal wat keus. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een beetje variatie in modellen: aluminium en carbon, 'normaal' model en reisstatief, balhoofden en een drieweg-kop. En daar hebben we met drie fotografen een paar weken mee kunnen spelen en in de praktijk kunnen gebruiken.

Benro: De eerste indruk
Het eerste wat me opviel was dat alles degelijk aanvoelt, er kwalitatief goed uitziet en een zeer goede afwerking heeft. Dit verraste me eigenlijk een beetje. Deels misschien omdat ik mijn verwachtingen had afgestemd op het feit dat het een Chinees merk betreft. Een merk dat qua naam makkelijk te verwarren valt met de wat goedkopere merken uit China.

Zoals velen weten wordt er in China nogal wat afgekloond en worden die statieven onder verschillende merknamen op de markt gebracht. Deze klonen zijn vaak te herkennen aan het feit dat het niet duidelijk is waar de spullen gemaakt worden. Zoektochten op internet leveren vaak niets op. De echte fabrikant is niet te vinden. En nu hoeft dat op zich niets te zeggen, maar ik heb dan toch altijd mijn twijfels bij die geheimzinnigheid.

Bij Benro is dat niet het geval; daar is het gewoon transparant. De omvang van het assortiment en het aantal leverbare accessoires zijn ruim voldoende om voor iedereen een setje naar wens samen te stellen.

De fabrikant
Benro produceert vanaf 1996 statieven en vanaf 2002 doen ze dat onder de naam Benro. In 2008 hebben ze een nieuwe lijn van carbonstatieven en balhoofden geïntroduceerd. De statieven en koppen worden geproduceerd in een moderne fabriek met een eigen R&D-afdeling. Er schijnt een 100% kwaliteitscontrole te zijn, wat betekent dat alle producten een handmatige controle krijgen voordat ze de fabriek verlaten. In Europa is Benro vrij onbekend, maar in Azië is het de nummer één op gebied van statieven (dit laatste heb ik niet gecontroleerd).

Sinds kort heeft Benro ook een importeur in Nederland. Dit bedrijf is in Venlo gevestigd en is aan de weg aan het timmeren om het merk in de markt te zetten. Het aantal dealers is nog beperkt, maar wordt nog gewerkt. De importeur heeft zijn eigen voorraad, waardoor alle modellen en eventueel onderdelen snel te leveren zijn. Op de producten die via een Nederlandse dealer zijn gekocht, geeft de importeur vijf jaar garantie.

Statieven
We hebben vier verschillende statieven onder de loupe genomen en getest. Eén aluminium statief van het type 'Stevig voor een goede prijs', twee lichte carbon statieven (met draaisluiting en clip-sluiting) en een klein en licht reisstatief van carbon.

Benro A-257: Aluminium, stabiel en sterk, voor een goede prijs
In de categorie aluminium heb ik gekozen voor een statief met een gemiddelde prijs. Dit statief is voor iets minder dan 100 euro te koop. De poten bestaan uit drie secties, wat de voorkeur heeft boven vier secties als je stabiliteit belangrijker vindt dan transportlengte. Met een gewicht van 1,8kg is het 400gr zwaarder dan de carbon-versie.

Het statief heeft een draagkracht van tien kilogram, wat voor veel fotografen meer dan voldoende is. Het statief is mooi afgewerkt en voelt degelijk aan. Het heeft een libel (waterpas) en kompas. Zo'n kompas is natuurlijk heel handig als je bijvoorbeeld graag naar het Zuid-Oosten fotografeert.. knipoog

Benro A-257; Statief met draagkracht


De draaikoppelingen werken makkelijk en snel: een kwart-slag los is voldoende om de poten uit te kunnen schuiven. De koppelingen sluiten goed af, zodat je er waarschijnlijk niet snel vuil tussen krijgt. Mocht dat wel zo zijn, kun je ze helemaal losdraaien om schoon te maken. De afsluiting werkt zo goed dat je bij en in- en uitschuiven het idee hebt dat ze gasgeveerd zijn.

Als het gewicht geen probleem voor je is, is dit zonder meer een heel goed statief: degelijk en heel stabiel. En wat belangrijk is: nergens speling op koppelingen en andere onderdelen.

Benro C-258: Carbon, licht en toch stabiel, maar duurder
Ook hier heb ik weer gekozen voor een statief in de middenklasse bij de carbon-statieven. Dit statief kost rond de 280 euro. Benro maakt bij de carbon statieven gebruik van een 8-laags carbon voor de poten en de middenkolom. Deze acht lagen moeten meer sterkte geven, terwijl het gewicht (1,4 kilogram) nauwelijks hoger is. Ondanks het lagere gewicht is de draagkracht twee kilogram hoger dan zijn aluminium broer: 12 kilogram. Het middendeel, waar de poten bevestigd zijn, is gemaakt van magnesium; licht en sterk.

Ook dit statief heeft een libel (waterpas), kompas en schuimrubber op één poot. De draaikoppelingen zijn extra groot, waardoor ze makkelijk te hanteren zijn. Ze zijn nog goed met één hand in één keer allemaal los te draaien, zodat je er snel mee kunt werken. En ook hier is een kwart slag weer voldoende. Door de grootte van de koppelingen en de afsluiting vind ik deze iets fijner werken dan mijn Gitzo, maar dat is een kwestie van voorkeur/gevoel.

Net als bij zijn aluminium broer kunnen de secties van de poten niet worden geroteerd. Dat is wel zo fijn bij het los- en vastdraaien. Ook hier valt de hele goede afwerking weer op. Het werken met dit statief voelt goed aan, stijf genoeg en zonder enige speling. Doordat de poten vier secties hebben is de minimale lengte van 52 centimeter makkelijk in het tranport. En ondanks dat vier secties toch meer buiging hebben dan drie secties, is de stabiliteit meer dan voldoende.

Benro; sluitingen


De variant met de clip-sluitingen wijkt uiteraard alleen af op het punt van de sluitingen. Het is een kwestie van voorkeur of je clip-sluitingen of draaisluitingen gebruikt. De mijne ligt absoluut bij de draaisluitingen vanwege de snelheid en precisie. Het voordeel van een clip-sluiting is dan weer dat je altijd weet/ziet of hij op slot zit. Met het statief met de clip-sluitingen heb ik niet veel gewerkt (kwestie van voorkeur), maar zover ik kan beoordelen zijn ook die sluitingen goed.

Benro C-269: Reisstatief, klein en licht: ideaal voor op reis
Hier ben ik niet voor de middenmoot gegaan. Gewoon vanwege het feit dat ik een keer zo'n klein lief statiefje wilde proberen. De prijs is er dan ook naar: net onder de 400 euro, maar dat is inclusief kop (ter waarde van 130 euro). En het is zo'n leuk statief! Als je veel onderweg bent, is dit een perfect statief om mee te nemen.

Het geheel weegt 1,8 kilogram. Dat is dus inclusief een kop (B-1), en is ingeklapt slechts 37 centimeter lang. Dat past bijvoorbeeld in een Lowepro Mini Tracker! Het statief kan zo klein worden ingeklapt doordat de poten 180 graden kunnen worden gedraaid. Hierdoor valt de kop dus nog tussen de poten en is alleen de lengte van de secties bepalend voor de lengte van het ingeklapte statief.

Ondanks dat het zo'n klein statief is, heeft het uitgeklapt toch nog een redelijke hoogte: 1,28 meter en 1,55 meter bij omhoog geschoven middenkolom. Dat lijkt misschien klein, maar daar moet je nog de kop en je camera bij optellen. Bij 1,55 meter plus kop en camera heb ik met mijn 1,90 meter lange lijf toch nog een goeie werkhoogte zonder echt te moeten bukken. Het kleine formaat wordt bereikt omdat de poten uit vijf secties bestaan.

Dit betekent dat de onderste secties toch wel wat aan de dunne kant zijn. Hierdoor is het statief natuurlijk minder stijf en lijkt het minder stabiel. Maar tenzij je op vakantie rondrent met 400mm objectieven is de stabiliteit meer dan voldoende voor dit doel. Volgens de specificaties is de draagkracht 12 kilogram (zowel het statief als de kop) en dat is behoorlijk hoog in deze categorie statieven.

Benro C-269


Wat mij wel opviel was dat dit het enige statief is waarbij er geen groef in de middenkolom zit. Deze groef zit er normaal in om een draaiende beweging van de middenkolom tegen te gaan. Door het ontbreken van deze groef zit er iets speling op de middenkolom. Ik verwacht niet dat je deze speling merkt bij het gebruik waar het statief voor bedoeld is. Zet je er een zware camera op met een zware en lange telelens, dan zul je dit mogelijk wel merken.

Voor mij is dit een ideaal statief voor op reis. Maar ook in het dagelijks gebruik zou ik er mee overweg kunnen, mits ik er geen te groot materiaal op zet. En het grappige is dat wanneer je een keer heel dicht bij de grond moet werken, je eenvoudigweg de poten kan omklappen:

Statiefkoppen
Ik merk vaak dat een kop de sluitpost is bij het aanschaffen van een statief. En dat lijkt ook logisch, want: statief is groot en kop is klein. Maar als ik moet kiezen tussen een goed (lees: duur) statief met een goedkopere kop en een minder (lees: goedkoper) statief met een goeie kop, ga ik zeker voor het laatste! Ik had één drieweg-kop en twee balhoofden meegenomen. Deze hebben we ook aan de tand gevoeld en getest. Het voordeel van statiefkoppen is dat je ze iets beter objectief kunt testen met testopnames.

De Benro HD-28 is goed afgewerkt en wordt geleverd met één libel (waterpas, alleen horizontaal). De versie die ik testte heeft een Quick-release bevestiging. Hiermee druk je de camera op de statiefkop en klikt het geheel zichzelf vast. Dat is een systeem wat ik op zich wel prettig en snel vind werken. Sneller dan een draai-bevestiging.

Bij het weer loskoppelen van zo'n quick-release moet je bij Benro de twee delen van de hendel bij elkaar knijpen om te kunnen ontgrendelen. Dit systeem van vast- en losklikken vind ik persoonlijk iets makkelijker dan het systeem wat ik gewend ben van Manfrotto. Als de statiefplaat op de kop wordt geklikt, zit er een hele kleine speling in de statiefplaat. Als je deze een beetje aandruk staat hij wel muurvast. Mogelijk komt dit door nieuwigheid.

Als je je objectief omhoog wil richten, zitten de tilt- (verticale beweging) en pan-hendel (horizontale beweging) elkaar in de weg. Ik heb geen idee of dit normaal is bij een drieweg-kop (ik heb niet veel met drieweg-koppen gewerkt). Bij het vastzetten van de hendels merk je dat er een hele kleine verschuiving plaatsvindt (minimaal). Doordat je drie hendels moet vastzetten heb je dus drie keer een kleine verandering van je uitsnede. Bij héél nauwkeurig kaderen kan dat irritant zijn.

Benro balhoofden


Ook bij de balhoofden valt meteen de goede afwerking en de robuustheid op. Ze zijn uitgerust met drie stelschroeven. Eentje om het horizontaal draaien (panorama) mogelijk te maken, of juist vast te zetten. Eén stelschroef dient om de weerstand van de bal in te stellen; de zogenaamde 'drag control'. En de grootste knop is om de gekozen stand te vergrendelen; Lock-knop.

Het werken met de 'drag control' vergt enige oefening als je niet aan zo'n systeem gewend bent. Maar het is een heel mooi systeem om de weerstand van de bal af te stemmen op het gewicht van de combinatie van camera en objectief. Als je dit goed instelt kun je de camera, zonder veel kracht, in elke positie neerzetten zonder dat hij verder beweegt. En dat is ideaal als je zeer nauwkeurig wilt kaderen.

De knop om het geheel te vergrendelen is dan - in normale omstandigheden - niet eens meer nodig. En dat is mooi omdat bij de meeste balhoofden er een minieme verschuiving plaats vindt (ongeveer de grootte van een focuspunt) bij het vastzetten van de Lock-knop. Door de 'drag control' heb je daar dus geen last meer van. Onder de camera wordt een quick-release plaat geschroefd van hetzelfde systeem als Arca Swiss. Hierbij is er een zekering tegen per ongeluk losdraaien van de stelschroef; de camera schuift dan iets naar voor of achter, maar wordt met een pal tegengehouden.

De plaat wordt vastgezet met een inbusbout. Hier heb je dus altijd een inbussleutel voor nodig. Dat is prima om de plaat zeer stevig vast te kunnen zetten. Als je echter vaak wisselt van camera of objectief met een gondel, vind ik dat een nadeel. Zo'n inbussleutel is een onderdeel wat je makkelijk vergeet en dan heb je meestal geen alternatief.

Dit was één van de eerste opmerkingen die ik al maakte bij de importeur. En toen ik de statieven later inleverde, bleek dat hij er al meteen iets mee gedaan had. Bij alle nieuwe balhoofden wordt nu een bout geleverd die zowel met een inbussleutel als met een muntje kan worden vastgezet.

We hebben het balhoofd B-1 getest met een Canon 5D met battery-grip en een Canon 70-200mm f/2.8 L. Dit is een redelijk zware combinatie voor een relatief klein balhoofd. Maar zelfs met de statiefplaat gemonteerd onder de camera in plaats van aan de statiefgondel, was met deze combinatie prima te werken. Eenmaal vastgezet was er geen enkele beweging meer. De opgegeven draagkracht van 12 kilogram is dan ook vrij hoog voor een klein balhoofd.

Een andere test die we hebben uitgevoerd was om beide balhoofden op te zadelen met een combinatie van een Canon 5D mark II met battery-grip, de Canon 100-400mm en een Canon 580 EX flitser. Samen met de batterijen is het totaalgewicht net iets minder dan drie kilogram. Om de demping van de balhoofden te testen hebben we dit geheel in portretstand gezet. Hierbij hangt dus het gehele gewicht aan de zijkant van het balhoofd, waarbij de hoogte van grip, camera en flitser natuurlijk extra krachten oplevert.

Ik heb de test opnames gemaakt op 1/6 seconde. Dit is een redelijk kritieke sluitertijd voor de demping. Beide balhoofden doorstonden deze test goed.

Overige punten
De statieven worden geleverd in een tas, voorzien van normale handvaten en een draagriem. De tassen zien er degelijk uit, met een dubbele ritssluiting en heeft extra voering voor de bescherming. De tassen bieden genoeg ruimte in de lengte, zodat ook een statief met gemonteerd balhoofd er in past.

Aan de binnenzijde zit een apart klein vakje met ritssluiting waarin bijvoorbeeld de inbussleutels of bijgeleverde spikes kunnen worden opgeborgen. Bij mij verdwijnen dit soort tassen meteen naar de zolder, maar voor wie er wel gebruik van maakt: ze lijken me meer dan goed voor dit doel.

Het enige echte minpunt zijn de handleidingen. Nu is het gebruiken van een statief en statiefkop niet bepaald 'rocket science' en zullen velen de documentatie niet eens bekijken. Maar voor sommigen zou het toch wel fijn zijn als dit ook in orde was. Een deel is vertaald in het Engels, maar bij bijvoorbeeld de drieweg-kop was de documentatie volledig Chinees voor mij. Ik hoop dat de importeur hier ook snel een oplossing voor heeft.

Benro set


Conclusie
Ik ben positief verrast over de statieven en balhoofden van Benro. De stabiliteit en afwerking zijn heel goed te noemen en daarmee onderscheiden ze zich van de brandlabels afkomstig uit China. In vergelijking met de andere bekende leveranciers hebben ze in dezelfde categorie en prijsklasse een hogere draagkracht.

Over de drieweg-kop ben ik niet zo zeer te spreken, maar dat ligt waarschijnlijk ook aan mijn eigen voorkeur. Op de slechte handleiding na kon ik geen echte minpunten van de spullen van Benro vinden bij het testen en het gebruik in de praktijk.

Ik maak al langer gebruik van Manfrotto en Gitzo en als ik op gevoel Benro een plaatsje zou moeten geven, is dat tussen Manfrotto en Gitzo in. En dat is zeker iets wat ik vooraf niet had verwacht. En als ik de prijs meeneem in de afweging, is er een grote kans dat mijn volgende aankoop een Benro zal zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Vaans Ruijten

Over de auteur

Vaans heeft van zijn hobby deels zijn werk gemaakt en is werkzaam als freelance fotograaf. Door zijn brede interesse heeft hij een veelzijdig portfolio. Vooral de wat meer technische vormen van de fotografie spreken hem aan. Meer over Vaans, inclusief zijn prachtige foto's, vind je op zijn eigen weblog.

14 reacties

  1. Mattijs
    Profiel Mattijs schreef op maandag 22 maart 2010 om 00:12  | reageer

    Een mooi uitgebreid artikel met veel bruikbare info. Geeft reden om eens verder te kijken dan Manfrotto, Gitzo & Vanguard bij de aanschaf van het volgende statief. Bedankt!

  2. Mark
    Profiel Mark schreef op maandag 22 maart 2010 om 01:04  | reageer

    Als ik de statieven qua uiterlijk bekijk en ook de doos, doet het me allemaal erg denken aan Gitzo.

    Je verhaal is erg duidelijk! Je vertelt veel in detail wat bij dit atrikel zeer nuttig is.
    Zal ook zeker volgende keer Benro overwegen.

    Maken ze eigenlijk alleen camera statieven? Of ook lampstatieven?

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 22 maart 2010 om 02:01  | reageer

    Een helder artikel met praktische informatie. Benro is hier in China inderdaad een topper. In de photography mall (Beijing) ben ik het al vaak voorbijgelopen. Na het lezen van dit blog ga ik de volgende keer de Benro spullen eens goed bekijken. Ik heb er geen idee van hoe het hier is geprijsd. Zelf maak ik gebruik van een Manfrotto statief.

  4. Vaans
    Profiel Vaans schreef op maandag 22 maart 2010 om 02:26  | reageer

    @Mark: voor zover ik weet maken ze geen lampstatieven.

    @tonv: Kijk, dat vind ik nu leuk. Zoals ik al aangaf heb ik zelf helaas niet kunnen controleren of het in Azië een goed merk is. Ik heb me gebaseerd op informatie van anderen, daarom heb ik dat er ook bij gezet: ik heb het niet gecontroleerd).

    Ik vind het leuk als een 'halve Aziaat' ook wat aanvullende info kan geven. Is het een topper in de zin van 'meest bekend', wat niet persé betekent dat het goed is, of staat het ook bekend als kwalitatief goed?

  5. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 22 maart 2010 om 07:48  | reageer

    Helder en uitgebreid artikel, Vaans. Goed leesbaar. Zelf vind ik de max. lengte altijd wel belangrijk. Ook al ben ik niet heul groot, ik heb er een hekel aan om steeds te moeten bukken wanneer ik het statief gebruik.
    Ik ben dit merk overigens nog niet in het wild tegengekomen, maar wel eens van gehoord.

  6. Peter
    Peter schreef op maandag 22 maart 2010 om 10:22  | reageer

    Goed Artikel!

    Ik was de statieven al een keer tegen gekomen in advertenties in Zoom en Digi Foto Pro. Dacht dat het meer redged-achtig zou zijn. Maar dat is het dus duidelijk niet. Ik zag op internet dat de fotograaf hier in de stad deze statieven verkoopt en ik denk dat ik er maar eens ga kijken. Hij heeft aardig wat op voorraad.

  7. onem
    Profiel  onem schreef op maandag 22 maart 2010 om 10:45  | reageer

    Zeer goed artikel en net wat ik nodig heb. Ben opzoek naar een goed statief en heb het een en ander al getest maar nog niet echt iets gevonden. Dit merk zal ik zeker gaan overwegen want het ziet er goed uit en zeker met zo'n duidelijk verhaal
    bedankt

  8. Andre
    Andre schreef op maandag 22 maart 2010 om 11:24  | reageer

    Mooi artikel!

    Heb vorige week zelf net een gekocht, de a357 m8. Heb hem helaas nog niet uitvoerig kunnen testen, eerste indruk is erg positief!

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 22 maart 2010 om 11:28  | reageer

    Ik zal hier in Beijing eens navraag doen wat nou precies het imago is van Benro. Zoals gezegd is het in China een topper qua verkoopcijfers. Ben ook benieuwd naar de prijsstelling hier maar dat weten we snel. Wordt vervolgd...

  10. Niels
    Profiel  Niels schreef op maandag 22 maart 2010 om 17:18  | reageer

    Erg mooi en uitgebreid artikel!

    Is ook goed dat er andere merken van gelijkwaardige kwaliteit opduiken tegen een goede prijs! Ziet er inderdaad uit als een artikel voor mijn (veel te lange) verlanglijstje.. knipoog

  11. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 22 maart 2010 om 19:24  | reageer

    Interessant artikel.. klinkt allemaal goed!

    Maar goed, ik ben al voorzien van een prachtig Gitzo statief, dus heb voorlopig geen wensen op dit gebied.

  12. wim
    Profiel wim schreef op dinsdag 23 maart 2010 om 12:31  | reageer

    Goed artikel, Ben sinds januarie van dit jaar in het bezit van een Benro statief, type a357m8 met balhoofd B1 en kan je artikel helemaal onderstrepen. Ben er erg over te spreken wat bereft kwaliteit, stabiliteit en afwerking.Sindsdien staan mijn Manfrotto en Velbon werkeloos aan de kant.

  13. Jöran
    Jöran schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 11:22  | reageer

    Goed artikel!

  14. mvl
    Profiel mvl schreef op woensdag 29 augustus 2012 om 16:44  | reageer

    Ik heb enige tijd geleden een Benro C-257 gekocht. Ook ik ben van het statief zeer tevreden en in geval van problemen levert de dienst na verkoop van Benro Nederland uitstekend werk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord