Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Blurb fotoalbums via Lightroom Classic

vrijdag 17 februari 2023, 16:32 door | 3.619x gelezen | 0 reacties

Je kunt fotoboeken maken in Lightroom Classic. Hiervoor is de boek module beschikbaar waardoor je op een eenvoudige manier een fotoboek kunt maken. Je kunt zelfs direct uploaden naar boeken van Blurb. Voor de cursus Lightroom Classic modules heb ik drie fotoboeken besteld.

Fotoboeken kun je op veel plekken laten maken. Meestal gaat dat via een online ontwerp programma waarbij je de foto's die je in het boek wilt hebben kunt uploaden. Het programma kan ze dan automatisch voor je in het boek plaatsen, of je doet het zelf.

Nando blurb fotoalbum review

De drie fotoalbums die ik via Lightroom bij Blurb besteld heb. Het is een mooie herinnering aan de reizen die ik gemaakt heb, of een prachtig overzicht van een selectie foto's.

Dit soort online software kent iedereen die al eens een fotoboek heeft besteld waarschijnlijk wel. Behalve dat je online iets kunt samenstellen, is het ook mogelijk om in Photoshop of Affinity Photo een album spread te maken. Op die manier heb je nog meer vrijheid in het ontwerpen.

Fotoalbum maken in Lightroom Classic


Gebruik je Lightroom Classic, dan is het ook mogelijk om daarin een album samen te stellen. Dit is de boek module, waar over het algemeen nauwelijks iets mee gedaan wordt.

Ik heb deze module behandeld in mijn cursus over de Lightroom Classic Modules op Photofacts Academy.

Nando blurb book module 2

Het maken van een Blurb fotoalbum in Lightroom Classic.

Via die boek module in Lightroom Classic is het mogelijk om direct bij Blurb een album te bestellen. De cursus gaf dus een goede gelegenheid om een paar albums te bestellen om de kwaliteit te bekijken.

Het maken en bestellen bij Blurb


Het maken van een fotoalbum in Lightroom Classic wil ik niet in deze review behandelen. Er zijn wat dingen waar je op moet letten, en in sommige opzichten kan het wat beperkt aanvoelen. Hou je daar rekening mee, dan is het met wat tijd en aandacht redelijk goed te doen.

Nando blurb book module 1

Het maken van een fotoalbum in Lightroom Classic brengt wat beperkingen met zich mee. De keuze mogelijkheden voor de Blurb albums zijn ook wat beperkt wanneer je dat met de website van Blurb vergelijkt.

Aangezien Blurb een verbinding heeft met Lightroom Classic, kun je uit een aantal verschillende type albums kiezen. Per album heb je een selectie afmetingen, bladafwerking en kaften. Helaas staat er slechts één layflat album bij.

Nando blurb book module 3

Helaas, er alleen maar standaard layflat mogelijk bij papiertype. Alle andere mogelijkheden geven een boek met een vouw in het midden. Het is iets om rekening mee te houden.

Heb je een album gemaakt, dan is het bestellen eenvoudig. Het uploaden gaat direct vanuit Lightroom Classic waarna je de verdere bestelprocedure op de website van Blurb afhandelt. Je hebt een aantal weken ter beschikking om de bestelling af te ronden.

Drie verschillende fotoboeken


Ik heb drie fotoboeken in Lightroom Classic gemaakt. Ik heb gekozen voor hardcover stofomslag, een bedrukte omslag, en drie papiersoorten. Ondanks dat het rond de kerst periode was, kreeg ik de fotoalbums na ongeveer een week thuis gestuurd in een stevige verpakking.

Fotoboek van 20x20cm, hardcover stof en Proline Pearl Photo papier


Het album heeft een mooie uitstraling door de glossy omslag. De stoffen kaft is netjes uitgevoerd in een neutraal grijs. De album bladen zelf zijn stevig en er zijn absoluut geen vingerafdrukken op te zien.

Nando blurb fotoalbum review 3

De stoffen kaft en de papieren omslag geven het boek een professionele uitstraling.

Ik heb voor dit album alleen zwart-wit foto's gekozen. De print is goed, zwart-wit is ook echt zwart-wit. Er is geen kleurzweem aanwezig. De contrasten komen goed overeen en ik zie geen banding effecten in de foto's. De tekst die ik in het album geplaatst heb is goed leesbaar, zoals het zou moeten.

Nando blurb fotoalbum review 5

Hou rekening met de vouw in het midden van het boek. De bladen vallen niet helemaal open waardoor je afstand moet houden van het midden.

Het album blijft in goede vorm wanneer het opgeslagen wordt. Hoewel het geen layflat is, kun je zonder problemen de bladen in de vouw neerdrukken. Het album blijft namelijk netjes in vorm.

Fotoboek van 30x30cm, hardcover stof en Premium Lustre Photo papier


Deze uitvoering is gelijk aan het vorige album, met dezelfde stoffen grijze kaft. Er kan via Lightroom Classic helaas geen andere kleur gekozen worden. Het papier heeft meer glans dan de Proline Pearl, maar niet zoveel dat het storende reflecties veroorzaakt. Kleuren komen prachtig tot recht.

Nando blurb fotoalbum review 10

De keuze voor de kaft is hetzelfde als bij het zwart-wit album. Het papier is wel anders.

Hoewel De Premium Lustre een totaal ander papier is, lijkt het heel veel op de Proline Pearl. Ook hier laat het geen vingerafdrukken zien, ondanks dat het iets meer glossy is.

Nando blurb fotoalbum review 12

De pagina's zijn in de rug gelijmd. Dit ziet er netjes uit, niets om over te klagen.

Fotoboek van 33x28cm, hardcover bedrukt en Proline Uncoated Photo papier


Voor dit album over IJsland heb ik een bedrukte hardcover gekozen. Deze matte afdruk komt mooi over en heeft mooie kleuren. Voor de bladen is de Proline Uncoated gekozen.

Nando blurb fotoalbum review 9

De bedrukte harde kaft ziet er goed uit. De kwaliteit van de afdruk is goed, de kleuren zijn helder.

Dit papier heeft geen glossy afwerking. Het is wat ruw van structuur en daardoor krijgen de foto's een bijzondere uitstraling zonder dat je details in de foto verliest.

De bladen vouwen wel makkelijker dan de andere papiersoorten die ik gekozen heb. Dat werkt redelijk goed bij de eerste bladen, maar wanneer je verder in het album komt moet je voorzichtiger worden.

Druk je in de vouw, dan wordt de plek waar het papier verlijmd zit zichtbaar waardoor je een rode lijn in het midden van het fotoboek krijgt.

Nando blurb fotoalbum review 7

Hoewel het papier een mooi kunstzinnige uitstraling en gevoel geven, is de rode lijn tussen de bladen erg storend. Je merkt dit pas wanneer de bladen wat meer opengevouwen worden.

Het is niet de bedoeling dat het album zo ver open gevouwen wordt, dat is direct duidelijk. Maar het is wel iets wat makkelijk gebeurd in het normale gebruik, waardoor de bladen in het midden bijna layflat kunnen worden.

De bladen vallen hierdoor ook niet mooi open, en je ziet dat duidelijk terug in de manier hoe de bladen verspringen bij het open liggen. Hoewel het papier erg mooi is, en de prints er goed uitzien, doen deze dingen toch afbreuk aan het geheel. Wellicht dat in een layflat uitvoering dit veel beter tot recht komt.

Er is meer keuze, maar niet via Lightroom Classic


Het was niet geheel duidelijk of de Blurb fotoboeken in Lightroom Classic een traditionele verlijming hadden, of dat ze layflat zouden zijn. Alleen bij het papiertype staat de vermelding 'standaard layflat' als optie.

Wil je een andere papier soort voor je layflat album, zoals de Proline of Premium, dan ben je bij het bestellen via Lightroom Classic beperkt tot de normale fotoboeken zonder layflat optie. Dat is zonde.

Nando blurb fotoalbum review 4

Wil je een Proline of Premium papiersoort, dan is layflat via Lightroom Classic niet mogelijk.

Omdat ik mijn fotoboeken in een Proline of Premium wilde hebben, zit er in deze review dus geen layflat album bij. Wellicht dat ik dit in een later tijdstip toch nog eens uitprobeer.

Het is opvallend dat de album software van Blurb, genaamd Bookwright, wel meer mogelijkheden biedt. Het onderscheidt is ook veel duidelijker gemaakt dan in Lightroom Classic. Wil je een layflat met een ander soort papier dan in Lightroom Classic vermeld, bestel dan via de album software van Blurb.

Nando blurb review bookwright keuze

De keuze online is een stuk uitgebreider, en duidelijker.


Nando blurb review bookwright papier layflat

Wil je layflat, en een andere papiersoort dan de standaard keuze in Lightroom Classic, dan kan dat online wel.


Eindoordeel


De verschillende albums die ik besteld heb zien er prima uit. De verschillende papiersoorten geven elk een aparte uitstraling. Kies de papiersoort die het beste bij je foto past.

Nando blurb fotoalbum review 2

Wanneer je rekening houdt met de beperkingen, kan een Blurb fotoablum via Lightroom Classic een hele mooie uitstraling hebben. Zeker met een stoffen kaft en omslag.

De kwaliteit van de papiersoorten die via Lightroom Classic aangeboden zien er goed uit. Ze laten geen vingerdrukken en ze zijn niet zo glanzend dat het hinderijk wordt. De Proline Pearl en Premium Lustre lijken wel heel veel op elkaar.

Ik ben minder te spreken over de afwerking in de vouw bij het Proline uncoated papier. De rode lijn is erg storend en valt direct op wanneer het boek opengevouwen wordt. Bovendien vallen de bladen niet erg mooi open, wat afbreuk doet aan de algehele uitstraling.

Nando blurb fotoalbum review 8

Het Proline Uncoated papier mag dan een prachtige uitstraling hebben, de manier hoe het open valt is niet mooi.

Het is jammer dat voor de layflat optie behalve standaard er geen andere papiertypes beschikbaar zijn. Dit is een gemis. In dat opzicht is het aanbod van Blurb binnen de boekmodule van Lightroom Classic te beperkt.

Door gebruik te maken van de Bookwright software krijg je veel meer mogelijkheden tot het samenstellen van een fotoboek. Je hebt dan ook verschillende keuzemogelijkheden in papiersoort. Je kunt direct foto's importeren vanaf verschillende online diensten, waaronder Lightroom (let op: geen Lightroom Classic).

Nando blurb fotoboek review online

Via de Bookwright software kun je de foto's van verschillende plekken halen, waaronder Lightroom.


Nando blurb fotoboek review LR

Door de software toegang te geven tot je foto's in de cloud van Adobe Lightroom, kun je direct de foto's selecteren.


Nando blurb review bookwright design

Na het uploaden naar de server van Blurb is het een kwestie van een mooi boek maken.

Het lijkt er sterk op dat de producten van Blurb die in Lightroom Classic vermeld staan niet up-to-date zijn. Aangezien de boek module weinig gebruikt wordt, en in feite vaak genegeerd wordt, kan ik me voorstellen dat aan het updaten van de producten geen prioriteit zit.

Toch zou het mooi zijn wanneer dit wel gedaan wordt. Ook al is het voor die paar fotografen die wel de boekmodule van Lightroom Classic gebruiken. Hoe beter dit in elkaar zit, en hoe completer het is, hoe aantrekkelijker het zal zijn om er ook gebruik van te maken.

Wil je echter alle mogelijkheden die Blurb je biedt, dan adviseer ik om fotoboeken via de Bookwright software te maken. Deze software moet je downloaden en installeren, zodat je niet afhankelijk bent van een internet verbinding.


De cursus Lightroom Classic Modules


De meeste fotografen beperken zich tot het gebruik van de bibliotheek en ontwikkel module van Lightroom Classic. Je gebruikt dan echter maar een klein deel van het programma. Er is ook een kaartmodule, printmodule, webmodule, presentatiemodule en een boekmodule.


In de cursus Lightroom Classic Modules op Photofacts Academy komen al deze extra modules uitgebreid aan bod. Wat kun je er mee, hoe werken ze, en waar moet je op letten als je deze modules ook gaat gebruiken.

» Bekijk de volledige cursus Lightroom Classic Modules

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord