100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Eizo ColorEdge CG248-4K monitor

vrijdag 31 juli 2015, 16:49 door | 9.178x gelezen | 1 reactie

Eizo staat bekend om hun prachtige monitoren waarop je foto's uitstekend tot hun recht komen. Eizo heeft inmiddels ook een 24 inch monitor uitgebracht met 4K resolutie, de resolutie van de nabije toekomst. Wij namen de Eizo ColorEdge CG248-4K onder de loep (en konden echt geen pixels meer ontdekken).

Eizo ColorEdge CG248 4K


Eizo ColorEdge CG248-4K specificaties


- 23,8 inch (60 centimeter)
- 3840 x 2160 pixels (4K) resolutie
- 185 pixels per inch
- IPS paneel
- Wide-Gamut LED backlight
- Maximaal 250 cd/m2 helderheid
- 1000:1 contrastratio
- 14 ms response time
- 99% Adobe RGB gamut (93% DCI-P3)
- Gemiddeld verbruik: 52 Watt
- Gewicht: 8,5 kilogram
- 90 graden draaibaar display
- 150 mm in hoogte verstelbaar
- 35 graden naar voren en 5 graden naar achteren te kantelen

4K resolutie


Deze monitor heeft een 4K resolutie (3840 bij 2160 pixels). Deze resolutie wordt steeds meer gebruikt voor video opnames en ik verwacht dat de komende jaren 4K de standaard wordt bij monitoren, zoals dat nu nog een beetje is voor de Full HD resolutie (1920 x 1080 pixels).

Full hd vs 4k

Schalen


Omdat je Windows of Mac OS X omgeving piepklein zou worden op een 4K monitor schalen Windows en Mac OS X het besturingssysteem standaard bij deze 24 inch monitor. Daardoor oogt alles alsof je naar een gewoon 24 inch beeldscherm met Full HD resolutie zit te kijken, alleen is alles veel scherper.

Dit verschil zie je vooral goed wanneer je van een 24 inch full HD scherm komt. Werk je nu al met een monitor met een hogere resolutie, dan zal het verschil niet zo enorm zijn. De extra scherpte zie je vooral terug in teksten en afbeeldingen.

Het schalen van de software gaat helaas vooral bij Windows nog niet altijd goed. De programma's van Adobe zijn er wel goed op ingesteld, maar veel software van kleine ontwikkelaars gaan nog niet goed om met de hogere 4K resolutie.

Aangezien Apple zelf ook monitoren aanbiedt met hogere resoluties (met de Retina schermen) is Mac OS X er beter op ingesteld. Ik ben geen situaties tegen gekomen waarbij dit fout ging.

Aansluitingen


De Eizo ColorEdge CG248-4K beschikt over 2 HDMI poorten en 2 displayport poorten. Gebruik je de HDMI aansluiting, dan heb je een HDMI 1.4 kabel nodig en dan nog kun je maximaal 30 beelden per seconde aansturen naar je monitor.

Eizo g248 4k input

De beste manier om je computer op de monitor aan te sluiten is daarom via een displayport-aansluiting. Hierbij kun je een verversingsfrequentie van 60 beelden per seconde halen. Dat resulteert in rustiger beeld en soepelere video's.

Naast de videoaansluitingen heeft de monitor ook drie handige USB 3.0 aansluitingen aan de zijkant zitten. Erg prettig dat het nu een USB 3 aansluiting is, dat maakt de USB poorten een stuk bruikbaarder om bijvoorbeeld een snelle kaartlezer of externe harddisk aan te sluiten.

Bij veel monitoren is de ingebouwde USB hub nog van het USB 2.0 type. Data wordt hierover vele malen langzamer verzonden. Eén van de drie USB poorten heeft een aparte 'charge' vermelding. Deze port kun je ook zo instellen dat ie alleen gebruikt kan worden om te laden en dus niet het apparaat dat je aansluit koppelt met je computer.

Eizo ColorEdge CG248 4K - Achterkant


Bediening


In tegenstelling tot veel andere Eizo monitoren beschikt deze monitor over touch bediening. De knopjes worden weergeven als subtiele ledjes voor op de monitor. Wanneer je hier met je vinger overheen gaat verschijnt het on-screen menu.

Dit menu kun je vervolgens bedienen met de touch knopjes waarbij boven elke knopje op het scherm wordt weergeven wat de functie is van de knop. Ook de aan/uit-knop is aanraakgevoelig.

Het menu werkt prima, maar over het algemeen zal je hier verder bij het dagelijks gebruik waarschijnlijk weinig gebruik van maken. Tenzij je de speciale 'zoomfunctie' van het scherm wilt gebruiken. Hierbij kun je inzoomen op 1/4 deel van het beeld om wat meer van de details te bekijken. Dit lijkt me niet iets dat veel in de praktijk gebruikt zal worden.

Compleet geleverd


De Eizo wordt erg compleet geleverd. In de doos vind je, naast de monitor zelf natuurlijk, ook een lichtkap (om lichtinval te verminderen), een DisplayPort-naar-mini-DisplayPort kabel, een DisplayPort -naar-DisplayPort kabel, een USB 3 kabel en uiteraard een stroomkabel.

Daarnaast wordt ook een schoonmaaksetje bijgeleverd; een spuitbuisje met schoonmaakmiddel en een speciaal doekje.

Zelf kalibratie


De Eizo ColorEdge CG248-4 kan zichzelf kalibreren en heeft hiervoor een ingebouwde kalibrator. Deze is netjes weggewerkt in de bovenkant van het scherm en valt eigenlijk in zijn geheel niet op.

Het kalibratieproces gaat automatisch na 200 uur gebruik. Bij het kalibratorproces wordt de monitor eerst opgewarmd waarna de kalibrator naar beneden komt en de hardwarekalibratie automatische uitgevoerd wordt.

Dit kan gewoon terwijl de computer uit staat en je zelf niet aanwezig bent. Je kunt het kalibratieprcces ook handmatig starten via het on-screen menu van de monitor.

Eizo cg248 4k kalibratie

Kalibreren is normaal een taakje dat je snel laat liggen omdat je het toch gauw weer een kwartiertje werk kost en je eraan moet denken om het te doen. Deze Eizo neemt dit karweitje voor je uit handen en zorgt er zo voor dat je altijd met een gekalibreerde monitor werkt.

Daarnaast heb je zo ook geen losse kalibrator meer nodig voor je monitor.
Echt een erg mooie mogelijkheid van dit model!

Beeldkwaliteit


Zoals je verwacht van deze monitor levert hij uitstekende beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit steekt met kop en schouders boven andere monitoren uit. Vanuit de fabriek wordt de monitor al gekalibreerd aangeleverd en krijgt hij de aanbevolen helderheid van 120 cd/m2 mee.

Met het 10 bits IPS paneel kan 99 procent van de Adobe RGB kleurruimte worden weergeven. Hiermee kunnen ook subtiele kleurgradaties prima weergeven worden. De helderheid van het scherm is overal vrijwel gelijk, iets wat bij andere monitoren nog wel eens anders is.

Videokaart


Ga je met een 4K monitor aan de slag, dan is het dus belangrijk dat je een videokaart hebt met een displayport uitgang. Lang niet alle videokaarten kunnen 4K aan en veel videokaarten gebruiken ook nog geen displayport uitgang.

Let er dus op dat je een videokaart hebt die dit wel aan kan. Eizo heeft op hun site een lijst met geschikte videokaarten. Moet je een nieuwe videokaart aanschaffen, dan is het slim om er eentje uit deze lijst te kiezen.

Hoewel mijn Macbook Pro en mijn Mac Pro geen enkele moeite hadden met de 4K resolutie had ik geen Windows machine tot mijn beschikking die de 4K Eizo kon aansturen. Zeker bij gebruik van Windows is het dus verstandig vooraf te controleren of je de monitor uberhaubt wel kunt aansluiten.

Alleen een beschikbare Windows Surface Pro 3 computer kon de 4K monitor wel aan. Net als Mac OS X schaalt Windows het besturingssysteem, zodat niet alles minuscuul klein wordt.

Video


Volgens mij hebben videografen momenteel het grootste voordeel bij de aankoop van een 4K monitor. We hebben enkele 4K beelden bekeken op de monitor en dat ziet er echt super uit. Ben jij (ook) videograaf en film je al in 4K, dan is een 4K monitor een absolute aanrader!

4K monitor en het web


Wanneer je, zoals ik, vaak afbeeldingen maakt voor plaatsing op het web, dan is een monitor met 4K resolutie niet altijd even handig. Photoshop werkt namelijk netjes met de 4K resolutie. Elke pixel in Photoshop is ook een pixel op het scherm. Dat heeft als gevolg dat een pixel extreem klein is.

Wanneer je een afbeelding bijvoorbeeld verkleind naar 600 bij 400 pixel, dan zie je deze afbeelding op je 4K scherm alsof je een afbeelding van 300 bij 200 pixel hebt. De helft kleiner dan dat je gewend bent dus en ook de helft kleiner dan hoe ie getoond zal worden wanneer je hem op je site plaatst.

Afbeeldingen op het web worden namelijk standaard 'vergroot'. Anders zouden veel bestaande websites direct 'uit elkaar vallen' en er niet uit zien. Nu is het mogelijk om een afbeelding eveneens als 4K resolutie aan te bieden, maar dat wordt nog maar weinig gedaan en is in de praktijk veel extra moeite.

Heeft de webbouwer dat wel goed voor elkaar, dan ziet een afbeelding er op zo'n website op een 4K monitor veel scherper uit. De afbeelding wordt immers niet opgeblazen en bevat twee keer zoveel resolutie. Het zal nog wel even duren voordat dit standaard is in webdesign land.

Prijs


De Eizo CG248-4K komt helaas wel met een stevig prijskaartje. De gemiddelde prijs ligt zo rond de 2.499 euro, maar met een beetje zoeken kom je hem ook tegen voor 2.259 euro.

De monitor is zijn geld zeker waard, je krijgt er een prachtige monitor voor. Het is echter wel de vraag of veel fotografen dit soort bedragen over hebben. Je krijgt immers 'slechts' een 24 inch monitor.


Alternatieven


Zelf werk ik momenteel met een 30 inch Dell. De beeldkwaliteit haalt het absoluut niet bij deze Eizo, maar is zeker niet slecht. Je koopt momenteel al een 31,5 inch 4K monitor van Dell voor zo'n 1.550 euro. Deze monitor weet ook 99% van het Adobe RGB gamut te produceren.

Wil je meer schermformaat, maar wel bij Eizo blijven, dan heeft Eizo de ColorEdge CG318-4K. Volgens mij de meest indrukwekkende Eizo die nog enigszins betaalbaar is met een prijs van zo'n 4.500 euro. Je krijgt daardoor een 31,1 inch monitor met 4K resolutie. Voor fotografen die én een groot scherm willen én de beste beeldkwaliteit die er te krijgen is.

Vind je 24 inch echt groot genoeg, maar wil je wel 4K resolutie dan kun je als alternatief op deze Eizo ook kijken naar de Dell Ultrasharp UP2414Q voor circa 669 euro, de Samsung U24E850R voor zo'n 530 euro of de NEC EA244UHD voor circa 1.100 euro.

Conclusie


Vind je het 24 inch schermformaat erg prettig, maar zou je graag wat meer scherpte zien in je foto's en stel je de hoogste kwaliteitseisen aan je beeld dan is de Eizo ColorEdge CG248-4K een erg interessante monitor voor je.

Deze hoge kwaliteit resulteert wel in een stevige prijs, maar in verhouding met de ColorEdge modellen van Eizo met een traditionele resolutie valt de meerprijs erg mee. De ingebouwde kalibrator is een absolute plus!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. 100
    100 schreef op zaterdag 1 augustus 2015 om 04:18  | reageer

    Ik wilde graag groter en meer resolutie dan mijn “oude” 23 inch full HD Eizo en heb uiteindelijk een paar maanden terug een LG 31MU97 aangeschaft voor ruim 1100 euro (10bit IPS - 31 inch - 4096 x 2160 en 99,5% Adobe RGB) omdat de 4k Eizo’s me toch echt te veel geld zijn (een 4k Eizo van 31 inch kost rond 4500 euro). Naar mijn mening komt 4k pas echt tot zijn recht op monitoren van minimaal 30 inch zodat je ongeschaald kunt werken.
    Eizo is kwaliteit, dat staat buiten kijf, maar de prijs-kwaliteit verhouding laat toch wat te wensen over als je voor een kwart van de prijs minimaal driekwart van de kwaliteit kunt krijgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord