Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Eizo ColorEdge CS2400S 24 inch monitor

vrijdag 18 augustus 2023, 15:30 door | 2.739x gelezen | 0 reacties

Voor wie in de wereld van Eizo monitoren wil stappen, is de ColorEdge CS2400S een mooie start. Deze 24 inch monitor is dan weliswaar een instapmodel, maar een die zeer de moeite waard is. Ik heb een exemplaar ter beschikking gekregen voor een review.

De ColorEdge CS2400S is de nieuwste Eizo monitor met een 24 inch beelddiameter en een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Het aantal pixels in de hoogte is iets meer dan het standaard full HD formaat van 1080 pixels. Dit geeft je iets meer ruimte voor het bewerken van de foto's.

Nando eizo cs2400s 2

De Eizo ColorEdge CS2400S is een mooie, strak uitgevoerde monitor die een heel prettige kijkervaring oplevert.

SpecificatiesDe specificaties van de ColorEdge CS2400S zijn natuurlijk belangrijk. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

  • Beelddiagonaal van 24,1 inch (61,1 centimeter) met 60 Hz verversing
  • Resolutie van 1920 x 1200 pixels (Pixelafstand is 0,27 mm)
  • IPS (Wide Gamut) LED paneel met maximale kijkhoek van 178 graden en ontspiegeld display
  • Via USB-C en HDMI in 10-bit met 1,07 miljard kleuren, en via 8-bit maximaal 16,7 miljoen kleuren
  • Intern 16-bit Look-up table geeft 278 biljoen kleurgradaties waaruit het 10-bit pallet wordt opgebouwd
  • DCI P3 (>95%), AdobeRGB (>99%), CMYK ISO Coated V2 (>99%), sRGB (100%)
  • Maximale helderheid van 450 cd/m2 met contrast ratio van 1350:1
  • USB-A dock (2x USB3 + 2x USB2)
  • USB-C, HDMI en DisplayPort aansluiting
  • USB-C port met stroomvoorziening van maximaal 70 Watt
  • 18 Watt energieverbruik (maximaal 149 watt bij alle (signaal)poorten in gebruik en maximale helderheid)
  • Stand-by stand verbruikt 0,3 Watt, met netschakelaar uitgeschakeld is dit 0 Watt
  • Ingebouwde KVM switch om naadloos tussen twee aangesloten PC's te schakelen
  • Afmeting 54 x 396-551 x 245mm en 8,2 kilogram
  • Maximaal 344 roteerbaar, en 5 tot 35 graden kantelbaar
  • Zowel liggend als stand (pivot) te gebruiken
  • Maximaal 155mm in hoogte verstelbaar


Uiterlijk van de ColorEdge CS2400S


Een 24 inch monitor is in feite het meest ideale monitor formaat. Het is niet zo enorm als een 27 inch scherm, maar toch groot genoeg om prettig mee te werken. Door de extra 120 pixels in de hoogte (1200 in plaats van 1080) oogt het beeld minder smal.

Nando eizo cs2400s 13

De tiptoetsen zijn verlicht. De duur van de verlichting, en het geluid bij aanraken, kan naar wens ingesteld of uitgeschakeld worden.

Het uiterlijk is strak en typisch voor de moderne Eizo monitoren. De randen van het scherm hebben de juist voorgeschreven dikte voor grafische schermen. Je vindt er de tiptoets bediening voor het menu en natuurlijk de aan en uit knop. Aanraken van de tiptoetsen laat ze oplichten, en bij gebruik zijn ze onopvallend en donker.

De ronde voet geeft de 8,2 kilogram wegende monitor een stevige ondergrond. Je kunt de monitor zonder moeite roteren. Bovendien is de hoogte instelbaar, net als de hoek van de monitor. Zo kan je deze perfect afstellen voor jouw werkplek.

Nando eizo cs2400s

De monitor kan in hoogte versteld worden. Dit kan met de voet, maar ook bij de aansluiting van de monitor. De totale hoogte om te verstellen is 155mm.

De voet heeft een kabelklem waar je voldoende ruimte hebt om alle benodigde kabels achter de voet te verbergen. Veel kabels heb je niet nodig, tenzij je maximaal gebruik maakt van de mogelijkheden. Er is een HDMI, een DisplayPort, een USB-kabel voor de USB-hub, en een USB-C aansluiting aanwezig.

Nando eizo cs2400s 12

Er is een kabelklem aan de achterzijde van de voet, die voldoende ruimte biedt voor alle kabels die je aan kunt sluiten.

De USB hub zit aan de linkerkant, aan de zijkant. Er zijn twee USB2 en twee USB3 poorten beschikbaar. Maak je gebruik van de USB-C aansluiting om je computer aan te koppelen, dan is de USB-kabel voor de hub niet nodig.

Nando eizo cs2400s 6

Een overzicht van de aansluitingen van de ColorEdge CS2400S. De hoofdschakelaar bevindt zich bij de netsnoeraansluiting, waarmee de monitor echt uitgezet kan worden.

Met de USB-C aansluiting is je monitor met een enkele kabel te gebruiken, wat een schoon en opgeruimd bureau oplevert. Gebruik je een laptop, dan kan er gebruik gemaakt worden van de 70 Watt power output, zodat je laptop direct opgeladen wordt.

Het menu


Het menu van de ColorEdge CS2400S wordt bediend met de zes tiptoetsen aan de voorzijde. Deze lichten op als je ze gebruikt, en een pieptoontje laat je horen wanneer er een ingedrukt is. Dit geluid kan ook uitgeschakeld worden in het menu.

Nando eizo cs2400s 17

Een overzicht van enkele menupagina's. De monitor biedt veel instelmogelijkheden.

Met een van de tiptoetsen kies je rechtstreeks het ingangssignaal, de andere schakelt tussen de verschillende ingestelde kleurruimtes. Er zijn ook twee sneltoetsen die je zelf kunt programmeren. De functie van de toetsen veranderd aan de hand van het menu. De aanduiding onder het menu geeft duidelijk weer welke toets wat doet.

Het beeldschermDe monitor biedt vier kleurruimtes aan. De sRGB die een 100% kleurweergave heeft, de AdobeRGB en CMYK ISO Coated V2, beiden met meer dan 99% kleurweergave. De DCI P3 dekt 95% van de kleuren.

Alle instellingen kunnen handmatig aangepast worden, tot alle kleuren afzonderlijk. Er zijn zeven verschillende custom voorinstellingen te programmeren. Deze zijn met een druk op de knop te wijzigen zonder ver het menu in te duiken.

Er is een interne Look-Up Table (LUT) beschikbaar, met een kleurdiepte van maar liefst 16-bit. Dit is niet handmatig te kiezen of in te stellen. De monitor gebruikt deze LUT om de 10-bit kleurweergave te genereren die de monitor kan laten zien. Zo wordt de weergave van kleuren continu geoptimaliseerd.

Nando colornavigator screenshot

Download ColorNavigator van de Eizo website voor het calibreren en instellen van de monitor. Dit is echter niet vereist aangezien de monitor een hardwarematige calibratie mee heeft gekregen.

De helderheid van de monitor is afgestemd op de ingestelde kleurruimte. Je kunt dit handmatig aanpassen tot een maximum van 450 cd/m2. Het contrast van de monitor is 1350:1.

Nando eizo cs2400s 20

De helderheid van het scherm is gekoppeld aan de verschillende kleurprofielen. Maar je kunt de helderheid tot 450 cd/m2 verhogen. Boven de 370 cd/m2 wordt de waarde in magenta weergegeven.

Door de grote kijkhoek van 178 graden is het niet noodzakelijk om exact recht voor je monitor te blijven zitten voor de beste kleurweergave. Je kunt er vanuit gaan dat vrijwel iedere kijkhoek een perfect contrast en kleurweergave garandeert.

Het beeldscherm heeft een matte afwerking die reflecties zoveel mogelijk tegen gaat. Dat wil niet zeggen dat er geen lichtbronnen in reflecteren, maar het is geen spiegel waarin je jezelf kunt zien. Het is daardoor minder storend wanneer er achter je een lichtbron is, of als je zelf in het licht zit.

Nando eizo cs2400s 21

De kijkhoek van de monitor is erg groot. Kleurweergave en helderheid blijft uitstekend, zelfs vanuit die extreme hoeken.

Aansluitingen


De USB-C aansluiting met 70 Watt vermogen biedt veel mogelijkheden voor de laptop gebruiker. Met een enkele kabel kan je laptop het scherm aansturen, en data ontvangen via de USB poorten in het scherm. Zo kan je een muis en toetsenbord op de monitor koppelen, in plaats van aan de laptop of een aparte hub.

Heb je een laptop en vaste computer, dan is het mogelijk om beiden aan te sluiten. De KVM switch herkent welke ingang actief is. Heb je alles op de hub aangesloten, dan kan je één enkel toetsenbord en muis voor beide computers gebruiken.

Nando eizo cs2400s 19

Het scherm spiegelt absoluut niet. Heb je een felle lichtbron die op je beeld schijnt, wordt dit zichtbaar als een heldere vlek zoals in dit voorbeeld. Dit is het licht van een reportageflitser op de camera die recht in de monitor flitst.

Het is overigens niet verplicht om de USB-C te gebruiken voor je video signaal. De monitor heeft ook een DisplayPort en HDMI ter beschikking. Helaas is er geen USB-C aansluiting beschikbaar in de hub van de monitor. Heb je externe randapparatuur die gebruik maakt van USB-C, dan kan je deze alleen aansluiten via een verloop stekkertje.

Conclusie


De Eizo ColorEdge CS2400S is een prachtige monitor met een groot aantal mogelijkheden die de fotograaf en graficus zeker zal aanspreken. De monitor is wat instellingen niet zo uitgebreid als de duurdere, en meer professionele monitorlijn van Eizo. Maar het is meer dan voldoende om het een heel capabele monitor te maken.

Enkele menu instelmogelijkheden zijn niet direct duidelijk als je geen expert bent, en het ontbreekt helaas aan een goede documentatie. Je moet daarom zelf op onderzoek uit om de functie van die instellingen te achterhalen. Denk daarbij aan instellingen voor Gamut Clipping en Picture Expansion. Die laatste kan je gelukkig op automatisch zetten.

Nando eizo cs2400s 10

Behalve in hoogte kan de monitor ook roteren. Je kunt de monitor ook in pivot stand zetten.

Die aansluitingen maken het mogelijk om op een heel eenvoudige manier een computer of laptop aan te sluiten. De voeding die via de USB-C geleverd wordt is een nette 70 Watt. Dit is misschien niet voldoende voor de meer high-end laptops.

Het scherm is prettig om naar te kijken, zonder hinderlijke reflecties. Dankzij de combinatie van resolutie en schermafmeting zijn teksten perfect leesbaar. De extra pixels bovenop de full HD afmeting in de hoogte lijken verwaarloosbaar, maar het biedt net iets meer ruimte voor het weergeven van foto's.

Nando eizo cs2400s 18

De ColorEdge CS2400S heeft net als alle moderne Eizo monitoren een handige grip.

Over de kleuren en uniformiteit over het beeldvlak kan ik weinig vertellen. Ik heb geen kleurenmeter, of andere meetapparatuur om de door de fabrikant vermelde waarden te controleren.

Wat ik wel kan zeggen is, dat de weergave er zo op het oog perfect uitziet. Helderheidsgradiënten lopen soepel in elkaar over, zonder enige banding. Er is geen helderheidsverschil naar de randen toe, wat erop duidt dat de Digital Uniformity Equalizer zijn werk goed doet.

Pluspunten


  • Resolutie van 1920 x 1200 pixels levert veel extra ruimte in de hoogte op
  • Fantastisch rustig en prettig flikkervrij beeld
  • De Eizo Digital Uniformity Equalizer zorgt voor een gelijke helderheid over het hele oppervlak
  • Geen spiegelend beeld
  • Ruime kijkhoek
  • Prettig en duidelijk menu (hoewel sommige opties op expert niveau zijn)
  • Eenvoudig te schakelen tussen kleurruimtes en input signalen
  • Schakelen tussen twee computers kan via de KVM schakeling
  • USB-C aansluiting levert 70 Watt voor opladen van laptop of ander device
  • ColorEdge kalibratie software beschikbaar
  • Monitor heeft een hardwarematige kalibratie voor onder andere helderheid, witpunt, en gamma
  • Lichtkap is als accessoire verkrijgbaar
  • 5 jaar garantie en milieuvriendelijke verpakking


Minpunten


  • Power delivery van USB-C 'slechts' 70 Watt
  • Uitsluitend USB aansluitingen in de doc, geen USB-C
  • Bezel dikte (monitorrand) maakt de monitor niet geschikt voor multimonitor opstellingen
  • Nut of reden van Gamut clipping en Picture Expansion opties in menu worden nergens uitgelegd
  • Lichtkap niet inbegrepen
  • Ondanks scherpe prijs kan dit nog steeds boven het budget van een groter groep liefhebbers liggen

Wie een kwaliteitsmonitor zoekt heeft aan de Eizo ColorEdge CS2400S een prachtige monitor die vele jaren plezier gaat geven. De hardwarematige kalibratie is garandeert een accurate kleurweergave. Eizo biedt bovendien de mogelijkheid om na verloop van tijd een extra controle uit te voeren via externe Eizo software. Daarmee garanteer je dat ook na de 5 jaar garantie je een monitor hebt waar je op kunt vertrouwen. Ik kan de monitor zeker aanraden.

De Eizo ColorEdge CS2400S is verkrijgbaar voor 812 euro. Er is ook een LE versie beschikbaar. Deze gelimiteerde versie van deze monitor heeft echter een nadeel. Hij werkt niet op Apple computers met een M1 en M2 chip. Later zal dit met een firmware upgrade wel mogelijk zijn, maar met maximaal 30 Hz verversing.

Deze gelimiteerde versie is dus uitsluitend voor Windows gebruikers geschikt. De prijs van deze LE versie is 659 euro, wat veel lager is dan de normale versie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord