Review: Eizo ColorEdge CG 2700S monitor
vrijdag 21 oktober 2022, 14:07 door Nando Harmsen | 3.605x gelezen | 3 reactiesEen beeldscherm diameter van 27 inch is een populaire maat om prettig je foto's of video te kunnen bewerken. Eizo heeft twee professionele monitoren uitgebracht die perfect aan dit doel voldoen: de CG2700S en de CG2700X.
In deze review kijk ik naar de CG 2700S, en vertel waarom dit voor de fotograaf waarschijnlijk de betere keuze is.
Eind 2021, in november om precies te zijn, kreeg ik de Eizo ColorEdge CS 2731 voor een review. Deze 27 inch WQHD monitor beviel heel goed, een aanrader voor de fotograaf die een goede monitor voor beeldbewerking belangrijk vindt.
In januari 2022 kwam de aankondiging van de professionele versie van deze ColorEdge CS 2731 monitor: de ColorEdge CG 2700S.
Hoe bevalt deze professionele monitor? Heeft de monitor een meerwaarde ten opzichte van de goedkopere CS modellen? In deze review probeer ik daar een antwoord op te geven.
Resolutie en specificaties
De Eizo CG 2700 komt in twee varianten. Er is de CG 2700X die een 4K resolutie heeft (4196 x 2160p) en de CG 2700S met een WQHD resolutie van 2560 x 1440p. Hoewel de 4K resolutie heel aantrekkelijke kan zijn, is de WQHD resolutie misschien een betere keuze voor de fotograaf.
Op een 27 inch beelddiameter leidt een 4K resolutie tot een dusdanige pixeldichtheid, dat het lezen van tekst en menu's moeilijk wordt. De weergave is simpelweg te klein om prettig te zijn.
De WQHD levert een pixeldichtheid op die iets lager is (109 pixels per inch in plaats van 194 pixels per inch) zodat teksten en menu weergave wat groter weergegeven worden.
De lagere resolutie betekent wel dat de videograaf niet naar een 1:1 weergave van zijn 4K beeldmateriaal kan kijken. Het moet geschaald worden.
Ben je meer video georiënteerd dan is de CG 2700X met het 4K paneel de betere keuze. Maar liever zou je dan richting de 30 inch of groter moeten gaan.
Aangezien ik voor 95 procent met fotografie bezig ben heb ik gekozen voor de CG 2700S. Het is dan ook deze monitor die in deze review aan bod komt, hoewel de CG 2700X voor het grootste deel gelijk, of op mijn minst vergelijkbaar zal zijn.
Enkele specificaties
- 27-inch WQHD IPS display met 2560 x 1440 pixels
- Kijkhoek tot 178 graden
- Wide color gamut omvat 99% AdobeRGB, en 98% DCI-P3 kleurruimte
- Geïntegreerde sensor voor volautomatische zelfkalibratie
- Maximale helderheid van 400 cd/m2 en een contrast van 1600:1 (True Black-technologie)
- 10-bit display met 16-bit 3D Look-Up-Table
- Perfecte helderheidsverdeling en kleurzuiverheid door Digital Uniformity Equalizer
- HDR-HLG en HDR-PQ-EOTF weergave
- USB-C (DisplayPort-signaal en tot 92 Watt Power Delivery), DisplayPort en HDMI
- RJ-45 LAN-poort
- USB-hub met twee USB 3.1 en twee USB 2.0 downstream poorten aan de zijkant
- Magnetische Light shield kap inbegrepen
- VESA mount
- Voldoet aan de soft proofing eisen volgens de ISO 12646 norm
Het uiterlijk
Het uiterlijk komt in grote lijn overeen met de eerder gereviewde CS 2731 monitor. De CG 2700S heeft dezelfde rand met tiptoets bediening, een vergelijkbare voet en kantelmechanisme, en een kast die ook een handige handgrip heeft.
De monitor is zowel in horizontale als verticale positie te gebruiken. Je moet de monitor wel naar de hoogste positie brengen en enigszins kantelen om ruimte te hebben om het enorme paneel te kantelen.
Hou er rekening mee dat in de verticale positie de lichtkap geen nut meer heeft.
De lichtkap is een matte opvouwbare kap die magnetisch op de rand van de monitor geklikt wordt. de binnenkant is niet spiegelend om te voorkomen dat licht van de monitor zelf weerkaatst wordt. Met de helderheid van 400 cd/m2 is dit geen overbodige luxe.
Wil je gebruik maken van de kijkhoek van de monitor (dus ook van opzij op het scherm kijken), kan het nodig zijn om de lichtkap te verwijderen. Anders blokkeert het een deel van het beeld.
De aansluitingen van de ColorEdge CG2700S
De aansluitingen op de monitor bevinden zich zowel achter, als aan de zijkant. Hierin verschilt de CG 2700S aanzienlijk ten opzichte van de CS 2731.
Er is een display port, een HDMI, en een aansluiting voor de USB hub. Deze hub bestaat uit twee USB 3.1 poorten en twee USB 2 poorten aan de zijkant van de monitor.
De USB-C aansluiting aan de achterzijde levert 92 watt aan vermogen (in tegenstelling tot de 60 watt van de CS 2731) zodat het ook gebruikt kan worden voor het opladen van bijvoorbeeld de MacBook Pro. Je kunt deze tevens gebruiken voor het display port signaal en andere datatransfer.
De CG 2700S heeft een RJ-45 LAN-poort zodat je de monitor aan het internet kan hangen. Je ontvangt het internet signaal voor je laptop dan via de USB-C. Dit maakt het eenvoudig om een heel opgeruimd bureaublad te creëren, zonder veel aparte kabels naar je laptop.
Of de monitor als volwaardig dockingstation zou kunnen fungeren is nog maar de vraag. Met twee USB 3.2 en twee USB 2 aansluitingen zijn de mogelijkheden beperkt. Extra USB-C of thunderbold poorten zijn er niet aanwezig.
Dus gebruik je -net zoals ik- veel externe apparatuur, die gebruik maakt van deze aansluitingen, dan is een dockingstation voor je laptop toch aan te raden.
Het menu en kalibratie
De tiptoetsen aan de rechterkant van de monitor geven toegang tot het menu. Ze zijn lichtgevend, wat overigens uit te zetten is zodat het niet stoort bij het gebruik van de monitor. Ook het geluid bij het aanraken kan uitgeschakeld worden.
Je krijgt toegang tot de normale instellingen die je van een monitor zou verwachten, maar ook een snelmenu voor het schakelen tussen de verschillende kleurruimtes. Denk aan sRGB, AdobeRGB, BT.708, en meer.
Twee programmeerbare sneltoetsen maken het mogelijk om direct een functie of een menu optie te bereiken.
De CG 2700S heeft een ingebouwde kalibratie unit. Deze draait uit de bovenzijde van het scherm tevoorschijn wanneer je het activeert. Vervolgens wordt het scherm volledig automatisch gekalibreerd.
Aangezien slechts een klein deel van het beeld in beslag genomen wordt, kun je gewoon door blijven werken.
De kalibratiesensor houdt rekening met het aanwezige omgevingslicht, en interpoleert dit naar het centrum van het beeldvlak van de monitor. Je kunt elk moment de kalibratie starten, los van het tijdschema, en het is niet nodig om een computer aan te sluiten.
Het beeld
Wanneer een monitor aangezet wordt, is er tijd nodig zodat het beeld stabiel is en de juiste weergave bereikt is. De CG 2700S heeft hiervoor slechts 3 minuten nodig. Ter vergelijk, bij normale monitoren kan dit ooit tot 30 minuten duren.
De ColorEdge CG 2700S heeft de mogelijkheid voor zowel 8-bit als 10-bit kleurweergave. Met die laatste is het mogelijk om 99% van he AdobeRGB kleurspectrum weer te geven, en 98% van de DCI-P3 kleurruimte.
De onderstaande grafiek laat zien wat de monitor van de verschillende kleurruimtes kan weergeven. Met name BT.2020 valt voor een deel buiten het weergave gebied. De rest zit nagenoeg helemaal binnen het gebied.
Via het menu zijn de verschillende kleurruimtes in te stellen. Voor de fotograaf zal het AdobeRGB de meest logische keuze zijn. Behalve het kiezen van deze kleurruimte, biedt de monitor ook de mogelijkheid om dit nog aan te passen. Over het algemeen zal dat niet snel nodig zijn.
Wanneer je ook met filmbeelden bezig bent, kan een andere kleurruimte gekozen worden zodat dit beter aansluit met het opgenomen beeldmateriaal. Denk aan BT.2020 of BT.709, DCI-P3 of HLG_BT.2100
Uiteraard wil je weten of de monitor aan alle eisen voldoet wanneer je deze ontvangt. Eizo heeft er een meetrapport aan toegevoegd, zodat je zelf kunt nakijken of het binnen de normen valt. Met name de uniforme weergave over het hele beeldvlak van de monitor kan interessant zijn.
Over het algemeen zal het meetrapport laten zien dat het allemaal binnen de normen is. Anders zou de monitor niet uitgeleverd mogen worden.
Conclusie, kies je voor de CS of de CG lijn?
Met de Eizo CG lijn heb je een monitor die voldoet aan de hoogste standaard. De ColorEdge CG 2700S is dan ook geen goedkope monitor, met een adviesprijs van 2.334 euro is deze bijna twee keer zo duur als de CS versie.
Je krijgt er wel een lichtkap bij, een schoonmaak setje, en natuurlijk de ingebouwde kalibratie unit. Bovendien bieden de aansluitmogelijkheden van de CS 2700S de mogelijkheid om zich bijna volledig te integreren in je werkplek.
Dit alles is natuurlijk niet de belangrijkste reden waarom je kiest voor een dergelijke monitor. Je kiest voor de mogelijkheden die de monitor biedt op kleurgebied. De vraag is echter, heb je deze hoogste kwaliteit als fotograaf echt nodig?
Het antwoord hierop moet je natuurlijk voor jezelf beantwoorden. Het is niet zo dat je deze monitor gewoon kiest omdat deze beter is, want de CS versie is ook heel goed.
Je kiest voor deze monitor omdat je de hoogste eisen aan kleurechtheid en contrast wilt hebben, en waarmee je zonder problemen tussen kleurprofielen kunt kiezen als dat nodig is.
De kalibratie die ingebouwd is helpt je om die kwaliteit te garanderen, zodat je niet afhankelijk bent van losse kalibratie units en software.
Er zijn nog meer mogelijkheden die de monitor biedt, zoals clipping weergave, schaling van het beeld, en croppen van het beeld, zodat je alles zo optimaal mogelijk kunt instellen voor je werk.
Ik heb weinig aan te merken op de monitor. Het beeld is voor zover ik kan bepalen uitmuntend, en de mogelijkheden tot het aanpassen en instellen van kleurbereik en beeldweergave zal niet teleurstellen.
De tiptoetsbediening werkt vlekkeloos en het menu overzichtelijk. De beeldweergave is prettig door het niet spiegelend oppervlak, en de lichtkap helpt voor het weghouden van omgevingslicht.
De USB hub is wat beperkt. Zou het echt als hub functioneel zijn, dan had ik meer USB-C of thunderbolt poorten verwacht. Mocht je alleen een laptop aansluiten, dan kan het meeste wel via de monitor gaan.
Ik denk dat voor de meeste mensen een monitor uit de CS lijn al voldoende beeld kwaliteit zal bieden, zoals de uitstekende CS 2731 die ik al eerder getest hebt.
Stel je echter de hoogste eisen, dan zullen de meerkosten van de Eizo CG 2700S zich vanzelf terugbetalen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
Jac schreef op dinsdag 25 oktober 2022 om 14:56 | reageer
Kan ik er twee computers op aansluiten (CG2700S)? En hoe schakel je tussen die twee?
-
Nando schreef op dinsdag 25 oktober 2022 om 15:31 | reageer
@Jac:
Volgens mij moet dat lukken.
Een computer op de HDMI aansluiten, de andere op de display-port of via de USB-C.
Schakelen doe je dan met de knop aan de voorzijde waar je het input signaal selecteert. Ik heb dit direct even uitgeprobeerd, en dat werkt perfect. -
Bart schreef op zondag 14 mei 2023 om 21:39 | reageer
ik lees je reviews en werk zelf in principe met een bekabelde desktop en af en toe met een laptop. LR en foto,s op externe ssd schijf. kan ik beiden aansluiten op genoemd EIZO scherm. zowel mijn desktop als laptop hebben usb c aansluiting.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Externe monitor voor fotografie op een camera gebruiken
door Nando Harmsen
-
Review: Eizo ColorEdge CS2400S 24 inch monitor
door Nando Harmsen
-
Eizo introduceert een nieuwe 24 inch monitor, en een limited edition
door Nando Harmsen
-
Maak ook eens fotoserie in plaats van een enkele foto
door Nando Harmsen
-
Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 3 - de keuze
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.